Капітуляція Німеччини

Додано: 20 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
19 запитань
Запитання 1

Блискучі успіхи позначили кінець наших кампаній у Середземному морі. У грудні Александер замінив Вілсона на посаді верховного головнокомандувача, Марк Кларк став на чолі .. групи армій. Восени наші армії потребували відпочинку. Зимовий досвід в Італії, спонукав нас відкласти наступ до весни.

варіанти відповідей

16

15

14

Запитання 2

Проте союзна авіація під командуванням ...., а згодом генерала Кеннона використовувала свою тридцятикратну перевагу для нальотів на лінії постачання, які живили німців. Найважливіша з них від .... до перевалу ...., де Гітлер і Муссоліні полюбляли зустрічатись у свої щасливі дні, була заблокована в багатьох місцях майже на цілий березень.

варіанти відповідей

Ікера

Брука

Верони

Бреннер

Вітінгоф

Запитання 3

Ворог мав досить набоїв і припасів, але йому бракувало ....

варіанти відповідей

Пального

Авіації

Танків

Гармат

Запитання 4

Натомість поразка на південь від річки По провіщала катастрофу. Напевне, це було очевидним для Кессельрінга і стало, безперечно, однією з причин переговорів. Коли ..., що замінив Кессельрінга, запропонував відступ, Гітлер заперечив цей відступ.

варіанти відповідей

Адидже

Вітінгоф

Карлсбад

Запитання 5

Увечері .. квітня після масових повітряних нальотів, 8-ма армія пішла в наступ. До 14 квітня вже були добрі новини. 5-та армія прорвалася з гір, пройшла головну дорогу на захід від Болоньї і вдарила на північ. .. квітня Вітінгоф, незважаючи на Гітлера, наказав відступати.

варіанти відповідей

9, 20

8, 15

10, 21

Запитання 6

Та було вже запізно. 5-та армія ринула до По, а авіація вчинили хаос. Позаду в пастці опинилися багато німців, відступати вони не могли. Ми форсували По широким фронтом. Всі постійні мости знищила наша авіація, і атакувала пороми. Ворог розгубився. Союзні армії переслідували німців до Адидже. .. квітня партизани дали сигнал для загального повстання. Партизани захопили Мілан, Венеція і багато іншого. Всі німці здавалися.

варіанти відповідей

24

25

26

23

Запитання 7

24 квітня Вольф знову з'явився у Швейцарії з усіма повноваженнями від Вітінгофа. 2 уповноважених привезли в штаб-квартиру Александера, і .. квітня вони підписали безумовну капітуляцію. Війна в Італії закінчилася.

варіанти відповідей

28

29

30

Запитання 8

Муссоліні теж настав кінець. .. квітня дуче вирішив розпустити рештки своїх сил і попросити кардинала-архієпископа .... влаштувати зустріч із підпільним військовим комітетом Італ. націон.-визв. руху. Відбулися переговори, але Муссоліні покинув їх. Увечері у супроводі 13 авто, він проїхав до префектури в Комо.

варіанти відповідей

24

25

Міланського

Неапольського

Запитання 9

Він не мав чіткого плану. Дуче пристав до нечисленного німецького конвою, що їхав до швейцарського кордону. Командир колони не хотів мати клопоту з італ. партизанами. Дуче переконали вдягти німецьку шинель і каску. Проте їх зупинили партизанські патрулі, Муссоліні впізнали і ув'язнили. Арештували і його коханку .... Наступного дня їх розстріляли. Їхні твори повісили в Мілані. Мені прислали фото останньої сцени, і я був просто приголомшений.

варіанти відповідей

Петаччі

Едвічі

Алачі

Запитання 10

На початку квітня Ейзенхауер був уже за Рейном. Росіяни рухалися до Відня і зайняли його .. квітня. Проте, здавалося, ніщо не перешкодить західним союзникам узяти Берлін. Росіяни були лише за 35 миль від міста, але німці окопалися на Одері. Натомість 9-та америк. армія рухалася так швидко, що .. квітня перейшла Ельбу коло Магдебурга і була за 60 миль від Берліна.

варіанти відповідей

13, 12

12, 14

10, 16

Запитання 11

Але там американці зупинилися. Через 4 дні росіяни почали атаку і .. квітня оточили місто. Сталін говорив, що його головний наступ буде приблизно в другій половині травня, але пішов у наступ на цілий місяць раніше.

варіанти відповідей

23

24

25

Запитання 12

Того самого 25 квітня 1945 передові загони америк. 1-ї армії, вирушивши з Ляйпцига, зустрілися з росіянами коло .... на Ельбі. Німецька армія розпадалася. Ейзенхауер боявся, що нацисти спробують закріпитися в горах Баварії і на заході Австрії, тож повернув 3-тю америк. армію на південь. Її лівий фланг пройшов у Чехословаччині аж до Будейовіце, Пльзеня і Карлсбада. Прага була в межах нашої досяжності.

варіанти відповідей

Реймс

Торгау

Стренг

Запитання 13

.. квітня я підказав Трумену, що Ейзенхауер повинен узяти Прагу, але Трумен, здавалося був проти. Якби того вимагала ситуація, Ейзенхауер дійшов би до лінії Карлсбад – Пльзень – Будейовіце. Росіяни погодилися з цим, тож він дійшов до цієї лінії. Проте .. травня росіяни жорстко відреагували на нову пропозицію продовжити наступ 3-ї америк. армії до річки Влтава, яка тече через Прагу. Тож американці зупинилися, а росіяни зайняли Прагу. Місто впало 9 травня.

варіанти відповідей

30, 4

28, 5

Запитання 14

.. квітня, Гітлер ухвалив постанову лишатися в Берліні до кінця. Він сказав, що помре в Берліні. І Герінг, і Гімлер виїхали з міста з думками про мирні переговори.

варіанти відповідей

21

22

23

Запитання 15

Вранці .. квітня Гітлер склав свій заповіт. 30 квітня Гітлер пообідав зі своїм почтом, потиснув руки і пішов у свою кімнату. О ... пролунав постріл. Гітлер вистрілив собі у рот. Єва Браун лежала поряд мертва. Вона прийняла отруту. Їхні тіла спалили на подвір'ї .

варіанти відповідей

28

29

Пів на другу

Пів на третю

Запитання 16

Керівники, що лишилися, зібралися на нараду. Вони хотіли переговорів з росіянами, але Жуков вимагав капітуляції. Борман спробував прорватися крізь російські лінії і зник. Геббельс отруїв 6 своїх дітей, а потім наказав застрелити себе із дружиною. Решта потрапили до росіян. Деніц підтримував зв'язок із Гімлером. .. травня наші війська дійшли до Любека, зустрілися з росіянами.

варіанти відповідей

2

3

4

Запитання 17

.. травня ми ввійшли в Гамбург. У штаб-квартиру Монтгомері в Люнебурзькій пустці приїхала німецька делегація. Її очолював ...., що прагнув угоди про капітуляцію, яка б поширилась і на німецькі війська на півночі, які протистоять росіянам. Цю пропозицію відкинули, бо вона виходила за межі повноважень командувача групи армій, що міг відповідати тільки за свій фронт.

варіанти відповідей

2

3

4

Фрідебург

Деніц

Запитання 18

Наступного дня Фрідебург підписав капітуляцію всіх німецьких військ у пн.-зх. Німеччині, Голландії, на островах, у Шлезвіг-Гольштейні і Данії. Фрідебург поїхав у штаб-квартиру Ейзенхауера в Реймс, де 6 травня до нього приєднався Йодль. Документ про загальну і безумовну капітуляцію був підписаний генералами .... і ... із франц. і рос. офіцерами як свідками .. травня о .... ночі. Згідно з цим актом всі бойові дії припинялися опівночі 8 травня. Офіційна ратифікація з боку нім. верховного командування відбувся в Берліні з росіянами 9 травня.

варіанти відповідей

Йодль

Беделл Сміт

Деніц

7 травня, 2:41

7 травня, 1: 48

Запитання 19

... підписав акт про капітуляцію від імені Ейзенхауера, маршал .... від імені росіян, а .... від імені Німеччини.

варіанти відповідей

Ейзенхауер

Кейтель

Жуков

Теддер

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест