Що таке „гниття”?
Який із названих вчених зробив перший опис мікробів?
Розставте відповідно до назви коків їх характеристики:
А. Монококи 1. Розміщуються парами
В. Диплококи 2. Поодинокі мікробні клітини
С. Стрептококи 3. Розміщуються по типу виноградного грона Д. Сарцини 4. Клітини розміщені по чотири
Е. Стафілококи 5. Розміщуються у вигляді ланцюжків різної довжини
Ж. Тетракоки 6. Клітини розміщені у формі тюків по 8-16 шт.
Більшість бактерій розмножуються:
Назвіть бактерії, які утворюють спори?
Назвіть основні властивості спор бактерій
Назвіть місця існування термофільних мікроорганізмів
. Розставте правильно визначення бактерій залежно від їх виду
А. Вібріони 1. Бактерії, які мають декілька (2 – 3) великих завитків
В. Спірили 2. Бактерії з одним неповним завитком спіралі у вигляді коми
С. Спірохети 3. Спіральна форма бактерій, яка має центральну осьову нитку
Д. Лептоспіри 4. Бактерії, які мають багато дрібних завитків.
Розставити у відповідності до виду рухливих мікроорганізмів такі визначення:
А. Монотрихи 1. Джгутики на обох полюсах бактеріальної клітини
В. Перитрихи 2. Пучок джгутиків на одному полюсі С. Лофотрихи 3. Один джгутик на одному полюсі мікробної клітини
Д. Амфітрихи 4. Джгутики розміщені по всій поверхні тіла
Які препарати готують для дослідження бактерій на рухливість?
Як проникають поживні речовини у мікробну клітину?
Вкажіть, на які групи розділяють мікроорганізми за типом живлення
Назвіть корисні властивості плісеневих грибів
Розставити, відповідно до групи факторів, чинники які згубно діють на мікроорганізми:
А. Фізичні фактори 1. Осмотичний тиск, променева енергія
В. Хімічні фактори 2. Механічне струшування, радіоактивне випромінювання
С. Біологічні фактори 3. Антибіотики і бактеріофаги
4. Етиловий спирт, формалін
Як називається процес теплової обробки продуктів, який здійснюється при температурі вище 1000 С ?
Як називаються хімічні речовини біологічного походження, які здатні пригнічувати розвиток мікроорганізмів?
Як називається прилад, який використовується для культивування мікроорганізмів, де підтримується оптимальна для їх росту температура?
Які об’єкти навколишнього середовища є найбільш сприятливими для розмноження мікроорганізмів?
Для очищення повітря в приміщеннях від мікроорганізмів проводять:
Назвіть мікроорганізми, які розмножуються у повітрі
Які показники визначають при санітарній оцінці ґрунту?
Які показники визначають при санітарній оцінці води?
Якщо джгутики розміщені по всій поверхні тіла, то такі бактерії називаються...
Назвіть анаеробні процеси бродіння
Як називається процес розкладу цукру на спирт та СО2, який здійснюється під дією мікроорганізмів?
При якій концентрації цукру спиртове бродіння проходить найкраще?
Розставте у відповідності до вказаного типу бродіння його характерні ознаки
А. Низове спиртове бродіння 1. Бродіння проходить спокійно і дещо повільно 2. Дріжджі залишаються весь час на дні, піни утворюється мало
В. Верхове спиртове бродіння 3. Бродіння проходить швидко
4. Спостерігається сильне виділення СО2 і піни
Головними продуктами маслянокислого бродіння є
Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь такі визначення:
А. Спиртове 1. Це перетворення цукру або молочної кислоти та її солей в пропіонову і оцтову кислоти, СО2 та воду
В. Пропіоновокисле 2. Процес розкладу цукру на спирт та СО2
С. Молочнокисле 3. Процес перетворення цукру в молочну кислоту
Д. Маслянокисле 4. Процес розкладу цукру на масляну кислоту, СО2 та водень
Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь збудники, якими вони викликаються:
А. Спиртове 1. Маслянокислі бактерії
В. Пропіоновокисле 2. Дріжджі
С. Молочнокисле 3. Пропіоновокислі бактерії Д. Лимоннокисле 4. Молочнокислі бактерії
Е. Маслянокисле 5. Гриби із роду аспергіл
Мікроорганізми, які розвиваються при відносно низьких температурах називаються...
Назвіть побічні продукти спиртового бродіння
Як називається одноразове прогрівання продукту з наступним швидким його охолодженням (до температури 4 – 80 С),
Які із названих мікроорганізмів використовують для отримання столового оцету?
Переважною мікрофлорою сквашеного молока є:
Переважним способом розмноження дріжджів є:
За якою температурою найбільш активно здійснюється спиртове бродіння:
Які органічні речовини здатні піддаватися пропіоновокислому бродінню?
Процес глибокого руйнування білкових речовин мікроорганізмами має назву:
Яка вода відповідає санітарним вимогам, де колі-індекс дорівнює:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома