нб БЖД

Додано: 22 квітня
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
104 запитання
Запитання 1

До добових витрат енергії відноситься:


варіанти відповідей

дія ароматичних вуглеводів


протидія біологічним агентам


специфічна дія токсичних речовин


розумова діяльність


специфічна дія барвників

Запитання 2

До добових витрат енергії відноситься:


варіанти відповідей

специфічна дія барвників


фізична діяльність


дія солей важких металів


специфічна дія токсичних речовин


протидія біологічним агентам

Запитання 3

Що відноситься до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія токсичних речовин


дія солей важких металів


захисні реакції на мікротоксини


захисні функції організму

специфічна дія барвників

Запитання 4

Що можна віднести до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія токсичних речовин


протидія біологічним агентам


фізична діяльність


специфічна дія барвників


дія солей важких металів

Запитання 5

Скільки становить нічний проміжок часу між вживанням їжі:

варіанти відповідей

8-10 годин


4-7 годин


2 години


3 години


4-5 годин

Запитання 6

Що не належить до харчових речовин:


варіанти відповідей

жири

мінеральні солі


білки


вітаміни


барвники

Запитання 7

Що не відносяться до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія канцерогенів


фізична праця


специфічна дія продуктів харчування


розумова діяльність


основний обмін

Запитання 8

Для чого не доцільно використовувати харчові добавки?


варіанти відповідей

досягнення певного технологічного

процесу

поліпшення смакових та інших


органолептичних властивостей


вдосконалення кулінарної обробки харчових продуктів збільшення терміну зберігання

поліпшення бактеріологічних показників

Запитання 9

Скільки енергії виділяється при окисленні 1 грама жирів ?


варіанти відповідей

2 ккал

1 ккал


12 ккал


9 ккал


4 ккал

Запитання 10

Який найбільш раціональний раціон прийому їжі:


варіанти відповідей

4- кратний


не регламентується


2-кратний


за бажанням людини


3-кратний

Запитання 11

Функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

енергетична


біологічна

захисно-імунна


реабілітаційна


Сигнально -мотиваційна

Запитання 12

Функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

фізична


біорегуляторна

сигнально -мотиваційна


реабілітаційна

пластична

Запитання 13

Функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

сигнально -мотиваційна


терморегуляторна

пристосовно-регуляторна


біорегуляторна

реабілітаційна

Запитання 14

Функції не притаманні їжі в харчуванні людини:



варіанти відповідей

реабілітаційна

біорегуляторна

автоматична

енергетична

сигнально -мотиваційна

Запитання 15

Скільки потрапляє нітритів за добу в організм людини з продуктів

харчування та водою:


варіанти відповідей

до 100 мг


до 150 мг


до 300 мг


до 13 мг


до 500 мг

Запитання 16

Чим характеризується захисно-імунна функція харчування?


варіанти відповідей

забезпечення тепловою енергією


регуляція обміну речовин


протидія впливу біологічних агентів

регуляція діяльності функціональних систем організму

забезпечення пластичними речовинами

Запитання 17

В їжі забезпечує її функції саме:


варіанти відповідей

полівітамінні препарати


режим харчування


розподіл калорій між окремими прийомами їжі

склад і якість їжі

харчові добавки

Запитання 18

Санітарки відносяться до якої групи за характером роботи?


варіанти відповідей

до третьої


до другої


до четвертої


до першої


до пʼятої

Запитання 19

До якої групи за рівнем інтенсивності роботи відносяться лікарі-хірурги?


варіанти відповідей

до першої


до другої

до пʼятої

до третьої

до четвертої

Запитання 20

Пластична функція їжі - це:


варіанти відповідей

протидія впливу біологічних агентів


забезпечення тепловою енергією


забезпечення пластичними речовинами


регуляція обмінних процесів


регулювання діяльності функціональних систем організму

Запитання 21

Реабілітаційна функція харчування - це.


варіанти відповідей

забезпечення смаковими речовинами


забезпечення тепловою енергією


регуляція обмінних процесів

вплив на процеси відновлення хворих за допомогою спеціальних дієт

протидія впливу біологічних агентів

Запитання 22

На скільки груп поділяється населення за фізіолого-хімічними особливостями організму?


варіанти відповідей

одна група


на три


на чотири


на дві


на п'ять

Запитання 23

Скільки ксенобіотиків потрапляє в організм людини з продуктами

харчування?


варіанти відповідей

до 40%


до 20%


до 70%


до 100%


до 10%

Запитання 24

Скільки за добу з продуктами харчування потрапляє в організм людини нітратів?


варіанти відповідей

до 100 мг


до 300 мг


до 50 мг


до 5 мг


до 10 мг

Запитання 25

До принципів охорони харчових продуктів хімічного значення не відносяться:


варіанти відповідей

термічна обробка продуктів харчування

перед вживанням

розробка нових технологій


впровадження більш ефективного санітарно-технічного обладнання строга

відповідність гігієнічним

нормативам

розробка і впровадження при будівництві планових заходів

Запитання 26

При окисленні 1 грама жирів виділяється енергія в кількості:


варіанти відповідей

37,7 кдж


47,7 кдж


17,7 кдж


27,7 кдж


16,7 кдж

Запитання 27

При окисленні 1 грама білків виділяється енергія в кількості:


варіанти відповідей

27,7 кдж


16,7 кдж


37,7 кдж


47,7 кдж


17,7 кдж

Запитання 28

При окисленні 1 грама вуглеводів виділяється енергія в кількості:


варіанти відповідей

47,7 кдж


27,7 кдж


37,7 кдж


17,7 кдж


16,7 кдж

Запитання 29

При окисленні яких речовин виділяється 9 ккал енергії


варіанти відповідей

гормони

білки

мінеральні солі


жири

вуглеводи

Запитання 30

При окисленні яких речовин виділяється 4 ккал енергії



варіанти відповідей

мінеральні солі


вітаміни

жири

гормони

білки

Запитання 31

При окисленні яких речовин виділяється 9 ккал енергії


варіанти відповідей

харчові волокна


мінеральні солі


жири

вуглеводи

гормони

Запитання 32

Що не відносять до чужорідних хімічних речовин?


варіанти відповідей

мікротоксини


радіонукліди

харчові добавки


солі важких металів


мінеральні речовини

Запитання 33

Скільки виділяється енергії при окисленні 1 грама вуглеводів?


варіанти відповідей

2 кдж


9 ккал


1 ккал


10 кдж


4 ккал

Запитання 34

Що таке енергетична функція їжі?


варіанти відповідей

регуляція обмінних процесів


регулювання діяльності функціональних систем організму

забезпечення пластичними речовинами


протидія впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією

Запитання 35

Що таке сигнально-мотиваційна функція харчування ?


варіанти відповідей

забезпечення тепловою енергією


регуляція обмінних процесів


регулювання діяльності функціональних систем організму


забезпечення смаковими речовинами


протидія впливу біологічних агентів

Запитання 36

Що називається основним обміном?


варіанти відповідей

енергія, що використовується на фізичну

працю

енергія, що використовується на розумову діяльність


енергія, що використовується для підтримки життєво важливих функцій організму

добові втрати енергії

специфічна динамічна дія продуктів

харчування

Запитання 37

Що належить до харчових речовин?


варіанти відповідей

ефіри


органічні кислоти


вітаміни

ароматичні зʼєднання


барвники

Запитання 38

До скількох % ксенобіотиків потрапляє в організм людини з

продуктами харчування?


варіанти відповідей

до 40%


до 100%


до 20%


до 10%


до 70%

Запитання 39

До скількох мг за добу з продуктами харчування потрапляє в організм людини нітратів?


варіанти відповідей

до 50 мг


до 100 мг


до 10 мг


до 300 мг


до 5 мг

Запитання 40

Що не відносяться до принципів охорони харчових продуктів хімічного значення:


варіанти відповідей

впровадження більш ефективного санітарно-технічного обладнання

строга відповідність гігієнічним

нормативам

термічна обробка продуктів харчування

перед вживанням

розробка нових технологій

розробка і впровадження при будівництві планових заходів

Запитання 41

Скільки енергії виділяється при окисленні 1 грама жирів ?:


варіанти відповідей

47,7 кдж


17,7 кдж


16,7 кдж


37,7 кдж


27,7 кдж

Запитання 42

Скільки енергії виділяється при окисленні 1 грама білків ?:


варіанти відповідей

17,7 кдж


16,7 кдж


37,7 кдж


27,7 кдж


47,7 кдж

Запитання 43

Скільки енергії виділяється при окисленні 1 грама вуглеводів ?:


варіанти відповідей

16,7 кдж


17,7 кдж


37,7 кдж


27,7 кдж


47,7 кдж

Запитання 44

9 ккал енергії виділяється при окисленні яких речовин?


варіанти відповідей

вуглеводи

жири

мінеральні солі


гормони

білки

Запитання 45

4 ккал енергії виділяється при окисленні яких речовин?


варіанти відповідей

гормони

мінеральні солі


вітаміни

білки

жири

Запитання 46

9 ккал енергії виділяється при окисленні яких речовин?


варіанти відповідей

жири

мінеральні солі


гормони

харчові волокна


вуглеводи

Запитання 47

Скільки груп населення за фізіолого-хімічними особливостями організму?


варіанти відповідей

на дві


на п'ять


на чотири


на три


одна група

Запитання 48

Що таке реабілітаційна функція харчування ?


варіанти відповідей

вплив на процеси відновлення хворих за допомогою спеціальних дієт протидія

впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією


забезпечення смаковими речовинами


регуляція обмінних процесів

Запитання 49

Лікарі-хірурги відносяться до якої групи за рівнем інтенсивності роботи?


варіанти відповідей

до четвертої


до першої

до пʼятої

до другої

до третьої

Запитання 50

Який показник при нормуванні хімічних речовин в продуктах харчування не використовується?


варіанти відповідей

токсикологічний


бактеріологічний

загальногігієнічний

органолептичний

технологічний

Запитання 51

Забруднення харчових продуктів поліциклічно-ароматичними вуглеводами не здійснюються в результаті:


варіанти відповідей

забруднення води техногенними факторами


гарячого копчення продуктів


забруднення води патогенними

мікроорганізмами

забруднення ґрунту техногенними

факторами

забруднення повітря техногенними

факторами

Запитання 52

Як саме діють нітрити в організмі людини?


варіанти відповідей

виступають в ролі антиоксидантів

сприяють появі метгемоглобіну

забезпечують появу антитіл


виводять радіонукліди


дуже токсично

Запитання 53

Яка енергія виділяється при окисленні в організмі людини 1 грама білків ?


варіанти відповідей

4 ккал


2 ккал


1 ккал


12 ккал


9 ккал

Запитання 54

За рівнем інтенсивності роботи до якої групи відносяться мед.

працівники (окрім лікарів - хірургів, медсестр і санітарок) ?


варіанти відповідей

до пʼятої


до другої


до четвертої


до першої


до третьої

Запитання 55

Що таке біорегуляторна функція харчування ?


варіанти відповідей

регуляція обмінних процесів


забезпечення тепловою енергією


протидія впливу біологічних агентів

регулювання діяльності функціональних систем організму

забезпечення пластичними речовинами

Запитання 56

Що таке пристосовно-регуляторна функція харчування ?


варіанти відповідей

забезпечення пластичними речовинами


протидія впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією

регулювання діяльності функціональних систем організму

регуляція обмінних процесів

Запитання 57

Який оптимальний проміжок часу між прийомами їжі впродовж дня ?


варіанти відповідей

4-5 годин


2-3 години


4-7 годин


1-2 години


8-10 годин

Запитання 58

Що відносяться до смакових речовин?


варіанти відповідей

вітаміни


барвники


жири

білки

мінеральні солі

Запитання 59

Що не відносяться:до джерел ПАВ в навколишньому середовищі і в

продуктах харчування?


варіанти відповідей

викиди коксохімічних комбінатів


вихлопні гази автотранспорту


гаряче копчення


викиди металургійних комбінатів

парова обробка харчових продуктів

Запитання 60

Скільки становить максимальна добова доза нітратів(продукти харчування + вод для організму людини:


варіанти відповідей

до 300 мг


до 500 мг


до 10 мг


до 13 мг


до 100 мг

Запитання 61

Що не відносяться до ксенобіотиків?


варіанти відповідей

токсичні метали


мінеральні речовини


ароматичні вуглеводи

харчові добавки

нітрити

Запитання 62

Що таке адекватність харчування?


варіанти відповідей

відповідність харчування

загальнодержавним стандартам

вживання усіх необхідних компонентів їжі в певній кількості і співвідношенні лікувально профілактичний

лікувально профілактичний напрямок харчування

строга відповідність санітарно-гігієнічним

вимогам

компенсування добових втрат енергії відповідно розміру загального обміну

Запитання 63

Що таке збалансованість харчування?:


варіанти відповідей

добова втрата енергії згідно розміру загального обміну

ікувально-профілактичний напрямок

харчування

вживання всіх необхідних компонентів їжі в певних кількостях і співвідношеннях

строга відповідність санітарно-гігієнічних

норм харчування


відповідність харчування загальнодержавним стандартам

Запитання 64

Яким вмістом визначається енергетична цінність раціону

харчування?


варіанти відповідей

мінеральних речовин, води, вітамінів, жирів білків, жирів, вітамінів,

мінеральних

речовин, води

вуглеводів і жирів

білків, жирів, вітамінів, мінеральних

речовин

білків, жирів, вуглеводів

Запитання 65

Що таке пластична функція їжі ?


варіанти відповідей

забезпечення пластичними речовинами


регулювання діяльності функціональних систем організму


протидія впливу біологічних агентів


регуляція обмінних процесів

забезпечення тепловою енергією

Запитання 66

Енергетична цінність раціону харчування визначається вмістом у ньому:


варіанти відповідей

білків, жирів, вітамінів, мінеральних

речовин

вуглеводів і жирів

білків, жирів, вітамінів, мінеральних

речовин, води

мінеральних речовин, води, вітамінів, жирів

білків, жирів, вуглеводів

Запитання 67

Збалансованість харчування - це:


варіанти відповідей

вживання всіх необхідних компонентів їжі в певних кількостях і співвідношеннях

відповідність харчування

загальнодержавним стандартам

лікувально-профілактичний напрямок

харчування

строга відповідність санітарно-гігієнічних

норм харчування

добова втрата енергії згідно розміру загального обміну

Запитання 68

Адекватність харчування - це:


варіанти відповідей

лікувально - профілактичний напрямок

харчування

компенсування добових втрат енергії відповідно розміру загального обміну

вживання усіх необхідних компонентів їжі в певній кількості і співвідношенні

відповідність харчування

загальнодержавним стандартам

строга відповідність санітарно-гігієнічним

вимогам

Запитання 69

До чужорідних хімічних речовин не відносять:


варіанти відповідей

мікротоксини

радіонукліди

харчові добавки


мінеральні речовини


солі важких металів

Запитання 70

При окисленні 1 грама вуглеводів виділяється енергія в кількості рівному:


варіанти відповідей

4 ккал


1 ккал


2 кдж


10 кДж


9 ккал

Запитання 71

Сигнально-мотиваційна функція харчування - це.


варіанти відповідей

регуляція обмінних процесів


забезпечення смаковими речовинами


забезпечення тепловою енергією


протидія впливу біологічних агентів

регулювання діяльності функціональних систем організму

Запитання 72

Основний обмін - це:


варіанти відповідей

специфічна динамічна дія продуктів

харчування

добові втрати енергії

енергія, що використовується для підтримки життєво важливих функцій організму

енергія, що використовується на фізичну

працю

енергія, що використовується на розумову діяльність

Запитання 73

До харчових речовин належать:


варіанти відповідей

вітаміни

барвники

органічні кислоти


ароматичні зʼєднання


ефіри

Запитання 74

При нормуванні хімічних речовин в продуктах харчування не використовується наступний показник:


варіанти відповідей

загальногігієнічний

Токсикологічний

органолептичний


бактеріологічний


технологічний

Запитання 75

Забруднення харчових продуктів ПАВ не здійснюються в результаті:


варіанти відповідей

гарячого копчення продуктів


забруднення ґрунту техногенними

факторами

забруднення повітря техногенними

факторами

забруднення води патогенними

мікроорганізмами

забруднення води техногенними факторами

Запитання 76

Як діють нітрити в організмі людини?


варіанти відповідей

сприяють появі метгемоглобіну

забезпечують появу антитіл

дуже токсично


виводять радіонукліди


виступають в ролі антиоксидантів

Запитання 77

При окисленні в організмі людини 1 грама білків виділяється енергія в кількості:


варіанти відповідей

2 ккал


1 ккал


12 ккал


4 ккал


9 ккал

Запитання 78

До якої групи за рівнем інтенсивності роботи відносяться мед. працівники (окрім лікарів - хірургів, медсестр і санітарок) ?


варіанти відповідей

до четвертої


до першої


до другої


до третьо

до пʼятої

Запитання 79

Біорегуляторна функція харчування - це:


варіанти відповідей

регуляція обмінних процесів


забезпечення пластичними речовинами


протидія впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією

регулювання діяльності функціональних систем організму

Запитання 80

Пристосовно-регуляторна функція харчування - це.


варіанти відповідей

регулювання діяльності функціональних систем організму

регуляція обмінних процесів

протидія впливу біологічних агентів


забезпечення пластичними речовинами


забезпечення тепловою енергією

Запитання 81

Оптимальний проміжок часу між прийомами їжі впродовж дня

повинен становити:


варіанти відповідей

4-7 годин


8-10 годин


2-3 години


1-2 години


4-5 годин

Запитання 82

До смакових речовин відносяться:


варіанти відповідей

білки

барвники

мінеральні солі


вітаміни

жири

Запитання 83

До джерел ПАВ в навколишньому середовищі і в продуктах харчування не відносяться:


варіанти відповідей

викиди коксохімічних комбінатів


викиди металургійних комбінатів

вихлопні гази автотранспорту

парова обробка харчових продуктів


гаряче копчення

Запитання 84

Максимальна добова доза нітратів(продукти харчування + вод для організму людини становить:


варіанти відповідей

до 13 мг


до 10 мг


до 500 мг


до 100 мг


до 300 мг

Запитання 85

До ксенобіотиків не відносяться:


варіанти відповідей

ароматичні вуглеводи


харчові добавки


токсичні метали


мінеральні речовини


нітрити

Запитання 86

Енергетична функція їжі - це:


варіанти відповідей

протидія впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією

регулювання діяльності функціональних систем організму

забезпечення пластичними речовинами


регуляція обмінних процесів

Запитання 87

Які функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

реабілітаційна

сигнально -мотиваційна


енергетична


біорегуляторна


автоматична

Запитання 88

Які функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

фізична

реабілітаційна

біорегуляторна

сигнально -мотиваційна


пластична

Запитання 89

До якої групи за характером роботи відносяться санітарки:


варіанти відповідей

до третьої


до першої


до другої

до четвертої


до пʼятої

Запитання 90

Що в їжі забезпечує її функції:


варіанти відповідей

полівітамінні препарати


харчові добавки


режим харчування


склад і якість їжі


розподіл калорій між окремими прийомами їжі

Запитання 91

Захисно-імунна функція харчування - це.


варіанти відповідей

протидія впливу біологічних агентів

забезпечення тепловою енергією

забезпечення пластичними речовинами


регуляція діяльності функціональних систем організму


регуляція обміну речовин

Запитання 92

До добових витрат енергії не відносяться:


варіанти відповідей

фізична праця


розумова діяльність


специфічна дія продуктів харчування


специфічна дія канцерогенів


основний обмін

Запитання 93

Що відноситься до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія токсичних речовин


дія ароматичних вуглеводів


розумова діяльність


специфічна дія барвників


протидія біологічним агентам

Запитання 94

Що відноситься до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

протидія біологічним агентам


специфічна дія токсичних речовин


фізична діяльність


дія солей важких металів


специфічна дія барвників

Запитання 95

Що відноситься до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія барвників


специфічна дія токсичних речовин


захисні реакції на мікротоксини


дія солей важких металів


захисні функції організму

Запитання 96

Що відноситься до добових витрат енергії?


варіанти відповідей

специфічна дія барвників


протидія біологічним агентам


дія солей важких металів


специфічна дія токсичних речовин


фізична діяльність

Запитання 97

Нічний проміжок часу між вживанням їжі становить:


варіанти відповідей

4-7 годин


8-10 годин


2-3 години


4-5 годин


1-2 години

Запитання 98

До харчових речовин не належать:


варіанти відповідей

білки

барвники

жири

мінеральні солі


вітаміни

Запитання 99

Харчові добавки не доцільно використовувати для:


варіанти відповідей

досягнення певного технологічного

процесу

поліпшення бактеріологічних показників


поліпшення смакових та інших

органолептичних властивостей

вдосконалення кулінарної обробки харчових продуктів

збільшення терміну зберігання

Запитання 100

За добу в організм людини з продуктів харчування та водою потрапляють нітрити:


варіанти відповідей

До 300 мг


До 150 мг 


До 500 мг


До 13 мг


До 100 мг

Запитання 101

При окисленні 1 грама жирів виділяється енергія в кількості:


варіанти відповідей

1 ккал


9 ккал


2 ккал


12 ккал


4 ккал

Запитання 102

Найбільш раціональним визнаний наступний раціон прийому їжі:


варіанти відповідей

3-кратний


4- кратний


за бажанням людини


не регламентується


2-кратний

Запитання 103

Які функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

реабілітаційна

енергетична

захисно-імунна


сигнально -мотиваційна


біологічна

Запитання 104

Які функції не притаманні їжі в харчуванні людини:


варіанти відповідей

сигнально -мотиваційна


реабілітаційна

біорегуляторна

терморегуляторна

пристосовно-регуляторна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест