обережно! чутливий контент

Додано: 27 квітня
Предмет:
54 запитання
Запитання 1

У чоловіка 50 років, що гостро занедужав, діагностовано дизентерія. Смерть наступила на8-ий лень захворювання. На розтині виявлено стовщену стінку сигмовидної і початкових вілділів прямої кишок, фібринозна плівка на поверхні їхньої слизової оболонки. Гістологічно визначається глибокий некроз слизової оболонки із просочуванням некротизованих мас фібрином. Який вид коліту мав місце у хворого?

варіанти відповідей

виразковий коліт

катаральний коліт

дифтеричний коліт

постдизентерійний коліт

гангренозний коліт

Запитання 2

На розтині в тонкій кишці виявлені збільшені, виступаючі над поверхнею слизової оболонки групові фолікули, поверхня їх з борознами і звивинами, що нагадують поверхню мозку. На розрізі фолікули соковиті, сіро-червоні. При мікроскопічному послідженні виявляється витиснення, лімфоцитів, проліферація моноцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, скупчення макрофагів, що утворюють гранульоми. До якого захворювання характерні описані зміни?

варіанти відповідей

холера

дизентерія

черевний тиф

сальмонельоз

амебіаз

Запитання 3

У загиблої від різкого зневоднення на тлі діареї і блювоти на розтині виявлено картину гострого гастроентериту iз серозно-десквамативним запаленням у тонкій кишці. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

варіанти відповідей

бактеріальна дизентерія

черевний тиф

амебіаз

холера

сальмонельоз

Запитання 4

Чоловік 36 років перебував в інфекційній лікарні із профузною діареєю, ознаками ексикозу, спадом температури тіла. Помер від уремії. На розтині видно: у просвіті тонкої кишки безбарвна рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка суха. При мікроскопії - повнокровʼя судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів; гіперсекреція келихоподібних клітин і лімфо-лейкоцитарна інфільтрація слизової оболонки. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

сальмонельоз

черевний тиф

холерний алгід

холерний ентерит

холерний гастроентерит

Запитання 5

У чоловіка 43 років, померлого у хірургічному відділенні при явищах розлитого гнійного пери-тоніту, на розтині у дистальному відділі тонкого кишківника виявлені виступаючі у просвіті пеєрові бляшки, поверхня деяких з них була покрита струпом, коричнувато-зеленуватого кольору, у центрі деяких бляшок були глибокі дефекти, сягаючі серозного шару, навколишня слизова оболонка гіперемована, набрякла, блискуча. Для якого захворювання характерні зміни, виявлені у тонкому кишківнику?

варіанти відповідей

черевний тиф

дизентерія

туберкульоз кишківника

хвороба крона

стафілококовий ентерит

Запитання 6

У чоловіка 35 років захворювання почалося гостро, з раптової діареї. Виділення були водянистими. Пізніше приєдналася багаторазова блювота. Внаслідок зневоднення шкіра морщиниста. Спостерігались судоми, сильна спрага, задуха. Розвинуся коматозний стан і хворий помер. При розтині виявлено, що просвіт тонкої кишки різко розширений, переповнений безкольоровою рідиною, яка нагадує рисовий відвар. Стінка кишки, а також її слизова оболонка, набрякла, з червоними плямами (множинні крапкові крововиливи). Ваш діагноз.

варіанти відповідей

туляремія

холера

бруцельоз

чума

сибірка

Запитання 7

При розтині прямої та сигмовидної кишки померлого, на слизовій оболонці виявлена плівка коричнево-зеленого кольору, щільно закріплена, стінка кишки потовщена, просвіт різко звужений. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

дизентерія

холера

черевний тиф

сальмонельоз

іерсиніоз

Запитання 8

При розтині померлого від поширеного перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте, гладеньке, утворене м'язовою або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром до 0,5см. Яке захворювання треба запідозрити?

варіанти відповідей

дизентерія

холера

висипний тиф

черевний тиф

туберкульоз

Запитання 9

У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гіперемована, набрякла, ї поверхня вкрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.

варіанти відповідей

гнійний

фібринозний

некротичний

виразковий

катаральний

Запитання 10

При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану тканину?

варіанти відповідей

білірубін

гемоглобін

ліпофусцин

індол

меланін

Запитання 11

На розтині померлого 18 років селезінка вагою 580 грамів, темно-червоного кольору на розрізі, дає рясний зскрібок пульпи. Гістологічно: виражена проліферація ретикулярних клітин, наявність великої кількості зрілих нейрофілів в сінусоїдних капілярах. Як правильно називати таку селезінку?

варіанти відповідей

септична

сагова

порфірова

ціанотична

лейкозна

Запитання 12

У чоловіка 40 років в ділянці шиї виникло почервоніння та набряк шкіри і з часом розвинувся невеликий гнійник. На розрізі осередок щільний, жовто-зеленого забарвлення. В гнійних масах видно білі крупинки. Гістологічно виявлено друзи грибка, плазматичні та кантомні клітини, макрофаги. Вкажіть найбільш ймовірний вид мікозу.

варіанти відповідей

аспергіліоз

актиномікоз

кандидоз

кокцидоїдомікоз

споротрихоз

Запитання 13

Патологоанатом в біопаті шкіри побачив гостре серозно-геморагічне запалення і ділянку некрозу. 3 анамнезу: захворювання почалося з появи невеликої червоної плями, в центрі якої утворився міхур із серозно-геморагічною рідиною. Згодом центральна частина стала чорною. Що є більш вірогідним?

варіанти відповідей

карбункул при сибірці

актиномікоз шкіри

карбункул стрептококовий

алергічний дерматит

хімічний дерматит

Запитання 14

У 30-річного померлого наркомана, який страждав на ВІЛ-інфекцію при патоморфологічному дослідженні виявлено, що обидві легені ущільнені, темно-бордово-сірі, малоповітряні, міжальвеолярні перетинки густо інфільтровані лімфоцитами, частина альвеолоцитів трансформовані у великі клітини, з центрально розташованим круглим ядром зі світлим обідком, і які нагадують "совине око". Яка опортуністична інфекція викликала пневмоні у даного хворого.

варіанти відповідей

гарпес-вірус

цитомегаловірус

токсоплазма

атипова мікобактерія

пневмоциста карінії

Запитання 15

Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Помер від уремії. Під час розтину виявлено: в просвіті тонкої кишки безбарвна рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки - повнокрівʼя судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихоподібних клітин і лімфолейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

хвороба Крона

дизентерія

черевний тиф

холера

сальмонельоз

Запитання 16

Хворий 46 років вмирав від холери в судомах. На розтині верхні і нижні кінцівки різко зігнуті, приведення тіла в анатомічну позицію було важким. Найбільш ймовірно це:

варіанти відповідей

трупне розкладання

трупна імбібіція

трупне задубіння

трупна емфізема

трупне охолодження

Запитання 17

При розтині трупа чоловіка 40 років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, що нагадує "рисовий відвар". Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібноцяткових крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний описаний ентерит?

варіанти відповідей

холера

чума

сибірка

бруцельоз

туляремія

Запитання 18

При розтині померлого хворого від розлитого перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте гладке, утворене мʼязової або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром по 0.5 см. Яке захворювання треба запідозрити?

варіанти відповідей

дизентерія

висипний тиф

черевний тиф

холера

туберкульоз

Запитання 19

У хворого, який страждав на черевний тиф, через 4 тижні від початку захворювання розвинулася картина гострого живота і при явищах інтоксикації хворий помер. На розтині патологоанатом виявив перфорацію стінки клубової кишки і розлитий гнійний перитоніт. Для якої стадії захворювання характерно дане ускладнення?

варіанти відповідей

стадія склерозу

стадія чистих виразок

бактеріємія

стадія мозкоподіного набухання

стадія загоєння виразок

Запитання 20

У хворого 30 років з дизентерією, яка підтверджена бактеріологічно зʼявилися ознаки парапроктиту. Про яку найбільш імовірну стадію місцевих змін йдеться у даного хворого?

варіанти відповідей

фібринозний коліт

стадія утворення виразок

катаральний коліт

фолікулярний коліт

стадія загоєння виразок

Запитання 21

Хворий помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, покрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину; гістологічно: некроз слизової, фібрин, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагій. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?

варіанти відповідей

черевний тиф

дизентерія

хвороба Крона

амебіаз

неспецифічний виразковий коліт

Запитання 22

Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, болюча селезінка. На 10 день на шкірі живота з'явилася розеоло-папульозна висипка. На 17 день наступила смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа " клубовій кишці виявлені глибокі виразки в області некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пеєрових бляшок). Одна з виразок перфорована, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Про яке захворювання можна подумати в даному випадку?

варіанти відповідей

холера

амебіаз кишечника

черевний тиф

сальмонельоз

дизентерія

Запитання 23

Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, болюча селезінка. На 10 день на шкірі

живота з'явилася розеоло-папульозна висипка. На 17 лень наступила смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа в клубовій кишці виявлені глибокі виразки в області некротизованих пеєрових бляшок. Одна з виразок перфорована, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Про яке захворювання можна подумати в даному випадку?

варіанти відповідей

дизентерія

сальмонельоз

амебіаз кишечника

холера

черевний тиф

Запитання 24

При розтині померлої дитини, яка страждала на діарею, виявлено ексикоз і поширений фібринозний дифтеричний коліт. В мазку-відбитку слизової оболонки виявлені грамнегативні палички. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

стафилококова кишкова інфекція

дифтерія

дизентерія

сальмонельоз

черевний тиф

Запитання 25

На секції жінки віком 60 років виявили в низхідній, сигмоподібній і прямій кишці множинні виразки діаметром від 1 см до 4 см, краї і дно яких з незначними темно-червоними накладеннями. У просвіті кишок помірна кількість слизу з домішкою невеликої кількості незміненій крові. При бактеріологічному дослідженні калу виявлено E. coli, S. flexneri, К. pneumonie. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

варіанти відповідей

черевний тиф

амебна дизентерія

бактеріальна дизентерія

неспецифічний виразковий коліт

сальмонельоз, черевнотифозна форма

Запитання 26

На розтині чоловіка віком 50 років у термінальному відділі тонкої кишки виявили декілька виразок розмірами від 4 см до 6 см в діаметрі. Краї виразок помірно виступають над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими крихкими масами. Клінічно виявлена позитивна реакція Віддаля. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

холера

паратиф, черевнотифозна форма

хвороба Крона

дизентерія

черевний тиф

Запитання 27

У хворого 28 років клінічно гостро зʼявилася блювота, а потім спостерігався частий, мізерний стілець з прожилками слизу і крові, більше ніж 40 разів на добу, переймоподібні болі в животі, тенезми, підвищення температури тіла. Мова з густим сірим нальотом, салівація знижена; ексикоз. Кількість сечі зменшено. На розтині пряма, сигмоподібна і ободова кишки змінені: стінки потовщені, на їх слизовій оболонці - щільний сухий брудносірий наліт, який, мікроскопічно, складається з некротичних мас (аж до мʼязового шару), лейкоцитів і фібрину, щільно повʼязаний з підлеглими тканинами , при спробі відокремити - виникають глибокі дефекти. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

геморагічний коліт

виразковий неспецифічний коліт

дизентерійний коліт

туберкульозний коліт

уремічний коліт

Запитання 28

У хворого на шкірі живота, грудної клітини зʼявилася висипка у вигляді розеол і петехій, дрібнокрапкове конʼюнктивальне висипання. Смерть наступила при явищах поразки мозку. При мікроскопічному дослідженні секційного матеріалу в ЦНС, довгастому мозоку, мосту, в шкірі та нирках, міокарді виявлено деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

сепсис

висипний тиф

вузликовий периартеріїт

бруцельоз

системний червоний вовчак

Запитання 29

При розтині померлого, прямій сигмоподібній кишці видно дефекти слизової оболонки неправильної форми з нерівними контурами, які зливаються між собою, залишаючи невеликі острівці збереженої слизової оболонки. Про які різновиди коліту можна думати?

варіанти відповідей

гнійний коліт

фібринозний коліт

виразковий коліт

фолікулярний коліт

катаральний коліт

Запитання 30

При мікроскопічному дослідженні прямої кишки виявлені великі вогнища некрозу слизової оболонки, некротичні маси просякнуті фібрином, утворюють плівку. Слизова і піделизова оболонки по периферії ділянок некрозу повнокровні, набряклі з крововиливами і лейкоцитарною інфільтрацією. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

холера

дизентерія

амебіаз

черевний тиф

сальмонельоз

Запитання 31

У хворого на 5-й день лихоманки відзначено наявність екзантем на шкірі, гіпотонію, на 3-му тижні хвороби зʼявилися пролежені, бульбарні розлади: порушення ковтання і дихання. Смерть наступила від серцевої недостатності Патологоанатомічно виявлено серозний менінгіт, деструктивно-проліферативний ентотромбоваскуліт (гранульоми Попова) в довгастому мозку, інтерстиціальний міокардит, некрози і крововиливи в наднирниках. Вкажіть найбільш ймовірне захворювання.

варіанти відповідей

висипний тиф

скарлатина

кір

черевний тиф

грип

Запитання 32

Смерть хворого настала від гострої крововтрати. Встановлено, шо причиною кровотечі була ерозія артерії дна поздовжньо-розташованої виразки нижнього відділу клубової кишки. Гістологічно виявлено некроз стінки, виразки, перифокальний катаральний ентерит, проліферацію ретикулярних клітин в пеєрових бляшках, мезентеріальних лімфовузлах, селезінці з витісненням лімфоцитів і утворенням макрофагальних гранульом. Вкажіть найбільш ймовірне захворювання?

варіанти відповідей

дизентерія

туберкульоз травного тракту

черевний тиф

сибірка

бруцельоз

Запитання 33

У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного сигмоїдита і проктиту, місцями з виразками слизової неправильної форми. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

амебіза

черевний тиф

холера

балатиндіаз

дизентерія

Запитання 34

При розтині трупа жінки 60 років, яка померла від гострої постгеморагічної анемії, в клубовой кишці знайдено багато виразок розміром від 4 до 6 см в діаметрі. Краї виразок піднімаються нал поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сухими сіруватожовтими масами з кровʼю, позитивна реакція Віддаля. Якого збудника необхідно виявити з вмісту клубової кишки і жовчного міхура для підтвердження діагнозу черевного тифу?

варіанти відповідей

шигела

холерний вібріон

salmonella typhi

стафілокок

yersinia enterocolitica

Запитання 35

У дитини 10 років протягом тижня проноси, тенезми. Запідозрена дизентерія. Який збудник можна виявити в клітинах епітелію слизової оболонки товстої кишки під час гістологічного дослідження біоптату?

варіанти відповідей

лямблії

шигели

амеби

сальмонели

кампілобактер

Запитання 36

При гістологічному вивченні біоптату виявлена черевно-тифозна гранульома зі значною кількістю макрофагів, в цитоплазмі яких розміщуються бактерії. Вкажіть шлях проникнення бактерій в клітину.

варіанти відповідей

шляхом фагоцитозу

пасивний транспорт

через калій-натрієві насоси

шляхом піноцитозу

шляхом плазмоцитозу

Запитання 37

У чоловіка у віці 50 років, який гостро захворів, діагностовано дизентерію. Смерть наступила на 8-й день захворювання. Під час розтину виявлена потовшена стінка сигмополібної та початкових відділів прямої кишки, фібринозна плівка на поверхні слизової Гістологічно: глибокий некроз слизової оболонки з просочуванням некротичних мас фібрином. Який вид коліту мав місце у хворого?

варіанти відповідей

дифтеритичний коліт

катаральний коліт

виразковий коліт

післядизентерійний коліт

гангренозний коліт

Запитання 38

На розтині чоловіка, який помер на 5-й день захворювання на черевний тиф, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають нал слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозни і звивини. Гістологічно: повнокрівʼя і набряк тканини, наявність великих клітин зі світлою цитоплазмою, які містять черевнотифозні палички. Про який період місцевих змін при черевному тифі можна думати?

варіанти відповідей

стадія мозкоподібного набухання

стадія некрозу

стадія загоєння виразок

стадія утворення виразок

стадія чистих виразок

Запитання 39

Військовослужбовець, який повернувся з Чечні, доставлений в госпіталь, у важкому стані з порушенням свідомості, ковтання і дихання. На шкірі кінцівок, тулуба, слизової оболонки коньюктиви очей, визначається петехіальний висип. Смерть наступила від зупинки дихання. При розтині в капілярах і артеріолах сірої речовини, довгастого мозку, в підкіркових гангліях виявлений диструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт, наявність вузликів навколо загиблих судин з клітин глії, лімфоцитів, гістіоцитів. Аналогічна картина васкуліту виявлена в нирці, в серці гострий інтерстиціальний негнійний міокардит. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

бруцельоз

епідемічний висипний тиф

поліомієліт

ревматизм

Запитання 40

У дитини 9 років на 3 тижні захворювання з'явилася гектична лихоманка, жовтушність шкіри, склер і дитина загинула від печінково-ниркової недостатності. При розтині в прямій кишці виявлені множинні, неправильної форми дефекти з нерівними краями і сіро-білими, щільно спаяні з підлеглою тканиною плівками гнійний тромбофлебіт кишки. У печінки множинні пілефлебічні абсцеси, жирова дистрофія гепатоцитів, в нирках - картина гострого некротичного некрозу. Яке захворювання послужило причиною розвитку летального результату у дитини?

варіанти відповідей

холера

сальмонельоз

черевний тиф

дизентерія

амебіаз

Запитання 41

Групові лімфатичні фолікули тонкої кишки збільшені, виступають над поверхнею слизової, на їх поверхні видно борозни і звивини (нагадують поверхню мозку), на розрізі вони соковиті, сіро-червоні. Мікроскопічно відзначається проліферація моноцитів, гістоцитів; макрофаги утворюють скупчення (черевнотифозні гранульоми). Назвіть морфологічну стадію черевного тифу.

варіанти відповідей

мозковидного набухання

некроз

утворення виразок

чисті виразки

загоєння

Запитання 42

Хворий 35 років скаржиться на багаторазову роту, пронос, падіння артеріального тиску, серцебиття. Свій стан повʼязує з прийомом недоброякісної їжі. Дослідження показало інфікування сальмонелами. В аналізі крові - збільшення числа еритроцитів в одиниці обʼєму. Яке розлад кровообігу має місце у даного хворого?

варіанти відповідей

загальна артеріальний повнокровʼя

гіперхромна анемія

згущення крові

гемоліз еритроцитів і компенсаторне посилення гемопоезу

поліцитемія

Запитання 43

У хворого 30 років з дизентерією, яка підтвердженої бактеріологічно зʼявилися ознаки парапроктиту. Про яку найбільш імовірну стадію місцевих змін йдеться в даного хворого?

варіанти відповідей

стадія утворення виразок

фібринозний коліт

фолікулярний коліт

катаральний коліт

стадія загоєння виразок

Запитання 44

Хворий помер від інтоксикації на 4-у добу після вживання сирих яєць. На розтині слизова оболонка шлунку і тонкої кишки запалена, покрита слизовим ексудатом; в легенях, головному мозку і печінки знайдені абсцеси. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

сальмонельоз (черевнотифозна форма)

сальмонельоз (інтестиційна форма)

черевний тиф

сальмонельоз (септична форма)

дизентерія

Запитання 45

На розтині трупа чоловіка 46 років в прямій і сигмоподібній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, в просвіті кишки слиз, невелика кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

варіанти відповідей

дизентерія

холера

сальмонельоз

ієрсиніоз

хвороба Крона

Запитання 46

Хворий скаржився на лихоманку, сильний головний біль, задишку, серцебиття. При огляді виявлено педикульоз, розеоли і петехії на шкірі грудної клітки, пролежні стегон, гангрену стопи. Помер при ознаках серцевої недостатності. Гістологічно в тканини довгастого мозку спостерігаються гіперемія, стази, периваскулярні муфти з плазматичних клітин і осередки проліферації мікроглії. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

менінгококвий менінгіт

сибірковий менінгоенцефаліт

епідемічний висипний тиф

черевний тиф

краснуха

Запитання 47

У чоловіка, 50 років, який гостро захворів, діагностовано шигельоз. Смерть наступила на 8-й день захворювання. На розтині виявлено потовщена стінка сигмоподібної та початкових відділів прямої кишки, фібринозна плівка на поверхні слизової оболонки. Гістологічно: глибокий некроз слизової оболонки з просочуванням некротичних мас фібрином. Про який вид коліту йдеться?

варіанти відповідей

дифтеричний

катаральний

виразковий

гангренозний

фолікулярний

Запитання 48

На гістологічне дослідження присланий ділянку тонкого кишечника. При макроскопічному дослідженні вілзначається наявність виступаючих над поверхнею слизової оболонки, білувато-сірих, овальної форми, еластичних утворень розмірами 0,5-0,9 мм, на їх поверхні видно борозни i звивини. Мікроскопічно в цих утвореннях відзначається проліферація моноцитів, гістіоцитів ретикулярних клітин, які витісняють лімфоцити, а так само наявність гранульом складаються з великих клітин зі світло цитоплазмою (макрофаги). Ці явища поєднуються катаральним ентеритом. Назвіть захворювання.

варіанти відповідей

сальмонельоз

холера

туберкульоз кишечника

ієрсиніоз

черевний тиф

Запитання 49

На секції у трупа виявлено воскоподібний некроз прямих мʼязів живота. В термінальному віллілі тонкої кишки виявлено виразки розмірами 3-5 см в діаметрі. Стінки виразок покриті пухкими сірувато-жовтими масами. Краї виразок помірно піднімаються над поверхнею слизової оболонки. Позитивна реакція Віддаля.

варіанти відповідей

черевний тиф позакишковими ускладненнями

черевний тиф з кишковими ускладненнями

поворотний тиф

хвороба Крона

дизентерія

Запитання 50

При розтині померлої від перитоніту в тонкій кишці виявлені виразки, розташовані вздовж кишки, з рівними закругленими краями і рівним дном, що представлено циркулярним мʼязовим шаром і серозною оболонкою. Вкажіть, яка з перерахованих стадій черевного тифу найбільш імовірна?

варіанти відповідей

мозкоподібне набухання

некроз пеєрових бляшок

утворення виразок

чистих виразок

загоєння виразок

Запитання 51

Смерть хворого наступила від гострої крововтрати. Встановлено, що причиного кровотечі була ерозія артерії дна поздовжньо розташованої виразки нижнього відділу здухвинної кишки. Гістологічно виявлено некроз стінки, виразки, пери фокальний катаральний ентерит, проліферацію ретикулярних клітин у перових бляшках, мезентеріальних лімфовузлах, селезінці із витісненням лімфоцитів і утворенням макрофагальних гранулем. Ваш діагноз

варіанти відповідей

дизентерія

черевний тиф

туберкульоз травного тракту

сибірка

бруцельоз

Запитання 52

У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного сигмоїду та проктиту, місцями з виразками. слизової неправильної форми. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

амебіаз

черевний тиф

холера

дизентерія

балантидіаз

Запитання 53

У хворого, який проживає у приморському місті на півдні країни, з діареєю та блювотою, померлого від зневоднення на розтині знайдена картина гострого гастроентерита з серозно-десквамативним запаленням у тонкій кишці. Виберіть найбільш вірогідний діагноз.

варіанти відповідей

черевний тиф

холера

амебіаз

сальмонельоз

бактеріальна дизентерія

Запитання 54

При розтині хворого, який помер від профизної діареї, різко виражений ексикоз, кишківник переповнений рідким, білуватим вмістом, що нагадує рисовий відвар; в мазку-відбитку слизової оболонки тонкої кишки знайдені вібріони. Яке захворювання привело до смерті хворого?

варіанти відповідей

дизентерія

черевний тиф

ентерококова інфекція

сальмонельоз

холера

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест