Основи цивільного захисту

Додано: 19 квітня 2023
Предмет: Захист України, 10 клас
Тест виконано: 13 разів
10 запитань
Запитання 1

Що таке надзвичайна ситуація (НС)?

варіанти відповідей

Остановка на окремій території, яка загрожує життю або здоров'ю людини.

Обстановка на окремій території, яка не несе загрози життю або здоров'ю населення.

Запитання 2

Залежно від характеру походження подій НС поділяють на:

варіанти відповідей

техногенні.

індивідуальні.

регіональні.

природні.

соціальні.

воєнні.

Запитання 3

Соціальні НС —

варіанти відповідей

це аварії (катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд та будівель, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах тощо.

порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремій території чи об’єкті на ній або на водному об’єкті, спричинене протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування або пов’язане із зникненням (викраденням) зброї та небезпечних речовин, нещасними випадками тощо.

події, що сталася під час руху дорожнього транспортного засобу, внаслідок якої постраждали люди чи заподіяна шкода майну. 

Запитання 4

НС природного характеру -

варіанти відповідей

порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремій території чи об’єкті на ній або на водному об’єкті.

неконтрольований процес знищення або пошкодження вогнем майна, під час якого виникають небезпечні чинники для живих істот та довкілля.

це небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні морські та прісноводні явища, деградація ґрунтів чи надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин, масове ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміна стану водних ресурсів та біосфери тощо.

Запитання 5

НС техногенного характеру — 

варіанти відповідей

це транспортні аварії (катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд та будівель, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах тощо.

порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремій території чи об’єкті на ній або на водному об’єкті, під час яких виникають вторинні чинники ураження населення, визначені в окремих документах. 

порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремій території чи об’єкті на ній або на водному об’єкті, спричинене протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування або пов’язане із зникненням (викраденням) зброї та небезпечних речовин, нещасними випадками з людьми тощо.

Запитання 6

Що таке тероризм?

варіанти відповідей

Загроза загибелі людей чи значне порушення умов їх життєдіяльності, заподіяння економічних збитків, істотне погіршення стану довкілля.

Суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства.

Запитання 7

Хімічна зброя це -

варіанти відповідей

боеприпаси, які використовують в різних арміях світу.

токсична зброя.

яку застосовують для масового ураження людей, тварин і рослин, зараження місцевості, споруд, техніки, води й продуктів харчування.

Запитання 8

Вибухо-пожежонебезпечні об’єкти —

варіанти відповідей

атомні електростанції (АЕС).

гідротехнічна споруда, яка призначена для складування або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відходів і збагачення корисних копалин.

це виробництва вибухових (тротил, тетрил, гексоген тощо) і займистих речовин, нафтопереробні підприємства, млинарські комбінати та елеватори, деревообробні та інші підприємства, що використовують або виробляють вибухові та займисті речовини.

Запитання 9

Гідротехнічні споруди це -

варіанти відповідей

дамби

укриття

канали

вали

шлюзи

фортефікаційні споруди

Запитання 10

Підприємства, які забруднюють атмосферу викидами оксидів азоту, вуглецю, сірчаного ангідриду, пилу, сажі та інших шкідливих речовин. 

варіанти відповідей

Нафто-, газо-, аміакопроводи.

Підприємства хімічної промисловості.

Підприємства металургійної промисловості.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест