Процеси життєдіяльності тварин (2 частина)

Додано: 23 березня 2022
Предмет: Біологія, 7 клас
Тест виконано: 39 разів
8 запитань
Запитання 1

Хто із представлених тварин має радіальну симетрію тіла?

варіанти відповідей
Запитання 2

Хто із представлених тварин має двобічну симетрію тіла?

варіанти відповідей
Запитання 3

Обери твердженя про покриві тіла тварин, що не містить помилок.

варіанти відповідей

Земноводні. Шкіра з багатошарового епітелію й дерми. Є слизові залози й луска.

Захисна функція шкіри підсилена лусками різної форми.

Членистоногі. Одношаровий епітелій й товста хітинова кутикула, яка в ракоподібних зміцнюється вапном, у павукоподібних і комах вкрита восковою плівкою.

Кутикула виконує захисну функцію, має хітиновий поверхневий шар, різноманітні вирости кутикули (волоски, шипи, голки та ін.) допомагають захиститися від ворогів, або замаскуватися.

Для павукоподібних та комах, що живуть у посушливих місцях, кутикула зовні вкрита восковим шаром для зменшення випаровування води і є важливою функцією економії води.

Плазуни. Шкіра суха з багатошарового епітелію й дерми. Залози відсутні. Виникають рогові лусочки, щитки, пластинки.

Шкіра вкрита роговими лусками і щитками, які виконують захисну функцію

Птахи. Ектодерма а епітеліально-м'язових клітин, між якими є жалкі клітини. Зовнішній шар клітин складається з епітеліально-м'язових клітин, між якими містяться жалкі клітини для захисту від ворогів та паралізації жертви

Сссавці. Шкіра товста з багатошарового епітелію й дерми. Є розвинені залози (потові, сальні, пахучі, молочні) і волосяний покрив.

Шкіра вкрита волосяним покривом (шерстю), що допомагає підтримувати постійну температуру тіла. Дуже добре розвинені у ссавців видозміни шкіри (кігті, копита, роги, голки), які виконують важливі захисні функції в житті організмів та використовуються в шлюбних турнірах самців.

Запитання 4

У різних тварин будова нервової системи має свої особливості. Оберіть варіанти, де тип нервової системи та її зображення співпадають:

1. Дифузна

2. Вузлова

3. Розкидано-вузлова

4. Трубчаста


варіанти відповідей
Запитання 5

Обери твердженя про органи чуття тварин, що не містить помилок.

варіанти відповідей

Органи зору. Сприймають світлові подразнення. Можуть бути представлені простими або фасетковими очима. Фасеткові очі складаються з багатьох маленьких вічок. У найпростішому варіанті (черви) органи зору – це просто світлочутливі клітини, які розташовані по всьому тілу.

Органи нюху. Сприймають звукові коливання повітря або води. У різних тварин вони можуть розташовуватись на різних частинах тіла. Так, у ссавців органи слуху розташовані на голові, а в коників – на задніх ногах. Деякі тварини (кажани, кити) використовують свої органи слуху для орієнтування у просторі. Це так  звана ехолокація. Вона корисна в умовах, коли органи зору використовувати складно (у ночі або під водою)

Органи слуху. Сприймають хімічні сигнали від певних речовин. Вони збирають інформацію з навколишнього середовища, виловлюючи окремі молекули речовин. Можуть розташовуватись як ззовні тіла (вусики комах), так і в середині.

Органи смаку. Як і органи нюху, сприймають хімічні сигнали від певних речовин. Тільки органи смаку в ротовій порожнині. Однак, наприклад, у мух вони розташовані ззовні на ніжках

Органи дотику.Рецептори органів дотику розкидані по всьому тілу тварин. Утім існують і спеціальні органи, що мають дуже велику кількість таких рецепторів. Це різноманітні щупальця, вусики, ніжки та іншц структури. У ссавців такою структурою є вібриси – чутливі волоски на тілі.

Органи рівноваги. Визначають положення тварин відносно поверхні землі. Зрозуміло, що ці органи найкраще розвинені у тварин, які рухаються в тривимірному середовищі – літають (птахи, комахи), активно плавають (риби, молюски), стрибають (мавпи). Найчастіше органи рівноваги складаються з каналів або порожнин, заповнених чутливими клітинами.

Запитання 6

Обери твердженя про форми розмноження тварин, що не містить помилок.

варіанти відповідей

Брунькування - це такий спосіб нестатевого розмноження, коли на тілі материнської особини утворюється виріст — брунька. Поступово ця брунька набуває форми й будови дорослої тварини. Після відділення (відбруньковування) від материнського органі яму нова особина починає самостійне життя.

Брунькування - це осіб безстатевого розмноження при якому особина ділиться на дві або декілька частин (фрагментів), кожна з яких росте і утворює новий організм; здатність деяких живих істот відновлювати втрачені органи або частини тіла (регенерація).

Поліембріонія - форма статевого розмноження, коли розвиток зародка відбувається без запліднення.

При статевому розмноженні жіночий організм виробляє яйцеклітини, а чоловічий — сперматозоїди. Ці статеві клітини зливаються у процесі запліднення і таким чином утворюється зигота.

Запитання 7

Індивідуальний розвиток - це сукупність процесів розвитку організму від утворення зиготи до його смерті. Він склаждається з таких етапів:

варіанти відповідей

Зародковий етап

Етап утворення зиготи

Етап росту

Післязародковий етап

Етап розвитку

Запитання 8

Оберіть схеми на яких зображено непрямий післязародковий розвиток з повним перетворенням.

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест