Пухлини з меланінутворюючої і нервової тканини

Додано: 26 листопада 2023
Предмет:
23 запитання
Запитання 1

1. У 6-річного хлопчика видалили пухлину, яка локалізувалась в мозочку по серединній лінії. Гістологічно пухлина представлена переважно клітинними структурами, які мають бідний вінчик цитоплазми, гіперхромне ядро, проявляють міотичну активність. Клітини проявляють тенденцію до утворення "розеток". Вказані властивості характерні для: 

варіанти відповідей

A. Медулобластоми 

В. Астроцитоми 

С. Олігодендрогліоми 

D. Мультиформної спонгіобластоми 

Е. Біполярної спонгіобластоми 

Запитання 2

2. Під час гістологічного дослідження злоякісної меланоми, прогноз несприятливого перебігу захворювання пов'язують з проявом: 

варіанти відповідей

А. Тенденція пухлини до вертикального

росту 

В. Тенденція пухлини до горизонтального

росту 

С. Накопичення в клітинах пухлини пігменту 

D. Характером морфології клітинного складу пухлини 

Е. Розпадом пухлини 

Запитання 3

3. У хворого 26 років з білої речовини лівої півкулі головного мозку, оперативно видалена пухлина 5см в діаметрі, оточена капсулою помірної щільності. Мікроскопічно: пухлина складається із різних за величиною зіркоподібних та гліальних клітин з наростками, розташованих серед гліальних волокон. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Олігодендрогліома 

В. Астроцитома 

С. Астробластома 

D. Гліобластома 

Е. Епендімома 

Запитання 4

4. У чоловіка 45 років, із стінки бічного шлуночку головного мозку оперативно видалена пухлина розміром 4×3см, з дрібнососковою поверхнею, повʼязана з судинним сплетінням. Мікроскопічно: ворсиноподібні розростання, покриті епітеліальними клітинами кубічної та призматичної форми, мономорфного вигляду. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Епендімома 

В. Епендімобластома 

С. Хоріоїдпапілома 

D. Хоріоїдкарцінома 

Е. Гліобластома 

Запитання 5

5. Пухлина з білої речовини головного мозку у вигляді мʼякого вузла 4см в діаметрі, темно-червоного кольору без капсули. Мікроскопічно: складається із поліморфних клітин з патологічними мітозами, з осередками крововиливів і некрозу. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Астробластома 

B. Астроцитома 

С. Олігодендрогліома 

D. Олігодендробластома 

Е. Гліобластома 

Запитання 6

6. На шкірі чоловіка 50 років, багато пухлин діаметром 3см, в капсулі, фіброзної щільності, сірого кольору, волокнистого характеру. Мікроскопічно: складена із розеткоподібних структур серед сполучнотканинних волокон. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Нейринома 

В. Нейринофіброма 

С. Злоякісна нейринома 

D. Фіброма 

Е. Хвороба Реклінгхаузена 

Запитання 7

7. Хворий, який звернувся до лікаря з багаточичсленними вузликами в підшкірній клітковині, які рухомі, щільної консистенцїї, болючі на дотик. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Щільна фіброма 

В. Лейоміома 

C. Ангіома 

D. Нейрофіброма 

Е. Аденокарцинома 

Запитання 8

8. При гістологічному дослідженні шматочка тканини, відмічена пучкова структура волокон сполучної тканини із переплетеннями. Невелику кількість фіброцитів. Серед цих структур тільця Верокаї. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Кавернозна гемангіома 

В. Мʼяка фіброма 

С. Щільна фіброма 

D. Нейрофіброма 

Е. Лімфангіома 

Запитання 9

9. У хворого 21 року видалена пухлина лобної долі правої півкулі головного мозку діаметром 5 см, яка була нечітко відмежована віл навколишньої тканини. На розрізі - однорідна,, гістологічно - складається з клітин, численні відростки яких утворюють густі сплетіння. Яка пухлина мала місце у хворого? 

варіанти відповідей

А. Епендімома 

В. Гангліоневрома 

С. Астроцитома 

D. Олігодендрогліома 

Е. Хоріоїдпапілома 

Запитання 10

10. Пухлина в капсулі діаметром 2 см, оперативно видалена з ампутаційної культі нижньої кінцівки, мікроскопічно складається з веретеноподібних клітин мономорфного виду з паличкоподібними ядрами, які утворюють разом з волокнами "палісадні" структури. Яка з перерахованих видів пухлин найбільш імовірна? 

варіанти відповідей

А. Мʼяка фіброма 

В. Фібросаркома 

С. Доброякісна неврілемомма 

D. Нейрофіброма 

Е. Злоякісна неврілемомма 

Запитання 11

11. У хворого 32 років в шкірі виявлено безліч округлих вузлів від 0.5 до 2см в діаметрі. Один вузол видалений для біопсії. Мікроскопічно: безладно розташовані волокна сполучної тканини з хаотично розташованими нервовими стовбурами. Найбільш ймовірно це: 

варіанти відповідей

А. Нейрофіброматоз 

В. Дерматофіброма 

С. Нейробластома 

D. Ампутаційна фіброма 

Е. Фіброма 

Запитання 12

12. На розтині дитини 3 років в червʼяку мозочка виявлена пухлина, яка не має чітких меж з навколишніми тканинами, гістологічно складається з розростання атипових дрібних клітин з гіперхромними ядрами. Найбільш ймовірно це: 

варіанти відповідей

А. Метастаз саркоми 

В. Метастаз раку 

С. Гліобластома 

D. Медулосаркома 

Е. Медулобластома 

Запитання 13

13. Під час операції на головному мозку у хворого видалена пухлина щільної консистенції у вигляді вузла, пов’язаного з твердою мозковою оболонкою. Гістологічно вона побудована з ендотеліоідних клітин, які тісно прилягають одна до одної і утворюють гніздові скупчення, місцями у вигляді мікроцентричних структур. Вкажіть назву пухлини. 

варіанти відповідей

А. Епендимома 

B. Арахноендотеліома 

С. Хоріоїдна папілома 

D. Менінгіома 

Е. Менінгіальна саркома 

Запитання 14

14. До якої групи пухлин нервової системи відноситься менінгіома? 

варіанти відповідей

А. Нейроектодермальні 

В. Менінгосудинні 

С. Вегетативної нервової системи 

D. Периферійної нервової системи 

Е. Ембріональні 

Запитання 15

15. У дитини 5 років видалений пігментний невус, який розташувався на обличчі. При морфологічному дослідженні невус складається з веретеноподібних і епітеліоідних клітин зі світлою цитоплазмою. Невусні клітини утворюють гнізда як на межі з епідермісом, так і в дермі, характерні багатоядерні гігантські клітини, які нагадують клітини Пирогова-Лангханса, або клітини Тріона. Меланіну в клітинах мало. Про який морфологічний вигляд

невуса йдеться? 

варіанти відповідей

А. Ювенільний невус 

В. Прикордонний невус 

С. Складнмий невус 

D. Внутрішньодермальний невус 

Е. Блакитний невус 

Запитання 16

16. Для гістологічного дослідження доставлене очне яблуко, у судинній оболонці якого виявлено пухлиноподібне утворення 1 × 0,4 см, щільної консистенції, чорного кольору. Мікроскопічно: великі поліморфні клітини згруповані в альвеолярні структури. У клітинах - множинні патологічні мітози і в цитоплазмі багатьох з них визначається пігмент жовто-бурого кольору. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

А. Меланома 

В. Невринома 

С. Ангіосаркома 

D. Нейробластома 

Е. Гангліонейробластома 

Запитання 17

17. У хворої 36 років була видалена амбулаторно темно-коричневого кольору "родимка" на шкірі правої гомілки. Гістологічне послілження не проводилося. Через 5 місяців у правій пахвинній ділянці зʼявився конгломерат лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні одного з вузлів були виявлені метастази меланоми. Який шлях метастазування пухлини має місце у хворої? 

варіанти відповідей

А. Лімфогенний 

В. Гематогенний 

С. Анапластичний 

D. Змішаний 

Е. Періневральний 

Запитання 18

18. При гістологічному дослідженні меланоми шкіри виявлена інвазія пухлини в пучки колагенових волокон сітчастого шару дерми на рівні потових залоз. Вкажіть рівень інвазії пухлини. 

варіанти відповідей

A. 1 

B. 2 

C. 3 

D. 4 

E. 5 

Запитання 19

19. У хворого 40 років, видалено пухлину до 2 см в діаметрі, яка локалізувалась в ділянці мосто-мозочкового кута стовбура мозку і мала тенденцію до росту в слуховий прохід. Назвіть найбільш вірогідний тип пухлини? 

варіанти відповідей

A. Шваннома 

В. Медулобластома 

С. Менінгеома 

D. Олігодендрогліома 

Е. Астроцитома 

Запитання 20

20. Пухлина у капсулі, діаметром 2см, видалена з ампутаційної культі нижньої кінцівки. Мікроскопічно складається із веретеноподібних клітин мономорфного вигляду, з паличковидними ядрами, які утворюють разом з волокнами "палісадні" структури. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Неврилемома 

В. Неврофіброма 

С. Злоякісна неврилемома 

D. Фіброма 

Е. Фібросаркома 

Запитання 21

21. У пацієнта 40 років на шкірі спини виявлено кулястої форми утворення бурого кольору. Гістологічно: в дермі скупчення меланіновмісних клітин у вигляді гнізд і тяжів, серед яких знаходяться багатоядерні гігантські клітини. Вкажіть найбільш ймовірну патологію шкіри. 

варіанти відповідей

A. Внутрішньодермальний невус 

В. Блакитний невус 

С. Папілома 

D. Епітеліальний невус 

Е. Меланома 

Запитання 22

22. Для гістологічного дослідження надісланий шматочок тканини, взятий з краю виразки лівої стопи, що тривало не загоюється. При мікроскопічному дослідженні тканини виявлено розростання поліморфних атипових клітин, в цитоплазмі яких знаходиться жовто-бурий пігмент, гістохімічно дає позитивну аргентафінну реакцію. Зустрічаються численні фігури мітозів і осередки некрозу. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

A. Меланома 

В. Базаліома 

С. Пігментний невус 

D. Судинний невус 

Е. Рак шкіри 

Запитання 23

23. У чоловіка 46 років на шкірі визначалася темна пляма, що виступала над поверхнею шкіри та не турбувала його. 3 часом пляма почала збільшуватися, зʼявився біль, колір став чорно-коричневим і почав пальпуватися вузол. При гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні і поліморфні клітини, цитоплазма яких містила пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться? 

варіанти відповідей

А. Меланома 

В. Базаліома 

С. Гемангіома 

D. Гематома 

Е. Карциноїд 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест