Російські перемоги

Додано: 17 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
15 запитань
Запитання 1

У середині січня 1944 росіяни пішли в наступ на 120-мильному фронті від озера Ільмень до Ленінграда і прорвали оборонні споруди. Наприкінці лютого німців прогнали до берегів Сумського озера. Ленінград був звільнений. Німці відступили до польського кордону. В квітні росіяни почали звільняти Крим. .. травня совєтського посла в Лондоні запросили в міністерство закорд. справ обговорити загальну пропозицію, яку висловив Іден, що СРСР повинен тимчасово вважати румунські справи за здебільшого свій інтерес за умов війни, натомість Греція залишається нам. Росіяни були згодні, тільки якщо Рузвельт згоден.

варіанти відповідей

18

24

31

Запитання 2

Рузвельт дозволяв, лише якщо, це не будуть повоєнні сфери впливу. Я був такої ж думки. Я доповів про ситуацію воєнному кабінет. Сталін, тільки но зрозуміли, що американці мають якісь сумніви, наполягав на консультаціях із ними. На початку серпня росіяни, вдавшись до хитрощів, послали з Італії місію до ЕЛАС у Пн. Грецію. Ми почали непорозумітися. У Фінляндії російські війська прорвали лінію Маннергейма. Головний наступ росіян почався .. червня. Наприкінці липня росіяни дійшли до річки Німан у Ковно і Гродно.

варіанти відповідей

23

12

25

Запитання 3

Німецькі втрати були приголомшливі. .. дивізій припинили своє існування.

варіанти відповідей

25

14

19

21

Запитання 4

Аж до серпня далеко висунута вперед німецька лінія оборони від Чернівців до Чорного моря загороджувала шлях до нафтових родовищ Плоєшті і Балкан. Їх швидко подолали. Було розгромлено 16 німецьких дивізій. .. серпня переворот, який організував молодий король Міхай, привів до зміни воєнної ситуації. Румунські армії пішли за своїм королем як один чоловік. За три дні до прибуття росіян, німці вже були роззброєні або втекли.

варіанти відповідей

23

21

4

Запитання 5

.. вересня німці покинули Бухарест. Румунські армії розпалися, а країна зазнала совєтської навали. Румунський уряд капітулював. Болгарія була окупована. Росіяни пройшли долиною річки Дунаю і через Трансильванські Альпи до угорського кордону, натомість їх лівий фланг дійшов до югославського кордону.

варіанти відповідей

1

5

4

3

Запитання 6

Наприкінці липня росіяни стояли перед річкою Віслою. Командири польської підпільної армії, вірні лондонському урядові, мали вирішити, коли підняти загальне повстання проти німців, щоб прискорити визволення країни. Польський уряд у Лондоні дозволив Бур-Коморовському оголосити повстання. Момент і справді був сприятливим. Коморовський мав .. чоловік і запаси харчів та озброєння на 7-10 днів.

варіанти відповідей

40 000

55 000

45 000

Запитання 7

Совєтська авіація почала бомбардувати німців у Варшаві. На сході Польщі створили комуністичний Комітет національного визволення і росіяни заявили, що визволена територія перейде під його контроль. Совєти спонукали поляків почати повстання. Увечері .. липня у Варшаві повідомили, що росіяни прорвали німецьку оборону на схід від міста. .. серпня о .. годині почалося повстання.

варіанти відповідей

1, 17

2, 12

1, 23

Запитання 8

Совєтська радіо мовчало, а російські повітряні нальоти припинилися. .. серпня німці перейшли в наступ з укріплених пунктів, які вони утримували в місті і передмісті. Проти повстанців воювало .. німецьких дивізій.

варіанти відповідей

4, 5

3, 3

3, 5

Запитання 9

Я написав Сталіну, щоб він допоміг полякам. Сталін відповів швидко і нещадно, що ця інформація неправда, і німці не зможуть захопити Варшаву. Там були вуличні бої. Польський прем'єр-міністр Миколайчик перебував у Москві від .. липня, і намагався дійти згоди з совєтами.

варіанти відповідей

30

31

29

Запитання 10

Коли німці везли танками до одного зі своїх аванпостів, то гнали попереду ... жінок і дітей, щоб не дати польським військам змоги воювати з ними. Чимало їх убили і поранили. Були проблеми із водою. Німці кидали в каналізаційні люки ручні гранати і газові бомби. 1 вересня я прийняв Миколайчика.

варіанти відповідей

500

200

300

Запитання 11

.. вересня кабінет зібрався на засідання і незважаючи на невелику гарячку, підвівся з ліжка і пішов у нашу кімнату засідань під землею. Мені так і хотілося сказати: "Ми посилаємо наші літаки, щоб вони, скинувши над Варшавою припаси, могли сідати на вашій території. Якщо ви не будете ставитись до цього належним чином, ми відтепер припиняємо усі конвої." Але я цього не сказав. Росіяни не хотіли щоб у Варшаві відродився дух Польщі.

варіанти відповідей

4

5

6

7

Запитання 12

10 вересня Кремль змінив тактику. Совєтські літаки з'явились над Варшавою. Почали скидувати припаси, але багато парашутів не відкривалося і припаси просто розбивалися. .. вересня росіяни зайняли Прагу. Але далі не пішли. Росіяни хотіли цілковитого знищення поляків. Багато населення Варшави німці депортували. Панував голод. Мої зусилля залучитися америк. допомогою приведи до однієї ізольованої, але широкомасштабної операції.

варіанти відповідей

15

16

17

Запитання 13

.. вересня 104 важкі бомбардувальники пролетіли над столицею, скинувши припаси. Та було вже запізно. Увечері .. жовтня Миколайчик прийшов сказати мені, що поляки от-от здадуться німцям.

варіанти відповідей

18, 2

12, 7

21, 4

Запитання 14

Бої тривали понад ... днів. Загинуло .. підпілля.

варіанти відповідей

60, 15 000

50, 12 000

48, 11 000

Запитання 15

.... зниклих безвісти.

варіанти відповідей

7 000

4 500

6 500

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест