Тематичне оцінювання з теми "Виникнення Русі-України"

Додано: 12 жовтня 2023
Предмет: Історія України, 7 клас
10 запитань
Запитання 1

Зображенню відповідає такий уривок з літопису:

варіанти відповідей

«Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми, то було між них три брати: одному ім'я Кий, а другому - Щек, а третьому - Хорив, і сестра їхня - Либідь... Зробили вони городок і на честь брата їхнього найстаршого назвали його Києвом».

«Аскольд же й Дір прийшли. І вискочили всі інші вої з човнів, і мовив Олег Аскольдові й Дірові: "Ви оба не є ні князі, ні роду княжого. А я єсмь роду княжого. - І тут винесли Ігоря. - А се - син Рюриків”. І вбили вони Аскольда йДіра...».

«Пішов Ігор на греків... І порадилися руси, і вийшли, оружившись, проти греків, і битва межи ними обома була люта, і заледве одоліли греки... Феофан, сановник Романа, зустрів їх у човнах з вогнем і став пускати вогонь трубами на човни руські. І було видно страшне диво...».

Запитання 2

Познач мініатюри з літопису, присвячені князю Олегу.

(Дві відповіді).

варіанти відповідей
Запитання 3

Котрого року, на думку істориків, відбулася подорож княгині Ольги до Константинополя?

варіанти відповідей

860 року

907 року

912 року

957 року

Запитання 4

Прочитай уривок: «Пішов ... на греків... І порадилися руси, і вийшли, оружившись, проти греків, і битва межи ними обома була люта, і заледве одоліли греки... Феофан, сановник Романа, зустрів їх у човнах з вогнем і став пускати вогонь трубами на човни руські. І було видно страшне диво...».

Малюнок з "Хроніки Іоанна Скіліци" та уривок з "Повісті минулих літ" оповідають про похід на Візантію князя

варіанти відповідей

Аскольда

Олега

Ігоря

Святослава

Запитання 5

Яка з подій, описаних у літописі, сталася раніше за інші?

варіанти відповідей

«Сказав Святослав матері своїй і боярам своїм: “Не любо мені є в Києві жити. Хочу жити я в Переяславці на Дунаї, бо то є середина землі моєї”».

" І сів Олег, князюючи, в Києві, і мовив Олег: “Хай буде се мати городам руським”».

«Аскольд же й Дір прийшли. І вискочили всі інші вої з човнів, і мовив Олег Аскольдові й Дірові: "Ви оба не є ні князі, ні роду княжого. А я єсмь роду княжого. - І тут винесли Ігоря. - Асе - син Рюриків”. І вбили вони Аскольда йДіра...».

Е. «Пішов Олег на греків, Ігоря зоставивши в Києві... І прибув він до Цесарограда, а греки замкнули Суд і город заперли. І вийшов Олег на берег, і повелів воям виволокти кораблі на берег... І повелів Олег воям своїм колеса зробити і поставити кораблі на колеса...»’.

Запитання 6

Якому уривку із джерела відповідає малюнок?

варіанти відповідей

«Сказав Святослав матері своїй і боярам своїм: “Не любо мені є в Києві жити. Хочу жити я в Переяславці на Дунаї, бо то є середина землі моєї”».

«Тепер слов'яни бушують повсюдно... Вони спустошили та спалили міста й фортеці, узяли полонених і стали панами на землі. Вони осіли на ній панами, як на своїй без страху... І нині вони живуть тут і перебувають у країні ромеїв... Зіслов'янилась вся наша земля і стала варварською».

"І сів Олег, князюючи, в Києві, і мовив Олег: “Хай буде се мати городам руським”».

«...Імператор зголосився на переговори і в позолоченій зброї, на коні приїхав до берега Істра в супроводі великого загону вершників, що виблискували зброєю. Святослав переїздив через ріку в скіфському човні і, сидячи за веслом, гріб разом з іншими без ніякої різниці...».

Запитання 7

Які з зазначених подій відбулися 907 та 911 року?

варіанти відповідей

Походи княза Аскольда на Візантію.

Походи князя Олега на Візантію.

Походи князя Ігоря на Візантію.

Походи князя Святослава на Візантію.

Запитання 8

Який малюнок з літопису відповідає поданому уривку?

«...Місяця вересня 9-го числа відбувся прийом, всім подібний до попереднього й з нагоди приїзду Ольги, княгині руської. Увійшла сама княгиня зі своїми родичками й вибраними служницями; вона йдучи поперед інших жінок, а ті в порядку йдучи одна за другою... Після них увійшли посли й представники князів руських... Сів імператор з імператрицею зі своїми дітьми й покликано було княгиню із зали, й, за запрошенням імператора сівши, говорила з ним, про що хотіла».

варіанти відповідей
Запитання 9

Вибери два словосполучення, які стосуються подорожі княгині Ольги до Константинополя.

варіанти відповідей

Імператор Костантин Багрянородний

уроки та погости

деревлянський князь Мал

хрещення Ольги

вигідний договір

Запитання 10

Кого з князів можна охарактеризувати так: підтримував язичництво, постійно воював, легковажив внутрішніми справами держави; підкорив в'ятичів, завдав поразки волзьким булгарам, розгромив Хозарський каганат, здійснив успішні походи на Балкани, загинув від рук печенігів?

варіанти відповідей

Аскольд

Олег

Ігор

Святослав

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест