Тренувальний тест КРОК 2 з кардіології

Додано: 5 грудня 2020
Предмет:
Тест виконано: 187 разів
20 запитань
Запитання 1

Хворий К., 56 років,– післяемоційного навантаження раптово з’явилося відчуття стиснення та болю за грудиною, потім приєдналося відчуття серцебиття. При огляді: загальний стан тяжкий, шкірні покриви бліді, помірний акроцианоз губ, кінчиків пальців рук. Тони серця ослаблені, ритмічні, тахікардія. АТ 90/60 мм рт.ст. На ЕКГ:, ритм правильний. ЧСС 190 за хв, рееструються широкі QRS-комплексами , зубец Р відсутній .Яке порушення ритму розвилося у хворого?

варіанти відповідей

Пароксизм шлуночкової тахікардії.

Пароксизм суправентрикулярної тахікардії.

Фібріляція шлуночків

Політопні шлуночкові екстрасистоли.

Пароксизм миготливої аритмії.

Запитання 2

Хворий 68 років госпіталізований з діагнозом: гострий задній інфаркт міокарду. Під час огляду втратив свідомість, вкрився холодним потом. Стан важкий. Шкіра бліда, холодна. Тони серця глухі, ритм сердечних скорочень правильний. Пульс 180 за 1 хв., слабкого наповнення. АТ 80/40 мм рт.ст. На ЕКГ: поширені до 0,18 сек і деформованіі шлуночкові комплекси. Яке ускладнення інфаркту міокарда має місце?

варіанти відповідей

Шлуночкова тахікардія

Фібриляція шлуночків

Шлуночкова екстрасистолія

Вузлова тахікардія

Фібриляція передсердь

Запитання 3

Хворий К., 28 років. Скаржиться на слабкість, задишку, серцебиття. Об’єктивно: Шкірні покриви бліді, пульс 160 за 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення, АТ 110/60 мм.рт.ст. Межі серця в нормі, тони серця ритмічні, ослаблені. На останній ЕКГ – синдром WPW. Хворому слід призначити:

варіанти відповідей

Кордарон

Верапаміл

Дігоксин

Обзідан

Лідокаїн

Запитання 4

У хворого 50 років, на ІХС виник пароксизм шлуночкової тахікардії. ЧСС – 180 за 1 хвил., АТ – 80/50 мм рт.ст. Яку схему лікування Ви застосуєте?

варіанти відповідей

Лідокаїн в/в, поляризуюча суміш

Мезатон у поєднанні із строфантином, калію хлорид

Верапаміл у поєднанні із строфантином, калію хлорид

Прийоми подразнення блукаючого нерва, верапаміл

Вверапаміл у поєднанні з АТФ

Запитання 5

Для проведення штучної вентиляції легень під час клінічної смерті застосовують таки методи:

варіанти відповідей

Штучна вентиляція - із рота в рот, ручний дихальний апарат.

Штучна вентиляція - із рота в рот, розведення рук у боки.

Штучна вентиляція - із рота в рот, заведення рук за голову.

Ручний дихальний апарат, розведення рук у боки.

Ручний дихальний апарат, заведення рук за голову.

Запитання 6

Хворий 48 років, доставлений в клініку через 3 години після розвитку гострого інфаркту міокарду. Під час транспортування, в КШД хворий декілька разів втрачав свідомість протягом 5- 10 секунд. АТ – 80/50 мм рт ст. ЧСС – 34 на хвилину. На ЕКГ: повна артіовентрикулярна блокада, елевація сегменту ST в ІІ, ІІІ, aV

Які з невідкладних заходів потрібно проводити в першу чергу в стаціонарі?

варіанти відповідей

Термінове проведення електрокардіостимуляції

Призначення добутаміну

Призначення сечогінних препаратів

Призначення адреналіну

Електроімпульсна терапія

Запитання 7

У хворого 64 років з гострим інфарктом міокарду, при фізичному напруженні раптово виникло серцебиття, що супроводжувалось задишкою, інтенсивним болем за грудиною, вираженою слабкістю. Об’єктивно: шкіра волога, бліда, акроціаноз. Пульс не визначається. АТ – 60/40 мм рт. ст. Аускультативно: ЧСС – 160 уд. за хв., тони серця значно послаблені, акцент II тону над легеневою артерією. Над легенями в нижніх відділах з обох сторін вологі незвучні хрипи. ЕКГ – QRS – 0,16 с, R-R однакові, = 0,32 с. Який захід в даному випадку буде найбільш


варіанти відповідей

Електрична кардіоверсія

Введення адреналіну

Імплантація штучного водія ритму

Черезстравохідна електростимуляція

Введення верапамілу

Запитання 8

Дівчина 17 років одержала електротравму. Після проведення реанімації була госпіталізована. Яке з наступних ускладнень, небезпечних для життя, можливе через декілька годин чи днів після цього:

варіанти відповідей

Фібриляція шлуночків

Зупинка дихання

Набряк легенів

Коматозний стан

Порушення нервово-м'язової провідності

Запитання 9

У хворого 65 років з гострим інфарктом міокарду на 2-у добу захворювання розвинулася повна атріовентрікулярна блокада з ЧСС 32 удара на хвилину. Який з перелічених препаратів найбільш показаний хворому для надання невідкладної


варіанти відповідей

Атропін.

Міофедрин.

Платифілин.

Ніфедіпин.

Еуфілин.

Запитання 10

Жінка 53 р. скаржиться на болі й перебоїв в ділянці серця. Хворіє з дитинства, її батько страждав аритміями серця. Об-но: стан важкий, Ps - 220/хв., АТ- 80/60 мм рт. ст. ЕКГ: ЧСС 215 в хв., розширення і деформація комплекса QRS з наявністю атріовентрикулярної дисоціації, зубець P позитивний. В послідуючому ЧСС знизилась до 45/хв., повне роз’єднання зубця Р і QRST. Що з перерахованого є найбільш ефективним:


варіанти відповідей

Імплантація штучного водія ритму

Бета- адреноблокатори

Холінолітики (атропін)

Антагоніти кальцію (верапаміл)

Серцеві глікозиди (дігоксин)

Запитання 11

Хворий 25 років скаржиться на біль в області серця ниючого характеру впродовж 10 днів, задишку при незначному фізичному навантаженні, серцебиття. Захворів 2 тижні тому назад після респіраторної інфекції. Об’єктивно: акроціаноз. АТ 90/75 мм рт.ст. Пульс 96 за 1 хв. Межі серця зміщені вліво і вправо. Тони серця ослаблені, трьохчленний ритм, систолічний шум на верхівці. ЕКГ: ритм синусовий, повна блокада лівої ніжки пучка Гіса. Ваш діагноз ?


варіанти відповідей

Інфекційно-алергічний міокардит.

Ексудативний перикардит.

Інфекційний ендокардит.

Міокардитичний кардіосклероз.

Вегетосудинна дистонія

Запитання 12

У хворої 58 років з ІХС діагностовано синдром слабкості синусового вузла (СССВ). Пульс – 38/хв, АТ – 16-/90 мм рт. ст. З анамнезу відомо, що іноді виникають притсупи серцебиття. Яким буде основний метод лікування в даному випадку в умовах спеціалізованого стаціонару ?

варіанти відповідей

Електрокардіостимуляція серця

Електроімпульсна терапія

Атропін

 Ізадрин

Ніфедипін

Запитання 13

Хворий 70 років скаржиться на періодичні напади судом, які супроводжуються болями в області серця, слабістю, запамороченням. Об'єктивно: акроціаноз, пульс - 38 за хв., ритмічний. АТ - 150/90 мм рт.ст. Межі серця зміщені вліво. Перший тон на верхівці зміненої звучності, періодично визначається “гарматний тон Стражеско”. ЕКГ: передсердні і шлуночкові комплекси слідують в незалежному один від одного правильному ритмі. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Повна атріо-вентрикулярна блокада

Синоаурикулярна блокада

Синдром слабості синусового вузла

Синусова брадікардія

Епілепсія

Запитання 14

Хворий лікується з приводу повторного інфаркту міокарда задньої стінки лівого шлуночка, турбував біль в ділянці серця, виникла аритмія. На ЕКГ частота скорочень передсердь 76, шлуночків 36, інтервали РР та RR – однакові. Яке ускладнення інфаркту міокарда виникло у хворого?

варіанти відповідей

Повна атріовентрикулярна блокада

Блокада лівої ніжки пучка Гіса

Синусова брадикардія

 Миготлива аритмія

АВ-блокада II ступеню

Запитання 15

В ургентну лікарню поступив хворий пароксизмальною тахікардією на фоні синдрому WPW . Який препарат не доцільно використовувати при даній патології ?

варіанти відповідей

Верапаміл

Аміодарон

Лідокаїн

Дігоксин

Пропранолол

Запитання 16

У хворого з пароксизмом шлуночкової тахікардії з’явилась задишка інспіраторного характеру, кашель з виділенням великої кількості пінистого харкотиння. Об’єктивно: Ортопное. Акроціаноз. Шкіра бліда з сіруватим відтінком, волога. Пульс ледь пальпується. ЧСС – 200 за 1 хв., ритмічний. АТ – 70/10 мм рт. ст. З чого необхідно розпочати невідкладну допомогу?


варіанти відповідей

Дефібриляція

Дофамін

Анапрілін

Кордарон

Преднізолон

Запитання 17

 Хворий 56 років на сьомий день інфаркту міокарда раптово втратив свідомість з зупинкою серцевої діяльності та дихання. Об-но: блідий, пульс відсутній. На ЕКГ: комплекси представлені хвилями різної амплітуди та спрямованості (частота до 400), При неефективності першої спроби дефібріляції, для підвищення чутливості до неї слід використати:


варіанти відповідей

Адреналін

Панангін

Полярізуючу суміш

Лідокаїн

Бікарбонат натрію

Запитання 18

Хворий 58 років з гострим інфарктом міокарда /перший день/ раптово утратив свідомість. Об-но: одиничні дихальні рухи. Пульс на судинах шиї та тони серця відсутні. На моніторі - мерехтіння шлуночків. Лікувальні заходи треба почати з

варіанти відповідей

Електричної дефібриляції

Штучної вентиляції легенів

В/в введення лідокаїну

Закритого масажу серця

Внутрішньосерцевого введення адреналіну

Запитання 19

Чоловік 50 р., ванитажник, раптово втратив свідомість. Лікар зафіксував тахікардію з ЧСС - 210/хв., АТ - 40/30 мм.рт.ст. Введення новокаїнаміду та вливання норадреналіну не дали ефекту. Після проведення електроімпульсної терапії АТ підвищився до 100/60 мм рт.ст. На ЕКГ – ознаки трансмурального інфаркта міокарду. Про яке ускладнення


варіанти відповідей

Аритмічний кардіогенний шок

Клінічна смерть

Рефлекторний кардіогенний шок

Істинний кардіогенний шок

Тромоемболія судин головного мозку

Запитання 20

У жінки 52 років на 3-й день після екстирпації матки з приводу фіброміоми раптово з'явилась задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: хвора збуджена, ціаноз, шийні вени набряклі. Пульс - 112/хв, слабкого наповнення. АТ - 100/60 мм рт.ст. В легенях верикулярне дихання, послаблено в нижніх відділах. Пульсація в ІІ-ІІІ межребір'ї зліва, під час аускультації серця акцент ІІ тону над легеневою артерією. Печінка +3 см, болюча при пальпації. На ЕКГ: Глибокий зубець S вI, aVL і Q в ІІІ відведеннях, підняття сегменту ST в III та aVF відведеннях. Яка патологія найвірогідніше відповідає описаному симптомокомплексу?


варіанти відповідей

Гостре легеневе серце

Інфаркт міокарда

Серцева астми

Набряк легень

Пароксизм шлункової тахікардії

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест