Залік тести Ф_р

Додано: 30 березня
Предмет:
55 запитань
Запитання 1

Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого раптово з’явилась ядуха з утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання шумне. Пульс - 100 за 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення. Над легенями – вологі дрібно пухирчасті хрипи. Виберіть препарат, який необхідно застосувати?


варіанти відповідей

Лазікс

Метопролол

Фероплект

Єссенціале

Панангін

Запитання 2

Фельдшера ШМД викликали до чоловіка, у якого блювання “кавовою гущею”, загальна слабкість, шум у вухах, запаморочення, тахікардія, зниження АТ. Який препарат необхідно ввести першочергово?


варіанти відповідей

Дицинон

Лазікс

Преднізолон

Анальгін

Но-шпа

Запитання 3

До фельдшера звернувся чоловік, який скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, який виник після їзди на велосипеді. Об’єктивно: склери жовтяничні. Живіт болючий у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Найімовірніший попередній діагноз?


варіанти відповідей

Цироз печінки

Хронічний гастрит

Виразкова хвороба

Жовчокам'яна хвороба

Хронічний гепатит

Запитання 4

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік, який скаржиться на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Шкіра жовтянична. На шкірі живота “голова медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 500 мл. Найімовірніший попередній діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Цироз печінки

Хронічний панкреатит

Запитання 5

Фельдшера викликали до чоловіка 50 років, який скаржиться на пекучий інтенсивний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, який триває понад 1 годину, виник після стресової ситуації, не знімається нітрогліцерином. Пацієнт неспокійний. Блідий, на обличчі холодний піт. Пульс - 100 за 1 хв, ритмічний. АТ- 100/70 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Найімовірніший діагноз?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда, астматичний варіант

Гіпертонічний криз

Стенокардія напруження

Прогресивна стенокардія

Інфаркт міокарда, типовий варіант

Запитання 6

На ФАП звернувся чоловік зі скаргами на тяжкість у правому підребер’ї, загальну слабкість. Три роки тому хворів на вірусний гепатит В. Об’єктивно: Склери та шкіра жовтяничні. “Судинні зірочки” на шкірі грудної клітки. Печінка збільшена на 3 см. У крові – підвищений рівень білірубіну і трансаміназ. Найімовірніший попередній діагноз.


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Жовчокам'яна хвороба

Дискінезія жовчного міхура

Хронічний панкреатит

Хронічний холецистит

Запитання 7

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнта із виразковою хворобою, у якого виник “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Шкіра бліда, живіт дошкоподібний. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Тактика фельдшера?


варіанти відповідей

Негайна госпіталізація

Промивання шлунка

Введення спазмолітичних засобів

Накладання грілки на епігастральну ділянку

Введення знеболюючих засобів

Запитання 8

Пацієнт Б., 48 років, скарги на немотивовану слабкість, апатію, зниження працездатності, відразу до м’ясної їжі, схуднення, втрату інтересу до життя. Звернувся за допомогою до фельдшера. В анамнезі – хронічний атрофічний гастрит. Об-но: шкіра бліда, живлення знижене, під час пальпації - болючість в епігастральній ділянці. Нв- 90 г/л, ШОЕ – 34 мм/год. Який вірогідний діагноз фельдшера?


варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний панкреатит

Гастродуоденіт

Поліпоз шлунка

Рак шлунка

Запитання 9


Ви фельдшер ФАПу. До Вас на прийом звернулася пацієнтка М., 65 р., яка скаржиться на відсутність апетиту, відразу до м’ясної їжі та рибних страв, відчуття важкості в епігастрії, нудоту, втрату маси тіла. При пальпації живота відмічається болісність в епігастральній ділянці, пальпується пухлиноподібне утворення. В анамнезі: виразкова хвороба шлунку. Вкажіть який метод обстеження найбільш інформативний для діагностики захворювання?

РН-метріяРентгеноскопія шлункуФіброгастроскопія з біопсієюДуоденальне зондування.Шлункове зондування

варіанти відповідей

РН-метрія

Рентгеноскопія шлунку

Фіброгастроскопія з біопсією

Дуоденальне зондування

Шлункове зондування

Запитання 10

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 р., зі скаргами на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Об’єктивно: пульс – 86 в хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Для якого ускладнення виразкової хвороби характерні такі симптоми?


варіанти відповідей

Пенетрації

Кровотечі

Перфорації

Малігнізації

Пілоростенозу

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 54 р. з діагнозом: “Гіпомоторна дискинезія жовчного міхура”. Вкажіть, які з лікарських препаратів потрібні для проведення тюбажу:


варіанти відповідей

Бускопан

Гістамін

Сорбіт

Атропін

Фурадонін

Запитання 12

Пацієнтці К., 47 р., яка хворіє на хронічний гастрит, призначено лікарський препарат, що належить до групи антацидів. Назвіть основні препарати даної групи:


варіанти відповідей

Гастроцепін, атропін

Омепразол, зонтак

Вікалін, альмагель

Ранітидин, циметидин

Метронідазол, де-нол

Запитання 13

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 52 р. зі скаргами на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Об’єктивно: шкіра жовтянична, на шкірі живота “голова Медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 450 мл. Вкажіть найімовірніший діагноз:


варіанти відповідей

Хронічний гастрит

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Запитання 14

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудниною стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об'єктивно: пульс - 80/хв., АТ- 125/85 мм рт.ст. Встановіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Артеріальна гіпертензія

Стенокардія напруження

Серцева астма

Артеріальна гіпотензія

Запитання 15

Фельдшера викликали до пацієнта 40 р., який скаржиться на нестерпний пекучий біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває понад 1 год., виник після стресової ситуації. Вкажіть правила транспортування до лікарні пацієнта з підозрою на інфаркт міокарда:


варіанти відповідей

Попутним транспортом

Фельдшерською бригадою ШМД

Спеціалізованою бригадою ШМД на ношах

Міським транспортом

Бригадою ШМД у положенні сидячи

Запитання 16

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 62 р., зі скаргами на розлади уваги, зниження пам’яті, працездатності, поганий сон, схильність до гніву, дратівливість. Холестерин крові – 8,5 ммоль/л. Вкажіть ймовірніший діагноз:


варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруги

Стенокардія, що виникла вперше

Атеросклероз судин головного мозку

Післяінфарктний кардіосклероз

Нейроциркуляторна дистонія

Запитання 17

Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на фізичне навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за грудиною, оніміння4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії, від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який імовірний діагноз?

Стенокардія ПринцметалаСтабільна стенокардія напруженняГостра серцева недостатністьІнфаркт міокардаГостра судинна недостатність

варіанти відповідей

Стенокардія Принцметала

Стабільна стенокардія напруження

Гостра серцева недостатність

Інфаркт міокарда

Гостра судинна недостатність

Запитання 18

Хвора 18 років скаржиться на пекучий біль в епігастральній ділянці через 30 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижку кислим. Стан задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?


варіанти відповідей

Ректороманоскопію

Дуоденальне зондування

Копрограмму

Фіброгастродуоденоскопію

Rо–шлунка

Запитання 19

Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав "швидку допомогу" у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ- 85/60 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Стеноз воротаря

Малігнізація виразки

Пенетрація шлунка

Шлункова кровотеча

Перфорація шлунка

Запитання 20

До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудниною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. Яке дослідження слід провести?


варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу

Рентгенографію органів грудної клітки

УЗД серця

Біохімічний аналіз крові

Електрокардіографію

Запитання 21

Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загруднинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно: АТ – 130/90 мм рт.ст., ЧСС – 88 за хв, тони серця ритмічні. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?


варіанти відповідей

Діуретики

Транквілізатори

Нітрати

Антикоагулянти

Інгібітори АПФ

Запитання 22

Пацієнтка М., 37 років, викликала фельдшера додому. Скаржиться на болі в надчеревній ділянці, які виникають натще, або через 3- 4 години після останнього приймання їжі. Турбує також печія, відрижка кислим. Біль зменшується після вживанням молока. Під час огляду: стан середньої важкості. Пульс – 96 ударів за 1 хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно відмічається болючість в надчеревній ділянці, нижче від мочеподібного відростку дещо праворуч від серединної лінії. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунку

Хронічний холецистит

Рак шлунку

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Стеноз воротаря

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 45 років зі скаргами на різке здуття живота, нестійкий стул, нудоту, яка з’являється після вживання жирної та солодкої їжі. Хворіє близько року. Багато курить, зловживає спиртними напоями. Об-но: шкіра жовтяничного забарвлення; наявність телеангіектазій , гіперемія долонь, асцит. Пальпаторно печінка збільшена, щільна, край загострений. Про яку найбільш вірогідну патологію йдеться мова?


варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунку

Хронічний холецистит

Цироз печінки

Хронічний гастрит

Рак шлунку

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 43 років зі скаргами на сильні болі в правому підребер’ї, які з’являються після вживання жирної та гострої їжі. Біль віддає в праву руку, лопатку; нудоту, блювоту. Хвора неспокійна, не знаходить собі місця. Живіт здутий. Шкіра звичайного забарвлення. Температура тіла 36,7°C. Позитивні симптоми Кера, Ортнера. Ділянка жовчного міхура чутлива при пальпації. Сеча і кал звичайного забарвлення. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Гострий гастрит

Жовчокам’яна хвороба

Цироз печінки

Виразкова хвороба

Запитання 25

До фельдшера ФАПу звернулась хвора С., 54 років, яка скаржиться на біль в ділянці серця стискаючого характеру, з іррадіацією в ліве плече, який виникає при фізичному навантаженні. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки чисті. Тони серця ритмічні. АТ- 130/80 мм рт.ст. ЕКГ: ознаки ішемії міокарду. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Гострий ендокардит

Гострий перикардит

Гіпертонічна хвороба

Стабільна стенокардія напруження

Ревматична хвороба

Запитання 26

До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 69 років, який скаржиться на головний біль, періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви чисті. Аускультативно: тони серця ритмічні, акцент ІІ тону на аорті. АТ 160/80 мм рт.ст., ЧСС – 84 за хв. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

Вроджена вада серцяГострий міокардитГострий перикардитГіпертонічна хвороба ІІ ст.Нейро-циркуляторна дистонія

варіанти відповідей

Вроджена вада серця

Гострий міокардит

Гострий перикардит

Гіпертонічна хвороба ІІ ст

Нейро-циркуляторна дистонія

Запитання 27

Жiнка 55 рокiв, скаржиться на стискаючий, пекучий бiль за грудниною, який вiддає у лiву руку, пiд лiву лопатку. Бiль виникає внаслiдок фiзичного навантеження, триває вiд 2-5 хв, знiмається нiтроглiцерином. Слiд думати, що у хворої:


варіанти відповідей

Напад стенокардiї

Гiпертензивний криз

Гострий перикардит

Гострий мiокардит

Iнфаркт мiокарда

Запитання 28

Хвора К., 48 рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний головний бiль в потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресової ситуацї, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об’єктивно: обличчя гiперемiйоване, межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ - 190/100 мм рт.ст., пульс напружений ритмiчний. У хворої:


варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз

Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз

Стабільна стенокардiя напруження

Iнфаркт мiокарда

Запитання 29

До фельдшера здоровпункту звернувся працівник підприємства 32 р., у якого з’явився біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Яке це захворювання?


варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунку

Рак шлунку

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Хронічний гастрит

Запитання 30

Фельдшер здоровпункту підприємства надає невідкладну допомогу працівнику, у якого раптово почався сильний біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, усувається прийняттям нітгліцерину. Хворий блідий, Ps – 72/хв., АТ– 120/70 мм рт.ст. Про яке захворювання можна подумати?


варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми

Гіпертонічна хвороба

Стабільна стенокардія напруження

Серцева астма

Набряк легень

Запитання 31

У хворого 57 р., який зловживає алкоголем, фельдшер ФАПу при огляді виявив такі ознаки: жовтушність шкіри, “судинні зірочки”, гіперемія долонь, “голова Медузи”, гінекомастія. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

Хронічний гепатитХронічний панкреатитХронічний холециститЖовчнокам’яна хворобаЦироз печінки

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний панкреатит

Хронічний холецистит

Жовчнокам’яна хвороба

Цироз печінки

Запитання 32

До фельдшеру ФАПу звернувся хворий, якого турбує біль в потилиці, запаморочення, нудота, блювання. АТ– 180/110 мм рт.ст. Який медичний препарат необхідно ввести?


варіанти відповідей

Дибазол

Кофеїн

Баралгін

Кордіамін

Мезатон

Запитання 33

Ви фельдшер ШМД. Хворий 52 р. скаржиться на виражений постійний біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, під ліву лопатку, плече. Хворий збуджений, переляканий, стогне. Біль виник 2 години тому на роботі після нервового перенапруження. Неодноразове вживання нітрогліцерину біль не зняло. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?


варіанти відповідей

Ревматизм

Стенокардію

Інфаркт міокарда

Серцеву астму

Гіпертонічну хворобу

Запитання 34

У чоловіка Л.,32 років, виразкова хвороба шлунка багато років. Звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на постійний біль у животі, який посилюється надвечір, відрижку, що має запах зіпсованого яйця, блювання зранку їжею, спожитою кілько днів тому, схуднення. При рентгенологічному обстеженні: розширення шлунка, затримка барієвої суміші. Яке ускладнення виразкової хвороби виникло у хворого?


варіанти відповідей

Малігнізація

Перфорація

Шлункова кровотеча

Стеноз воротаря

Пенетрація

Запитання 35

Фельдшер ШМД на виклику. Хвора А., 42 років, скаржиться на сильний головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Такий стан після сварки з чоловіком. При огляді: хвора збуджена, шкіра в червоних плямах, волога. АТ – 190/ 100 мм рт.ст. Рs – 92 уд/хв., напружений. Тони серця ритмічні. Ліва межа серця розширена. Часте сечовипускання. Яка невідкладна допомога необхідна цієї хворої?


варіанти відповідей

Платифілін гідротартрат 0,2% - 1,0 мл підшкірно

Димедрол 1% - 1,0 мл внутрішньом’ язово

Анальгін 50% - 2,0 мл внутрішньом’ язово

Атропіну сульфат 0,1% - 1,0 мл внутрішньом’язово

Клофелін 0,01% - 1,0 мл внутрішньовенно

Запитання 36

Виклик ШМД до хворого Ж.,62 рокв, який скаржиться на раптовий напад інтенсивного стискаючого, пекучого загруднинного болю, з характерною іррадіацією під ліву лопатку при фізичному навантаженні протягом 10 хв. При огляді: блідість шкіри та ціаноз губ, холодні кінцівки. Тони серця приглушені. Яка невідкладна допомога необхідна хворому?


варіанти відповідей

Діазепам 1 таблетка

Нітрогліцерин 1 таблетка під язик

Верапаміл 1 таблетка

Преднізолон в/м

Корвалол 15 – 30 крапель

Запитання 37

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 76 років, яка скаржиться на напади загруднинного болю при мінімальних фізичних навантаженнях, часто напад виникає у стані фізичного спокою. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІVСтабільна стенокардія напруження, ФК-ІІІнфаркт міокардаПрогресуюча стенокардіяСтенокардія, що виникла вперше

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІV

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІІ

Інфаркт міокардаПрогресуюча стенокардіяСтенокардія

Стенокардія, що виникла вперше

Запитання 38

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта 66 років у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: ІХС. Прогресуюча стенокардія, кардіосклероз. Який основний патофізіологічний механізм лежить в основі розвитку гострих коронарних синдромів?


варіанти відповідей

Тромбоз коронарної артерії

Атеросклероз коронарної артерії

Дифузний кардіосклероз

Гострий міокардит

Мікроциркуляторні зміни

Запитання 39

Фельдшер ФАПу при обстеженні пацієнта Т., 38 років, пальпаторно виявив локальний біль в точці Дежардена. Яке захворювання можемо запідозрити?


варіанти відповідей

Хронічний панкреатит

Хронічний ентерит

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Хронічний гастрит

Запитання 40


До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка С., 45 років, зі скаргами на ниючий біль у правому підребер’ї, гіркоту в роті, нудоту, блювання. Позитивні симптоми Ортнера та Кера. Яке захворювання слід запідозрити?


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Хронічний ентерит

Хронічний гастрит

Хронічний панкреатит

Запитання 41

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Б., 68 років, яка понад 10 років перебуває на диспансерному обліку з приводу виразкової хвороби шлунка, зі скаргами на втрату апетиту, відразу до м’яса та риби, схуднення, загальну слабкість. Про що свідчать такі симптоми?


варіанти відповідей

Стеноз воротаря

Пенетрація виразки

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Малігнізація виразки

Запитання 42

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка П., 37 років, зі скаргами на болі ниючого характеру по всьому животу, але частіше в лівій здухвинній ділянці, які виникають через 7-8 годин після їжі, вночі або під ранок. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Хронічний гепатит

Хронічний гастрит

Хронічний ентерит

Хронічний коліт

Запитання 43

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 56 років, зі скаргами на проноси з виділенням слизу. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на хронічний коліт. З якого відділу кишечника потрібно розпочати глибоку методичну ковзну пальпацію за Образцовим та Стражеско?


варіанти відповідей

Поперечної ободової кишки

Висхідної ободової кишки

Сигмоподібної ободової кишки

Низхідної ободової кишки

Сліпої кишки

Запитання 44

На прийом звернулася хвора 48 р. зі скаргами на головний біль у потиличній ділянці, шум у вухах, швидку втомлюваність, фізичну слабкість. Об’єктивно: межі серця розширені вліво. Вислуховується акцент другого тону над аортою. Ps – 95/хв. АТ – 185/100 мм рт.ст. Вкажіть, яке усладнення розвинулось у пацієнтки?


варіанти відповідей

Судинна недостатність

Інсульт

Серцева астма

Набряк легенів

Гіпертонічний криз

Запитання 45

У хворого з’явились болі в епігастрії, що виникають через 1,5-2 год після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Болі знімаються прийомом їжі. Яке захворювання ви запідозрили?


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Рак шлунка

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний гастрит типу А

Запитання 46

Хворий відмічає втрату апетиту, нудоту, блювання вжитою їжею, відчуття важкості, розпирання та біль у надчеревній ділянці. Даний стан хворий пов’язує зі споживанням 3 години тому недоброякісної їжі. Яке захворювання можна запідозрити?


варіанти відповідей

Рак шлунка

Гострий холецистит

Гострий гастрит

Хронічний панкреатит

Цироз печінки

Запитання 47

Хвора 45р., скаржиться на нудоту, блювання, відчуття гіркоти у роті натще, тяжкості у правому підребер’ї, слабкість, нездужання. Погіршення самопочуття пов’язує з прийомом жирної їжі. Хворіє протягом 2 років. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки – з жовтушним відтінком. Печінка – біля краю реберної дуги. Позитивні симптоми: Кера, Ортнера. Дуоденальний вміст: у порції “В” – збільшення лейкоцитів, епітелію, жовч мутна. Клінічна картина є найбільш характерною для:


варіанти відповідей

Хронічного гепатиту

Хронічного гастриту

Хронічного холециститу

Цирозу печінки

Хронічного панкреатиту

Запитання 48

У чоловіка 57 років, що протягом 10 років страждає на стабільну стенокардію напруження, раптово виник інтенсивний здавлюючий біль за грудниною, відчуття нестачі повітря. Після прийому 3 табл. нітрогліцерину біль зменшився, але не пройшов, через 30 хв. став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блідість шкіри, гіпергідроз. Ps - 100 за 1 хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Який попередній діагноз?


варіанти відповідей

Нейроциркуляторна дистонія

Тромбоемболія легеневої артерії

ІХС. Прогресуюча стенокардія

Гострий перикардит

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

Запитання 49

У лікарню звернувся хворий 42 років зі скаргами на приступоподібний біль за грудниною з іррадіацією в ліву лопатку. Біль з'являється при значному фізичному навантаженні, триває 5-10 хвилин і проходить в спокої. Хворіє 2 тижні. Який попередній діагноз?


варіанти відповідей

ІХС. Стенокардія, що вперше виникла

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС.Стенокардія Принцметала

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

ІХС. Прогресуюча стенокардія

Запитання 50

Хворий 60 років скаржиться на біль за грудниною стискуючого характеру при ходьбі до 200 м. Біль продовжується до 10 хв., супроводжується відчуттям нестачі повітря, пітливістю. Протягом останніх 2 тижнів біль з’явився в спокої, став частішим, перестав зніматись однією таблеткою нітрогліцерину. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

ІХС. Стенокардія спокою

ІХС. Прогресуюча стенокардія

ІХС .Стабільна стенокардія IV ФК

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Стабільна стенокардія III ФК

Запитання 51

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Лейкоцитоз -13,8х109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?


варіанти відповідей

Гострий холецистит

Гострий панкреатит

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

Перфорація виразки шлунка

Харчова токсикоінфекція

Запитання 52

Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів за грудниною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв. За останній час болі почастішали до 10-15 раз на добу. В анамнезі - зловживання алкоголем. Який найвірогідніший діагноз?

ІХС. Прогресуюча стенокардіяІХС. Інфаркт міокардаІХС. Стенокардія спокоюІХС. Стабільна стенокардія напруженняНейроциркуляторна дистонія

варіанти відповідей

ІХС. Прогресуюча стенокардія

ІХС. Інфаркт міокарда

ІХС. Стенокардія спокою

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

Нейроциркуляторна дистонія

Запитання 53

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД - 36/хв. В легенях: "клекітливе" дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Гостра лівошлуночкова недостатність

Кардіогенний шок

Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий бронхоспазм

Запитання 54

Хворий З., 55 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювота. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?


варіанти відповідей

Шлункова кровотеча

Малігнізація

Перфорація

Стеноз воротара

Пенетрація

Запитання 55

До чоловіка 50 років викликали фельдшера ШМД, який скаржиться на інтенсивний пекучий біль за грудниною з іррадіацією у ліву руку, який триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. На ЕКГ – ознаки гострого інфаркту. Невідкладна допомога при больовому синдромі включає введення:


варіанти відповідей

Еуфіліну, ефедрину

Дибазолу, атропіну

Строфантину, корглікону

Фентанілу, дроперидолу

Папаверину, лазиксу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест