Типи сприйняття інформації. Прийоми активного слухання. Презентація. Прийоми для кращого запам’ятовування. Підготовка до контрольної роботи.

Про матеріал

Дана презентація до теми, яку вивчають учні у 5-му класі: "Типи сприйняття у детей. Прийоми активного слухання, Вправи для покращення пам'яті та як правильно готуватися до контрольної роботи".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості сприйняття інформації. Прийоми активного слухання. Методи запам’ятовування. Підготовка до контрольної роботи.

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці: дізнаєтесь про індивідуальні особливості пізнавальних процесів; будете ознайомлені з умовами успішного навчання та прийомами розвитку пам’яті; навчитесь користуватися прийоми активного слухання.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Що допомагає і що заважає виконувати вам домашнє завдання?

Номер слайду 4

Що допомагає сприймати нам навколишній світ?

Номер слайду 5

Встановіть відповідність між органами та відчуттями ОЧІ; ВУХА; ЯЗИК; ШКІРА; НІС

Номер слайду 6

Уявіть море…

Номер слайду 7

1. Як ви гадаєте, для чого нам потрібно знати свій вид сприйняття? 2. Сьогодні ви дізналися який вид сприйняття у вас є основним. Як можна це використовувати у процесі навчання?

Номер слайду 8

Уміння слухати і чути – не одне і те ж. Всі, хто має здорові органи слуху, можуть чути. Однак для того, щоб навчитися чути, потрібне тренування, розвиток навичок активного слухання. Уміння слухати - це чути те, що кажуть не перебивати

Номер слайду 9

Гра-тест «Чи гарна у вас пам'ять?» Рушник Фантик Заєць Парта   3 Телевізор   13 Гніздо Лампа   Змія   Виноград   Огірок   Панчохи   Сонце   Дірка   Пеньок   Насіння   Годинник   Пігулки   Відро   10 Настрій Форма

Номер слайду 10

Пригадайте слова і запишіть їх. Намагайтеся не переплутати послідовність слів. Порівняйте свою відповідь із написаним. Якщо бракує слова або воно не на своєму місці – це помилка. Підрахуйте свої відповіді. Якщо немає помилок, ви заробили 10 балів; I-2 помилки – 9 балів; 3-4 помилки – 8 балів; 5-6 помилок – 7 балів; 7-8 помилок – 6 балів; 9-10 помилок – 5 балів; 11-12 помилок – 4 бали; 13-14 помилок – 3 бали; 15-17 помилок – 2 бали; 18-20 помилок – 1 бал.

Номер слайду 11

Порадник для поліпшення пам’яті 1. «Картки –підказки» Для запам’ятовування подій, імен, іншомовних слів або термінів модна виготовити картки підказки. З однієї сторони ти напиши слово українською, з іншої іноземною або з однієї сторони дату, з другої –подію. 2. Не зволікай! Неповторене протягом 24 годин забувається. Тому домашні завдання треба виконувати в той день, коли їх задано. Ти ще добре пам’ятаєш з того що розповідав вчитель на уроці. 3. Вірші краще вчите перед сном. Якщо вірш декілька разів прочитати перед сном, то вранці будеш непогано його пам’ятати. 4. Вчи правильно! Перед тим, як почати вчити правило ти повинен його зрозуміти. Зубріння без розуміння є неефективним.

Номер слайду 12

Порадник для поліпшення пам’яті (продовження) 5. Вірші мають свій ритм. Коли ти вчиш вірші намагайся поринути в його ритм. Можна підспівувати або пританцьовувати. 6. Вчить поступово. Вчить і повторюйте невеликими дозами, краще вчити по одній годині сім днів, аніж сім годин поспіль за один день. 7. Різноманітність. Після природознавства вчіть історію, після літератури — математику: пам’ять любить різноманітність. 8. Опорний конспект. У ході запам’ятовування записуйте ключові слова, малюйте схеми, діаграми, графіки.

Номер слайду 13

Орієнтовна розповідь. Умившись, Заєць витерся рушником, повісив його собі на шию і сів біля телевізора, щоб подивитися улюблену телепередачу. Включивши настільну лампу, взяв гроно винограду. Раптом Заєць помітив на панчохах дірку. Він засмутився. Щоб відволіктися, взявся лузати насіння. Проте хвилювання не проходило. Заєць змушений був випити заспокійливі пігулки. Настрій був остаточно зіпсований.

Номер слайду 14

Робота в групах «Поради щодо підготовка до контрольної роботи» І група « За кілька днів до контрольної » ІІ група « Напередодні контрольної» ІІІ група « У день контрольної » ІV група « Після контрольної»

Номер слайду 15

Правила роботи в групі: Говоріть по черзі, а не всі одночасно. Не перебивайте того, хто говорить. Критикуйте ідеї, а не особу, що її висловила. Поважайте всі висловлені думки (точки зору). Не смійтеся, коли хтось говорить, за винятком, якщо хтось жартує. Не змінюйте тему, яку обговорюєте. Намагайтесь заохочувати до участі в обговоренні питання всіх учасників групи.

Номер слайду 16

Домашнє завдання 1) §10, ст. 50-55, опрацювати матеріал підручника щодо вивченої теми; 2) знайти в мережі Інтернет вправи щодо поліпшення пам’яті; 3)написати есе «Секрет мого успіху».    

Номер слайду 17

Попереду у вас безмежний світ можливостей!

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бузницька Ольга Миколаївна
    Дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
11590
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку