Тлумачний словник фізики для учнів 7 класу

Про матеріал
Матеріал для учнів 7 класу,які почали вивчати фізику до теми "Фізика як природнича наука.Пізнання природи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК фізики для учнів 7 класу. Робота вчителя фізики та математики Володимирівської гімназії Наталинської сільської ради  Красноградського району  Харківської області Мельникової Н. О.                    

Номер слайду 2

Явище - подія, яка відбувається у дійсності. Події, які відбуваються у сні, у мріях, в уяві, фізичними явищами не називаються. 

Номер слайду 3

  Тіло - будь-який предмет, який існує у природі. Фізики говорять що це: каміння, миша, людина, тигр, планета або зірка, - вони називають все це фізичними тілами. 

Номер слайду 4

Величина - число, яке визначає будь-яку властивість тіла або явища. Величина - не завжди щось велике. Наприклад маса комара - теж величина, хоч і дорівнює лише 10 міліграм. 

Номер слайду 5

Вимірювання - порівняння однієї величини з іншою величиною тієї ж назви, наприклад, зріст жирафа зі зростом слона.  (Зріст жирафа у цьому прикладі називається одиницею вимірювання). 

Номер слайду 6

Вимірювальний прилад - пристрій для вимірювання будь-якої величини. Різні вимірювальні прилади побудовані по різному, але всі вони мають шкалу і майже всі - покажчик (крім лінійки, для якої покажчиком є власне вимірювальне тіло).

Номер слайду 7

Ціна поділки - ні, це не гроші, які треба сплатити за риски на шкалі, а кількість одиниць вимірювання, яка припадає на проміжок між сусідніми рисками

Номер слайду 8

Формула - математичний вираз, який пов’язує між собою фізичні величини. Знаючи формулу, можна передбачити, як саме буде відбуватися явище. Фізична формула використовується для розв’язування задач. 

Номер слайду 9

Таблиця - подання величин у вигляді рядків або стовбців з числами. Таблиця тим зручна, що її можна скласти тільки за результатами досліду, але недолік її в тому, що, дивлячись на таблицю, не завжди можна передбачити, як поводитимуться величини наступного разу. 

Номер слайду 10

Графік - відображення досліджуваного явища за допомогою лінії на координатній площині                        (так би мовити, що таблиця ожила).

Номер слайду 11

Спостереження - кажуть, що людина спостерігає будь-яке явище, якщо дивиться на нього і ніяк не намагається у нього втручатись. Бо інакше це вже не спостереження, а експеримент. Спостереження завжди мають мету. 

Номер слайду 12

Експеримент - запитання природі:“ А що буде, якщо ми зробимо ось так ?” Природа у відповідь рухає стрілочки вимірювальних приладів - більше від неї ви нічого не дочекаєтесь. При цьому природа не обманює, але й не підказує. 

Номер слайду 13

Гіпотеза - припущення про те, що було, є або буде. Та не будь-яке, а таке, що підлягає перевірці. Наприклад: “Ангел має форму людини з крилами” - це не гіпотеза, а “ Весь Всесвіт, який ми можемо спостерігати, виник 15 мільярдів років тому”- гіпотеза. 

Номер слайду 14

Закон - правило, якому підкоряється фізичне явище. Часто ( але не завжди) закон задається формулою. Прислів’я “ Нема правил без виключень” має місце і поміж фізичними законами. 

Номер слайду 15

Теорія - узгоджена розповідь про те, як і чому відбуваються явища, яким законам вони підлягають. Ця розповідь зазвичай супроводжується чималою кількістю формул, графіків, і таблиць. Теорія повинна точно відповідати перебігу явища. Наприклад, теорія руху планет передбачає на тисячі років наперед, де буде знаходитись будь-яка планета. Головний суддя теорії - дослід. 

Номер слайду 16

Використані ресурси та література

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку