Ток-шоу "Хімія- користь чи хімія - шкода"?

Про матеріал

В ток-шоу беруть участь дві команди, кожна з трьох чоловік. Одна команда захищає тезу " Хімія - це користь", наводить свої докази і аргументи. Друга команда обгрунтовує антитезу " Хімія - це шкода". Згідно до правил, перший гравець кожної команди обмальовує цілісну цілісну лінію аргументування , другий гравець поглиблює її. Завдання третього гравця обгрунтовано спростувати лінію аргументування суперника. Передбачається можливість задавати питання членам іншої команди з метою виявити протиріччя з точкою зору, яка захищається.

Переможців гри визначає жюрі.

Оскільки тема, винесена для для обговорення, не є однозначною, переможцем ток-шоу стає та команда, яка обгрунтованістю доказів,яскравістю фактів, красномовністю і емоційністю змогла переконати жюрі в правильності своєї точки зору.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Ток - шоу  з екологічним змістом

 

 

                                                                            Сьомка Р.І. - вчитель хімії

                                                                                ЗОШ І-ІІ ст. с. Жовтневе

 

 

image114

 

 

 

 

В ток-шоу беруть участь дві команди, кожна з трьох чоловік. Одна команда захищає тезу " Хімія - це користь", наводить свої докази і аргументи. Друга команда обгрунтовує антитезу " Хімія - це шкода". Згідно до правил, перший гравець кожної команди обмальовує цілісну цілісну лінію  аргументування , другий гравець поглиблює її. Завдання третього  гравця обгрунтовано спростувати лінію  аргументування суперника. Передбачається можливість задавати  питання членам іншої команди з метою виявити протиріччя  з точкою зору, яка захищається.

 Переможців гри визначає жюрі.

 Оскільки тема,  винесена для  для обговорення, не є однозначною, переможцем ток-шоу стає та команда, яка обгрунтованістю доказів,яскравістю фактів, красномовністю і емоційністю змогла переконати жюрі в правильності своєї точки зору.

 

 Ведуча. 


 


Думаю, кожний з вас читав про " могутнього  і прославленого в чотирьох частинах світу джина Гассана Абдурахмана  ібн Хоттаба"

 Пам'ятаєте, які чудеса здійснював знаменитий старий Хоттабич? Насправді Хоттабича немає, його видумав письменник Хасен. Всі ми в дитинстві читали немало цікавих казок про добрих фей і могутніх чарівників, а в житті, як відомо, ні тих, ні других не буває.

 А от чудеса - вони насправді бувають, хоч  здійснюють їх зовсім не джини і не чарівники, а люди, озброєні знаннями.

 Наука- ось справжня чарівниця наших днів. І якщо вже говорити про чудеса, серед всіх інших наук виділяється хімія. Недарма її називають чарівницею


 


Але , як нам усім відомо, чарівники бувать не лише добрі, але і злі. І сьогодні учасники нашого ток - шоу  постараються нас переконати у тому,  злою чи доброю чарівницею є хімія. Тому надамо їм слово.

 

 

Аргументи на захист тези " Хімія - це користь".

 

 1. Хімія - це користь .  Наведу простий факт. Настав ранок. Ви встали, застелили постіль, пішли вмиватися. Ви берете мило і намилюєте руки , лице. Але ж мило - це складна хімічна речовина, яку виготовляють на заводах з жирів і інших матеріалів

 

 2. І ось коли ми миємося, мило у воді розпадається на луг і жирну кислоту. Луг зв'язує жир, яким покрита наша шкіра, а кислота утворює піну. Піна захоплює і разом з водою виносить всі дрібнесенькі частинки бруду з нашої шкіри.

 

 3. Цей самий процес відбувається і при пранні білизни. Якби не хімія, то бруд би заполонив наше життя. Так що хімія - це користь.

 

 

Аргументи на захист тези " Хімія - це шкода".

 

 1. Я не згоден з цією думкою. " Хімія - це шкода" . Синтетичні речовини, що входять до складу мила і порошків, подразнюють нашу шкіру, викликають алергічні реакції. Особливо небезпечними вони є  для  дитячого організму.

 2. Медичною практикою  доказано, що  причиною алергічних реакцій , які проявляються у вигляді висипів на шкірі, кашлю, приступу астми, є миючі засоби у трьох випадках із п'ти.

 

 3.Хімія - це шкода. І це незаперечно Жили колись наші предки без мила , порошків та шампунів, знаходячи їм якісну заміну. Голову, наприклад, мили у дощовій воді, з яйцем, білизну відбілювали золою. Зате були здоровими.

 

 Ведуча. (до опонентів)  Що ви скажете на це?. 

 

 Один з опонентів. Давайте запитаємо глядачів, чи згідні вони були б проміняти нинішні комфортні засоби, які створила хімія, на дідівські методи.

 

 Аргументи на захист тези " Хімія -це користь"

 

 1. Ми часто говоримо: земля - годувальниця наша. Але для того , щоб земля могла нас належно годувати, треба годувати її також.  Мова йде про те, . щоб вносити  у грунт добрива. які служать їжею для рослин.

 

 2. На необхідності внесення у грунт хімічних добрив одним з перших звернув увагу німецький хімік Юстус Лібіх.Це положення переконливо довів вчений хімік Д.І. Менделєєв.  Вчені вже тоді висунули завдання хімізації сільського господарства.

 

 3. В чому виражається допомога сільському господарстів?. Перш за все в мінеральних добривах, а також у речовинах , які борюьться з гризунами, шкідниками сільськогосподарських культур, гербіцидах. Отже, хімія є союзницею і помічницею врожаїв. Це є ще одним доказом того, що  хімія - це користь.

 

 Аргументи на захист тези " Хімія - це шкода"

 

 1. у зв'язку з хімізацією сільського господарства , застосуванням мінеральних добрив на полях для підвищення врожаю вирощуваних культур виникла проблема нітратів. їх несприятливого впливу на здоров'я населення.Вплив нітратів на здоров'я  людини дослідили лікарі -фізіологи.

 

 2. Нітрати попадають з водою і їжею в шлунок. В шлунку відновлюються до нітритів і всмоктуються в кров.В крові сполучаються з залізом,  яке міститься в гемоглобіні, і утворюється метгемоглобін, який перешкоджає здійснювати кругообіг кисню в організмі.

 Клінічні симптоми отруєння - гіпоксія ( кисневе голодувння мозку). а коли метгемоглобіну в крові 20%, спостерігається прискорена робота серця. , зміни в області печінки, селезінки, особливо в серці і легенях.

 

 3. Щорічний аналіз , який проводять органи охорони здоров'я, свідчить, що за останні роки збільшується тенденція до зростання рівня серцево-судинних захворювань та злоякісних новоутворень. Вчені довели, що на ріст цих захворювань в певній мірі впливають нітрати, особливо насторожує факт, що нітрати перетворюються на нітрозосполуки, які є канцерогенними і сприяють злоякісним новоутворенням. Я думаю, що даної інформації достатньо, щоб зрозуміти , що хімія - це шкода.

 Ведуча. Що скажуть на це опоненти?

 

 Опоненти.

 

 1. Протестую! Нітрит натрію  запобігає псуванню ковбасних виробів. Ця сіль знищує бактерії, які викликають страшне захворювання - ботулізм. Одного грама токсину ботуліна досить для того, щоб знищити все населення Землі.

 

 2.Щоб не зашкодити здоров'ю населення, мінеральні добрива в грунт необхідно вносити на науковій основі. Для кожної  культури існують  гранично допустимі концентрації нітратів, які не шкодять здоров'ю.

 

 1. Прошу слова! Коли ми вже заговорили про хвороби, то  давйте поговоримо про про ліки від них.  У кожній аптеці ми знайдемо тисячі різноманітних препаратів , які рятують людей від різних хвороб . А виготовлені вони хімічним шляхом . Якби не хімія, то медицина не могла б розвиватися.

 

 2. Хімія в медицині - це різноманітні пігулки, суспензії і аерозолі, анестезуючі засоби, завдяки яким можна робити складні операції.

 

 3. Мільйонам людей врятувала життя хімія. Тому я заявляю : " Хімія - це користь".

 

Аргументи на захист тези " Хімія - це шкода".

 

 1. У  мене є ряд зауважень. Візьмімо , наприклад, лікувальний препарат нітрогліцерин, що використовується при серцевих нападах. Це не тільки ліки, а й вибухівка.

 

 Опоненти

 

 1.Перепрошую.  Дійсно динаміт - це партизанська зброя. Нітрогліцериновий порох використовували під час Першої та Другої світових воєн, є він на озброєнні і тепер. Але після вибуху динаміту не утворюється токсичний карбон (ІІ) оксид. тому динаміт широко використовують у гірській справі, на будівництві, наприклад, при прокладці тунелей.

 

 2. Я хочу сказати, що всупереч загальній думці, порох - це не вибухівка. це - паливо. Він може вибухнути при недбалому поводженні або якщо його до цього змушують. Порох - особливе пальне, бо для горіння йому не потрібне повітря, він згоряє завдяки кисню, що присутній у його складі. Сьогодні порох використовують як тверде ракетне паливо.

 

 3. Ну то що, ви переконалися, що хімія - це користь?

 

Аргументи на захист тези " хімія - це шкода"

 

 1.До речі, коли вже мова зайшла за паливо, то слід відмітити, що при згорянні різного палива в атмосферу викидаються оксиди сульфуру , азоту, карбону, які сполучаючись з атмосферною вологою утворюють дрібні крапельки кислоти, яка переноситься вітрами у вигляді кислотного туману і  і випадає у вигляді кислотних дощів.

 2. Ці дощі вкрай шкідливо діють на навколишнє середовище: гинуть ліси, отруюється вода озер і ставків, де гине риба, зникають водоплавні птахи й тварини, знищуються сількогосподарські культури.

 

 3. Кислотні дощі  можуть спричиняти  у людей опіки шкіри, випадіння волосся. Значить, хімія - це шкода.

 

Аргументи на захист  тези " Хімія - це користь".

 

 1.  Стародавня казка зазвичай починається  словами: " В деякому царстві. в деякому государстів..." ми живемо в царстві полімерів. Полімери - це нові хімічні речовини, які все частіше і частіше втручаються в наше життя. Вони нині конкурують з металами, деревом і камінням, з природними волокнами.

 

 2. Що ж  це за дивні матеріали? Це синтетичні каучуки і штучні смоли. Сорочка з нейлону, органічне скло, пластмаса. Полімерні матеріали володіють такими властивостями, яких у природних речовин немає.

 

 3. А потреби людини ростуть з року в рік. Тільки хімія може забезпечити ці потреби.  Тому хімія - це користь.

 

Ведучий. Нашу суперечку можна продовжувати і продовжувати. На чиїй стороні правда?. Доля правди є у доказах кожної  групи. Однак, якщо добре поміркувати , то користі від хімії більше, а ніж шкоди. Сьогодні важко уявити хоча б одну галузь життя і діяльності людини, куди б не простягнула свої руки хімія.  А щоб вона не була шкідливою , повинна думати людина , якій  хімія вірно служить.

Великим пророком був М.В.Ломоносов, коли ще в 1751 р., на світанку сучасної хімії говорив: « Широко простягає хімія руки свої у справи людські».

 Широко використовується хімія в сучасному побуті. І не тільки опосередковано, через використання їжі, одягу , взуття, палива, будівельних матеріалів, а й безпосередньо, через використання мила, пральних порошків, соди , дезинфікуючих і профілактичних речовин, засобів для виведення плям, лаків і фарб, парфумів і ліків, харчосмакових речовин, тощо.

 Давайте зупинимося на використанні у побуті  речовин хімічної природи, які постійно знаходяться у нас під рукою і без яких важко уявити наше життя.

 Кожна господиня повинна знати :

  • коричневий наліт у фарфоровому чайнику легко зняти, якщо налити у нього на ніч розчин питної соди, а вранці розчин злити і , чайник протерти і добре сполоснути;
  • іржу з емальованого посуду можна ліквідувати  тампоном, змоченим оцтом;
  • сірий наліт на емальованому посуді легко знімається, якщо протерти її кухонною сіллю;
  • накип на стінках посуду легко зняти за допомогою складу з питної соди і оцту;
  • повернути блиск прикрасам із золота і срібла можна, промивши їх слідуючим складом : пів стакана мильного розчину і 1 чайна ложка нашатирного спирту;
  • для ліквідації  затхлого запаху у шафах їх внутрішню поверхню протирають ганчіркою, змоченою оцтом;
  • для виведення жирних плям зі сторінок книг брудні ділянки посипають розтертою крейдою, а потім прогладжують злегка нагрітим утюгом;
  • віконні стекла можна мити теплою водою з додаванням нашатирного спирту( з розрахунку 1 частина нашатирного спирту на 10 частин води) , а потім протерти ганчіркою чи газетним папером;
  • щоб віконні стекла не  запотівали і на них не утворювались брудні потоки, покладіть між рамами невеликі мішечки із сіллю;
  • очистити унітаз від іржі можна соляною кислотою ( 2 столові ложки наливають на суху поверхню, протирають щіткою і залишають на 10-15 хвилин, а потім кілька разів змивають із змивного бачка);
  • віник буде служити довго, якщо перед використанням замочити його в гарячій мильній воді.

 

 

Ось яка вона хімія. Вивчайте її, дружіть з нею і вона  приноситиме вам лише користь.

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
8 березня 2018
Переглядів
3032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку