Туве Янсон "Капелюх Чарівника". Цінності дружби, доброти,співчуття та щирих стосунків у творі.

Про матеріал
«Капелюх Чарівника». Цінності дружби, доброти, співчуття та щирих стосунків у книжці. До програми та підручника Євгенії Волощук 2022 НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Туве Янсон«Капелюх чарівника». Втілення ідеї доброти, щирості, сімейних цінностей у творі. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Одеського ліцею №62 Музика Тамара Олександрівна

Номер слайду 2

Вправа «Впізнай героя» Часто бродив один вночі,мав губну гармошку, носив старий зелений капелюх і старий костюм, мав котячі очі, які бачать у темряві. Розумний, обережний, буркотливий, колекціонує почтові марки і рослини,без волосся, носить плаття,яке дісталося йому в спадок від тітки. Любить готувати млинці, вранці варить каву, впізнала сина в образі потвори.

Номер слайду 3

Любить читати газети, пише мемуари,в дитинстві був обдарованою дитиною, яку не розуміли, часто повторює фразу: «Клянусь своїм хвостом!»Найдовше перебуває в зимовій сплячці, страшенно боїться грози,перший знайшов печеру,Змінює сві колір залежно від настрою. Лютий звір,який, обертаючись, як пропелер, може вкрутитися в пісок, перетворився на їжачка.

Номер слайду 4

Загальний улюбленець, з маленьким зграбним хвостиком, гарними добрими очима. Друг Мумі-троля, який запропонував грати короля Каліфорнії за образи Мумі –трол. Завжди прилітає додому верхи на чорній пантері, колекціонує рубіни, загубив чарівного капелюха.

Номер слайду 5

Чи сподобалися вам пригоди Мумі - тролів?Наведіть приклади їхніх теплих і щирих людських взаємин.

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа «Займи позицію»Чи правильно вчинили батьки Мумі – троля вирішивши позбутися чарівного капелюха?

Номер слайду 7

Ідея твору. Продовжте речення:«У творі утверджується…»УТВЕРДЖУЄТЬСЯ ІДЕЯ ДОБРОТИ І ЛЮБОВІ до маленьких і слабких, ІДЕЯ ДРУЖБИ ТА ВЗАЄМОДОПОМОГИ, теплих і щирих людських взаємин. УТВЕРДЖУЄТЬСЯ ОБРАЗ ДОМУ, який би хотілося мати всім — теплого, затишного, дружного, веселого. У сімейних стосунках, що існують поміж мумі-тролями, УТВЕРДЖУЮТЬСЯ ЦІННОСТІ, ЯКІ ПОТРІБНІ КОЖНОМУ: повага до Мами, котра всіх любить і про всіх дбає;авторитет Тата, слово якого є законом для дітей; свобода й право дітей на свої інтереси; разом з тим їхня відповідальність за все, що відбувається в родині.

Номер слайду 8

Ця казка вчить дружбі та взаємовиручці;ніколи не сумувати; завжди знаходити собі справу до душі; веселитися і допомагати всім, хто потребує допомоги; бути справедливими і добрими. Чого вчить казка “Капелюх чарівника”?

Номер слайду 9

Вправа «Мікрофон»Я хотів би, щоб мій дім був схожий на дім мумі – тролів, тому що…Моїм улюбленим героєм казки Туве Янсон «Капелюх Чарівника є…Казка змусила мене замислитися над тим…  

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Домашнє завдання: Підготуйте усне висловлювання «Мій дім – моя фортеця» на прикладі сім’ї мумі – тролів.

pptx
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
2668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку