Творчість Лесі Українки в контексті української і західноєвропейської літератури"

Про матеріал
Презентація на тему: "Леся Українка в контексті української та західноєвропейської літератури". Мета: збагатити знання учнів про Лесю Українку, допомогти їм скласти         цілісне уявлення про неї як людину, жінку, митця, громадянина; розвивати мислення учнів, навички висловлювання й узагальнення своїх думок, потяг до пошукової роботи; виховувати патріотичні почуття, активну життєву позицію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Творчість Лесі Українки в контексті української і західноєвропейської літератури. Учитель української мови та української літератури. КЗ «Коротичанський ліцей Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області»Партола Ірина Миколаївна

Номер слайду 2

Метазбагатити знання учнів про Лесю Українку, допомогти їм скласти         цілісне уявлення про неї як людину, жінку, митця, громадянина; розвивати мислення учнів, навики висловлювання й узагальнення своїх думок, потяг до пошукової роботи; виховувати патріотичні почуття, активну життєву позицію.

Номер слайду 3

Опір, який Леся Українка чинила всьому, що робить людину рабом, був співмірний з її талантом. Вихована в дусі кращих європейських літературних традицій, одночасно просякнута національним духом, вона своїми творами і сьогодні залишається сучасною. Її поезія спонукає до вершинної досконалості, до справедливості й добра. Тож не дивно, що читачі й сьогодні можуть тамувати спрагу з джерел Лесиної поезії. Особистість геніальної української письменниці, всесвітньо відомої української діячки Лесі Українки хвилює не одне покоління дослідників.

Номер слайду 4

Першу школу національного самоусвідомлення Леся Українка пройшла саме в сім’ї, під впливом матері, відомої письменниці Олени Пчілки. Отримавши лише домашню освіту – в чотири роки «вже зовсім справно читала», постійно займалась самоосвітою. Енциклопедичні знання дозволили дівчині вільно володіти французькою, німецькою, англійською, російською, польською мовами. Добре знала грецьку, латинську, болгарську, італійську, іспанську, грузинську та інші мови.

Номер слайду 5

Кажуть, що справжній поет не повинен бути щасливим. Цей вислів можна віднести до долі Лесі Українки. Здається, вона народилася для щастя, адже Бог дав їй стільки талантів, але життєвий шлях виявився важким, тернистим, переповненим фізичного болю, душевних мук і нещасливого кохання... Щастя Лесі в тому, що найрідніші люди завжди підтримували її, піклувалися про неї. Тридцять років вона боролося із невиліковною хворобою, і рідні люди, як могли, полегшували її страждання. Але жоден з них не міг захистити Лесю від неї самої, від її кохання. Вона любила без міри. Для письменників кохання – наче світло в кінці тунелю: без нього життя перетворюється на темряву, бруд та вічні пошуки себе. Тому творчість будь-якого поета чи прозаїка – це передусім історія його кохання, зрад, інтриг і пристрастей. Такі історії не схожі між собою, кожна має свою родзинку та особливе значення, і в тому, мабуть, головна принада любові.

Номер слайду 6

Саме ім'я Леся Українка – наче символ України. Воно викликає в нас світле почуття радості від зустрічі з талановитою людиною, яка настільки любила свій народ, що взяла собі псевдонім « Українка». Вона любила рідну Україну і служила їй своїм палким словом.

Номер слайду 7

Літературний диктант1. Справжнє ім'я та прізвище Лесі Українки… 2. Батько письменниці, Петро Косач, був… 3. Мати, Олена Пчілка, була … 4. Скільки дітей було в родині Косачів … 5. Леся Українка почала хворіти, бо пішла до річки Стир на свято Водохреща і там… 6. Згодом лікарі поставили Лесі Українці діагноз… 7. На Волині Леся Українка проживала в … 8. У дев'ятнадцятирічному віці Леся Українка написала книжку … 9. Перший вірш Леся Українка написала … 10. Перша поетична збірка Лесі Українки … 11. Поетичну збірку «На крилах пісень» високо оцінив і назвав найвищим здобутком української літератури … 12. Поховано Лесю Українку в …

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Середній рівень. Опрацювати матеріал уроку. Зробити літературний диктант. Достатній рівень. Створити асоціативний портрет Лесі Українки, використовуючи висловлювання сучасників про неї. Високий рівень. Знайдіть на тематичних сайтах інформацію, фото-та відеоматеріали про екранізацію творів Л. Українки. Напишіть есе чи відгук. 

Номер слайду 9

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Дякую Цікаво і змістовно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Юлія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
19 березня
Переглядів
645
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку