Творчий проєкт "Кольє з бісеру"

Про матеріал
В середні віки в Англії кольє було чоловічою прикрасою і називалося Колларом. Воно символізувало владу і ті зобов'язання, які взяв на себе представник влади перед суспільством. Саме тому кольє можна було побачити у мерів міст, суддів конституційного суду і у глав сімей з фамільними гербами. Таке кольє представляло собою ланцюг з масивними ланками і однією (основний) підвіскою з символічним зображенням. Часто кольє (коллар) використовувався для носіння або піднесення будь-якого ордена (як підвіски). Таким чином, за своєю структурою і призначенням коллар був найближче до медалі. Виготовлення кольє із бісеру дасть можливість зацікавити вас процесом створення прикраси. Крім того, кольє із бісеру може стати унікальним подарунком.
Перегляд файлу

Навчальний модуль: ТЕХНІКИ ДЕКОРАТВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «КОЛЬЄ ІЗ БІСЕРУ»

  1. Організаційно-підготовчий етап

 

  1. Вибір та обґрунтування теми проєкту

 

Вчені вважають, що перші бусини вигадали первісні люди багато тисячоліть тому. Свої перші прикраси або обереги вони робили із мушлів молюсків, зубів і кісток тварин, переможених на полюванні, різноманітних камінчиків, перлин, кругляшків із глини, насіння рослин – чим не бусинки? Усе це нанизувалося на волосся коня або мамонта, міцні травинки або інші природні волокна...

    Грубувато, мабуть, виглядало, чи не так?.. Насправді будь-який поважаючий себе «древній дикун» зовсім не бідував ні за якими штучними прикрасами, оскільки тонко відчував оточуючу його природу. Ні сотовий, ні супутниковий зв'язок їм був не потрібний, бо телепатією володіли навіть найвідсталіші представники тогочасся. А соти вони воліли використовувати за прямим призначенням – для одержання меду.

Батьківщиною бісеру прийнято вважати Древній Єгипет, де протягом багатьох сторіч із непрозорого скла виготовляли штучні бусинки. По-арабськи вони називалися «бусра» (у множині «бусер»), звідси й з'явилася його нинішня назва. В даний час можна зустріти велику кількість різноманітних прикрас з бісеру. Деякі з них є досить поширеними, такі, наприклад, як: кольє, намисто, кулони і т. п.

Отже, люди вважають, що бісер – це невеличкі або малюсінькі (найчастіше скляні) бусинки з наскрізними отворами, крізь які їх можна нанизувати на дротик, нитку або волосину. Використовуючи бісер, можна створювати всілякі кольє й намиста, браслети й каблучки, амулети й предмети домашнього побуту; ним прикрашають головні убори й одяг (включаючи царський й патріарший (тобто верховного духівництва)), роблять іграшки й сувеніри, оздоблюють картини й ікони, а на початку ХХІ століття з бісеру був створений навіть цілий садок натуральної величини!

Бісерне мистецтво – це кращі ліки від половини людських хвороб і найкраща можливість освоїти ази навчання чарівництву! За допомогою бісероплетіння можна лікувати різні важковиліковні недуги, наприклад: лінь, жадібність, сум і поганий настрій; можна творити чудеса, оживляючи свої фантазії.  

 

Історія походження кольє

В середні віки в Англії кольє було чоловічою прикрасою і називалося Колларом.  Воно символізувало владу і ті зобов'язання, які взяв на себе представник влади перед суспільством. Саме тому кольє можна було побачити у мерів міст, суддів конституційного суду і у глав сімей з фамільними гербами. Таке кольє представляло собою ланцюг з масивними ланками і однією (основний) підвіскою з символічним зображенням. Часто кольє (коллар) використовувався для носіння або піднесення будь-якого ордена (як підвіски). Таким чином, за своєю структурою і призначенням коллар був найближче до медалі.

Виготовлення кольє із бісеру дасть можливість зацікавити вас процесом створення прикраси. Крім того, кольє із бісеру може стати унікальним подарунком.

 

  1. Мета виконання проєкту

Отже, з’явилося у вас трохи вільного часу. І це є прекрасною можливістю зайнятися улюбленою справою. Якщо не маєте ви певного хобі, то вам рекомендую зайнятися вишивкою бісером. Це є дуже приємним заняттям, якщо ви сумніваєтеся ще, пропоную ознайомитися вам з усіма перевагами вищевказаного заняття.  Я вам рекомендую зупинитися  для початку , на маленькі серветці , і зрозуміти чи подобається це вам. У домашніх умовах вишивати бісером можна і навіть необхідно. Це може послужити, відмінним способом зняти стрес.

 

  1. Яким має бути виріб

Оскільки призначення кольє із бісеру  - прикраса –аксесуар, то воно має бути оригінальним, привабливим та елегантним. Виготовлене кольє може стати  гарним доповненням до образу на випускний вечір чи на весіллі у найкращої подруги. Велику роль у цьому відіграє вибір моделі виробу, його форми, а також добір бісеру та фурнітури для його виготовлення.

  1. Описание: воздушное колье из бисера - Бисер | Бисер, Бусы, БисероплетениеОписание: 30 фото кольє-шедеврів з бісеру + майстер-клас | Ідеї декоруОписание: Колье с камнями вышитое бисером. Герцогиня – купить в интернет-магазине на  in-dee с доставкой - BIECJD | КраснодарОписание: Ажурные колье из бисера. Схемы плетения.Банк ідей та аналіз моделей-аналогів

           Модель 1               Модель 2                  Модель 3                   Модель 4

Створення банку ідей необхідне для впорядкування великого обсягу інформації щодо моделей кольє із метою аналізу. Можна скористатися фото моделей із Інтернету чи журналів. На цьому етапі необхідно проаналізувати різні варіанти виготовлення кольє (моделі, колірну гаму, способи виготовлення тощо).

Розглянувши та проаналізувавши зображення вибраних моделей-аналогів, ми бачимо, що модель 1 виготовляється гачком. Тобто, для її виготовлення необхідно на тоненьку жилку нанизати бісеринки чи намистинки і в процесі в’язання гачком їх просувати по жилці. Модель 2 виготовляється  технікою плетіння на жилці. Модель 4 виготовляється теж способом плетіння за схемою. Для її виконання необхідні капронова нитка та голка для бісеру.  Модель 3 виконується в техніці вишивка бісером. Саме модель 3 ми візьмемо за основу для виготовлення нашого кольє.

 

  1. Орієнтовний час виготовлення виробу

Вибрана модель  складна у виконанні, адже вишивання бісером є тривалим  і трудомістким процесом.  Тому для виготовлення виробу нам  знадобиться 10 уроків. Для вчасного виготовлення виробу та завершення проєкту частину роботи можна виконувати вдома.

 

 

ІІ.  Конструкторський етап

  1. Аналіз конструкції виробу

Чому я обрала саме техніку вишивки бісером?

 Вишивання сприяє розвитку посидючості.  Вишивання бісером є заняттям, яке не потребує особливих матеріальних витратах. Єдине, на що доведеться вам витратитися, так це на бісер. У домашніх умовах вишивати бісером, можна приступати тоді, коли є у вас вільний час і всі необхідні інструменти.

Кольоровий бісер і намистинки зачаровують з першого погляду.

Сучасні майстри використовують бісер в поєднанні з різними кольоровими нитками, шнурами, гудзиками, шматочками шкіри хутра, блискітками, стразами і всім, що опиниться під рукою. Що тільки не малює людська уява, на ходу підбираючи матеріали для здійснення своєї ідеї. 

Для виготовлення кольє нам підійдуть різні намистинки, стрази, які колись були у браслеті, намисті та у сережках, але з часом ці прикраси зіпсувалися (намистинки відірвалися, відлетіли від виробу).

 

2. Клаузура та ескіз виробу

IMG_20211026_184003IMG_20211026_183922Щоб визначити остаточний варіант  кольє із бісеру, виконуємо декілька ескізів з метою пошуку кращого варіанту.

3.Матеріали для роботи та їх кількість

Для виготовлення кольє необхідні такі матеріали:

  • фетр  чорного кольору  – 2 листки ;
  • бісер коричневий – 1 упаковка;
  • бісер срібний – 1 упаковка;
  • бісер металік  – 1 упаковка;
  • бісер  чорний  – 1 упаковка;
  • бісер золотий (великий)  – 1 упаковка;
  • стеклярус чорний – 1 упаковка;
  • стеклярус золотий – 1 упаковка;
  • великі намистини – 4 штуки;
  • стрази, частини намиста, сережка;
  • клейовий стержень  – 1 шт;
  • репсова стрічка  – 50 см;
  • капронові нитки – 1котушка.

 

  1. Інструменти та пристосування які потрібні для роботи

Для виготовлення кольє знадобляться:

  • кравецька крейда;
  • ножиці;
  • клейовий пістолет;
  • голка для бісеру;

 

ІІІ. Технологічний етап

 

  1. Послідовність виготовлення виробу
  1. IMG_20211026_162528Ставимо шаблон на фетр, кравецькою крейдою обводимо контури та вирізаємо 2 деталі.
  2. Намічаємо крейдою лінії по яких будемо нашивати бісер та намистини.

 

 

 

  1. Починаємо вишивати по основних лініях, пришиваємо великі намистини, стрази.
  2. Зашиваємо усю поверхню бісером.
  3. Коли виріб повністю зашитий бісером, з обох боків клейовим пістолетом кріпимо репсові стрічки (ними кольє зав’язуємо навколо шиї).
  4. З тильної сторони приклеюємо другу деталь із фетру (ховаємо усі вузлики від ниток.

 

 

 

  1. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги, які потрібно дотримуватися під час виконання робіт

Під час роботи з ножицями та голкою

1) Перед початком роботи ретельно вимити руки. Розкласти інструменти, пристосування і матеріали на робочому місці у відповідному порядку.

2) Зберігати інструменти і пристосування лише у спеціально відведених місцях — гольниках, коробочках, футлярах, органайзерах тощо.

3) Сидіти на стільці зручно, ноги мають твердо стояти на підлозі, спину треба тримати о прямою. 

4) Роботу тримати перед собою на відстані 30—35 см. Періодично відпочивати, переводячи погляд на тло іншого зображення.

5) Відкладати ножиці із зімкненими лезами.

6) Уколоті в деталі виробу шпильки спрямовувати вістрями в один бік.

7) Наприкінці роботи прибрати робоче місце, належно скласти інструменти, пристосування і матеріали, вишивку не залишати в п'яльцях, її найкраще помістити в полотняний мішечок.

 

     Правила безпеки при роботі з клейовим пістолетом

1) Перед включенням перевірити цілісність шнура.

2)  Включати клейовий пістолет в мережу сухими руками.

3) Не торкатися руками нагрітих металевих частин клейового пістолету та до гарячого клею – можливі опіки!

4)  Під час роботи ставити клейовий пістолет на спеціальну підставку.

5) При роботі стежити, щоб гарячі частини клейового пістолету не доторкалися електричного шнура.

6) Не залишати клейовий пістолет без нагляду.

7) Після закінчення роботи відключити клейовий пістолет, тримаючись за вилку, не смикати за шнур.

 

 

 

            IV. Завершальний етап

  1. Фото спроєктованого та виготовленого виробу

IMG_20211026_162057

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чи досягнуто мету проєктування

Виготовлене кольє відповідає задуму, отже, мету проєкту досягнуто.

 

  1. Розрахунок  орієнованої вартості витрачених матеріалів

Перелік усіх необхідних матеріалів, їх ціну та потрібну кількість наведено в таблиці «Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів».

 

Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

 

№ з/п

Матеріали

Ціна

Кількість

Остаточна вартість, грн

1.

Фетр  чорного кольору 

10 грн/листок

2

20

2.

Бісер

8 грн/упаковка

4

32

3.

Бісер золотий (великий)

10 грн/

упаковка

1

10

4.

Стеклярус

8 грн/упаковка

2

16

5.

Великі намистини

0, 5 грн/шт.

4

2

6.

Стрази , частини намиста, сережка

Безкоштовно

 

 

7.

Клейовий стержень

6 грн/шт.

1

6

8.

Репсова стрічка

5 грн/м

0, 5 м

2,5

9.

Капронові нитки

14 грн/котушка

1

14

 

 

 

Усього:

102, 50

            Отже, для виготовлення кольє із бісеру було витрачено 102,50  грн.  Якщо   порівняти цю суму із вартістю готового виробу, який продається у магазині, то це значно менші гроші, якщо не рахувати час, витрачений на його виготовлення.

 

  1. Аналіз власної діяльності під час виконання проєкту

При виконанні даного проєкту використовуються загальнодоступні матеріали, що являється великим плюсом для нашого гаманця,  тому вартість виробу в 2-3 рази дешевше, ніж при покупці. Такі вироби можна подарувати, продати. Ще одною перевагою є те, що при роботі над вишивкою бісером розвивається посидючість, уважність, акуратність і терпіння.

Як можна реалізувати спроєктований та виготовлений виріб?

      Такий аксесуар сьогодні в тренді, особливо якщо це дизайнерська річ.  Тому попит на такі кольє великий і вартість також не мала. Так в Інтернет-магазинах він коштує до  1000 грн.  

 

 

 

 

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
2243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку