Учнівський проект "Диво-овоч "Цибулька""

Про матеріал
Розробка з використанням проектної технології на уроках трудового навчання в спеціальній школі.
Перегляд файлу

КНЗ «Кмитівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»

 

 

Учнівський проект на тему:

Диво-овоч

«цибулька»

Описание: E:\мама\цибулька\віапіп.jpeg

 

Підготувала вчитель

трудового навчання

 «Квітникарство»

Столовнік І. М.

 

 

 

 

2017

 

Тема: Диво-овоч « Цибулька».

Ключові і тематичні питання:

  1. Що ми знаємо про цибулю?
  2. Яка цибуля найкраще підходить для вирощування зелені?
  3. Що впливає на урожай зеленої цибулі?
  4. Як доступно вітамінізувати свій стіл та ще і заробити кошти?

Мета: виростити зелену цибулю у закритому ґрунті.

Головні завдання проекту:

  • вивчити умови, за яких можливо отримати найбільший урожай зеленої маси цибулі;
  • провести опитування серед працівників:
  • Чи вирощуєте зелену цибулю? Чому?
  • Вивчити харчову цінність цибулі.
  • Провести інформаційний захід: «Цибулька».

Актуальність проекту:

Програма з трудового навчання передбачає підготовку учнів спеціальної школи до роботи в сільському господарстві як робітників овочівницьких бригад, молодших спеціалістів зелених та тепличних господарств. Проект спрямований на:

  • формування якостей особистості, необхідних для майбутньої трудової діяльності;
  • формування в учнів загальної і професійної культури. 

Враховуючи проблему з працевлаштуванням випускників, необхідно показувати можливості заробляти кошти за допомогою знань, отриманих на уроках.

 

Мета проекту: у 7 класі програмою з трудового навчання передбачено вивчення теми: «Зелені овочі». Під час роботи над проектом учні мають засвоїти знання з теми, познайомитись з зовнішнім виглядом цибулинних рослин, з умовами їх вирощування;

 

Навчитись аналізувати різноманітні умови росту рослин в лабораторних умовах, планувати та проводити спостереження, записувати в журнал. Формувати трудові компетенції учнів, вміння послідовно виконувати дослід. Виховувати дбайливе відношення до рослин, культуру праці.

Тип проекту: практично–орієнтований, довготривалий.

Провідна проблема: вплив тепла, світла та вологи на урожайність зеленої цибулі.

Спосіб вирішення: починаючи з рівних стартових умов, вирощування зеленої цибулі в експерементальних ящиках з різною кількістю тепла, вологи та освітлення.

Очікувані результати:

Знання учнями технології вирощування зеленої цибулі в закритому грунті:

  • вплив тепла, вологи та світла на урожай зеленої цибулі;
  • подальше вирощування зеленої цибулі для шкільної їдальні;
  • приготування смачних та поживних страв з цибулі.

Учасники проекту: учні 7 класу.

Керівник: вчитель трудового навчання Столовнік І. М.

Етапи реалізації проекту:

І. Організаційно – підготовчий етап.

  • постановка проблеми перед учасниками;
  • опрацювання літератури по даній темі;

ІІ. Конструкторський етап:

  • аналіз зібраної інформації;
  • звіти опитувань;
  • розробка плану заходу «Цибулька»;
  • вибір інформації до друкованих матеріалів.

 

 

ІІІ. Технологічний  етап:

  • підготовка ґрунтової суміші, заповнення ящиків;
  • відбір та висаджування цибулі;
  • догляд за рослинами у відповідності до умов досліду. Запис результатів досліду в листок спостережень.
  • підбір наукового та розважального матеріалу для заходу; визначення продуктів для страв, підбір необхідного приладдя. Внесення  необхідних коректив.

ІV. Заключний етап:

  • проведення заходу «Цибулька»;
  • мультимедійна презентація «Цибулька»;
  • оцінювання проекту.

 Історія проекту:

Вступ

У нашій школі ми вирощуємо безліч рослин: на ділянках, квітниках, саду. Є у нас також неопалювальні теплиці, де ми вирощуємо розсаду овочів, квітів.

Одного разу , зимового похмурого дня, ми згадували, як проходили наші уроки праці в теплу пору року.  Скільки тепла, простору, світла у весняних днях! Як цікаво висіяти насіння і яке диво з’являється у вигляді зелених росточків. Щодня рослини змінюються, ростуть. Швидко-швидко проходять дні у догляді за ними. Ось канікули. Восени нам зовсім не важко і навіть дуже цікаво збирати урожай посаджених рослин. Але зараз зима... і вражень від вирощування рослин бракує. А що, якщо нам виростити цибульку? Тим більше, що і знання на уроках отримали і в бібліотеці можна додатково дізнатися:  Що це за овоч і з чим його їдять? 

 

 

Описание: C:\Users\Ксюшка\Desktop\Рисунок1.jpg   

Ми дізналися, що навесні існує брак вітамінів в організмі людини. Тому спробуємо вирощувати вітамінні зелені овочі, зокрема, зелену цибулю. 

Для отримання ранньої продукції вирішили використовувати теплиці. У 7 класі в кінці І семестру програмою з трудового навчання передбачено вивчення теми: «Зелені овочі». Щоб краще підготуватись до вирощування  зеленої цибулі, ми вирішили провести досліди: за яких умов можна отримати найкращий її урожай. Крім того з’ясувати, чи вигідно вирощувати зелену цибулю на продаж. А щоб дізнатися, чи корисна цибуля, які страви з неї готують і які з них смакують, провести дегустацію «Зелена кулінарія».

Крок 1. Цибуля ріпчаста – загальновідома господарська рослина.

              Ой люлі, люлю, пішла баба по цибулю,

               А дід по петрушку – закришити юшку.

  • Що ми знаємо про цибулю?

Описание: C:\Users\Ксюшка\Desktop\цибулька\рпявр.jpegЦибуля – походить з Азії, налічує 400 видів цибулинних культур. З них 228 видів є овочевами культурами.

Цибуля  популярна рослина на наших столах та ділянках городників. Людству цибуля відома вже не одну тисячу років. Українці здавна надавали важливого значення цій культурі. І не дарма. Цибулю використовують господині для приготування дуже багатьох страв.

 

Цей пекучий овоч дуже корисний для людини. Цибуля містить цукор, вітаміни А, С, В1, В2, РР, ефірні масла. Вона відіграє важливу роль у боротьбі з хворобами в зимово-весняний період: авітамінозом, простудними захворюваннями. Гальмує ріст хвороботворних бактерій, містить ефірні масла і фітонциди, які є помічниками у боротьбі проти вірусів та інфекцій. Знамениту пекучість цибулі надають ефірні масла. Використовують в косметології – запобігає втраті волосся.

Цибуля, як і часник, відноситься до холодостійких культур. Починає проростати же при температурі 4-6 градусів тепла, здатна витримати незначні приморозки.

Харчова цінність – незамінна в салатах, супах, паштетах, омлетах.

  • Яка цибуля найкраще підходить для вирощування зелені?
  • Що впливає на урожай зеленої цибулі?

 Як справжні городники, спочатку, спробуємо з’ясувати:

  1. Яким грунтам віддають перевагу цибулинні овочі?
  2. Яку цибулю використовують для отримання урожаю зеленої маси?
  3. Яке значення має полив, тепло та світло при вирощуванні цибулі на перо.

Крок 2. Плануємо досліди.

Складаємо список необхідного, що потрібно для вирощування цибулі. Визначаємо що зі списку є в наявності і  що необхідно зробити.

Описание: C:\Users\Ксюшка\Desktop\Рисунок2.jpgКрок 3. Висаджування цибулі ріпки в підготовлені ящики з грунтом.

Догляд: полив, рихлення грунту, забезпечення відповідного світлового та температурного режиму.

  Ведення листків спостережень.

 

Проект Цибулька

Крок 4. Урожай – завітай: збирання урожаю зеленої цибулі, порівняння результатів.

Висновки: ми з’ясували, що найкращі  умови для отримання гарного урожаю зеленої цибулі це - тепло, світло і помірний полив.

 

 

Проведення інформаційного заходу «Цибулька».

Мета: Збагатити знання учнів про родину цибулевих, зокрема, про харчові та лікувальні властивості. Показати відображення цієї теми в народній творчості. Приготувати салат з цибулі за рецептом, який віднайшли діти.

Обладнання: зображення різновидів рослин родини цибулевих; продукти для страви: зелена цибуля, варені яйця, сметана, приправи.

Доповідь групи:

Учень-«спікер». Народна прикмета говорить: «шкірка на цибулині тонка – зима буде м’яка, а тверда і товста – зима буде суворою». Часник і цибуля – найдавніші овочеві культури. Людству цибуля відома вже не одну тисячу років. Українці здавна надавали важливе значення цій культурі. Цибулю використовують господині для приготування дуже багатьох страв. Цибуля дуже корисна для людини. Вона містить цукор, вітаміни А, С, В1, В2, РР, ефірні масла. Цибуля відіграє важливу роль у боротьбі з хворобами в зимово-весняний період. Їх їли ще в Стародавньому Єгипті. Щоб запобігти захворюванню рабів, які будували піраміди Хеопса, їм давали часник і цибулю. Знамениту пекучість цибулі надають ефірні масла.

Учень-«біолог». Найхарактернішою особливістю цибулевих є різкий запах. Він зумовлений наявністю в усіх тканинах рослини ефірних олій, які мають фітонцидні властивості. У цибулевих ці речовини також мають сильну антимікробну дію, тобто пригнічують

 

життєдіяльність хвороботворних вірусів, бактерій, грибів, найпрстіших паразитичних червів. Цибуля, як і часник, відноситься до холодостійких культур. Починають проростати же при температурі 4-6 градусів тепла, і здатні витримати незначні приморозки. Ділянки найкраще вибирати добре угноєні та освітлені сонцем. Не потрібно вносити свіжий гній. Краще мінеральні добрива чи перепрілий гній, який вносять восени та перекопують  землю.

Деякі фахівці радять посадити жито а пізно восени переорати. Якщо ж даєте мінеральну підкормку ранньою весною, то це може бути 50 грам суперфосфату, 20 грам хлористого калію та 10 грам сечовини на 1 м². Садити цибулю можна декількома способами, зокрема з насіння та сіянців.

Учень-«фітотерапевт». Цибулю і часник здавна вважали лікарськими рослинами. Нині ці народні засоби отримали наукове обґрунтування і в сучасній медицині. Так, із цибулини часнику і цибулі отримують вітаміни С, В. Їх використовують для профілактики та лікування різноманітних захворювань, особливо дихальної системи.  Щоденне споживання 80-100г зелених листків або цибулин цибулі городньої повністю задовольняє добову потребу людини у вітаміні С, а цибуля батун містить його удвічі більше. Дикорослі види - цибулю ведмежу, цибулю переможну та інші – можна вживати і в їжу, і використовувати як лікарські рослини. Споживання часнику і цибулі є профілактичним засобом проти застудних та інших захворювань. Досить ефективним є вживання часнику, цибулі під час епідемії грипу.

Учень-«літературознавець»:

Мають ці рослини під землею цибулини,

Фітонциди виділяють, що мікроби убивають!

Гострі, солодкі є сорти - не захворієш з ними ти.

На цибулю нарікають, що до сліз я допікаю!

 

Вибачте, та я не винна, бо я лікарська рослина,

Соком з медом почастую і здоров’я подарую.

Часничок я білозубий, ви мене не бійтесь, люди.

Хоч пекучий – та корисний, всім мене потрібно їсти.

Хто мій зуб з’їдає сміло, буде мати зуби білі!

Отже, якщо хочете бути здоровими- їжте цибулю і часник.

Учень-«кухар». Цибуля є цінним харчовим продуктом. Її вживають в їжу в свіжому вигляді, додають до салатів та приправ. Жодна господиня не обходиться без цибулі. Крім того - цибуля цінна сировина для переробки: додають в консерви, маринади, соління. Найбільша цінність листків цибулі навесні, коли організму бракує вітамінів.

Описание: C:\Users\Ксюшка\Desktop\Рисунок1.jpg

Салат з зеленої  цибулі з яйцем і лимонним соком:

300г зеленої цибулі, 3 варених яйця подрібнити, заправити соусом:  2 ложки олії і 1 ложка лимонного соку. Посолити за смаком.

 

Салат з зеленої цибулі і сметани.

300г зеленої цибулі порізати, додати 80г сметани і посипати порізаним кропом. Посолити за смаком.

 

 

 

Подальший розвиток: Постійно вирощувати зелені овочі, як цінну харчову складову. Порахувати економічну доцільність вирощування зеленої цибулі в шкільних теплицях. Сприяти екологічному, трудовому, естетичному вихованню через спілкування в колективі, під час виконання пошукових, трудових завдань та участі в масових заходах.

1

 

 

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, Інші матеріали
Інкл
Додано
8 листопада 2020
Переглядів
1045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку