Українська повстанська армія

Про матеріал
Історія УПА у фактах: виникнення ОУН, розкол на 2 фракції, під німецькою окупацією: від співробітництва до збройної боротьби, еміграція, значення у сучасній Україні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 29. Українська повстанська армія. Дмитро Литов – 3 червня 2023 р.

Номер слайду 2

Визвольні змагання (1918-1921)2 Перша війна за незалежність України під керівництвом Симона Петлюри закінчилася тяжкою поразкою. Хто встиг – емігрував, а хто не встигли, були невдовзі репресовані. Більша частина України опинилася під владою червоних, менша – Польщі, окремі клапті – під румунами, чехо-словаками та угорцями

Номер слайду 3

Українська військова організація3 Однією з найкращих військових частин української армії були Січові стрільці. Вони зберегли зв’язки і в еміграції. Вже 1920 р. командир Січових стрільців Євген Коновалець (в центрі) створив Українську військову організацію.

Номер слайду 4

«Пласт» та «Просвіта»4 Під керівництвом УВО або у взаємодії з нею існували інші організації, які підтримували українську громаду у вигнанні. «Просвіта», як витікало з назви, займалася розповсюдженням знань, а «Пласт» – вихованням дітей та юнаків. Петро Франко, син письменника, був одним з співзасновників «Пласту».

Номер слайду 5

ОУН та боротьба проти асиміляції5 У 1930-ті роки УВО перетворюється на ОУН – Організацію українських націоналістів. Причиною було те, що влада Польщі, де жило багато українців, в той час активно утискала українців. ОУН відповіла на це терористичними актами. Праворуч – Микола Лебедь, учасник замахів (світлина з поліцейської справи), згодом керівник ОУН.

Номер слайду 6

Вбивство Євгена Коновальця6 Окрім поляків, у ОУН був ще один небезпечний ворог – комуністична влада в Москві. У 1938 році московський агент Павло Судоплатов передав Коновальцю подарунок – коробку «шоколаду», яка невдовзі вибухнула.

Номер слайду 7

Карпатська Січ7 У 1938 році гітлерівська Німеччина захопила Чехословаччину, але дозволила словакам відділитися і проголосити свою державу. Від словаків, в свою чергу, відокремилася та проголосила незалежність Карпатська Україна, але її після важких боїв захопила Угорщина. Бійці, які встигли врятуватися, емігрували та приєдналися до ОУН.

Номер слайду 8

Хто союзник?8 Хоча вже тоді багато українців жили у Канаді, США або Франції, але ці країни були надто далекими від України і на їхню допомогу не розраховували. Німці запропонували ОУН співробітництво, але у них вже тоді була дуже похмура репутація…

Номер слайду 9

Приєднання Галичини до СРСР9 Проте набагато більшою загрозою здавався комуністичний режим Йосипа Сталіна в Москві. Коли у 1939 р. на захід України увійшли радянські війська, одразу ж розпочалися жорстокі репресії проти українців, навіть далеких від політики. Сталінські злочини (у тому числі Голодомор) вже були відомі, а злочини німців ще були попереду…

Номер слайду 10

Тарас Бульба-Боровець10 Тарас Бульба-Боровець мав авторитет серед емігрантів, але тримався осторонь від Коновальця. Він проникнув на радянську територію і створив там збройний спротив – Поліську Січ, яка згодом отримала назву Українська Повстанська Армія. Проблемою Боровця була низька дисципліна його армії.

Номер слайду 11

Два лідери ОУН11 У 1941 році ОУН розкололася на 2 частини. Одні підтримували Андрія Мельника (ліворуч), який сподівався, що за допомогою німців можна буде створити Українську державу. Інші – Степана Бандеру, який закликав до масового озброєння і вважав, що німці – вкрай ненадійні союзники.

Номер слайду 12

1941: похідні групи12 Члени ОУН – прихильники як Мельника, так і Бандери – розраховували, що комуністична влада не витримає нападу Німеччини, і вони зможуть проголосити незалежність. Після нападу німців на територію України увійшли похідні групи ОУН, які почали створювати місцеву владу та самооборону.

Номер слайду 13

Український голос під німецькою владою13 Похідні групи ОУН розгорнули на місцях активну діяльність. Вони не тільки видавали газети і книги, але створили Український червоний хрест, допомогу для сиріт, людей, які втратили житло, збирали речі для полонених та наскільки це було можливо, добивалися їх звільнення з полону.

Номер слайду 14

Український уряд Ярослава Стецька14 Вже у найперші дні війни дії німців почали викликати обурення: вони показали себе нічим не кращими за комуністичних окупантів. Тому прибічники Бандери у липні 1941 р. вирішили не прохати самостійність у німців, а самі проголосили у Львові незалежність. Німці одразу ж заарештували ініціаторів. Так само невдалою була аналогічна спроба прихильників Мельника у Києві у жовтні.

Номер слайду 15

Репресії проти патріотів15 Німців подібна діяльність розлютила. Наприкінці 1941 – на початку 1942 р. відбулися масові арешти і розстріли патріотів, але вони продовжувалися і далі. Серед жертв були поети Олена Теліга (ліворуч) з чоловіком та Олег Ольжич (праворуч).

Номер слайду 16

Подвійна гра16 Вже у 1942 році стало ясно, що німці – такі ж вороги, як і комуністи. Але німці були набагато сильнішими. Керівники ОУН віддали наказ своїм прихильникам всіма способами здобувати собі зброю. Іноді це виглядало курйозно – наприклад, у Луцьку створили «сільськогосподарську школу» (на фото), яка фактично була військовою школою ОУН.

Номер слайду 17

Об’єднання партизанів у єдину силу17 З квітня 1942 р. Дмитро Клячківський (ліворуч) починає силою об’єднувати українські збройні загони у єдину Українську Повстанську Армію. Але Клячківського підтримали на всі. Новим визнаним лідером став Роман Шухевич (праворуч), який завершив об’єднання. Від «подвійної гри» він перейшов до активної боротьби проти німців.

Номер слайду 18

Боротьба у лісах18 З 1943 р. німці почали зазнавати все більше поразок в Україні, але в Україну повернулися старі вороги – комуністи. Тепер партизани УПА воювали в лісах проти ще сильнішого та жорстокішого ворога.

Номер слайду 19

«Бофони» ОУН-УПАПриймаючи від населення гроші або речі, бійці УПА давали людям розписки- «бофони» (скорочення від «Бойовий фонд»). Їхній дизайн розробив художник Ніл Хасевич (праворуч). Спочатку він робив гравюри для друку розписок у вигляді банкнот, а потім перетворив їх дизайн на агітаційні листівки.

Номер слайду 20

Останні роки боротьби20 Сили були нерівними. 1950 р. загинув Роман Шухевич, а 1954 р. був взятий в полон останній командир УПА – Василь Кук (на фото). Але боротьба не була марною. Наприклад, комуністи так і не наважилися провести на заході України масову конфіскацію продовольства, тому там не було нічого подібного до Голодомору.

Номер слайду 21

Боротьба у концтаборах21 Багато борців УПА опинилися у радянських концтаборах, але і там вони відрізнялися сміливістю та небажанням підкорятися. У 1954 р. вони підняли повстання у Кенгірському таборі. Хоча повстання придушили, радянська влада невдовзі ліквідувала ГУЛАГ та звільнила майже всіх «політичних» в’язнів.

Номер слайду 22

Вбивство Степана Бандери22 Степан Бандера, який жив за кордоном, залишався безумовним авторитетом для української еміграції, тому комуністи вважали його за велику загрозу. У 1959 р. агент КДБ отруїв його, але невдовзі він здався поліції та розповів правду.

Номер слайду 23

Реабілітація УПА23 Під радянською владою партизанів УПА вважали за злочинців. Але коли Україна повернула незалежність у 1991 р., їм поступово повернули добре ім’я. Українська армія використовує символи УПА, а її пісня «Зродились ми великої години» стала офіційним маршем Збройних сил України.

Номер слайду 24

Сучасні художні твори про УПАРоман Іваничук. "Вогненні стовпи". Дмитро Калинчук. "Дівча в прицілі". Андрій Кокотюха. "Червоний". Василь Портяк. "У снігах". Василь Шкляр. "Троща".24

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку