Українські історичні пісні. Пісні про звитягу боротьбу козаків з турецько- татарськими нападниками.

Про матеріал
В презентації розміщенні особливості створення українських історичних пісень, аналіз історичних пісень " Зажурилася Україна" та " Та, ой, як крикнув же козак Сірко".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські історичні пісні. Пісні про звитяжну боротьбу козаків з турецько-татарськими нападниками. Вчитель української та літературивечірньої (змінної) школи 20 м. Києва. Кондратюк Людмила Олександрівна

Номер слайду 2

Історичні пісні - це ліро-епічні фольклорні твори про конкретні чи типові історичні події та процеси, про відомих історичних осіб і безіменних героїв.

Номер слайду 3

- Пісні доби козаччини (XV- перша половина XVII століття ).- Пісні доби Гайдамаччини (друга половина XVII - XVIIІ століття).- Пісні селянських повстань (перша половина. ХІХ століття).- Пісні національно-визвольних рухів (перша половина ХХ столяття). Класифікація історичних пісень:

Номер слайду 4

Тематика історичних пісень: Про боротьбу проти татарсько-турецького поневолення«Зажурилась Україна»,«Та, ой, як крикнув же козак Сірко». Про народних месників і боротьбу проти соціального й національного гніту«Максим козак Залізняк»,«За Сибіром сонце сходить». Про боротьбу з польською шляхтою«Чи не той то хміль»,«Ой Морозе, Морозенко».

Номер слайду 5

Зажурилась Україна. Зажурилась Україна,Бо нічим прожити,Витоптала орда кіньми. Маленькії діти,Котрі молодії —У полон забрато;Як заняли, то й погнали До пана до хана. Годі тобі, пане-брате,Ґринджоли малювати,Бери шаблю гостру, довгу. Та йди воювати!Ой ти станеш на воротях,А я в закаулку,Дамо тому стиха лиха. Та вражому турку!Ой ти станеш з шабелькою,А я з кулаками,Ой щоб слава не пропала. Проміж козаками. Ой козак до ружини,Бурлака до дрюка: Оце ж тобі, вражий турчин,З душею розлука!

Номер слайду 6

Жанр: історична пісня. Тема: показ страждань українського народу від нападів турецько-татарських орд. Ідея: заклик до мирного населиння єднатися з козацьким військом для захисту рідних земель. Основна думка:лише одностайні дії всього народу можуть врятувати країну від зруйнування.

Номер слайду 7

Персоніфікація: «Зажурилась Україна», «слава не пропала». Риторичні оклики: «Дамо тому стиха лиха Та вражому турку!» «Оце ж тобі, вражий турчин, З душею розлука!». Риторичне звертання – годі тобі, пане-брат, ґринджоли малювати…Епітети: маленькїї діти; шабля гостра, довга; вражий турчин. Метафори – Витоптала орда кіньми, Маленькії діти Синекдоха – як заняли, то й погнали до пана, до хана. Художні засоби:

Номер слайду 8

«Та, ой, як крикнув же козак Сірко» Та, ой, як крикнув же та козак Сірко. Та, ой, на своїх же, гей, козаченьків:«Та сідлайте ж ви коней, хлопці-молодці,Та збирайтеся до хана у гості!»Та туман поле покриває,Гей, та Сірко з Січі та виїжджає. Гей, та ми думали, та ми ж думали. Що то орли та із Січі вилітали, —Аж то військо та славне Запорозьке. Та на Кримський шлях з Січі виїжджало. Та ми ж думали, ой, та ми ж думали,Та що сизий орел по степу літає, —Аж то Сірко на конику виїжджає. Гей, ми ж думали, ой, та ми ж думали,Та що над степом та сонечко сяє. —Аж то військо та славне Запорозьке. Та на вороних конях у степу виграває. Та ми думали, ой, та ми ж думали. Що то місяць в степу, ой, зіходжає, —Аж то козак Сірко, та козак же Сірко. На битому шляху на татар виступає.

Номер слайду 9

Опишіть картину, висловивши своє враженн від неї. Запорожці пишуть листа турецькому султану (1880-1891)

Номер слайду 10

Жанр: історична пісня. Тема: зображення походу козацького війська під керівництвом Сірка до кримського хану.Ідея: уславлення мужності, винахідливості, рішучості Сірка та його війська. Основна думка: народ завжди складає пісні про тих, хто віддав своє життя заради вільної і щасливої України. Художні засоби:епітети: військо славне запорізьке, вороних конях, сизий орел, битому шляху;метафора: військо на конях в степу виграває;персоніфікація: туман поле покриває, місяць в степу зіходжає;пестливі слова: козаченьків, сонечко;риторичні оклики: «Та сідлайте ж ви коней, хлопці-молодці, Та збирайтеся до хана в гості!»

Номер слайду 11

1. Україна зажурилася, бо : 2. Від якого ворога захищали козаки Україну?а) Не мала справжніх своїх захисників; а) татар;б) не мала стати багатою; б) турків;в) не мала бажання воювати; в) князів;г) нічим прожити. г) ляхів.3. У першому стовпчику твору описано: 4. Захищаючи рідний край, козаки прагнуть, щоб:а) боротьбу козаків з ворогом; а) не пропала їхня слава;б) страждання України; б) остаточно знищити ворога;в) козацьку зброю; в) визволити полонених;г) українську природу. г) зміцнити державу.5. На кого кричав Сірко? 6. Військо Запорозьке в пісні названо:а) полонених татар; а) мужнім;б) своїх козаченьків; б) завзятим;в) зрадників; в) озброєним;г) свого джуру. г) славним. Закріплення вивченого матеріалу

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Підготувати повідомлення про Станіслава Морозенка як історичну постать.

Номер слайду 13

Дякую за увагу.

pptx
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку