УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ XIX ст.

Про матеріал

За цим параграфом ви зможете:

• визначати особливості участі України в російсько-турецьких війнах першої половини XIX ст.;

• пояснювати причини зацікавленості французького імператора Наполеона І Україною й те, яке місце він відводив їй у своїх планах;

• розкрити процес виникнення Азовського козацького війська.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі в системі міжнародних відносин першої третини ХІХ століття

Номер слайду 2

Подумай!Яке місце в міжнародних відносинах ХVІІІ ст. посідали українські землі? Вони були об'єктом чи суб'єктом цих відносин?Якими були наслідки російсько-турецьких війн другої половини ХVІІІ століття для українських земель?Як склалася доля запорохьких козаків після ліквідації Січі?

Номер слайду 3

План. Ураїнські землі в російсько-турецькій війні 1806-1812рр. Україна у планах Наполеона І Бонапарта. Україна в французько-російській війні 1812р. Місце України в російсько турецькій війні 1828-1829рр.

Номер слайду 4

Перебуваючи під імперською владою, українці вимушені були брати участь у реалізації амбітних зовнішньополітичних планів царизму. На Наддніпрянщину припадав важки тягар використання її людського й господарського потенціалу в процесі здійснення нових територіальних надбань імперії. Відображенням цього стала участь Російської імперії у війнах, які вона вела в першій половині ХІХ століття з Османською імперією та Францією.

Номер слайду 5

Ураїнські землі в російсько-турецькій війні 1806-1812рр. На початку ХІХ століття відносини між Османською та Російською імперіями зіпсувалися через підтримку останньою повстання в Сербії у 1804 році. У 1806 році Туреччина оголосила війну Росії. Наддніпрянщина, наближена до головного театру воєнних дій у Молдавії, Валахії та Болгарії, сповна відчула тягар нової російсько-турецької війни. У Чернігівській, Полтавській, Слобідсько-Українській, Київській, Катеринославській та Херсонській губерніях було оголошено набір до ополчення. Із Лівобережжя на потреби армії реквізували понад 14 тисяч возів, 6 тисяч волів та 1 тисяча коней.

Номер слайду 6

Ураїнські землі в російсько-турецькій війні 1806-1812рр. Трагічним для наддніпрянських українців було те, що в складі турецької армії були підрозділи задунайських козаків. Унаслідок цього вони вимушені були йти брат на брата, убивати єдиновірців задля чужої війни. Війна тривала довго, без будь-яких рішучих дій з обох сторін до 1812 року коли Росія завдала вирішальної поразки турецькій армії під Рущуком. 16 травня 1812 року було підписано Бухарестський мирний договір. Росія отримала право судноплавства Дунаєм і приєднала Бессарабію. Більшість її населення були молдавани, але Хотинський, Аккерманський та ізмаїльський повіти населяли українці.

Номер слайду 7

Які результати російсько-турецької війни 1806-1812  років для українців?

Номер слайду 8

Україна у планах Наполеона І Бонапарта. Французький імператор Наполеон І Бонапарт, готуючись до війни з Російською імперією, розробляв плани її ослаблення через відокремлення підкорених нею територій. Претензії на західноукраїнські землі й Правобережжя, які до поділу Речі Посполитої входили до її складу, висували поляки. Проте імператор, зацікавлений у підтримці Австрії, не поспішав гарантувати задоволення їхніх вимог, хоча й не відкидав повністю.

Номер слайду 9

Україна у планах Наполеона І Бонапарта. Свідченням того, що Наполеон не залишив своїх намірів розіграти "українську карту" в боротьбі з Росією, стала публікація у 1807 році в офіційній урядовій газеті "Публіцист", що "з Польщею межує давня козацька Україна, одна з найбільш урожайних країн світу, яка своїми багатствами заслуговує на якнайбільшу увагу нашої держави. Тепер, коли справа Польщі вирішена (Наполеон створив із польських земель, відібраних у Пруссії та Австрії - Варшавське герцогство), надійшла черга до розв'язання справи плодючої батьківщини азепи".

Номер слайду 10

Україна у планах Наполеона І Бонапарта. У міністерстві закордонних справ Франції за дорученням Наполеона було розроблено кілька проєктів стосовно майбутнього Наддніпрянщини в разі французько-російської війни. Ці плани передбачали відокремлення українських земель вір Російської імперії й поділ їх на кілька частин. Землі Волині були обіцяні Австрії за її допомогу у війні проти Росії. Всі інші землі Правобережної України відходили до Варшавського герцогства. У Лівобережній та Південній Україні планувалося створити дві наполеоніди - українські держави під протекторатом франції. Одну - в межах колишньої Гетьманщини (Чернігівщина й Полтавщина), другу - Донеччини, Катеринославщини, Херсонщини, Таврії та Криму. Водночас не виключалося повернення територій територій Херсонської й Таврійської губерній Османській імперії на її вимоги. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Чи враховувалися інтереси українців у планах Наполеона І?

Номер слайду 13

Україна в французько-російській війні 1812 р. У червні 1812р. Вторгненням "Великої армії", очолюваної Наполеоном, у межах Російської імперії розпочалася французько-російська війна 1812 року. Він планував захопити Москву й звідти продиктувати свої умови російському імператору Олександру І. Ставлення до війни двох імператорів у вищих сферах суспільства Наддніпрянщини було різним. Серед польської шляхти Правобережжя переважали прибічники Наполеона, які розраховували з його допомогою відновити Польську державу. Серед землевласників Півдня України, які були вірними прибічниками російської влади, переважало негативне ставлення до Наполеона. На Лівобережжі менша частина українського дворянства з допомогою Наполеона сподівалась відновити автономію України.

Номер слайду 14

Україна в французько-російській війні 1812р. У складі російської та французької армій перебувала значна кількість українців. Один із двох уланських полків польського легіону "Вісла" французької армії був укомплектований вихідцями з Поділля. П'ять із восьми полків 30-ти тисячного австрійського корпусу генерала Карла Шварценберга були укомплектовані в Галичині. Брак легкої кінноти і хитке становище російської влади на Правобережжі прмусили російського імператора погодитися на формування чотирьох полків Українського козацького війська у Київській та Подільських губерніях.

Номер слайду 15

Україна в французько-російській війні 1812р. У липні 1812р. Олександр І доручив малоросійському генерал-губернатору сформувати на тих самих умовах, що й на Правобережжі, Малоросійські кінно-козацькі полки в Полтавській (9полків) та Чернігівській (6полків) губерніях. Його загальна кількість становила 18 тисяч козаків. У складі Російської імперії також воювали полки Чорноморського та Бузького козацьких військ, прикордонні зони правобережних "лісових козаків" і понад тисяча херсонських козаків, очолюваних В. Скаржинським.

Номер слайду 16

Участь українців у війні з Наполеоном

Номер слайду 17

Україна в французько-російській війні 1812 На початковому етапі війни в червні-вересні 1812р. Українське козацьке військо, розташоване на Волині, захищало київський напрямок від австрійського корпусу К. Шварценберга. Малоросійські кінно-козацькі полки влилися до російської армії, а чернігівсько-полтавське ополчення утвримувало 800-кілометровий "кордонний ланцюг" на північних кордонах України. У вирішальній битві між французькою та російською арміями в серпні-вересні 1812р. Під Бородино на шляху до Москви брали участь регулярні полки, сформовані у Наддніпрянщині. Вісім українських козацьких полків брали участь у грандіозній "битві народів" 16-18 жовтня 1813 року під Лейпцигом.

Номер слайду 18

Формування 5-го козацького полку Котляревським в м. Горошин

Номер слайду 19

Україна в французько-російській війні 1812р. Після перемоги Олександра І у війні з Наполеоном українські частини повернулися додому. Всі плки були розформовані. Більшість ополченців повернулись до кріпацького стану. Сформовану на Правобережжі Українську кінно-козацьку дивізію та полки Бузького козацького війська для скорочення видатків на утримання ліквідували й 1817 році й перетворили на військових поселенців, які мали поєднувати військову службу із сільськогосподарською працею. У Наддніпрянщині військові поселення створили у Слобідсько-Українській, Катеринославській, Київській та Херсонській губерніях.

Номер слайду 20

Яка участь українців у французько-російській війні відображає імперську політику щодо України?

Номер слайду 21

Висновки. У системі міжнародних відносин першох третини ХІХ століття українські землі відігравали роль об'єкта в політичних комбінаціях інших держав. Російський уряд у війнах, які вела в цей час імперія, використовував сформовані на українських землях підрозділи козацтва. Усть-Дунайське (Буджацьке), Дунайське та Азовське козацькі війська на службі в російського уряду принципово відрізнялися від українського козацтва попередніх століть. Проте вони допомогли зберегти для нащадків чимало звичаїв і традицій козацької спадщини. 

Номер слайду 22

Домашнє завдання

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку