«Український рушничок»

Про матеріал
презентація до уроку: Ознайомлення з художніми традиціями рідного краю. Створення композиції «Український рушничок»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український рушничок

Номер слайду 2

Рушник – довгастий шмат тканини для витирання обличчя, тіла, посуду, а також вишитий шмат тканини для оздоблення житла в українській оселі. Як ужиткова річ рушник завжди був під рукою, тож від слова «рука» й пішла ця назва.

Номер слайду 3

Майстерня «Берегиня»

Номер слайду 4

Майстерня «Берегиня»Одним з головних призначень рушників є оберігання та захист. Вони широко використовувались в різноманітних обрядах, а також за своїм безпосереднім призначенням, а саме побутовим. По всій Україні поширений звичай накривати рушником хліб-сіль на столі.

Номер слайду 5

Гарно оздобленими рушниками накривали кошики з паскою, коли несли святити до церкви. Вірячи в те, що в лісах живуть божества, наші предки обвішували дерева рушниками, задобрюючи їх. Майстерня «Берегиня»

Номер слайду 6

Майстерня «Берегиня»Використовували рушники і в побудові хати: піднімали сволок (деревяні балки під стелею) на рушниках, потім ці рушники віддавали майстрам.

Номер слайду 7

Майстерня «Берегиня»Кожна дівчина заздалегідь готувала весільний рушник.

Номер слайду 8

Майстерня «Берегиня»По всій Україні поширений звичай перев'язувати сватів у разі згоди на одруження

Номер слайду 9

Майстерня «Берегиня». Під час шлюбу велике значення мав вишитий рушник, на якому мали стояти молоді під час вінчання. Під рушник родичі молодих клали срібні монети, пшеницю, щоб життя молодих було щасливим і заможним, і примовляли: Ой, стелися, рушничку, стелися, Щоб на тобі дві долі зійшлися. А ви, молодята, станьте на рушник, Щоб прожити разом довгий вік.

Номер слайду 10

Майстерня «Берегиня»На вишитий рушник повитуха ( жінка, яка приймає дитину в породіллі, допомагає при пологах) приймала немовля.

Номер слайду 11

Майстерня «Берегиня»У кожній хаті обов'язково мав бути рушник-оберіг, який вішали над вікнами, дверима. Він оберігав від домовиків. На заручинах дівчина перев'язувала сватів плечовим рушником; на весіллі молодята ставали на весільний, обрядовий рушник;гордістю кожної родини були божники – рушники для образів, які прикрашали домівку.

Номер слайду 12

Майстерня «Берегиня»Для прикрашання картин, дзеркал, рамок з фотокартками служили покутні рушники. Рушники не вибілені, з цупких ниток – утирачі - призначені для витирання рук, обличчя, тіла.

Номер слайду 13

Не вибілювали і стирачі - рушники для витирання столу, лавок, посуду; з ними ходили доїти корову. Прикрашали ці рушники кольоровими смужками-мережками: • рушник, який виносили в поле, називали обрядовим; • подарунковим називали рушник, який мати дарувала в дорогу дитині, чоловікові. Майстерня «Берегиня»

Номер слайду 14

Рушник, на якому опускають домовину, називається поховальним. Майстерня «Берегиня»

Номер слайду 15

Майстерня «Візерунок»

Номер слайду 16

Майстерня «Візерунок»На українських вишитих рушниках зображали калину - символ любові, щастя, невмирущості роду: • дуб - як символ надзвичайної сили і невмирущої краси; • виноград означав радість і створення сім’ї; • мак як чарівна сила, захист від усілякого зла;

Номер слайду 17

Майстерня «Візерунок»Вишивали не лише рослинний, а й геометричний орнамент, який використовувався в ритуальних рушниках. Наприклад ромб із крапкою посередині - засіяне поле.

Номер слайду 18

Майстерня «Візерунок»Птахи - символи людських душ; соловей і зозуля в парі - продовження роду; поважні пави - Боже благословення; ластівка - добра звістка.

Номер слайду 19

Майстерня «Візерунок»На рушниках зображують казкові квіти у вигляді вазонів - дерева життя, серед них - вся рослинність України.

Номер слайду 20

Майстерня «Барвник»

Номер слайду 21

Майстерня «Барвник»З давніх-давен рушники вишивали червоними нитками, бо червоний колір то символ кохання, сонця, життя, колір калини, щастя, любові, щасливої долі. Чорний - колір землі нашої родючої, а інколи й смутку. Старі люди кажуть: горе з радістю переплітаються. "Два кольори мої, два кольори: Червоний то любов, а чорний то журба", - співається у відомій пісні Д. Павличка "Два кольори".

Номер слайду 22

Кожен район в Україні мав свої кольори: • на Буковині, Закарпатті рушники різнобарвні; • на Київщині, Полтавщині - переважав червоний, чорний, синій, колір; • на Рівненщині - червоний та чорний. Майстерня «Барвник»

Номер слайду 23

Жовтий колір - символ здоров'я та успіху. На оберегових рушниках з обох боків вишивали обереги і так, щоб нитки не переривались у вишивці. Коричневий колір смужки - то щаслива дорога: • зелений - зустріч з дорогими людьми; • синій - блакитне небо;Майстерня «Барвник»

Номер слайду 24

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
31 березня 2019
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку