Унікальне місто Соледар.Заочна мандрівка.Для учнів початкових класів.

Про матеріал

Про соляні шахти Соледара відомо далеко за межами України. Заочна подорож починається з 17 століття. Учні взнають, як винайшли сіль, про значення солі в житті людини, про національне значення підземного санаторію із солі. Додається відео «Соледар».

Перегляд файлу

 

 

 

 

                    Унікальне місто Соледар

Заочна мандрівка    (для учнів початкових класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель початкових класів Опитненської загальноосвітньої школи

I-III ступенів Стучинська Наталія Василівна


Унікальне місто Соледар

Заочна мандрівка    (для учнів початкових класів)

Сіль – безцінний подарунок моря.

Оселя сонця давня у землі.

Лише шахтар-соляник знає:

Епохи скарб той зберегли

У диковину з кришталю. Божий дар.

А дарує людям біле злато

Гарне місто – Соледар.

Друже! Тобі відомо, що в шахтах Донбасу видобувають вугілля. А в місті Соледарі глибоко під землею знаходяться багаті поклади солі. Нелегко дістати її на поверхню. Для цього копають глибокі шахти, з' єднують їх підземними коридорами. А за давніх давен сіль добували вручну. У середині 17 століття козак Ізюмського полку І.Бірюков відкрив солоні озера біля ріки Бахмутки. Вони містили у воді більше солі, ніж озера у місті Слов' янську, де вже працювали солеварні. Бірюков переселився до Бахмутської сторожі та разом з робітниками почав добувати сіль. Робота була дуже важкою.

Картинки по запросу картинки концертний зал соляні шахти

Вручну заливались солоною водою з озера так звані «сковорідки» (200-350 відер у кожну), вручну заготовляли дрова для випаровування солі. Потім сіль збирали зі сковорідки, висушували. І все це в диму. Потім винайшли у землі каміння білого кольору. Це була сіль. Її почали добувати вибухівкою. А зараз людям допомагають машини.

Через ствол шахти сіль піднімають на поверхню, роздроблюють і фасують у пакети. Місто Соледар, у якому розташовано Державне виробниче об 'єднання по виробітку солі, дарує сіль усім жителям України та інших країн.

Картинки по запросу картинки соляні шахти

Але, дорогий друже, ці шахти відомі не лише видобутком солі.

Опустившись на глибину близько 300 метрів, ви потрапите у казку - справжній світ із солі. Копачі, які працювали колись в тутешніх шахтах, були за покликанням справжнісінькими митцями - вони перетворили спорожнілу виробку в чудернацькі  храми (тут і справді є підземельна діюча церква), вирізали із соляних глиб картини й скульптури..

Блукаючи під овальними склепіннями печер, далеко не відразу розумієш - це сіль, а зовсім не гранітні брили! Адже по міцності вони дійсно не поступаються камінню - не дарма ж сіль зветься «кам'яною». Пройшовшись по соляному футбольному полю

Картинки по запросу картинки концертний зал соляні шахти

 і підземних лабіринтах, ви потрапите в унікальний концертний зал - «музичну шкатулку» розміром із 10-поверховий будинок. За словами експертів, всього 2-3 театри в світі можуть змагатися із акустикою тутешніх соляних шахт.

Похожее изображение

Перегляд відео «Соледар».

https://www.youtube.com/watch?v=XmbgdfxDMjs

 

docx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку