Урок - лекція "Негативний вплив шкідливих звичок на здоров’я"

Про матеріал

Дати учням уявлення про наркотичні й токсичні речовини. Показати й довести негативний вплив нікотину, алкоголю, наркотиків на організм людини. Сприяти попередженню шкідливих звичок.

Перегляд файлу

 

Урок з основ здоровя для 4-ого класу

 

Тема: Негативний вплив шкідливих звичок на здоровя: куріння, вживання алкоголю, наркотичних і токсичних речовин.

 

Мета: Дати учням уявлення про наркотичні й токсичні речовини. Показати й довести негативний вплив нікотину, алкоголю, наркотиків на організм людини. Сприяти попередженню шкідливих звичок. Виховувати у дітей відповідальне ставлення до свого здоров’я й бажання вести здоровий спосіб життя.

 

Обладнання: підручники, зошити з основ здоров’я, презентація Power Point.

 

                                              ХІД УРОКУ

Організаційний момент .

       Доброго здоров’я, діти,

                          доброго вам дня,

          Хай вам ясно сонце світить

 у вікно щодня,

          Хай сміється мирне небо

                           і дивує світ.

          А Земля нехай дарує

                            вам барвистий цвіт.

          Бо здоров’я, любі діти,

                             в світі головне.

          А здорових і веселих –

                             щастя не мине.

 

1.Мотивація навчальної діяльності.

2. Вступне слово учителя. Повідомлення теми і завдань уроку.

 Значна кількість хвороб залежить від наявності шкідливих звичок у самої людини.             

 Давньоримський філософ Сенека говорив: „Люди не помирають, вони вбивають самі себе”. Відомо, що 50 відсотків смерті припадає на 10 найбільш поширених хвороб, які зумовлені палінням, вживанням алкоголю і наркотиків, переїданням, гіподинамією, стресами. Звідси випливає, що здоров’я людини, тривалість її життя, творче довголіття багато в чому залежить від самої людини... Дуже часто діти хочуть стати дорослими, а дорослість свою вбачають у тому, щоб закурити цигарку, випити пива на людях, як це показують у фільмах і як це роблять батьки. Такі діти із задоволенням спробують викурити цигарку із наркотичною травкою чи нанюхатись різних речовин, щоб „зловити кайф”.

 Це дуже дурні та шкідливі розваги. Адже звикнути до поганого легко. Набагато важче потім позбутися небезпечної звички. Давайте звернемося до довідкового бюро та згадаємо, що ж таке звичка і якими бувають звички .

Гра «Корисно – шкідливо».

(Учні сигналізують картками : зелена – корисно, червона – шкідливо).

  • Вітатися під час зустрічі … .
  • Брати до рота і гризти всілякі предмети … .
  • Допомагати слабшим, маленьким, хворим, стареньким … .
  • Виконувати ранкову гімнастику … .
  • Смоктати палець … .
  • Доглядати за власним одягом та взуттям … .
  • Дотримуватися режиму дня … .
  • Гризти нігті … .
  • Колупатися в носі… .
  • Довго засиджуватися перед телевізором і комп’ютером … .
  • Не запізнюватися на уроки … .

 

Англійський філософ Томас Пен вважав, що у людства є три вороги, які забирають більше життів і приносять більше лиха, ніж усі війни разом узяті.

 Йдеться про трьох ворогів людства : алкоголізм, паління і наркоманію . Нам належить з’ясувати, яку шкоду людському організму завдає кожний із цих трьох ворогів.

  Це і є темою нашого уроку.

 Сьогодні ми детально поговоримо про ці шкідливі звички.

От, наприклад, паління . Усі знають, що курити шкідливо, що тютюновий дим містить величезну кількість отруйних речовин. І ці отрути повільно руйнують легені, серце, кровоносні судини. Тільки людина спочатку не помічає цього. Так, трапляється, що нудить після першої цигарки, у голові паморочиться. Це організм подає сигнал тривоги. Але не всі хочуть зважати на цей сигнал. Багато школярів отруюють себе свідомо. Не тому, що їм так вже подобається палити, а тому, що бояться, що їх дражнитимуть матусиними синками, або тому, що хочуть казатися дорослішими. Не в кожного вистачає сил виявити характер і відмовитися від цигарки в компанії, де палять. Шкідливо навіть перебувати поруч із такими хлопцями або дівчатами. Хочеш чи ні, але ти все одно вдихаєш отруйний  дим.

 А за кілька років, коли організм стомиться боротися з отрутою, зявиться кашель, задишка. Стане важче бігати, підніматися сходами. Наприклад, багато старшокласників у нашій країні страждають від хвороб органів дихання. І відбувається це саме через те, що майже половина з них рано почала палити .

 Не менш шкідливим є алкоголь. З давніх-давен алкоголь називають викрадачем розуму. Про п’янкі властивості спиртних виробів люди знали ще близько 10 тисяч років тому.  Від нього страждають усі внутрішні органи, а особливо мозок. Отруєння мозку призводить до того, що людина, врешті-решт, втрачає здатність мислити – у неї погіршується пам’ять, слабшають розумові здібності. Невже комусь з власної волі хочеться стати дурнем?

 Алкоголь „тисне” на дитину: знижується я увага, втрачається контроль над своїм настроєм. Дитина починає погано рости. Память слабшає, а від цього погано засвоюються шкільні предмети. Починає хворіти печінка.

 Алкогольне отруєння – таке саме отруєння, як і іншими отрутами, тому пяних іноді нудить – організм виявляється розумнішим за свого „хазяїна” і намагається позбутися отрути, поки вона не всмокталася. У людини зявляються  головний біль і запаморочення. Якщо ж таке сталося, дитині необхідно промити шлунок і дати випити активованого вугілля.

 Наркотики часто називають „білою смертю”. Чим раніше людина звикає до них, тим швидше вона помирає. Хронічні наркомани взагалі живуть дуже мало. Наркотики повністю забирають в людини всі її сили. Наркомани живуть у середньому на 20-25 років менше, ніж здорові люди. Я хочу зачитати лист однієї дівчинки-наркоманки : Мені 16 років. Два роки тому друзі дали мені спробувати наркотик. З цього все і почалося. Потім лікувалася, мріяла бути щасливою людиною, а перетворилася на рабу шприца. Тепер вже не можу обійтися  без нього. Настає «ломка» : все тіло починає скручувати пекельним болем, серце скажено б’ється. Потрібна знову «доза», яка заспокоює лише на короткий час. Це був останній лист. Дівчина невдовзі померла.

 

 Немає жодної сміливості в тому, щоб пробувати нікотин, алкоголь, наркотичні і токсичні речовини. А от якщо ви зуміли у компанії відмовитися від того, що роблять інші, значить у вас дійсно є сміливість і воля.

 Піддатися своїм слабкостям, примхам, шкідливим звичкам дуже легко. Набагато важче, наприклад, змусити себе прокинутися раніше і зробити ранкову зарядку чи привчитися обливатися холодною водою. Але якщо ви добре ставитесь до себе, то напевно зробите правильний вибір.

 3. Фізкультхвилинка

Вгору добре потяглись,

На носочки піднялись.

Опустились легко вниз,

І подув в обличчя бриз.

Як дерева, захитало:

Вправо-вліво, вліво-вправо.

Біля парт усі присіли, потім встали й полетіли.

Руки в боки узяли,

На всі боки повели,

Руки вниз всі опустили

І за парти тихо сіли.

 Електронна зарядка для очей.

4. Робота за підручником ( с. 66-69)

- Кого уражає тютюновий дим?

- Хто такі „пасивні курці”?

- Чому той, хто курить, порушує твоє право на здоровя?

- Розгляньте малюнок на с.66. Що на ньому зображено? Складіть речення за малюнком.

- Обговоріть з батьками, як уберегти себе від тютюнового диму, навіть якщо хтось із членів родини палить.

- Полічить, скільки грошей витрачається на сигарети в сімї курця щомісяця; за рік.

- Що містить тютюновий дим? – Що відбувається під впливом диму у курців?

- Чому в накурених кімнатах діти сплять дуже неспокійно?

- Чому курець стає залежним від тютюнокуріння?

- Що змушує деяких школярів на перервах стрімголов мчати „на перекур”?

- Про що свідчить бажання курити? (Що паління вже увійшло в звичку.)

- Як ця шкідлива звичка шкодить здоровю?

- Чи погоджуєтеся ви із думкою, що краще мати корисні звички?

- Про які шкідливі, згубні звички, крім куріння, ви прочитали?

- Як алкоголь впливає на дітей і підлітків?

- Чому дитина, яка випила навіть пива, не контролює свої дії?

- Яким є вплив алкогольних напоїв на здоровя дитини?

- Чому навчання для неї стає неважливим? (Бо їй найкраще в компанії дітей, які прогулюють уроки, погано вчаться, не слухають батьків і вчителів.)

- Чому діти стають залежними від алкоголю?

- Чому ще страшніше впливають на дітей наркотичні речовини?

- Розгляньте малюнок на с. 68. Укладіть за ним речення щодо того, як хлопчик має протистояти пропозиціям запалити, спробувати алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

- Які небезпечні ситуації можуть виникнути в компаніях твоїх однолітків?

- Розгляньте малюнок на с. 69. Як відмовити, коли пропонують цигарки, наркотики, алкоголь?

5. Гра  „Так чи ні”. Обґрунтуйте свою відповідь.

6. Творча робота. Намалюйте плакат „КУРІННЮ – НІ!”.

7.Підсумок уроку.

- Розкажіть своїм батькам, братові, сестрі або друзям про шкідливий вплив тютюнового диму, пива чи наркотиків, про все, що дізналися сьогодні на уроці. Давайте всі разом вголос прочитаємо формулу – настанову і запамятаємо ці слова на все життя.

- Чому в усьому світі зараз поширюється пропагування здорового способу життя? Чому мільйони людей у різних країнах відмовляються від паління, алкоголю й починають займатися тенісом, плаванням, бігом? Просто багато з них зрозуміли: здоровій людині живеться легше й краще, і заради свого здоровя варто потрудитися.

 - Діти, давайте завжди будемо вивчати азбуку здоров’я, набувати корисних звичок і вчитися цінувати своє життя.

 

Додаткова інформація для вчителя.

 1.Чи знаєте ви, що тютюн родом з Америки? Історія прилучення європейців до куріння почалася так. 12 жовтня 1492 р. матрос Родріго Тріана з корабля  «Пінта», славнозвісної флотилії Христофора Колумба, вигукнув: «Попереду  земля». Серед подарунків, що їх піднесли остров’яни Колумбові, було сушене  листя «летум». Це листя, згорнуте у трубку, вони курили. У пошуках золота  Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 року зійшов на берег Куби.  Мешканці зустріли прибулих травою для куріння, яку вони називали „сигаро”.

 Після другого плавання Колумба (1493-1496 р.р.) насіння тютюну завезли до

 Іспанії. Згодом воно потрапило до сусідніх європейських країн, і в період

 Великих географічних відкриттів морськими і караванними шляхами його доставляли практично в усі куточки земної кулі.

 Швидкому поширенню тютюну сприяла його дивовижна властивість виробляти в людини потяг до паління, який дуже важко перебороти. Цій рослині приписували незвичайні якості. Наприклад, вважалося, що тютюн цілющий, його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля вважали стимулюючим і заспокійливим засобом, його листя використовували як лікувальну речовину.

 Куріння тютюну, а також застосування його як ліків (у вигляді настоїв, екстрактів, пілюль) часто спричиняло тяжкі отруєння, що нерідко закінчувалися смертю. Це змушувало уряди різних країн вести боротьбу з курінням. У ряді країн застосовували досить жорстку кару за використання тютюну. Наприклад, в Італії тютюн оголосили «забавкою диявола».Римські папи навіть пропонували відлучати від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. Для науки потомству п’ятьох ченців, що піймалися на курінні, замурували живцем у монастирській стіні.

 В Англії, за указом Єлизавети1, курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї. У Росії цар Михайло Федорович, дід Петра, звинувачених у курінні вперше, карав 60 ударами палиць по ступнях , удруге – відрізали ніс або вуха.

 Після спустошливої пожежі у Москві у 1634 році, причиною якої було куріння, його заборонили під страхом смертної кари.           

 І все ж через півстоліття у 1697 році за царювання Петра 1 в Росії дозволено торгівлю тютюном. Петро 1 сам став запеклим курцем і дозволив вільно ввозити тютюн з-за кордону, наклавши на нього високе мито. 

 Ось так широкою ходою тютюн завоював увесь світ.

ЗАПАМЯТАЙТЕ:

- у курців у 3 рази збільшується ризик серцевого нападу, ніж у тих, хто не палить;

- у 2,5 рази - імовірність інфекційних респіраторних захворювань;

- більше 80 % випадків захворювання на рак легенів припадає на долю курців;

- курці хворіють у 3,5 рази частіше;

-  на долю курців припадає у 5 разів більше нещасних випадків на виробництві;

-  ризик померти з різних причин у курців на 70 % вищий, ніж у некурців;

- якщо жінка палить під час вагітності, дитина може народитися ослабленою, з недостатньою вагою, вродженими вадами та хронічними захворюваннями;

- вже 38 млн. американців кинули палити;

- розпочавши палити у ранньому віці, потім  стає все складніше кинути.

 

2. Відомий мандрівник Міклухо Мак лай спостерігав за папуасами Нової Гвінеї, які не вміли ще добувати вогонь, але вже володіли прийомами виготовлення хмільних напоїв.

 Історія не зберегла для нащадків ім’я першої людини, яка відкрила світу алкоголь. Але ті, хто відкрили спирт, напевне, були настільки вражені його надзвичайними властивостями, що дали йому постійну назву алкоголь («ніжний», «благородний»). Деякі алхіміки охрестили його «водяною водою» і «водою життя», оскільки людина у стані алкогольного сп’яніння ставала веселою, рухливою.

 Але скоро прийшло розчарування – «вода життя» дуже жорстоко жартувала з людиною: свідомість її одурманювалась, а насолода була не справжньою, а уявною. І тоді вчені та лікарі перейменували алкоголь у «аква-мостіс», тобто «вода смерті».

 Чим же приваблює підлітків алкоголь?

 Дехто вважає, що небезпечні тільки міцні напої і  тому зловживають пивом. Але пиво – це теж своєрідна отрута. Встановлено, що два кухлики пива – це 100 грамів горілки. Пиво діє повільно і підступно. У людей, які зловживають пивом, порушується обмін речовин, розвивається хвороба «бичаче серце», руйнується печінка.

 Крім пива, люди полюбляють і вино. Вино любили за всіх часів і народів. З історії східної літератури ми знаємо про гедоністичну поезію, яка оспівувала вино. У країнах Середземномор’я вино вживають як воду, сік. Ось послухайте, яке порівняння до дії вина дав арабський письменник 12ст. Абу-ль Факардж: «Вино сообщает каждому, кто его пьет, четыре качества.

 Вначале человек становится похожим на павлина – он пыжится, его движения плавны и величавы. Затем он приобретает характер обезьяны и начинает со всеми шутить и заигрывать. Потом он уподобляется льву и становится самонадеянным, гордым, уверенным в своей силе. Но в заключении он превращается в свинью и подобно ей валяется в грязи».

 Алкоголь чужий природі всього сущого на землі і, крім людини, його не вживає жодна істота. Навіть зерна пшениці, які пролежали понад 3 тис. років у гробницях фараонів, сходять і колосяться, у той час як зерно, змочене в горілці, ніколи не проросте.

 

   3. Наркоманія – захворювання, викликане вживанням наркотиків з метою зміни    свого психічного стану, важке захворювання, що характеризується зміною обміну речовин під впливом наркотику і хворобливим звиканням до нього.

 Перші наркотики рослинного походження застосовувались в релігійних ритуалах, при лікуванні важких захворювань, застосовувалися ці засоби і для лікування психічних розладів. Опіум одержували із зелених стебел маку, гашиш і марихуану – із квіток конопель, кокаїн – із листя коки. Але коли людина забула міру – ліки стали ворогом, вони перетворилися на страшне зілля, що вбиває людину.

  З розвитком хімії стали з’являтися замінники рослинного наркотику. Так, наприклад, морфін уперше був отриманий в 19 ст. німецькими хіміками, але виявилося, що він викликає більшу залежність, ніж опіум. Пізніше історія повторилася з героїном. Спочатку він рекламувався як порошок від кашлю. Лише через певний час відкрилися його справжні властивості. Тепер він вилучений з медичного вживання, а його виробництво і поширення переслідується законом.

  У наш час створена величезна кількість новітніх препаратів, які впливають на нервову систему і формують наркотичну залежність. Наприклад, ЛСД – лізеринова кислота, яка викликає стан шизофренії.

 

  Ситуація із вживанням наркотиків серед молоді в Україні дуже складна. За останніми даними вона просто катастрофічна. Результати досліджень доводять, що існує стійка тенденція до значного і постійного росту вживання наркотиків з одночасним стійким зниженням віку молоді, які почали їх вживати. Сьогодні, враховуючи насамперед вік наркоманів (13 – 25) під загрозою опинилося майже все нове покоління країни. За останні 10 років число смертей від уживання наркотиків збільшилося в 12 разів, а серед дітей – у 42 рази. Переважна більшість наркоманів не доживає до 30 років. Середня тривалість життя після початку вживання наркотиків 4 – 4,5 років. Виліковуються (тобто витримують без наркотиків більше року) всього 5 – 6% наркоманів.

 

 

 

doc
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку