Урок "1. Основні документи нормативно-правової бази щодо захисту життя і здоров’я лю-дини в Україні".

Про матеріал
Урок спрямований на ознайомлення здобувачів освіти з основними документами нормативно-правової бази про захист життя і здоров'я людини в Україні, усвідомлення основних цінностей людини і держави; розвиток розуміння своїх прав та обов'язків щодо охорони здоров'я; виховання відповідального, обізнаного в правах та обов'язках громадянина.
Перегляд файлу

ТЕМА. ОСНОВИ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ. ОСНОВНІ ДОКУМЕНТИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОЇ БАЗИ ЩОДО ЗАХИСТУ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ. ЗАКОН УКРАЇНИ «ОСНОВИ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я». ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ЕКСТРЕНУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ». АНАЛІЗ СТАНУ ЗДОРОВ'Я ЛЮДЕЙ В УКРАЇНІ. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я В УКРАЇНІ

Мета:

Формування компетентностей:

  •   предметна компетентність:

ознайомити учнів з основними документами нормативно-правової ба­зи про захист життя і здоров'я людини в Україні, сприяти усвідомленню основних цінностей людини і держави; розвивати розуміння своїх прав та обов'язків щодо охорони здоров'я; виховувати відповідального, обізнаного в правах та обов'язках громадя­нина.

  •    ключова компетентність:

Спілкування державною мовою – володіти мовною базою, оперуючи якою можна реалізувати будь-яку ситуацію спілкування на військову тематику; доречно поєднувати вербальні та невербальні засоби спілкування відповідно до мети, ситуації мовлення, тобто сформованість комунікативних навичок на заняттях із предмету «Захист Вітчизни»; знаходити, вибирати, сприймати, аналізувати і використовувати інформацію військового спрямування, усвідомлення значення військової справи для розвитку патріотичної особистості.

Інформаційно-числова компетентність – самостійно знаходити, аналізувати та добирати необхідну інформацію, обробляти її, зберігати та передавати її за допомогою технічних засобів та інформаційних технологій; презентації з тем розділів програми «Захист Вітчизни».

Уміння вчитися впродовж життя  аргументувати та відстоювати свою позицію; виявляти соціальні почуття, змістом яких є любов до Вітчизни, повага до сучасних збройних сил, готовність виконувати накази та розпорядження командирів, начальників, виявляти повагу в колективі; ефективно спілкуватися, долати стереотипи, робити свідомий вибір та діяти відповідально.

визначати мету навчальної діяльності, відбирати й застосовувати потрібні знання та способи діяльності для досягнення цієї мети, доводити правильність власного судження або визнавати помилковість.

  •    наскрізні лінії:

громадянська відповідальність – формуванню відповідального члена громади і суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства.

Тип уроку:

урок засвоєння  нових знань.

Обладнання:

підручник

Опорні та базові поняття:

Закони України

 

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

— Як тільки ви народилися, у пологовому будинку вам зробили перше щеп­лення. У дитячий садочок та школу вас прийняли тільки за умови відповідно­го медичного висновку. Щороку вам роблять манту, у певний час — щеплен­ня, з відповідного віку — флюорографію. Так само певних медичних обстежень: заходів вимагають від ваших батьків. Чому ж, здавалося б, справа здоров’я кожної людини є справою держави? Чому громадяни так само вимагають від держави певних послуг з охорони здоров’я? Про основи законодавчої бази України щодо охорони здоров’я людини поговоримо на уроці.

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ

  1. Бесіда

Питання для обговорення

  •    Що є найважливіше в житті людини?
  •    Що є найвищою цінністю будь-якої держави? Чому?
  •    Які чинники впливають на здоров’я людини?
  •    Чому, на вашу думку, мати здорове населення вигідно державі?
  •    Яким, на вашу думку, є головний напрям охорони здоров’я в Україні — лі­кувальний чи профілактичний? Яким він повинен бути? Обґрунтуйте свою думку.

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Розповідь вчителя з опорою на презентацію

Основні документи нормативно-правової бази про захист життя і здоров’я людини в Україні.

Основним документом щодо захисту життя та здоров’я людини в Україні є Конституція України. У Конституції України закріплено право кожного на охорону здоров’я, ме­дичну допомогу і медичне страхування. Відповідно до неї, «охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних оздоровчо-профілактичних  програм.  Держава  сприяє  розвиткові  лікувальних  закладів  усіх  форм власності. Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена» (ст. 49 Конституції України).

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров'я»

Іншими нормативними документами, які забезпечують захист життя і здоров’я людини в Україні, є Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України.

Пригадаймо деякі з них.

Законодавство України про охорону здоров’я  базується на Конституції України і охоплює Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», прийнятий  19 листопада 1992 р., та інші, ухвалені відповідно до них акти законодавства, що регулюють суспільні відносини в галузі охорони здоров’я.

Відповідно до цього Закону, кожна людина має природне, невід’ємне і непорушне право на охорону здоров’я. Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень здоров’я та збереження генофонду народу України.

Закон  «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначає правові, організаційні,  економічні та соціальні засади охорони здоров’я, регулює суспільні відносини для забезпечення гармонійності фізичних і духовних сил, високої працездатності, запобігання захворюваності, інвалідності та смертності, поліпшення спадковості.

Основні принципи охорони здоров’я в Україні.  У 4-й статті Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначені принципи охорони здоров’я:

  визнання охорони здоров’я пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави, одним з головних чинників виживання та розвитку народу України;

  гуманістична спрямованість, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей  над класовими, національними, груповими або індивідуальними інтересами,підвищений медико-соціальний захист найбільш вразливих верств населення;

  рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг у сфері охорони здоров’я;

• орієнтація на сучасні стандарти здоров’я та медичної допомоги, поєднання вітчизняних традицій і досягнень зі світовим досвідом у сфері охорони здоров’я;

  попереджувально-профілактичний характер, комплексний соціальний, екологічний та медичний підхід до охорони здоров’я;

  багатоукладність економіки охорони здоров’я і багатоканальність її фінансування, поєднання  державних  гарантій  з  демонополізацією  та  заохоченням  підприємництва  і конкуренції;

   децентралізація державного управління, розвиток самоврядування закладів та самостійності працівників охорони здоров’я на правовій і договірній основі.

Закон України «Про екстрену медичну допомогу»

Закон визначає організаційно-правові засади забезпечення громадян України та інших осіб, які перебувають на її території,  екстреною  медичною  допомогою.  Відповідно до цього Закону, в Україні кожна людина має право на безоплатну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу.

Виклик  екстреної  (швидкої)  медичної  допомоги можна здійснити за єдиним телефонним номером екстреної  (швидкої)  медичної допомоги 103 чи  за телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112 (коли цей номер стане єдиним викликом екстрених служб в Україні) (іл. 2.1).

В  Україні  кожна  особа  має  право:  а)  здійснити виклик екстреної медичної допомоги; б) звернутися по екстрену медичну допомогу до найближчого відділення екстреної медичної допомоги  чи  іншого  закладу  охорони  здоров’я;  в) повідомити  лікаря  або  працівників найближчого  закладу  охорони здоров’я, незалежно від форми власності, про свій (або іншої людини) невідкладний стан

Аналіз стану здоров'я людей в Україні

Статистичними показниками є очікувана тривалість життя після наро­дження, очікувана тривалість здорового життя, показники дитячої смертнос­ті, кількості живонароджень, смертності від певних захворювань та ін. Украї­на активніше переходить на методологію оцінювання ВООЗ.

  1. Вправа «Ментальна карта»

Опрацювати пункт «Основні засади охорони здоров'я в Україні» та скласти асоціативний кущ до понять «Особливості захворювань містян і селян», «хвороби чоловіків та жінок»

Основні засади охорони здоров'я в Україні

Стан здоров’я населення — найважливіший показник благополуччя, що відображає соціально-економічне, екологічне, демографічне й санітарно-гігієнічне становище. Це один із соціальних індикаторів суспільного прогресу, потенціал економічного зростання та безпеки держави.

Здоров’я та якість життя в цілому визначаються складним набором взаємопов’язаних факторів. Аналіз відомостей «Щорічної доповіді про стан здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи здоров’я в Україні» висвітлює  тенденцію  зростання  рівня  поширеності  хвороб  та  захворюваності  населення України.

Серед дорослих поширені хвороби системи кровообігу,  органів дихання,  органів травлення, сечостатевої системи, кістково-м’язової системи та сполучної тканини.

Показники поширеності хвороб серед селян і містян різняться. Загальноукраїнський рівень поширеності хвороб у містах вищий,  ніж у селах. У селян  найбільше поширені хвороби органів дихання, систем кровообігу, сечостатевих органів. У містян на першому місці теж хвороби органів дихання, проте на другому —  хвороби сечостатевих органів, а на третьому — систем кровообігу.

Поширеність  хвороб серед жінок вища, ніж у чоловіків,  за всіма класами хвороб (крім розладів психіки та поведінки, природжених вад розвитку, травм, отруєнь). У структурі поширеності хвороб і в чоловіків, і в жінок перше місце посідають хвороби системи кровообігу, друге — хвороби органів дихання, третє — хвороби органів травлення.

Відомо, що  здоров’я нації визначається рівнем здоров’я дітей. Рівень розвитку підростаючого покоління, його фізичний і розумовий потенціал, є однією з передумов виходу держави із суспільно-політичної кризи.

У зв’язку із соціально-економічними проблемами динаміка здоров’я дитячого населення нашої країни набула негативної тенденції. Зростає кількість дітей з інвалідністю, хронічними захворюваннями, хворобливим станом, відхиленнями від норми.

Таку ситуацію дослідники пов’язують не лише з економічною нестабільністю, але й з особливостями сучасних умов життя, перевагою шкідливих звичок над здоровим способом життя, зростанням обсягів інформації, стрімким розвитком технічного прогресу, недостатньою  кількістю рухової активності, екологічними та соціальними проблемами. Науковці попереджають, що ці фактори позначаються не лише на стані здоров’я, але й на тривалості життя та рівні смертності майбутніх поколінь

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Робота над питаннями

  •         Чому питання охорони здоров’я порушено в багатьох державних норматив­но-правових документах?
  •         Проаналізуйте позитивні та негативні наслідки страхової медицини для громадян України.
  •         Який документ є основним щодо захисту життя та здоров’я людини в Україні?
  •         Назвітьосновні принципи охорони здоров’я в Україні.
  •         Яке значення, на вашу думку, має Закон «Про екстрену медичну допомогу» для збереження життя і здоров’я людини в надзвичайних ситуаціях? Чому?
  •         Що, на вашу думку, має зробити держава для покращення стану здоров’я населення України?

VІ.  ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати с. 9-11, завдання 7 с. 11 - розробити міні-проектів «Моє бачення шляхів покращення стану здоров’я людей в Україні»

 

Використані джерела:

  1. Захист Вітчизни. Основи медичних знань : підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. // А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука. — Тернопіль : Астон, 2018.
  2. https://1news.com.ua/ukraine/ukrayintsi-rozpovili-pro-sviy-stan-zdorov-ya.html 
  3. http://2018.pp.ua/novini-2018/2834-naselennya-ukrayini-na-2018-rk-klkst-na-sogodn.html 
  4. https://ukrainatoday.com.ua/naselennya-ukraїni-na-2018-rik/ 
  5. https://1news.com.ua/ukraine/ukrayintsi-rozpovili-pro-sviy-stan-zdorov-ya.html 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Савєнкова Ольга Євгеніївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Оксана Проценко Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
10379
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку