Урок №1 " Явища і обєкти природи"

Про матеріал
Презентація уроку № 1 " Явища і обєкти природи" до курсу Природничі науки для 5 класу за програмою Засєкіної на основі підручника Природничі науки Засєкінпі інші . Містить цікаві дослідження, теоретичний матеріал та завдання для перевірки знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бажаю гарного настрою!Урок №1

Номер слайду 2

“Вигадуй, пробуй, твори! Розум, фантазію прояви!”Девіз нашого уроку: 

Номер слайду 3

Тема:“ Явища й об’єкти природи.” Наші помічники - запамятай - запиши в зошит - виконай завдання

Номер слайду 4

Що таке природа? (стр 8)Природа - це усе, що нас оточує і не було створено руками людини- Розглянь малюнок і назви обєкти природи. - На які дві групи їх можна поділити ?

Номер слайду 5

З чого складається природа? Природа складається з тіл і явищ. Тіло - це обєкт, що має форму, колір, розмір. Явище - це зміни, перетворення, що відбуваються в природі.- Розглянь тіла і поділи їх на 2 групи за походженням?

Номер слайду 6

Як відрізнити живі тіла від неживих? Тіла бувають природні і штучні, живі і неживі. Ознаки живих тіл - дихають, живляться, виділяють, ростуть, розвиваються, розмножуються, подразнюються.- Розглянь тіла і поділи їх на живі і неживі.

Номер слайду 7

Пригадаймо ознаки життя !!!Усі живі організми - біологічні системи, яким пританні Живлення - поглинанняі перетворення поживних речовин. Дихання - поглинання кисню і виділення вуглекислого газу. Виділення - позбавлення шкідливих речовин. Ріст - кількісні зміни маси і розміру. Розвиток - якісні зміни ( дозрівання, старіння)Розмноження - відтворення собі подібних. Подразнення - відповідь на подразник.

Номер слайду 8

На які групи ділиться жива природа? (стр 9, мал 2.1.)Царства живої природи: Віруси, Дробянки,Рослини,Гриби, Тварини- Розглянь малюнок і запишіть царства живої природи та кількість їх видів.

Номер слайду 9

В яких середовищах живуть організми. Розглянь малюнки і згрупуй організми за середовищем існування: водне, наземно-повітряне, ґрунтове, інший організм.

Номер слайду 10

Що зображенно на малюнках ?

Номер слайду 11

Зміни, що відбуваються в природі, називаються явищами природи.

Номер слайду 12

фізичніхімічніЯвища, при яких нові речовини не утворюються, а змінюються розміри, форма, розташування, агрегатний стан тіл і речовин. Явища, під час яких з одних речовин утворюються іншібіологічніЯвища, які відбуваються з тілами живої природи, тобто організмами. Явища географічніастрономічнілітосферні, гідросферні, атмосферні. біосфернізміна пір року, доба, метеорити, рух небесних тіл

Номер слайду 13

Розпізнай вид явища природи? 1123456

Номер слайду 14

1123456 Класифікуй явища за їх протіканнямперіодичні і стихійні ; зворотні і незворотні.

Номер слайду 15

Заповнити таблицю{37 CE84 F3-28 C3-443 E-9 E96-99 CF82512 B78}Явища природи. БіологічніФізичні ХімічніПриклади

Номер слайду 16

Біологічні явища. Біологічні явища - усі явища, які відбуваються з тілами живої природи, тобто організмами,

Номер слайду 17

Хімічні явища. Хімічні явища – явища, під час яких з одних речовин утворюються інші.

Номер слайду 18

Фізичні явища. Фізичні явища — явища, під час яких нові речовини не утворюються, а змінюються розміри, форма, розташування, агрегатний стан тіл і речовин.

Номер слайду 19

Заповнити таблицю{37 CE84 F3-28 C3-443 E-9 E96-99 CF82512 B78}Явища природи. БіологічніФізичні Хімічніявища, які відбуваються з тілами живої природи, тобто організмамиявища, під час яких нові речовини не утворюються, (змінюються розміри, форма, розташування, агрегатний стан тіл і речовин)явища, під час яких з одних речовин утворюються інші ( змінюється колір, смак, забарвлення, запах. Б поява газу, осаду.)Приклади. Народження і турбота про малят. Ріст і розвиток. Переліт птахів. Цвітіння. Листопад. Зимова сплячка тварин. Механічний рух. Нагрівання. Світло. Звук. Електричний струм. Горіння. ГниттяІржавіння. Скисання. Фотосинтез

Номер слайду 20

Різноманітність фізичних явищ

Номер слайду 21

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}ФІЗИЧНІ ЯВИЩА ВИЗНАЧЕННЯПРИКЛАДЗАПОВНИТИ ТАБЛИЦЮ В ЗОШИТІ

Номер слайду 22

Механічні явища пов’язані з рухом тіл, зі зміною їх положення одне відносно одного. ФІЗИЧНІ ЯВИЩА

Номер слайду 23

ФІЗИЧНІ ЯВИЩАТеплові явища пов’язані з нагріванням та охолодженням тіл

Номер слайду 24

ФІЗИЧНІ ЯВИЩАЗвукові явища пов’язані з поширенням звуку

Номер слайду 25

ФІЗИЧНІ ЯВИЩАСвітлові явища пов’язані з поширенням світла

Номер слайду 26

ФІЗИЧНІ ЯВИЩАЕлектричні явища пов’язані з електричними зарядами та їх рухом

Номер слайду 27

ФІЗИЧНІ ЯВИЩАМагнітні явища пов’язані з виникненням у тіл магнітних властивостей

Номер слайду 28

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}ФІЗИЧНІ ЯВИЩА ВИЗНАЧЕННЯПРИКЛАДМеханічнезміна положення в просторірух. Тепловийзміна температуринагрівання, охолодження, замерзання. Звуковіпоширенням звукумузика, гудіння, шум, грім. Світловіпоширення світлавеселка, сонячний зайчик. Електричніповязаніз електричними зарядами та їх рухомелектричний струм, блискавка. Магнітнівиникнення у тіл магнітних властивостейземне тяжіння, намагнічення, магніт. ЗАПОВНИТИ ТАБЛИЦЮ В ЗОШИТІ

Номер слайду 29

Робимо висновки. Природа складається з тіл і явищ. Тіла бувають природні і рукотворні, живі і неживі. Зміни, що відбуваються з тілами, називають явищами. Розрізняють астрономічні, географічні, біологічні, фізичні, хімічні явища; періодичні і стихійні ; зворотні і незворотні. . Усі явища, які відбуваються з тілами живої природи, називаються біологічними явищами. Фізичні явища — явища, під час яких нові речовини не утворюються, а змінюються розміри, форма, розташування, агрегатний стан тіл і речовин. Хімічні явища – явища, під час яких з одних речовин утворюються інші.

Номер слайду 30

Вправа «Класифікуй»Які з наведених нижче слів означають тіло, а які – явище: алюміній, світанок, грім, літак, нафта, місяць, мідь, стілець, срібло, хуртовина, залізо, райдуга, ножиці?

Номер слайду 31

Назви явище 1) іде тепло від батареї опалення; 2) горять іменинні свічки; 3) мама "гасить" соду оцтом, готуючи тісто; 4) скисає молоко, не випите кішкою; 5) пробивання проліска із під снігу; 6) з відкритої пляшки "Фанти" виділяються бульбашки газу; 7) на цвяхах у гаражі з'являється іржа;8) відкладання ікри рибою; 9) за зиму опале листя згниває; 10) фотосинтез у рослин11) з часом на стінках чайника утворюється накип.

Номер слайду 32

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати параграф підручника § 2,* ( для тих хто за кордоном) Виконати завдання 1, 2 ( стр.11) письмово в зошиті. Проведіть спостереження за природою на протязі вересня. ( оформіть табличку в зошиті).{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}день/місяць. Температура. Хмарність. Опади. Біологічні явища12345

Номер слайду 33

ТЕМПЕРАТУРА ПОВІТРЯ -5о ; 0о ; +5 о. СТАН НЕБАО – ясно О – хмарно О – похмуро. ОПАДИ дощ * - сніг; - град ІНШІ ЯВИЩА - туман ; - роса Райдуга, гроза, ожеледь…

pptx
Додано
15 червня 2023
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку