Урок 9 клас Тема "Значення металургійного виробництва в господарстві"

Про матеріал
Мета: сформувати в  учнів знання про значення металургійного виробництва в  господарстві, сучасні технології виробництва чавуну й  сталі, комбінування в  чорній металургії, чинники розміщення підприємств чорної металургії, кольорову металургію та особливості технології виробництва; розвивати в  учнів уміння оцінювати вплив чинників на розміщення металургійних комбінатів; проводити екологічне виховання на основі оцінки наслідків впливу металургійного виробництва на довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення металургійного виробництва в господарстві

Номер слайду 2

Мета уроку:сформувати в  учнів знання про значення металургійного виробництва в  господарстві, сучасні технології виробництва чавуну й  сталі, комбінування в  чорній металургії, чинники розміщення підприємств чорної металургії, кольорову металургію та особливості технології виробництва;розвивати в  учнів уміння оцінювати вплив чинників на розміщення металургійних комбінатів; проводити екологічне виховання на основі оцінки наслідків впливу металургійного виробництва на довкілля.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Чорна металургія складна галузь з різними за організацією і технологієювиробництвами. Це – видобуток і збагачення залізноїруди, спікання її в агломерат; виплавка чавуну, сталі,виробництво прокату; виробництво феросплавів,виплавка електросталі й сплавів, порошкова металургія;виробництво флюсових вапняків, вогнетривів, коксу.

Номер слайду 5

Чорна металургія Чорна металургія — галузь важкої промисловості, яка охоплює виробництво чорних металів (сталь, чавун).

Номер слайду 6

Чавун. Чавун — сплав заліза з вуглецем, який може містити від 2,14 до 4,3 % вуглецю і більше.

Номер слайду 7

Сталь. Сталь — сплав заліза з вуглецем, який містить до 2,14 % вуглецю і домішками (кремній, марганець, сірка, фосфор та гази).

Номер слайду 8

Сировиною для чорної металургії є залізні тамарганцеві руди. Як паливо використовується кокс – результат переробки коксівного вугілля.

Номер слайду 9

Родовища залізної руди сконцентровані в Криворізькому і Керченському залізорудних басейнах, Кременчуцькому і Білозерському залізорудних районах. Манганові руди видобувають у Нікопольському басейні.

Номер слайду 10

Чорна металургія є матеріаломісткою галуззю, щовикористовує близько 30% палива, 20% електроенергії, 95%манганової руди, що видобувається й виробляється в Україні. Для чорної металургії притаманна висока матеріаломісткістьвиробництва, тому підприємства чорної металургії зазвичайрозміщують поблизу сировинних баз та палива

Номер слайду 11

Типи виробництва чавуна і сталі: Доменний спосіб Конверторний спосіб Мартенівський спосіб Електротермічний спосіб

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Чинники розміщення: Паливний Сировинний Транспортний

Номер слайду 14

Головні підприємства чорної металургії зосереджені у трьох районах: Донбасі (Макіївка, Донецьк, Алчевськ, Харцизьк, Єнакієве, Луганськ, Краматорськ). Придніпров’ї (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Нікополь, Дніпродзержинськ). Приазов’ї (Маріуполь).

Номер слайду 15

Таким чином чорнаметалургія в Україні добрерозвинена. Разом з тимпідприємства металургії єосновним стаціонарнимджерелом забрудненняатмосфери. Вони викидаютьв атмосферу оксиди азоту ісірчистий газ. Крім тогозначні земельні площідоводиться вилучати підзвалища промисловихвідходів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Опрацювати параграф підручника. Нанести на контурну карту України металургійні підприємства.

pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
1141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку