Урок 9 Презентація "ВЕЛИКА БРИТАНІЯ у першій половині ХІХ століття"

Про матеріал
Урок 9 Презентація "ВЕЛИКА БРИТАНІЯ у першій половині ХІХ століття" Загальне виборче право у Великій Британії було відсутнє. Більш як половина виборчих округів належала графствам Південної й Південно-Східної Англії, де були великі маєтки лендлордів. Промислові міста, що виросли на початку XIX ст., практично не мали свого представництва в парламенті (або мали одного-двох депутатів від міста). Водночас у країні існувало багато «гнилих містечок», де виборчі округи припадали на вже не існуючі поселення, тож власник землі міг сам себе висунути до парламенту й сам за себе проголосувати. Були навіть виборчі округи, земля яких стала дном річки або каналу, але власник її, як і раніше, мав право відрядити депутата до Палати громад.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ у І половині ХІХ століття. Вчитель: Панченко Л. В.

Номер слайду 2

План: Парламентські реформи у Великій Британії. Чартизм. Перехід Англії до політики вільної торгівлі. Фритрейдерство. Зовнішня політика.

Номер слайду 3

Велика Британія (королівство Велика Британія) – держава, що виникла в результаті об’єднання Англії, Шотландії (1707 р.) та Ірландії (1808 р.) – спадкова обмежена монархія (за формою правління). Обмежена монархія?

Номер слайду 4

АНГЛІЯ – “майстерня світу” – це, на Вашу думку, вишукана фраза чи влучна характеристика місця і ролі Великої Британії у світі в середині ХІХ ст.?

Номер слайду 5

Державний устрій В. Британії

Номер слайду 6

Політична система Великої БританіїДВОПАРТІЙНА СИСТЕМАТОРІЗемельна аристократія. Вище духовенство. ВІГИДворянська аристократія. Буржуазія. Консервативна партія. Ліберальна партія

Номер слайду 7

ВАДИ ВИБОРЧОЇ СИСТЕМИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ: жінки не брали участі у виборах; промислових робітників не допускали до виборів; право голосу залежало від доходу, суми сплачених податків; наявність “кишенькових округів”, виборці яких повністю залежали від землевласників; наявність “гнилих містечок” (власник землі сам себе висував до парламенту і сам за себе голосував); натомість великі промислові міста не мали свого представництва у парламенті. НЕОБХІДНІСТЬ проведення ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ РЕФОРМИ

Номер слайду 8

ПЕРША ПАРЛАМЕНТСЬКА РЕФОРМА1832 р. – закон про велику реформу. СУТЬ РЕФОРМИ: збільшено кількість виборців; ліквідація “гнилих містечок”; у промислових містах створювалося 42 виборчі округи; робітники виборчих прав так і не отримали.

Номер слайду 9

Наслідки реформи: Землевласники зберегли значну частину панівних позицій в управління країною, їх не усунули від влади;Робітники виборчого права не отримали.

Номер слайду 10

Значення реформи: забезпечила промисловій буржуазії представництво в парламенті, збільшила її вплив на політику англійського уряду; внаслідок реформи зросла кількість виборців; реформа сприяла зростанню самосвідомості робітників. ДРУГА парламентська реформа – 1867 р.

Номер слайду 11

Чартизм (від анг. – «хартія»)1836 р. Причина виникнення – економічні кризи; поширення ідей про необхідність запровадження загального виборчого права; економічне становище робітників. Основні вимоги – загальне виборче право для чоловіків від 21 року; скасування майнового цензу для кандидатів у депутати до парламенту; рівне представництво та зрівняння виборчих округів; таємне голосування на виборах; оплата роботи депутатів із державної скарбниці; щорічні вибори депутатів. Чартистський рух – це початок самостійної, організованої, масової політичної боротьби робітників за свої права і свободи. ЛІДЕРИ: Вільям Ловетт, Ферпос Едуард О’Коннор.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

1836 р.1838 – 1848 рр.1839 р. (1,25 млн)1842 р. (↑ 3 млн)1848 р. (6 млн)«Н. хартія»Течія «моральної сили»Течія «фізичної сили»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Велика Британія – майстерня світу – 45% продукції світу вироблялося у Англії.1825 р. – відкрита перша залізниця в країніШвидко збільшувався британський експорт. Перехід від протекціонізму до фритредерства

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 7; Створити і вивчити конспект;3. Дати відповідь на проблемне питання. Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 січня 2023
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку