Урок . "Будова і різноманітність квіток".+ презентація

Про матеріал
Розробка уроку "Будова і різноманітність квіток" сприяє поглибленню поняття про квітку, розкриває біологічне значення частин квітки . З метою розвитку пізнавального інтересу використані інтерактивні форми навчання: створення проблемної ситуації, "мозковий атака", самостійна робота в групах, робота з додатковою літературою та комп'ютерними інформаційними джерелами. Формується вміння робити цікаві доповіді. Урок сприяє вихованню бережливого ставлення до навколишнього середовища та рослин рідного краю; виховує естетичні почуття від спілкування з красою природи.
Перегляд файлу

Урок . Будова  і різноманітність квіток.

Мета:

Освітня.Продовжити формувати знання учнів про розмноження рослин; ознайомити зі статевим розмноженням та його особливостями; поглибити поняття про квітку як видозмінний пагін,генеративний орган рослини, вивчити будову квітки і її головних частин, розкрити біологічне значення частин квітки;

Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати біологічні явища та робити відповідні висновки та узагальнення; уміння логічно мислити; розвивати увагу, спостережливість, уяву;умінні працювати в групах, з роздатковим матеріалом, працювати з додатковою літературою, роботи цікаві доповіді.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища та рослин рідного краю; естетичні почуття від спілкування  з красою природи.

Основні поняття та терміни: квітка –генеративний орган рослини,оцвітина, тичинка, маточка, пилок, плодолистик, одностатеві   та двостатеві квітки, однодомні та дводомні рослини.

Обладнання: таблиця «Будова квітки», живі квіти, модель квітки, презентація, відео

Методи і методичні прийоми: словесні (розповідь, бесіда, розповідь з елементами бесіди); наочні (демонстрація обладнання), практичні (виконання лабораторної роботи); репродуктивні (бесіда) та пошукові (евристична бесіда, створення та розв’язування проблемних ситуацій).

Тип уроку: засвоєнняновихзнань.

Епіграф до уроку:

                                                                                                             Скільки того цвіту при долині,

                                                                                                             Кожна квітка - пісня України.

Скільки того цвіту край городу,

                                                                                                                Кожна квітка – материна врода

 

Хід уроку.

І. Квіти – неповторнийдарунок природи. І, дійсно, білі, червоні, жовті, фіолетові,  яких тільки не побачиш у природі. Вони відрізняються кольором,розміром ,ароматом. Їх краса надихала художників, поетів, композиторів.

Квіти завжди приваблювали увагу людей. Релігії різних народів по – своєму пояснювали значення квітів у природі, приписували їм божественне походження. Казали ,що боги одягли рослини в прекрасне барвисте вбрання, щоб навчити людину відрізняти красиве від потворного, вважали,що  солодкий сок – нектар приносе вічну юність тим, хто його вкусе. В давньогрецькій легенді говориться, що боги сховали нектар в глибину пелюсток, щоб людина не помітила, не вкрала його, бажаючи стати безсмертними як  боги. Але квітки рослин виникли задовго до того, як на Землі з'явилася людина. Значить краса рослинного світу існує не заради людини.

Мета нашого уроку зясувати:

Яке значення мають квіти?

Чому вони такі різноманітні?

Для кого призначається їх краса?

Для того, щоб відповісти на ці питання, вивчімо будову та функції частин квітки.

Сьогоднішній урок проведемо у формі подорожі по станціям. Впродовж усього уроку за правильні відповіді ви будете нагороджені квіточками, а в кінці уроку ми оформимо міні- проект під назвою «Квіти нашого класу – це ми та наші знання з біології».

І.Станція  «Дослідницька»

Уперше визначення квітки як видозміненого пагона дав відомий німецький поет і вчений Й. В. Гете в праці „ Метаморфози рослин " у 1790 році.

Знайдіть у підручнику визначення ,що таке квітка?

 

Квітка – це вкорочений, видозмінений і обмежений у рості пагін, який пристосованийдо статевого розмноження.

 

В ході лабораторної роботи дослідити будову квітки та функції її частин. Для дослідження використовуєте живі квіти, текст підручника та таблиці.

Лабораторна робота. «Будова квітки» (інструктивна картка)

 

Частина квітки

Будова

Функції

Квітконіжка

Видозмінене стебло пагона, на якому розташована квітка; квітки без квітконіжок називаються сидячими (соняшник, подорожник ) .

Розташуванняквітки .

Квітколоже

Розширена вісь  квітки , на якій розташовуються всі частини квітки , за формою може бути опуклим, видовженим, укороченим, плоским абоувігнутим .

розташо­вуються інші частини квітки

Чашечка

складається з чашолистків ,видозмінені листки переважно зеленого ко­льору,може бути роздільнопелюсткова або зрослопелюсткова

Захист внутрішніх частинквітки до їхнього розкривання

Віночок

що складається з пелюсток , з пелюсток утворєються вільно - або зрослопелюстковий віночок квітки

Сприяють запиленню, приваблення запилювачів

Тичинки

складається з пиляка й тичинкової нитки .

Утворення пилкових зерен .

Маточки

Складається із приймочки, стовпчика, зав'язі .

Утворення насінних зачатків, плоду.

А тепер перевіримо правильність виконаного вами завдання . 

Що утворюють чашолистики?

Що утворюють пелюстки?

З чого складається оцвітина?

Як називаються головні частини квітки?

З чого складається тичинка?

Які частини має маточка?

Чому їх називають головними частинами квітки?

У пиляку формуються пилкові зерна, які містять чоловічі статеві клітини. Сукупність пилкових зерен має назву пилок.                                                                                                                          Всередині зав'язі містяться один або кілька насінних зачатків. У кожному насінному зачатку формується зародковий мішок, де міститься жіноча статева клітина - яйцеклітина

ІІ. Станція «Морфологічна»

  1. Проста та подвійна оцвітина.

Порівняйте квітку тюльпана та вишні. Чим вони відрізняються?

Як називається оцвітина яка має чашечку та віночок?

Наведіть приклади рослин.

2.Одностатеві та двостатеві квітки.

Що утворюється в тичинках?

Що утворюється в маточці?

В квітці є маточка та тичинка,жіноча та чоловіча стать.

Як називають квітки ,які мають тичинки та маточки?

Такі квітки називають двостатевими.

Квітка огірка. В одних квітках є тільки тичинки ,а в других тільки маточки.

Як називають квітки ,які мають тільки тичинки  або тільки  маточки?

 Такі квітки називають одностатевими.

Наведіть приклади рослин.

3.Рослини однодомні та дводомні.

 

                                                                       Рослини

 

                                               однодомні                              дводомні                                                                                                                               Огірок, ліщина,   береза  , кукурудза                                  верба,тополя,осика

ІІІ. Станція «Легенди про квіти»

Учень.Троянда.

Цариця над царицями. В Індійських міфах розповідається, що найчарівніша жінка Лакшмі народилась із розквітаючого бутона троянди. А у персів є таке оповідання. Тюль,тобто троянда, була подарунком Аллаха,який призначив цю квітку царицею над іншими квітами. Коли соловейко побачив цю чарівну квітку,то був так заворожений її красою, що в захопленні притис троянду до своїх грудей.Але гострі колючки , мов кинджал, впилися йому в серце, і яскраво-червона кров бризнула, зросивши ніжні пелюстки білосніжної квітки. Ось чому безліч зовнішніх пелюсток троянди й досі зберігають рожевий відтінок.

Учитель. А подивіться на квітку конвалії. Кілька біленьких, немов із порцеляни, дзвіночків на довгих стеблинках і двійко світло-зелених листків-от і все; а тим часом – яке диво, яка довершеність. А які легенди існують про неї?

Учень.В українському фольклорі є гарна поетична розповідь про виникнення конвалії. У ній говориться ,що ці квіточки, подібні до перлин, є не що інше як застиглий сріблястий сміх лісової німфи Мавки, яка вперше відчула радість великого щирого , взаємного кохання.У Франції ще й досі в першу неділю травня відзначають «Свято конвалії».

Учитель. Небагато можна назвати квітів ,котрі так швидко і так міцно завоювали симпатії публіки і садоводів, як хризантеми.Що вам про неї відомо?

Учень. Хризантеми – улюблениця японців, де її вирощують з давніх –давен. Це квітка національна, зображення її священне, і право носити одяг з малюнком хризантеми на підставі державних законів мають лише члени імператорської родини. Кожного, хто зважиться порушити цей закон, чекає смертна кара. Крім цього , в Японії вже досить давно видається журнал присвячений цій квітці.

Учитель. Комиші береги обліпили,

                На ставку- дзеркала молоді,

                Сніжно-білі даруночки лілій

                 Розцвіли у прозорій воді..

                 Що вам відомо про неї?

Ученик. Чарівна водяна лілея, як стверджує грецька легенда, виникла з тіла прекрасної русалки, яка загинула через кохання й ревнощі до незворушного Геркулеса. Ця квітка й справді за своїми властивостями має чимало спільного з русалками. Вона так само приваблює всіх своєю красою і так сомо губить тих, хто надто захоплюється її красою.Не раз необачні мисливці накладали головою, запливаючи надто далеко, щоб нарвати лілій.

ІV. Станція «Рекордсмени Квіткового світу»

Учитель.Рослини,як і всі живі організми,мають свою історію. Серед них є гіганти і карлики, які ледь помітні неозброєним оком.Саме про них ми дізнаємось на станції  «Рекордсмени Квіткового світу» 

Учень. У 1818 році натураліст Жозеф Арнольд подорожував тропічними лісами Суматри. Він побачив величезну квітку, що ніби була приклеєна до землі. Від неї відходив сильний, неприємний запах. Квітка мала в діаметрі 1 метр і масу 5 кг. У неї п’ять пелюсток, злегка загнутих на кінцях,червоного кольору, з плямами. На честь ученого,що вперше описав цю квітку , її назвали рафлезія Арнольді.Коріння, стебла, листків у неї немає. Вона паразитує виключно на дикому винограді.

Учень.Найменша квітка не більша за го­ловку булавки - це вольфія  безкоренева , яка є і найдрібнішою серед усіх вищих рослин на Землі, діаметр квітки лише 0,1 мм, а вага плода -  0,00007 г.,  живе в стоячих водоймах. Квітки в неї одностатеві , тіло має вигляд зеленої пластинки , корені відсутні. Вона дуже рідко цвіте, розмножується вегетативно. Вольфія близька родичка ряски й нерідко трапляється поруч біля неї .

V. Станція «Мова квітів»

Учитель.Люди, спостерігаючи за квітами, кажуть ,що вони з нами говорять,але на свій лад. Тож наступна сторінка – «Мова квітів».

Учень.Квітку та її колір пов’язувати з певнимиподіями у житті. Так, айстрасимволізуваласум, ліліябіла — чистоту, волошка — простоту, мак — красу, молодість, гвоздика — мужність, стійкість, нарцис — гордість, пеон — довголіття, дзвоник — вдячність, пролісок — ніжність і вірність, конвалія — прихованекохання, ромашка — кохання і мир, лавр — успіх, троянда — кохання і здоров’я, тюльпан — кохання.

Учитель. Подорож наша скінчилась. Ми дізнались багато цікавого про квіти. 

Узагальнення.

Яке значення мають квіти?

Для кого призначається їх краса?

Не завжди люди зупиняються перед красиво квітучими рослинами, щоб помилуватися ними, а прагнуть зірвати їх для букету. А це приводе до того, що рослина не утворює плоди, не відбувається насінне розмноження. Масові збори красиво квітучих рослин привели до скорочення їх численності в природі. Червона книга України вміщує 600 видів дикорослих рослин.

Послухайте, як  нас благають живі організми:

Людино! Розумна істото!

До тебе звертаємось ми,

Бо гинемо, гинемо, гинем!

Будь ласка,ти нас збережи!

Вродовж усього уроку ви плідно працювали. За що були нагороджені чарівними квітами. Наступив фінальний момент, коли ви маєте скласти букет під назвою «Квіти нашого класу – це ми та наші знання з біології». Будь ласка, оформляйте по черзі. Ось така у нас вийшла чудова композиція.

 

 

 

 

 

 

Додаток

Закінчи речення»

1) Вкорочений, видозмінений і обмежений у рості пагін, який пристосований до статевого розмноження рослин, називається …

2) Головними частинами квітки є …

3) Захищає внутрішні частини квітки від несприятливих умов …

4) Оцвітина, утворена тільки віночком, називається …

5) Оцвітина, утворена віночком і чашечкою, називається …

6) Жіноча частина квітки називається …

7) Маточка складається з таких частин …

8) Чоловіча частина квітки називається …

9) Тичинка складається з …

10)     За наявністю тичинок і маточки у квітках їх поділяють на …

 

docx
Додано
23 січня 2020
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку