Урок для 10 класу "Австралія"

Про матеріал
Урок містить додатковий матеріал, різні форми роботи. мета уроку: виявляти та характеризувати основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці, називати домінуючі складники первинного, вторинного та третинного секторів економіки Австралії, вдосконалювати вміння використовувати інформаційні ресурси, розвивати комунікативні здібності, вміння працювати в групах, виховувати толерантність, повагу до іншої думки.
Перегляд файлу

 Тема.    Австралія. Особливості сучасного розвитку

 Мета: виявляти та характеризувати основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці, називати домінуючі складники первинного, вторинного та третинного секторів економіки Австралії,  вдосконалювати вміння використовувати інформаційні ресурси, розвивати комунікативні здібності, вміння працювати в групах, виховувати толерантність, повагу до іншої думки.

 Тип уроку: комбінований

 Епіграф: Австралія скаче верхи на вівці

                                                Перебіг уроку

  1. Організаційний момент (лунає австралійська мелодія)

Австралійці – добрі, щирі, відкриті люди. А ще вони дуже гостинні і люблять свою країну. Вже при виході з трапа літака вони запитують:  «How are you  with us?   You like?  So beautiful» (Як вам у нас? Вам подобається? Да, у нас гарно). І ми, українці, в цьому схожі з австралійцями, раді нашим гостям, тож вітаємо  і бажаємо – «Доброго дня!»

  1. Повідомлення теми і мети уроку

Ми вивчаємо про Австралію як країну, розглянули її загальну характеристику, природні умови, географічне положення та населення. Сьогодні з’ясуємо,  як природні умови та ресурси вплинули на розвиток економіки країни та галузі, що мають значення в міжнародному поділі праці. (В зошити записали дату і тему уроку).

  1. Актуалізація опорних знань учнів

 

  • Географічне положення Австралії ( Австралія знаходиться в південно – східній півкулі, омивається двома океанами. Займає весь материк, о-в Тасманію і невеликі острови навколо материка. Перетинається південним тропіком.

 

  • Проаналізувати  ЕГП Австралії (- Єдина країна, що займає увесь материк; - Віддаленість від найважливіших економічних центрів світу – Західної Європи і США; - Ізольованість; - Протяжна берегова лінія, але відсутні  суходільні кордони; - Через Австралію практично не проходять важливі транспортні коридори)

 

 

  • Загальна  характеристика країни (Площа – 7,7 млн.кв км, населення- 25 млн осіб, столиця – Канберра. Державний устрій – парламентська республіка, що входить до складу Британської  Співдружності. Глава держави – королева Великобританії, представлена генерал – губернатором. Адміністративний устрій – федеративна, у її складі 6 штатів і 2 території. Глава уряду – прем’єр – міністр. Законодавчий орган – 2-палатний парламент. За рівнем розвитку – країна високорозвинена)

 

  • Дослідження. Канберра - політико – адміністративний центр країни

 

  • Державні символи Австралії . Які особливості країни та історичне минуле країни відображено на прапорі та гербі Австралії? (Прапор – в верхньому кутку прапор Великобританії, що свідчить про належність країни до Співдружності ,  на голубому фоні (оточена океанами  з усіх сторін) 6 зірок у вигляді сузір’я Південного Хреста, зірки 7-кутні (6 штатів і округ Канберра) та одна 5-кутна (символізує столицю); герб – страус і кенгуру (тварини, які не можуть рухатись назад) тримають щит, що поділений на 6 частин (герби всіх штатів) і стоять  гілках золотої акації)

 

  •  Природні  умови та ресурси (Рельєф рівнинний, клімат сухий, температури високі, мало великих річок і озер, більшість їх пересихає, є Великий Артезіанський басейн, ¾ займають пустелі, грунти переважають  малородючі, але за рівнем забезпеченості земельними ресурсами є одним із лідерів, багато пасовищ, 19% становлять ліси, багаті рекреаційні ресурси, багата на корисні копалини – боксити, залізні руди, вугілля, марганець, алмази, срібло, золото, уран, мідні і нікелеві руди;  природній газ і нафта)

 

  • Особливості  населення  Австралії ( До приходу європейців материк заселяли корінні австралійці. З кінця 18 сторіччя Велика Британія почала колонізацію Австралії. Нині більшість населення – нащадки іммігрантів в основному з Великої Британії. Офіційна мова – англійська. Релігія – християнство. Щільність населення – 3 особи на кв км.  ¾ населення зосереджено на сході узбережжя. Рівень урбанізації – 90%. Розселення сільських населених пунктів – дисперсне. Трудові ресурси висококваліфіковані, працелюбні. Міграційна політика спрямована на залучення трудових мігрантів з кваліфікацією, що відповідає запитам ринку)

 

  • Українська діаспора (Налічує 38 тис осіб. В усіх штатах є українські громади. Тут діють українські літературні клуби, хори, товариства підприємців. Виходить українська газета, телеканал, суботні школи. Українці організовують концерти, вистави, змагання)

 

 

  1. Основна частина

Враховуючи всі  відомі нам дані про Австралію, можна  назвати чинники, що сприяли прискореному розвитку економіки:

1.Наявність значних мінеральних і земельних ресурсів.

2. Розташування країни поза межами військових конфліктів.

3.Державна політика, спрямована на приплив іноземного капіталу та кваліфікованих мігрантів.

4.Постійна фінансова і політична підтримка Великобританії (кредити, субсидії).

 Економіка Австралії почала формуватись в часи  колонізації Великобританією (видобувна, аграрна).

 Так, в Австралії великі простори, серед яких більшість території – пасовища, сприяли розвитку   тваринництва - вівчарства і скотарства.

 На південному заході та південному сході сприятливий клімат та грунти сприяли розвитку  зернового рослинництва.

 Освоювались мінеральні ресурси спочатку в зручних місцях. Отож, відбувається й індустріальний розвиток.

 Нині Австралія – індустріально – аграрна держава з ринковою економікою.

Первинний сектор

  • Сільське господарство. Для сільського господарства  використовується 1/10 частина території, 2/3 з них – пасовища.  Клімат на більшій території посушливий, тому в країні проводиться зрошення. Переважає тваринництво. Австралія – лідер за поголів’ям овець і настригом вовни (Фото мериносів). Великі вівцеферми – шипстейшинс. ВРХ на півночі – м’ясний і молочний напрямок, більшість яловичини йде на експорт. Свинарство. Риболовство й аквакультура – тунець, омари, креветки, водорості, вирощування перлів (фото). Рослинництво: олійні, зернові, зернобобові – продукти харчування і корм для худоби. Найбільше – пшениці. Ячмінь, овес,  бавовник, рапс. Тропічні фрукти - апельсини, манго, банани, ананаси. Цукрова тростина (фото). Горіхи, овочі, картопля, виноград.
  • Видобувна промисловість дає 30% промислової продукції, 35% продукції йде на експорт. Входить до п’ятірки найбільших виробників мінеральної сировини в світі (на дошці записано перші місця за запасами  окремих  мінеральних  ресурсів). Найбільш розвинені галузі промисловості: вугільна, залізорудна, уранова, бокситова, золотодобувна). Видобувають також алмази, коштовне каміння, нафту. (Звернемось до підручника – ст.161 «Рекорди світу»)

        60% продукції  сільського господарства йде на експорт. Худоба, телята, баранина, м'ясо птиці, вовна. Пшениця, молоко, фрукти, горіхи, овочі, фрукти, ячмінь, цукор з цукрової тростини.

       Вугілля видобувають в кожному штаті. Експортують в Східну Азію ½ його. Австралія використовує вугілля для ТЕС, які забезпечують 73% виробництва електроенергії.

Видобуток бокситів використовують для виробництва глинозему й виплавки алюмінію.

               35% мінеральних ресурсів експортується.

 

Вторинний сектор

  • Чорна металургія, машинобудування, хімічна, легка, харчова – основні виробництва.

Енергетика – ТЕС (73%), розвиваються НЕС(16%)  швидкими темпами, на ГЕС припадає 11% виробництва електроенергії.

Металургія – на власній сировині.

Машинобудування – обладнання, електротехніка, судна, потяги, катамарани; автомобілебудування – автобуси, вантажні, позашляховики.

Хімічна – фарби, хімікати, шини.

Харчова – одна з найбільших – м'ясо, молоко, напої, цукор, масло, борошно, овочі, морепродукти, виноробство.

Легка – тканини, одяг, взуття; вовна – експорт.

Ювелірна, целюлозо – паперова, деревообробна.

Третинний сектор

               Домінує в економіці Австралії – 70%ВВП, 79% зайнятих.

  • Фінансова сфера – 4 найбільших банків – одні з безпечніших в світі.
  • Багато  ІТ – компаній, серед яких компанії, що розробляють програмне забезпечення для планування видобутку корисних копалин. 10% ВВП забезпечують ІТ – послуги.
  • Транспорт: - автомобільний – великі території, мала кількість людей- причина залежності від автотранспорту. Долають найбільші відстані в світі. Є швидкісні автомагістралі і грунтові дороги. Авто – в кожній сім'ї. Залізничний – пасажирський – приміські,  вантажний – корисні копалини. Морський – вантаж. Повітряний – пасажирські перевезення.
  • Освіта. Університет Сіднею, Нового Південного Уельсу, Мельнбурський. Їх дипломи мають високу репутацію і визнаються в усьому світі. Багато іноземних студентів. Розвинений сектор дистанційних програм: 10 із 100 студентів отримують знання не виходячи з дому.
  • Туризм становить 4% ВВП. Щороку Австралію відвідують 9 млн туристів/рік.  Підводний світ Великого Бар’єрного  рифу, національні парки, піщаний острів, Сіднейський оперний театр (фото), собор Діви Марії, міст Харбор,Опера – Хаус, Гайд – Парк, Австралійський Голлівуд, пляжі, серфінг, гірськолижні курорти, унікальна природа. (Традиційні сувеніри: кросівки, в’єтнамки, бумеранг, дрібнички з бумерангом та хвостиком шкіри кенгуру).

 

  • Дослідження. Національні парки як об’єкти міжнародного туризму

Висновок. Більша частина населення Австралії зайнята в третинному секторі. Індустріалізація йде повним ходом. Але головну роль в  економіці країни відіграє сільське господарство. Головною галуззю сільського господарства було і залишається  пасовищне тваринництво, на частку якого припадає 60% всієї вартості сільськогосподарської продукції. Візитною карткою Австралії є вівчарство.

 Зовнішньоекономічними партнерами Австралії є Японія, США, Нова Зеландія, Південна Корея, країни ЄС.

 Моя шпаргалка.

Моря, океани → морський флот → рибальство                                  Е

Золото, срібло, уран → гірничодобувна                                              К

Залізні, цинкові, мідні, свинцеві руди, вугілля , ГЕС→ ч/м,к/м        С

    боксити→ глинозем→ к/м                                                          П

                                                                            машинобудування       О

Пасовища →  вівчарство, скотарство → вовна, сир, м'ясо                 Р

Землеробство → зернові, цукрова тростина → цукор, пшениця →      Т

Імпорт: 80% -  нафта і нафтопродукти; ліки, автомобілі, промислове обладнання.

  1. Закріплення. Творча лабораторія. (Робота в групах)

1 група. Пояснити, чому, незважаючи на високий рівень розвитку економіки, Австралія зберігає аграрно – сировинну спеціалізацію у міжнародному географічному поділі праці. ( Австралія частково залишається залежною від Великої Британії, відсутні підприємства по переробці мінеральної сировини, стабільні ринки збуту мінеральної сировини, висока якість  корисних копалин  та високотехнологічні умови видобутку їх)

2 група. Які ознаки  сучасної  Австралії нагадують про залежність в минулому від Великобританії? (Мова – англійська, глава держави – королева Великобританії,  Австралія - в складі Співдружності  країн  на чолі  з Великобританією, на прапорі – прапор Великобританії, країна є аграрною, а раніше була аграрним придатком Англії, англійці – переважно нащадки англійців, грошова одиниця – австралійський долар).

3 група. У міжнародному географічному розподілі праці Австралія вирізняється високорозвиненим сільським господарством. Заповнити таблицю

 

 Галузь спеціалізації сільського господарства

 

Чинники, які впливають на розвиток даної галузі

Вівчарство

 

пасовища

Рибальство

 

океани навколо Австралії

Цукрова тростина

 

тропічний клімат

Бавовник

 

теплий клімат, зрошувані землі

Пшениця

 

сприятливий клімат і грунти на південному заході та південному сході

Скотарство

 

пасовища

 

  1. Висновок. Що допомогло Австралії, переселенській країні перетворитись на країну високорозвинену?

1.Наявність значних мінеральних і земельних ресурсів.

2. Розташування країни поза межами військових конфліктів.

3.Державна політика, спрямована на приплив іноземного капіталу та кваліфікованих мігрантів.

4.Постійна фінансова і політична підтримка Великобританії (кредити, субсидії).

   Австралійці – найщасливіші люди на Землі.

 

  1. Домашнє завдання. Розповідати за шпаргалкою,  §30,
  1. Скласти відео подорож по Канберрі;
  2. Виготовити буклет «Цікава Австралія»;
  3. Створити сувенір з Австралії.

 

1 група. Пояснити, чому, не зважаючи на високий рівень розвитку економіки, Австралія зберігає аграрно – сировинну спеціалізацію у міжнародному географічному поділі праці. ( Австралія частково залишається залежною від Великої Британії, відсутні підприємства по переробці мінеральної сировини, стабільні ринки збуту мінеральної сировини, висока якість  корисних копалин  та високотехнологічні умови видобутку їх)

 

2 група. Які ознаки  сучасної  Австралії нагадують про залежність в минулому від Великобританії? (Мова – англійська, глава держави – королева Великобританії,  Австралія - в складі Співдружності  країн  на чолі  з Великобританією, на прапорі – прапор Великобританії, країна є аграрною, а раніше була аграрним придатком Англії, англійці – переважно нащадки англійців, грошова одиниця – австралійський долар).

 

3 група. У міжнародному географічному розподілі праці Австралія вирізняється високорозвиненим сільським господарством. Заповнити таблицю

 

 Галузь спеціалізації сільського господарства

 

Чинники, які впливають на розвиток даної галузі

Вівчарство

 

пасовища

Рибальство

 

океани навколо Австралії

Цукрова тростина

 

тропічний клімат

Бавовник

 

теплий клімат, зрошувані землі

Пшениця

 

сприятливий клімат і грунти на південному заході та південному сході

Скотарство

 

пасовища

 

Завдання   для 1 групи

 Пояснити, чому, незважаючи на високий рівень розвитку економіки, Австралія зберігає аграрно – сировинну спеціалізацію у міжнародному географічному поділі праці.

 

 

Завдання для  2 групи

 Які ознаки  сучасної  Австралії нагадують про залежність в минулому від Великобританії?

 

 

Завдання для  3 групи

 У міжнародному географічному розподілі праці Австралія вирізняється високорозвиненим сільським господарством. Заповнити таблицю

 

 Галузь спеціалізації сільського господарства

 

Чинники, які впливають на розвиток даної галузі

Вівчарство

 

 

Рибальство

 

 

Цукрова тростина

 

 

Бавовник

 

 

Пшениця

 

 

Скотарство

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кичук Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 березня 2022
Переглядів
5349
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку