Урок факультативного курсу за вибором "Основи християнської етики" у 5 класі на тему "Біблійна історія про Благовіщення Діві Марії (Мт. 1: 18-24). Вірність Марії Слову Божому. Нац"

Про матеріал

"Біблійна історія про Благовіщення Діві Марії (Мт. 1: 18-24). Вірність Марії Слову Божому. Національні традиції, пов’язані з Благовіщенням". Конспект відкритого уроку у 5 класі, проведеного на засіданні шкільного МО вчителів суспільно-гуманітарного циклу

Перегляд файлу

Тема. Біблійна історія про Благовіщення Діві Марії (Мт. 1: 18-24). Вірність Марії Слову Божому. Національні традиції, пов’язані з Благовіщенням.

Мета: розповісти дітям про надзвичайну подію — повідомлення Діві Марії радісної звістки про народження нею Сина Божого — Ісуса Христа; допомогти кожній дитині побачити здійснення найбільшої Божої обітниці — прихід у світ Ісуса Христа; на прикладі покори Діви Марії розвивати в учнів слухняність та смирення; виховувати повагу до Ісуса Христа та Діви Марії.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Біблійна основа: Лк. 1:26-28; Мт. 1:18-24.

Ключовий вірш: «І вона вродить Сина, ти ж даси Йому ймення Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів»[1] (Мт. 1:21).

Наочність: ілюстрації з дитячої Біблії, комп’ютерна презентація.

Міжпредметні зв`язки: українська мова, історія, образотворче мистецтво, трудове навчання.

Цілі:

 - знає про виконання найбільшої Божої обітниці – прихід у світ Ісуса Христа;

- усвідомлює роль Діви Марії для Спасителя;

- розуміє значення слухняності та покірності у формуванні характеру.

                                         Хід уроку

І. Організаційний момент.

1. - Слава Богу! Слава Ісусу Христу!(Звучить святковий дзвін).

- Вченими доведено, що церковний дзін позитивно впливає на здоров`я  та стан  душі людини. Отож, коли люди чують його, душа прагне пізнавати світле і вічне. Наші душі з вами сьгодні поповняться промінчиками світла.

- Я бажаю нам Божого благословіння на сьогоднішній урок.

2. Молитва.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Назвіть священну книгу всіх християн і юдеїв. Скільки розділів вона містить  (Біблія. 2 розділи: Старий і Новий Завіт )

2. Назвіть ім'я, яке є наскрізним у Біблії? (Ісус Христос). Чи згадується у 1 розділі про Ісуса? (Так. У книзі Буття)

3. Назвіть імена пророків, які сповіщали про прихід Спасителя (Ісая, Захарія, Михей).

4. Хто є Матір'ю Бога? Чи багато інформації є в Біблії?(Марія. Ні, зовсім мало. Про життя Марії говорить дуже коротко, лише кілька епізодів у Новому Завіті пов’язані з ім’ям матері Ісуса ).

5. Що вам відомо про батьків Марії? ( У сім'ї Йоахима та Анни довго не було дітей, коли народилось немовля, то батьки посвятили свою дочку Богові в Єрусалимському Храмі).

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

1. Вчитель. У житті кожної людини бувають надзвичайні події, про які вона розмірковує й пам’ятає упродовж всього життя. В історії людства також відбувались надзвичайні події, про які люди згадують багато тисяч років. Одна з них — Благовіщення Діві Марії про народження нею Ісуса Христа.

VI. Сприйняття навчального матеріалу

1. Лінгвістичний практикум. Слово "Благовіщення".

БЛАГО, а, сер.

1. Добро, щастя. — Кланяйся отцю Мирону од мене і скажи, що я йому добра усякого зичу і блага (Марко Вовчок, VI, 1956, 247); Нас натхнуло благо спільне; Геть змести поклали ми Бідування підневільне Та нерівність між людьми (Павло Грабовський, I, 1959, 397).

2. тільки мн. блага, благ. Достатки, вигоди, дари природи і т. ін.; все те, чого потребує людина в житті. Партія завжди вважала.., що трудящі, які створюють всі матеріальні блага, є справжніми творцями і духовної культури (Народна творчість та етнографія, 3, 1957, 13); Природа, обважнена осінніми благами, лагідно благословляла людські веселощі (Яків Качура, I, 1958, 482). 
 Всіх благ! — побажання при прощанні; всього найкращого!, на все добре!

3. невідм., у знач. присудк. сл., заст. Добре. Благо тобі, друже-брате, Як є в тебе хата (Тарас Шевченко, II, 1953, 209).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 191.

ВІЩА́ТИ, аю, аєш, недок., заст.

1. неперех., уроч. Говорити щось значне, важливе. [Печариця:] Христос, про братолюбіє віщав (Панас Мирний,); 

 2. перех. Віщувати (в 1 знач.), провіщати.  І півень десь погожий день віщав(Максим Рильський,); 

Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 692.

2. Словникова робота

Благодатна — сповнена благодаті Божої; благодать — Божа ласка та Його дари.

Благословенна людина — та, на яку скерована Божа милість.

Благовіщення — повідомлення Діві Марії радісної звістки про народження нею Сина Божого — Ісуса Христа.

V. Опрацювання навчального матеріалу

1. Знайомство з біблійною історією

1. 1. Текстуальне дослідження Євангелії від Луки (1:26-28), від Матвія (1:18-24).

2. Ментальна карта.

3. Бесіда за питаннями

2. Хто з"явився Марії?

3.  Що сказано про Марію?

4. Якими словами звертається ангел до Діви?

5. Що збентежило Марію?

6. Що пророкує ангел?

7. Чому Марія не одразу сприймає вістку?

8. Чиє ще ім"я згадує Гавриїл?

9. Зачитайте 37 вірш. Яке значення він має?

10. Яку відповідь дає Марія? Як це характеризує її? Якими високими моральними якостями наділена ця юна дівчина? Згадаймо, хто з богомобраних людей з Старого Завіту теж мав ці якості?

11. Як відреагував Йосип на цю звістку?

12. Зачитайте слова, що характеризують його.

13. Завдяки якому факту Йосип не відпустив Марію, а все ж одружився?

1. Де відбуваються події? Що ви знаєте про це місто?

4. Випереджувальне завдання. Віртуальна подорож Назаретом. Храм Благовіщення. Печера Благовіщення.

1. Назарет – місто на півночі Ізраїлю, в Галілеї. Це місто, в якому, за переказами, ангел приніс Діві Марії благу звістку і де пройшло дитинство Ісуса, привертає величезну кількість паломників з усього світу. Назарет, третій за значимістю після Єрусалиму і Віфлеєма.

Незважаючи на те що Назарет асоціюється тільки з християнством, 60% населення міста складають мусульмани, до того ж тут проживає найбільше число арабів в Ізраїлі. Це культурна і політична столиця палестинців, а також місто, де чимало християнських святинь. Старе місто знаходиться в 25 км від Галілейського моря, він побудований у величезній западині.

2. Храм Благовіщення

В центрі Назарета є Базиліка Благовіщення - найбільший храм на Близькому Сході. Він споруджений на місці, де архангел Гавріїл повідомив Діві Марії Благу вість про майбутнє народження Сина Божого.

Грандіозна біла споруда Базиліки Благовіщення, зведена 1968 року, що височіє над містом — це вже п’ятий храм, споруджений на цьому місці. Окрім крипти-гроту, храм має Нижню та Верхню церкви.

3. В Нижній церкві є Грот Благовіщення (або печера Благовіщення)- саме тут , за переказами, відбулося Благовіщення, цебто Ангел Гавриїл повідомив Пресвятій Діві Марії Благу Вість про те, що вона народить Сина Божого. На слайді можете побачити ікону Благовіщення на вівтарі. Подвір'я та інтер'єр базиліки прикрашені іконами Божої матері із різних країн світу у тому числі України — копією Ікони Божої Матері Зарваницької.

 

5. Ейдос-конспект

— Чому саме Марія була вибрана стати матір’ю Ісуса Христа? (Вона була тихою, богобоязливою дівою)

— Як вона сприйняла звістку від ангела? (Із покорою)

— Яким ім’ям вона мала назвати Сина? (Ісусом)

— Що було сказано Марії про майбутнє Ісуса? (Він стане Спасителем)

— Якими словами Марія відповіла Ангелу? Щоб краще запам'ятати їх попрацюйте в парах і розплутайте нитку.  («Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм" (Лк. 1:38)- Вправа "Лабіринт"

— Які риси характеру були в Діви Марії?

7. Складання Т-схеми

Написати з одного боку особисті якості, які були притаманні Діві Марії, а з іншого, які діти бажали б виховувати в собі.

(Наприклад: смирення, слухняність, терплячість, неквапливість, покірливість.)

 

8. Рубрика "Скарби християн". Слово вчителя. Ім’я Діви Марії стало для християн уособленням найвищих людських чеснот. Її доброта, любов та милість до кожної живої душі дарують надію віруючим. З молитвами до Богородиці звертаються в складних життєвих ситуаціях та в хвилини радості, Небесну Царицю шанують православні та католики. Марію ми називаємо нашою матір’ю; Вона – згідно з волею Христа, висловленою на хресті, - є Матір’ю всієї Церкви. Після небовзяття Вона була коронована Царицею неба та землі. Польський народ вшановує її також як Царицю Польщі. Марія є нащою Помічницею і Посередницею, єдиним прибіжищем грішників. 

 

Молитва - єдиний засіб спасіння. Вважається, що Ісус Христос дослуховується до прохань Небесної Цариці. До Богородиці звертаються з молитвою за спасіння душі, за хворого, за дітей, за родинний дім, під час хвороби, під час святої місії, на випрошення ласки, покаяння за вмираючу людину.

Зараз прослухаємо молитву на честь Богородиці, яку, за християнським віровченням, слід промовляти кожного дня, як і "Отче наш".

Прослуховування молитви.

 

9. Церковний календар. Варто згадати, що на честь події Богоявлення, християни відзначають 7 квітня релігійне свято - Богоявлення. Подивіться на екран, ви побачите, календар, зверніть увагу 7 квітня-день не тільки зазначений червоним кольором, а ще й позначений хрестиком. Це вказує на те, що свято має велике релігійне значення. Але є і народні звичаї і традиції, пов'язані з святкуванням. Вашій увазі представляю відео.

VI. Підсумок уроку

1. Вправа "Стіна слів"

Благодатна, Благовіщення, Пречиста Діва, Цариця Небесна, 7 квітня, Богородиця, Назарет, престол Давида, ангел Гавриїл, Божа обітниця.

2. Вправа "Валіза гармоній та урна сміття".

3. Молитва

docx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Розробки уроків
До підручника
Основи християнської етики 5 клас (Жуковський В.Л., Лахман Н.М.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
2683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку