Урок географії 10 клас "Польща"

Про матеріал

Розробка дає можливість сформувати в учнів уявлення про сучасне господарство Польщі, знання про проблеми і досягнення держави; виявити особливості географічного положення та природи, їх вплив на розвиток господарства; показати місце країни на політичні карті світу, у міжнародному географічному поділі праці.

Перегляд файлу

 

Конспект уроку географії  6 клас (№ 15)


Тема:  Польща.

Мета: 

1.Сформувати в учнів уявлення про сучасне господарство Польщі, знання про проблеми і досягнення держави; виявити особливості географічного положення та природи, їх вплив на розвиток господарства; показати місце країни на політичні карті світу, у міжнародному географічному поділі праці; дати загальну оцінку її природних ресурсів, господарства; дати уявлення про систему розселення і роль федеральних земель в її розвитку

2.Розвивати інтелектуальні здібності учнів, практичні навички роботи з картою; удосконалювати практичні вміння складати опорно-логічні схеми; формувати вміння аналізувати, зіставляти, узагальнювати і робити висновки;

3. Виховувати повагу до жителів сусідніх держав.

Обладнання: географічні атласи 10 клас, опорний конспект уроку, виставка фото відомих людей Польщі, фотоматеріали місць країни, настінна політична карта світу, політична карта Європи;

Тип уроку: комбінований

 

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Продовжуючи працювати над темою «Країни Європи» ми дослідимо країни, що мають спільні кордони з Україною. Як ви вже знаєте, відносини з найближчими сусідами мають значний вплив на економічний розвиток країни. Серед сусідів стратегічним партнером України є Польща.

Про цю країну ви вже знаєте дещо з курсу історії, проте зможете розширити свої знання. На політичній карті світу рідко можна побачити територію країни майже правильної геометричної форми. Виключенням є Польща, де відстань з півночі на південь між двома крайніми точками майже така сама, як із заходу на схід. Нам, українцям, ця країна відома як наш сусід. Наші батьки пам’ятають ті часи, коли поляки мусили їздити по світу і продавати свій, не дуже якісний, товар, щоб якось годувати свої сім’ї. Пройшли часи, і Польща вийшла з тієї економічної кризи. Сьогодні це середньорозвинута країна Центральної Європи.

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

 

 


 

ІІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

В.:Давайте згадаємо план економіко-географічної характеристики країни

 

План економіко-географічної характеристики країн світу

1. Загальні відомості.

2. Фізико - географічне та економіко - географічне положення.
3. Природно - ресурсний потенціал країни.
4. Населення.
5. Характеристика господарства країни.
6. Транспорт.
7. Зовнішньо-економічна діяльність країни.

 

В.:Пригадайте:

- історичні зв’язки між Україною та Польщею Š

- найбільші міста країни
 

ІУ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Розповідь учителя з елементами бесіди. Обговорення в загальному колі рис схожості й відмінності  ЕГП Польщі й України (робота в групах)
     

Група 1

Візитна картка Польщі: 

Столиця – Варшава

Площа – 322,6 тис.км2

Населення – 38 млн чол.

Державний лад – парламентсько-президентська республіка, унітарна держава

Адміністративний поділ – 16 воєводств

Релігія - католицька

Грошова одиниця – злотий

Міжнародні організації – з 1999 в НАТО, з 2004 р. ЄС.

Група 2

ЕГП:

Польща - держава в Центральній Європі, на перетині транзитних шляхів. На півночі омивається Балтійським морем: порти Гданськ, Гдиня, Щецин. На півночі межує з Росією, на сході Білоруссю та Україною та партнером НАТО Литвою, на півдні з партнерами НАТО Чехією і Словаччиною та на заході – з Німеччиною. Країна наближена до мінерально-сировинних баз Європи. Протяжність території як з півночі на південь, так із заходу на схід майже однакова – близько 720 км.

В.: Виявити особливості географічного положення Польщі та природи, їх вплив на розвиток господарства

Група 1

Більша частина території 80% – Польська низовинна висотою до 200 м над рівнем моря, і лише на півдні розташовані гори (20%) - Судети та Західні і Східні Карпати до 2000 м. Найвищі масиви Карпат – Бескиди і Високі Татри з найвищою точкою Польщі г. Риси (2499м).

Клімат Польщі помірний, перехідний від морського до континентального, що характеризується похмурою і дощовою погодою влітку, частими відлигами і туманами взимку. Пересічні температури: січня – від -20С до -50С, у горах до -80С; липня - +17-190С (у горах до 100). Опади випадають рівномірно впродовж року – на рівнинах від 500-800 мм, в горах - понад 1000 мм на рік.

 В.: Польща раціонально розробляє і використовує власні мінерально-сировинні ресурси. Якими багатствами володіє Польща?

Група 2 (випереджаючі завдання та робота з атласом)

Країна володіє багатою мінерально-сировинною базою. Особливо виділяються поклади кам’яного та бурого вугілля, за запасами яких країна входить до п’ятірки світових лідерів. Запаси кам’яного вугілля зосереджені в Сілезькому басейні і в долині Буга під Любліном, а бурого вугілля - біля Коніна на захід від Варшави. Є також інші корисні копалини, але в меншій кількості: міді – в Західній Сілезії, сірка – в Тарнобжегу, соляні шахти – на північі. Є невеликі запаси нафти і природного газу, свинцю і срібла.

Більшість річок належить до басейну Балтійського моря. Вони доволі повноводні. Вісла та Одра судноплавні і з’єднані між собою каналами.

На території Польщі переважають бідні дерново-підзолисті ґрунти. Країна забезпечена лісовими ресурсами, до 27% території вкриті лісом, переважно хвойних порід.

В Балтійському морі багаті рибні запаси (тріска, салака), а на узбережжі зустрічаються значні поклади сонячного каменю – бурштину.

Мальовничі ландшафти приваблюють туристів з багатьох країн. Зимовою столицею є м. Закопане в Татрах, історичним і культурним центрами – Краків і Варшава, велику популярність мають балтійські морські зони відпочинку та Поозер’я.

2.  Населення. (Пошук статистичної інформації, аналіз графіків, діаграм).

За чисельністю населення Польща посідає 74 місце в Європі. Вона відноситься до країн I типу відтворення. До 1939 року Польща була багатонаціональною державою. Зараз Польща вважається однонаціональної країною: переважна більшість жителів (97%) – поляки. Решта – українці, німці, білоруси, литовці й представники інших національностей.

Спостерігається незначний природний приріст населення. За віковою структурою Польща є однією з наймолодших країн Європи: діти й підлітки складають близько 19% від усього населення держави, а середній вік жителів – 36 років. У статевому складі населення – чисельність жінок переважає над чисельністю чоловіків. Більшість поляків – католики. У країні дуже сильні позиції католицької церкви.

Середня густота населення – 123 особи/км2, однак південна й центральна частини Польщі заселені більш густо порівняно з північно-східними регіонами. У містах проживає близько 63% населення. Дев’ять великих міських агломерацій з населенням біля 2 млн осіб кожна зосереджені переважно в центрі й на півдні країни. Найбільшими містами є Варшава (1,7 млн осіб), Лодзь (776,4 тис. осіб), Краків (757,8 тис. осіб).

У Польщі найбільша українська діаспора в центральноєвропейських країнах. Тут проживає більше 300 тис. українців.

У Польщі, як і в інших постсоціалістичних країнах, у зв’язку з реструктуризацією економіки відбувається «відтік» робочої сили з галузей промисловості й сільського господарства до сфери послуг. Активно розвивається фінансова й банківська діяльність, розширюється мережа приватних шкіл і вузів.

 

  1. Господарство.

В.:Продовжуємо знайомство з Республікою Польща.

- Використовуючи статистичні дані порівняйте  показник ВВП Польщі з країнами регіону. Про може говорити такий показник ВВП Польщі у порівнянні з іншими країнами?

- Використовуючи підручник назвати основні риси господарства Польщі та скласти опорну схему.

Польща має досить розвинену багатогалузеву економіку. Це типова індустріально-аграрна країна. Радикальні економічні зміни відбулися в Польщі у 1990 р., що дістали назву «програма Бальцеровича» за іменем тодішнього віце-прем’єра і міністра фінансів.

У законодавчому порядку було закріплено свободу підприємництва та рівноправність різних форм власності. Створена юридична основа для формування системи малого та середнього бізнесу. Створений приватний сектор, у якому зайнято 70% населення і на який припадає 64% валового внутрішнього продукту. Значно зріс рівень життя поляків. За даними ЮНЕСКО Польща вийшла на перше місце серед постсоціалістичних країн за динамікою росту іноземних інвестицій. Про це свідчить і показник доходів на душу населення який досяг 21118 доларів. Розпочався курс на зближення з Заходом і Близьким Сходом. Це країна з середнім рівнем економічного розвитку.

В.: Які ж галузі сприяють сучасному розвитку економіки Польщі? Які чинники вплинули на становлення даних галузей? (проблемне питання)

Промисловість.

Паливно-енергетичний комплекс Польщі використовує власне кам’яне вугілля Верхньосілезького басейну, за видобутком якого їй належить перше місце в Європі, й буре вугілля в Белхатувському басейні. Нафтопереробна промисловість розвивається на сировині, що надходить з країн Близького Сходу, Росії. В енергетиці переважають ТЕС – які виробляють 97% електроенергії і ГЕС – з 3%.

Чорна металургія залежить від імпорту залізної руди з Росії та України, тому нині в її розвитку є певні проблеми. Основним районом з виробництва чавуну і сталі є Верхня Сілезія. Більше значення має кольорова металургія, яка використовує власну сировину: мідь виплавляють в Леґниці, цинк і срібло – в Катовіце, алюміній – у Скавіна. На основі Верхньосілезького вугільно-металургійного району утворилася найбільша агломерація Польщі, яка об’єднує 14 міст з загальною чисельністю населення 3,05 млн осіб, найбільше місто – Катовіце.

Провідною галуззю промисловості є машинобудування (точне і загальне). Підприємства випускають обладнання для вугільної промисловості, локомотиви і вагони в Верхній Сілезії, Познані, Вроцлаві; суднобудування розвинене в Ґданську, Щецині; автомобілебудування в Варшаві; верстати, електроніку і продукцію точного машинобудування випускають у Варшаві і Кракові.

Хімічна промисловість представлена галузями основної хімії та хімії органічного синтезу. Остання почала розвиватися на основі вуглехімії, а потім перейшла на використання імпортної нафти. Виробництво азотних добрив орієнтується на відходи чорної металургії Верхньої Сілезії, фосфорних добрив в Тарнобжегу, калійних добрив і виробництво соди на калійні солі півночі.. Останнім часом швидкими темпами розвивається фармацевтична промисловість в містах Лодзь, Познань, Варшава.

У Польщі традиційно високий рівень розвитку мають текстильна і швейна промисловість: на бавовняних тканинах спеціалізується Лодзь, на пошиві готового одягу – Варшава.

Харчова промисловість виробляє м’ясні та плодоовочеві консерви, бекон, переробляє картоплю, а також борошно і цукор.

Сільське господарство

В.: Які риси характеризують агропромисловий комплекс країни?

У структурі сільського господарства переважає рослинництво. Вирощують пшеницю, жито, ячмінь. Повсюдно вирощують картоплю (7-ме місце) . На півдні значні посівів цукрового буряка (6-ме місце у світі).

Тваринництво спеціалізується на молочно-м’ясному скотарстві, м’ясо-сальному і беконному свинарстві. За поголів’ям свиней Польща посідає 7-ме місце у світі. Розводять коней – арабських скакунів. Розвинуте також птахівництво.

Транспорт.

Країна має густу транспортну інфраструктуру. Особливістю транспортної системи країни є наявність двох найбільших транспортних вузлів – Варшавського й Верхньосілезького. Оскільки Польща розташована на перетині транспортних шляхів, вона надає послуги з перевезення транзитних вантажів іншим європейським країнам. Так, через територію країни транспортують нафту і природний газ із Росії в Західну Європу й залізну руду з України. За вантажообігом залізниць країна посідає одне з провідних місць у Європі. Морський транспорт відіграє велику роль у зовнішніх відносинах Польщі. Порт Щецин є лідером з вантажообігу в країні, а також порти Гдиня та Гданськ, велике значення має паромна переправа – Польща-Швеція. Інтенсивно використовуються для судноплавства річки та канали.

 

Економічні зв’язки

В.: Що експортує і імпортує Польща? Завдання: Користуючись інформацією в підручнику складіть картосхему зовнішніх економічних зв’язків Польщі.

 

На сучасному етапі основними зовнішньо-економічними партнерами Польщі стали країни Західної та Центральної Європи, країни Близького Сходу.

Країна експортує продукцію машинобудування, вугілля, мідь, срібло, продукцію легкої, харчової та фармацевтичної промисловості, продукцію сільського господарства. Польща надає іншим країнам будівельні послуги.

Імпортує Польща енергоносії, металеву сировину, хімічні продукти. Щорічно імпорт становить 15 млн т нафти, 7,5 млрд т газу. Імпортуються алюміній, марганцева і хромова руди, нікель, рідкісні метали тощо. Металургія споживає щорічно 17млн т імпортної залізної руди, 1,5 т імпортного чавуну.


V. Закріплення знань і вмінь учнів

  1. Запитання та завдання:
    1.               Назвіть переваги та недоліки ЕГП Польщі порівняно з ЕГП України.

2. Якими є особливості структури населення Польщі?

3. Охарактеризуйте хімічну промисловість країни.

4. Позначте на контурній карті спеціалізацію сільського господарства різних районів країни. Поясніть відмінності(робота в групах).

  1.               Порівняйте галузеву структуру господарства Верхньої Сілезії та Донбасу. Знайдіть спільні й відмінні риси.

VІ. Підсумок уроку. Рефлексія

 

VІІ. Домашнє завдання

  1.               Підручник, опрацювати § 14.
  2.               Опрацювати опорний конспект.
  1.               Випереджальне (окремим учням). Дослідити роль великих міст Білорусі як економічних та культурних центрів країни.


 

 

docx
Додано
23 листопада 2018
Переглядів
9888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку