Урок на тему "Правда та вигадка в поемі Джорджа Байрона “Мазепа”. Зображення образу Мазепи у різних творах мистецтва."

Про матеріал
Даний матеріал містить конспект бінарного уроку зарубіжної літератури й мистецтва для 9 класу, відповідає чинній програмі з зарубіжної літератури та може бути використаний учителями як зарубіжної літератури, так і мистецтва.
Перегляд файлу

Тема уроку:  Правда та вигадка в поемі Джорджа Байрона  “Мазепа”. Зображення образу Мазепи у різних творах мистецтва.

Мета уроку: поглибити поняття про романтизм як літературний напрям; розвивати навички дослідницької роботи щодо виявлення  художніх творів світової літеретури та мистецтва, присвячених гетьманові Мазепі; показати поєднання історичної правди й поетичного вимислу в процесі осмислення письмового історичного матеріалу; виховати повагу до історичного минулого нашого народу, до особистості славетного гетьмана.

Герої, подібні до творів мистецтва, видаються величнішими через простір віків. П Буаст

Обладнання: портрети Джорджа Байрона, гетьмана Мазепи, тексти поеми Байрона, мультимедійна презентація до уроку.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Хід уроку

I. Організаційний момент. Представлення теми і мети уроку.

1. Слово вчителя.

- Доброго дня! 

 Тема сьогоднішнього уроку: Правда та вигадка в поемі Джорджа Байрона  “Мазепа”. Зображення образу Мазепи у різних творах мистецтва.

Перед нами стоїть мета: поглибити поняття про романтизм як літературний напрям; розвивати навички дослідницької роботи щодо виявлення  художніх творів світової літеретури та мистецтва, присвячених гетьману Мазепі; показати поєднання історичної правди й поетичного вимислу в процесі осмислення письмового історичного матеріалу; виховувати повагу до історичного минулого нашого народу, до особистості славетного гетьмана.

Епіграфом до уроку є слова французького філософа,  лексикографа, поета П’єра Буаста.

-         Як ви прокоментуєте ці слова, як ви їх розумієте?

(Герої, як і твори мистецтва, їх автори через століття стають популярнішими, привертають до себе увагу все нових і нових митців , не втрачають актуальності)

II. Актуалізація  вивченого матеріалу.

Джордж Байрон – один із найяскравіших представників англійського  романтизму, його символ, кумир кількох поколінь європейців.

Вплив творчості Байрона на англійську та інші літератури був таким сильним, що інші письменники наслідували теми, мотиви, його стиль, ставлення до світу, навіть одягу. Тому від часів Байрона сформувалося поняття  “байронізм”, виникла в романтизмі « байронічна течія”.  

  1. Словникова робота

Записати в зошити.

Байронізм – естетичні тенденції, що проявилися в європейській літературі початку  XIX століття під впливом творчості і діяльності Байрона.

Ознаки байронічної течії: протест проти навколишньої дійсності, її критика, культ душевного страждання; основні теми: нудьга, самотність, розчарування, бунтарство, волелюбні мотиви.

Анафема – церковне прокляття.

  1. Діти, на попередніх уроках уроках ми говорили про літературного героя творів Байрона.

Давайте створимо гроно «байронічний герой», підсумуємо все, що знаємо з теорії літератури.

Отже, який він байронічний герой?

- Слайд! Висновок на слайді!

III. Представлення типу уроку:

Сьогодні наш урок нестандартний, інтегрований. Зарубіжна література і мистецтво! З вами будуть працювати двоє учителів: зарубіжної літератури та мистецтва.

Діти, ви працювали теж нестардатно, в групах, готуючи матеріал до уроку.

1 група – історики

2 група – літературознавці

3 група -  мистецтвознавці

1. Вивчаючи  поезію Байрона “Мій дух, як ніч”, ми говорили про високу місію мистецтва! Сьогодні ми маємо можливість почути уривок з вірша мовою оригіналу. Звучить уривок з поезії Байрона «Мій дух, як ніч» англійською мовою.

Слайд “Рембрандт і Байрон”.

 Слово учителю мистецтва .

Рембрандт – видатний голландський художник. Вивчаючи добу бароко, ми знайомилися з його картинами «Повернення блудного сина», «Урок анатомії». Велику популярність мають картини художника біблійного жанру, однією з яких є картина «Саул і Давид».

Пастух Давид став зброєносцем у царя Саула, першого царя Ізраїлю. Але Давид був більше відомий як музикант.

Меланхолія часто долала царя і лише гра Давида на арфі спасала його від цього стану. На картині зображений саме такий момент, коли Давид розвеселяє царя Саула своєю грою, а той задумливо слухає його прекрасну музику.

2. Байрон утверджує у вірші високу місію мистецтва, яке здатне навертати  людину до світла  й добра.

3. Переходимо до постаті легендарного гетьмана Івана Мазепи

Слайд Мазепа

На дошці проблемне запитання;

-         Якою має бути роль людини у суспільстві?

В українській історії багато яскравих постатей. Іван Мазепа – чи не найзагадковіша постать у всій нашій історії. Що більше ми про нього дізнаємось, то більше виникає запитань. Політичний діяч, військовий, дипломат, оратор, поет і меценат, знавець восьми мов, великий книголюб , мав одну з найбільших бібліотек в Україні.

Що ж підготували про гетьмана наші історики?

 Життя Івана Мазепи сповнене таємниць навіть рік його народження невідомий (від 1629-по 1644 рік)

У 1687 році на козацькій раді над річкою Коломаки  Івана Мазепу обрали гетьманом.

У перші роки гетьманування він підтримує дружні стосунки з Москвою, та бачить лише руїну  України. У нього починає закрадатися думка: "Заради чого всі ці муки? Куди й нащо йдуть  сили народу?  Чому замість того, щоб будувати Україну, ми допомагаємо будувати велику Росію? "  І  гетьман наважується. Він підписує документ-договір із швдським королем Карлом XII. "Україна має бути вічними часами вільною від усякого чужого володіння. Союзні держави не мають претензій на владу над Україною і військом запорозьким, не мають брати з неї яких-небудь доходів чи податків. Цілісних границь, непорушність законів, прав і привілеїв її свято мають ураховуватися."  Восени 1708 року Мазепа приєднався до походу шведів, очолюваних Карлом XII. Дізнавшись про це, Петро послав російське військо на чолі з Меншиковим до Батурина. Козацька столиця була вщент зруйнована, всі її мешканці знищені. Після Полтавської битви Мазепа тікає від царської розправи до Бендер, але невдовзі помирає. Усі члени його сім'ї були знищені. Мазепу піддано анвфемі (його ім’я протягом століть проклиналося у першу неділю по Великодню в церквах).

Учитель зарубіжної літератури:

  Трагічна доля гетьмана вражає.

Отже, складемо невеличке гроно про Мазепу, як історичну особу.Слайд.

4. Слово учителя.

Джордж Байрон відомий світу, як автор поем “Шильонський в’язень”, “Корсар”, “Лара”,  “Мазепа”. Саме  ця поема відкрила європейській публіці невідому Україну. В поемі є історична правда, але має місце і
романтичний  міф, тобто вигадка.
 

Слово літературознавцям.

5. Слово учителя

Слайд. Джерела написання поеми “Мазепа”

Отже, діти, ви зрозуміли, що правда в поемі Джорджа Байрона “Мазепа” – це історична основа поеми – розгром шведів під Полтавою 1709 року,  поразка Карла і Мазепи. А також втеча Мазепи з послом Карла  XII  до Туреччини.

А міф- вигадку, придуману  поляком Яном Пасеком про любов Мазепи до дружини польського пана – Терези, і покарання Мазепи, Вольтер використав і зробив її неймовірно фантастичною! Цим привернув увагу і поета Джорджа Байрона, що прекрасно реалізував цей міф в добу романтизму.

Слайд «Образ Мазепи у світовій літературі»

6. Не дивно, що така  непересічна особистість, як Іван Мазепа стала героєм багатьох  літературних творів. Наші літературознавці досліджували мотиви, що спонукали письменників  першої величини вдатися до написання творів про нашого співвітчизника.

- Слово дослідникам

  1. Джордж Байрон  - читець

Байрон, народжений за рік до французької революції. віддав своє життя за свободу Греції ,тому  зацікавивися долею українського гетьмана.

  1. Поема "Мазепа" написана в Італії  в місті Равенні у 1818 році в розпал повстання карбонаріїв.На той час Байрон був закоханий у Терезу Гвіччіолі, за походженням полячку. Напевне, ці обставини пояснюють причини вибору героя і сюжету поеми; кохання Мазепи до заміжньої жінки, яку,  як і сеньйору Гвіччіолі, звали Тереза.

 

- То яким ми побачили Мазепу в поемі Джорджа Байрона?

  В. Гюго, поема «Мазепа» (1829р ) «Поезія Сходу»
Віктор Гюго виріс також за революційної доби. Його батько - наполеонівський генерал. Пізніше Гюго на 20 років стане вигнанцем. Твір написав, наслідуючи Байрона, через 10 років після виходу поеми Байрона і надрукував його у збірці  "Східні мотиви". Для Гюго сходом вважалася не тільки Туреччина, а й Україна.

Юліуш Словацький драма «Мазепа»

Слайд «Ю. Словацький - польський письменник»

Юліуш Словацький (польський письменник)- творець трагедїі "Мазепа", народився на Волині (1809 рік). Все життя з теплотою згадував рідне місто Кременець. І навіть коли поет після поразки польського повстання мешкав у Парижі, Україна спливала в його мріях, поезіях, на сторінках листів. Українська тема звучить в багатьох творах: "Змій", "Українська дума", "Срібний сон Саломеї" та ін. Трагедія "Мазепа" написана під впливом Байрона. Але інтрига в тому, що автор показав, що до Мазепи поставились несправедливо, він не винен, оскільки захищав короля.

4. Слово учителя зарубіжної літератури.

Українські письменники, поети теж використовували образ Мазепи в своїй творчості. Це Т.Шевченко, С. Руданський,  В. Сосюра,Б. Лепкий.

Богдан Лепкий – поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, автор історичної епопеї «Мазепа» . Цитата зі слайда про Б. Лепкого.

Отже, Мазепа – національний герой, державний діяч, політик й дипломат, будівничий і просвітницький діяч.

 Мистецтвознавці про Мазепу. Учитель мистецтва. Особистість Івана Мазепи протягом декількох століть надихає на створення художніх творів не лише митців пера, а й художників, скульпторів, композиторів, сценаристів.

На уроках мистецтва у 8 класі ми з вами уже знайомилися з представниками романтизму, а сьогодні давайте звернемося до тих  творів, в яких вони зображують легендарного гетьмана.

Відповіді учнів ілюструються слайдами презентації.

Ежен Делакруа – французький художник-романтик, який відомий всім картиною «Свобода, що веде народ». Його як і багатьох інших художників твори Вольтера, Байрона, Гюго надихнули на створення образу Івана Мазепи на полотні.

Картина «Покарання Івана Мазепи на коні» створена 1828 року. Художник обрав фінальний момент легенди про Мазепу, а саме смерть коня. Майстер за допомогою пластики зображення, гри світла й тіні зумів передати страждання скутого героя, який уже відчуває близьке дихання смерті. Герой зображений на тлі стривоженої природи. Особливу увагу привертає вміння художника поєднувати колір з формою і змістом.

Французький художник Орас Верне  у 1826 році створив велике алегоричне полотно на замовлення міської влади Авіньйона «Мазепа серед вовків».  Створене полотно за мотивами поеми Байрона «Мазепа». Розміри його 100 на 130. На картині Ораса Верне " зображений український гетьман Іван Мазепа, прив'язаний до голим до коня, який тікає від зграї вовків. Мазепа оголений, його тіло залите кров'ю. Він висунутий вперед, його очі широко відкриті, він здається, що кричить. Коні також висунуті вперед, вони біжать швидко, їхні гриви і хвости розвіваються  вітром. На задньому плані видніються ліс і гори.  Картина виконана в темних тонах, що створює атмосферу тривоги і небезпеки. Мазепа зображений як герой, який бореться за своє життя, незважаючи на небезпеку.

 Після нападу зграї вовків у лісі Мазепа ледве залишився в живих.  У картині  прототипом хижих звірів, майстерно виписаних художником, став приручений сіроманець, котрого утримував у своєму обійсті митець. Щоби уникнути помилки в пропорціях, художник впевнено запозичив фігуру коня із живописних полотен свого батька й діда, відомих у Франції мариністичними та анімалістичними полотнами. Самий біг коня з Мазепою можна інтерпретувати як прагнення до свободи українського провідника, самої України і, загалом, будь-якого народу, що хоче бути вільним. Ця картина є алегорією боротьби українського народу за свободу.

 Слово учителя.

Ми знаємо, що одним із багатьох захоплень Івана Мазепи була музика. Він сам майстерно грав на українському струнному інструменті бандурі. Тому образ Мазепи не міг не зацікавити композиторів.

Учень. Відомий німецький композитор Френц Ліст створив симфонічну поему «Мазепа»  у 1854 році. В ній розповідається  про молоді роки Івана Мазепи, про те, як він спокусив польську пані.

Дослідники вказують на використані композитором звукові ефекти, які «натуралістично» передають шалений біг коня, удари його залізних копит, гомін тисячі хижих птахів, стогін самого Мазепи.

Імовірно інтерес Ліста до Мазепи викликаний революційними подіями в Угорщині.

Слово учителя мистецтва. Образ Мазепи цікавив і майстрів пластики. В Україні не один пам’ятник Івану Мазепі. Пам’ятник в Чернігові став першим пам’ятником великому гетьману в Україні, випередивши за часом встановлення  пам’ятників в Полтаві та Києві.

Це бронзове погруддя на білій мармуровій колоні. В руках – булава, яка є символом не лише гетьманської влади, а й уособленням державної незалежності України. На постаменті – фамільний герб Івана Мазепи.

 Слово учителя мистецтва. Як бачимо, і в живописі, і в музиці, і в кіномистецтві звертаються до цього образу романтики, бунтарі тоді, коли в них є потреба у створенні героїчного образу. І ми, українці, повинні пишатися тим, що ми нащадки цього героя.

IV. Оцінювання роботи на уроці.

Висновки.

 Є люди, які завдяки історичним умовам та яскравим особистим якостям стають зором і слухом своєї епохи.

Час наче говорить з нами через них.  Таким був герой Байрона Іван Мазепа. Він думав: «Що буде з Україною?»

- Отже, відповідь на проблемне запитання уроку така
Людина – не іграшка долі. Вона активно має творити історію і свою долю !

Гетьман Мазепа  - рятуй Україну!

Хай світла вдача вертає до нас!

Зраджену, бідну, війною знесилену,

Щоби той вільний вогонь та не згас!!!

Твір Джорджа Байрона «Мазепа» по – новому звучить в сучасну епоху. На початку XIX ст. Європа дізналась про неповторність України та її героїв. І нині українські герої дивують світ! Слава героям!

V. Домашнє завдання.

Написати міні-твір на тему:»Яке враження справив на мене образ гетьмана Мазепи?»

 

 

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
10 березня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку