Урок "Плетіння макраме як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Історія розвитку макраме"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з історією розвитку вузликового плетіння (макраме), його заснуванням, з вимогами до матеріалів, інструментів для макраме та підготовкою їх до роботи; формування вміння кріплення шнурів та виконання лівосторонніх плоских вузлів; розвиток координації, ретельності та охайності виконаних операцій; виховання працелюбності; формування інтересу до професії дизайнера інтер’єру.
Перегляд файлу

Трудове навчання (технології)

 

Урок

Клас: 7

Тема: Плетіння макраме як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Історія розвитку макраме. Вироби, виконані в техніці макраме. Інструменти і матеріали для плетіння. Основні прийоми роботи.

Мета:

  • Ознайомити учнів з історією розвитку вузликового плетіння (макраме), його заснуванням;
  • ознайомити з вимогами до матеріалів, інструментів для макраме та підготовкою їх до роботи;
  • формувати вміння кріплення шнурів та виконання лівосторонніх плоских вузлів;
  • розвивати координацію, ретельність та охайність виконаних операцій;
  • виховувати працелюбність;
  • формувати інтерес до професії дизайнера інтер’єру.

Очікувані результати: учні ознайомлюються з необхідною літературою, розглядають вироби, виконані в техніці макраме, ознайомлюються з матеріалами, інструментами; виконують вправи на виготовлення крученого джгута

Основні поняття: лівосторонній плоский вузол, кручений джгут

Матеріали та обладнання: зразки виробів, тематична література

Тип уроку: комбінований.

 

ХІД  УРОКУ

 

  1. Організаційний момент

 

  1. Актуалізація опорних знань і вмінь
  • Які види декоративно-ужиткового мистецтва вам відомі?
  • Які матеріали потрібні для плетіння виробів в техніці макраме?

 

  1. Вивчення нового матеріалу

Макраме – вид декоративно-ужиткового мистецтва, основою якого є вузлик, а причиною виникнення – необхідність з’єднати дві нитки.

Поступово ця необхідність спричинила розвиток мистецтва вузликового плетіння, яке із часом набуло декоративного значення.

Як свідчать археологічні знахідки, вузликове плетіння є ровесником людства. Його знали в різних країнах світу – у Стародавньому Єгипті, Японії, Китаї, Перу, Греції. Ще й тепер в музеях є багато старовинних речей, виконаних технікою вузликового плетіння, які дивують нас оригінальністю і красою.

В історії людства по-різному зв’язані вузли грали дуже важливу роль: вони були методом накопичення й передавання інформації з покоління в покоління. У древній культурі інків існувала розвинута система вузликової грамоти, а в археологічних розкопках знайдені також вервиці з вузликів. Систему писемності можна було розшифровувати за формою, розмірами, кольором і взаємним поєднанням вузлів. І сьогодні збереглася приказка: «Щоб не забути – зав’яжи вузлик на пам'ять».

Вважають, що першими, хто почав займатися вузликовим плетінням, були моряки. Перебуваючи в далекому плаванні, вони плели риболовецькі сіті, канати, різноманітні прикраси, які дарували близьким на згадку. Відомо близько чотирьох тисяч морських вузлів. Багато з них перейшли в художнє ремесло – макраме. Вузликове плетіння в різний час називали по-різному: квадратне плетіння, вузликове мереживо, вузликова бахрома тощо. І лише в 19 ст його стали називати макраме (від турецького «діаграмах» - шарф і «макрама» - хустка з бахромою.

В наш час макраме має надзвичайну популярність. Можливості його використання стали широкими: це – елегантні сумки, ремінці, пояси, кулони, мережані комірці, кашпо, декоративні настінні прикраси, газетниці, скатертини, віконні занавіски тощо.

Для занять макраме треба мати: ножиці, сантиметр, шпильки, голку з вушком для пришивання ниток, гачок. Інструменти зберігають у спеціальній коробці або пеналі, голки і шпильки – у подушечці.

Для плетіння невеликих виробів знадобиться напівм’яка подушечка розміром 25 х 25 см із поролону або шматок пінопласту, який закріплюють до столу струбцинами. Великі вироби плетуть на рамці 40 х 60 см шириною дошки 10 см.

Матеріалом для плетіння можуть бути різноманітні нитки: шнур, тасьма, сутаж, лляна мотузка, джгут, конопляний шпагат, тонкий дріт тощо.

Найкращі в роботі бавовняні нитки. Вони міцні, м’які й добре в’яжуться у вузли. Можна користуватися синтетичними нитками з нейлону і капрону. Вони мають красивий вигляд, легко в’яжуться у вузли, добре фарбуються, але кінці їх швидко розпускаються, тому, закінчивши роботу, у готовому виробі їх слід злегка обвуглити сірниками.

 

  1. Практична робота.

У макраме існує багато вузлів, які використовують із глибокої давнини. Розглянемо вузол, який найбільш широко використовують у сучасній техніці плетіння - лівосторонній плоский вузол.

За кількістю ниток, які використовують у в’язанні, вузли поділяють на вузли з однієї нитки, двох ниток, основні та орнаментальні.

Прикріпити нарізані нитки до планки можна кількома способами.

 Спосіб 1:

Складіть нитку навпіл. Підведіть петлю під планку, потім перехиліть петлю на себе через планку і просиліть через неї вільні кінці ниток. Петля буде за двома кінцями ниток і утворіть «замочок» знизу.

Спосіб 2:

Складіть нитку навпіл. Петлю прикладіть згори на планку. Два вільні кінці ниток просиліть в петлю знизу вгору через планку. Затягніть туго нитки. Утворився «замочок» зверху.

Лівосторонній плоский вузол

Належить до вузлів, які виконують на трьох і більше нитках,.

У процесі плетіння не всі нитки виконують однакову функцію. Нитки, навколо яких плетуть, виконують роль основ, а нитки,  якими плетуть вузли, - це робочі нитки.

Прикріпіть на планці дві нитки (чотири кінці). Середні нитки 2 і 3 – нитки основи, ліва 1 і права 4 – робочі нитки. Візьміть лівою рукою нитку 1 і покладіть її на основи 2 і 3. Правою рукою робочу нитку 4 покладіть на робочу нитку 1 далі під основи 2 і 3 і витягніть її в петлю, що утворилося між робочою ниткою 1 і основами 2 і 3. У разі повторення лівосторонніх (або правосторонніх) вузлів одержимо кручений джгут. З таких джгутів можна плести кашпо.

  1. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Розгляньте уважно речі, виконані в техніці макраме і знайдіть кручені джгутики

 

  1. Підсумки уроку.

Макраме – не тільки дуже красивий вид декоративного мистецтва, але  і простий у виконанні.

  1. Домашнє завдання.

Придбати побутовий шнур 10 м для плетіння підставки під гаряче.

 

docx
Додано
13 березня 2020
Переглядів
2943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку