Урок "Поняття про відокремлення. Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених означеннях."

Про матеріал

Урок надає учням поняття про відокремлені члени речення, формує вміння визначати їх у реченнях, правильно інтонувати речення з відокремленими членами, навчає вживати розділові знаки при них, правильно використовувати в усному й писемному мовленні.

Перегляд файлу

Тема: Поняття про відокремлення. Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених означеннях.

Мета:

          Освітня: дати учням поняття про відокремлені члени речення, формувати вміння визначати їх у реченнях, правильно інтонувати речення з відокремленими членами, навчити вживати розділові знаки при них, правильно використовувати в усному й писемному мовленні;

          Розвивальна: розвивати творчі вміння самостійно розв’язувати нові пізнавальні завдання; удосконалювати мисленнєві дії аналізувати, порівнювати, систематизувати й узагальнювати, доводити й обґрунтовувати; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння редагування, моделювання, конструювання синтаксичних конструкцій з відокремленеми означеннями; за допомогою мовленнєво­-комунікативного дидактичного матеріалу розвивати спостережливість, уважність, кмітливість як важливі елементи розумової діяльності людини;

          Виховна: за допомогою мовного матеріалу прищеплювати учням любов до українського слова, бажання ним спілкуватись, виховувати любов до української музики та повагу до українських музикантів.

Обладнання:відеокліп гурту «Океан Ельзи» «Не твоя війна», ілюстрації до теми, роздатковий матеріал, підручник.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

1.Перегляд відеокліпу гурту «Океан Ельзи» «Не твоя війна».

2.Бесіда за змістом відеокліпу.

  • Чому, на вашу думку, ми розпочали із перегляду саме цього відеокліпу?
  • Чи є гурт «Океан Ельзи» популярним на даний час і чому?
  • Що в цій пісні пов’язує нас із попередньою темою?

  ІI.   Актуалізація опорних знань учнів

1.Хвилинка спостережень

   Завдання учням. Виразно прочитайте вислів О. Гончара про мову, правильно інто- нуючи виділені слова. Від яких слів і які питання треба ставити до виділеної графічно й комами смисло-граматичної групи слів? Роль якого члена виконує ця група слів у реченні?

    Українська мова сьогодні — це мова, що, увібравши найцінніше з надбань минулих віків, перебуває в невпинному розвитку.

2.Бесіда

 — Яку роль виконують головні та другорядні члени речення?

 — Що таке дієприслівниковий зворот? Яка його роль у реченні?

 — Що таке дієприкметниковий зворот?

— Як виділяються дієприкметникові та дієприслівникові звороти в реченні?

Що таке означення?

Яка роль означення в мовленні?

  Які бувають означення?

  Чим виражають узгоджені означення?

  Неузгоджені?

II.  Мотивація навчальної діяльності школярів. Повідомлення теми й мети уроку

— Сьогодні ми розпочнемо вивчення теми «Відокремлені члени речення, відокремлене означення» Питання, котре сьогодні вивчається, важливе в синтаксисі, адже воно пов'язане  з поняттям «пунктуаційна грамотність».

ІIІ. Сприйняття й засвоєння навчального матеріалу

1. Опрацювання схеми «Відокремлені члени речення».

 2. Слово вчителя.

План пояснення нового матеріалу

1) Які члени речення називаються відокремленими. Розділові знаки.

2) Умови відокремлення другорядних членів.

3) Непоширені й поширені відокремлені другорядні члени речення.

4) Уточнюючі члени речення.

5)Відокремлені означення.

Орфоепічна хвилинка «Наголошуй правильно»

  Дочка, донька, український, випадок, вимова, вимога, 11, 14, помилка, черговий, гуртожиток, завдання, читання, виразно, ознака, поняття.

„ ІV. Закріплення знань, умінь і навичок

1.Робота з текстом.

Відшукати у тексті відокремлені члени речення, вказати який це другорядний член речення(дієприкметниковий зворот, дієприслівниковий зворот чи інший другорядний член речення)

Історія створення гурту «Океан Ельзи»

  Український рок-гурт, створений у Львові. Це відбулося 12 жовтня 1994 року. Лідером гурту є Святослав Вакарчук. "Океан Ельзи", визнаний публікою і критиками,  є найкращим рок-гуртом і найкращим live-гуртом СНД і Східної Європи. На рахунку гурту понад мільйон проданих дисків на території України і Росії. 

  1992 р. Денис Глінін, будучи юним студентом економічної енергетики Львівського політехнічного інституту, збирає гурт "Клан тиші" з своїх однокласників Андрія Голяка та Павла Гудімова і просто нового знайомого Юрія. Гурт, граючи потихеньку, не має особливих амбіцій.

    У 1994 р. Андрій Голяк одружується і покидає групу — "Клан тиші" перетворюється у тріо. У березні 1994 р. тріо знайомиться з Святославом Вакарчуком, студентом теоретичної фізики Львівського університету ім. І. Франка  Влітку 1994 р. він, молодий і енергійний, приходить на першу репетицію, а з осені четвірка репетирує регулярно. Офіційною датою народження гурту  "Океан Ельзи" вважається 12 жовтня 1994 р. Святослав стає автором більшості текстів і музики гурту, а також її вокалістом.

   У грудні 1994 р. гурт робить свої перші чотири демо-записи на студії "Галвокс".  12 січня 1995 р. ОЕ вперше влаштовує концерт на площі перед Львівським оперним театром. У тому ж році гурт перемагає на фестивалі "Червона Рута" у Львові. В 1996 році «Океан Ельзи» активно їздить по фестивалях. Серед українських: «Таврійські ігри» і «Перлини сезону»-96. Також львів'янам вдалося виступити у Франції та Німеччині. Виходить максі-синґл «Будинок зі скла», у звучанні якого вже чітко сформовано музичний стиль ОЕ. Згодом хлопці знайомляться зі своїм майбутнім продюсером Віталієм Клімовим та виступають на «Рок-Екзистенції 1997».

    Здобувши популярність у Львові та досвід виступів по всій країні, ОЕ на початку 1998 року переїжджає до Києва і готує матеріал для першої повноцінної платівки.

   Вокаліст Святослав Вакарчук як посол доброї волі Програми Розвитку ООН для молоді в Україні бере участь у багатьох соціальних та культурних проектах. Зокрема, всі кошти, отримані від продажу синґлу «Веселі, брате,часи настали…», було призначено для дитячого будинку в місті Макіївка. В 2006 р. рок-гурт зіграв безкоштовний концерт для українських миротворців у Косово.

 Випущений у 2005 році підручник з історії України зазначає «Україну знають у світі й за досягненнями у мистецтві. У багатьох країнах є шанувальники у гурту „Океан Ельзи“», і містить фотографію «Юлія Тимошенко й лідер гурту „Океан Ельзи“ Святослав Вакарчук».

   25 квітня 2007 року гурт «О. Е.» презентував новий альбом «Міра». Новий реліз, присвячений загиблому звуко-продюсерові «Океану Ельзи» Сергію Толстолузькому.,    учасники гурту вважають  найбільш «роковим» за всю історію команди.  

2.Пунктуаційний дискурс.

   Пояснити пунктограму поданих речень.

  1. Гернсбах – місто в Німеччині, де відбувся перший закордонний виступ гурту (липень 1996-го). 2."Відпусти" – перша пісня, написана Святославом Вакарчуком. Йому тоді було 16 років. 3.14 грудня 2013 колектив виступив у своєму першому, "золотому" складі на Євромайдані. 4.Спочатку гурт планували назвати просто "Океан", потім вирішили розбавити назву ім'ям "Ельза". 5.21 червня 2014 "ОЕ" став першим українським гуртом, який відіграв концерт на київському "Олімпійському" (70 тисяч місць).

Матеріал для вчителя

       Як саме створилася ця назва розповідає Славко Вакарчук: "Пам'ятаю, сидів вдома і дивився "Підводну одісею команди Кусто". Саме в той момент ми напружено думали про назву гурту, і мене вразив океан, гарні рибки, глибина підводного світу, а головне - система: з одного боку, усе чітко працює, а з іншого - все ірраціонально: тобто ми не можемо це ані пояснити, ані усвідомити, ані охопити. Подумав, чому б не назватися "Океаном". Але, здалося, що саме слово "океан" - надто широке і незрозуміле, до того ж, була велика ймовірність того, що групи з такою назвою вже існують. І ще здалось, що називатися "Океаном" - надто пафосно. Якби тоді, в 1995 році, ми знали, що станемо тими, ким стали зараз, можливо, і залишились би "Океаном". Але тоді мені не вистачило сміливості (можливо і на краще). У мене з'явилася ідея: зменшити слово "океан", придумати йому жіноче ім'я, тому що є певна гармонія в тому, щоб чоловічій групі дати жіноче ім'я. Була поставлена задача вибрати таке ім'я, яке б однаково звучало на українській, російській і англійській мовах. Далі все було досить просто: ми взяли список жіночих імен і обрали те, яке сподобалося найбільш за все."

3.Робота з підручником.

Виконання вправи 350 (Перебудуйте речення так, щоб поширені означення відокремлювались. Перебудовані речення запишіть.)

4.Творче завдання.

Скласти зв’язне висловлювання на тему: Чому мені подобається, або не подобається гурт «Океан Ельзи».

V. Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання.

1.Вивчити теоретичний матеріал з теми.

2.Виконати вправу 353.

VI. Підсумок уроку

Гра «Хто перший?»

Сконструюйте речення з поданих слів, укажіть відокремлені члени речення.

Хмарки, небу, по, розкидані; пливли, легенькі, вітром. Село, розкиданими, зоряним, зачароване, небом, хороше, хатками, синіє. Вкриті, яблуні, гілля, нахилили, рясно, плодами, землі, до.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка для роботи на уроці

1.Орфоепічна хвилинка «Наголошуй правильно»

  Дочка, донька, український, випадок, вимова, вимога, 11, 14, помилка, черговий, гуртожиток, завдання, читання, виразно, ознака, поняття.

2.Робота з текстом.

Відшукати у тексті відокремлені члени речення, вказати який це другорядний член речення(дієприкметниковий зворот, дієприслівниковий зворот чи інший другорядний член речення)

Історія створення гурту «Океан Ельзи»

  Український рок-гурт, створений у Львові. Це відбулося 12 жовтня 1994 року. Лідером гурту є Святослав Вакарчук. "Океан Ельзи", визнаний публікою і критиками,  є найкращим рок-гуртом і найкращим live-гуртом СНД і Східної Європи. На рахунку гурту понад мільйон проданих дисків на території України і Росії. 

  1992 р. Денис Глінін, будучи юним студентом економічної енергетики Львівського політехнічного інституту, збирає гурт "Клан тиші" з своїх однокласників Андрія Голяка та Павла Гудімова і просто нового знайомого Юрія. Гурт, граючи потихеньку, не має особливих амбіцій.

    У 1994 р. Андрій Голяк одружується і покидає групу — "Клан тиші" перетворюється у тріо. У березні 1994 р. тріо знайомиться з Святославом Вакарчуком, студентом теоретичної фізики Львівського університету ім. І. Франка  Влітку 1994 р. він, молодий і енергійний, приходить на першу репетицію, а з осені четвірка репетирує регулярно. Офіційною датою народження гурту  "Океан Ельзи" вважається 12 жовтня 1994 р. Святослав стає автором більшості текстів і музики гурту, а також її вокалістом.

   У грудні 1994 р. гурт робить свої перші чотири демо-записи на студії "Галвокс".  12 січня 1995 р. ОЕ вперше влаштовує концерт на площі перед Львівським оперним театром. У тому ж році гурт перемагає на фестивалі "Червона Рута" у Львові. В 1996 році «Океан Ельзи» активно їздить по фестивалях. Серед українських: «Таврійські ігри» і «Перлини сезону»-96. Також львів'янам вдалося виступити у Франції та Німеччині. Виходить максі-синґл «Будинок зі скла», у звучанні якого вже чітко сформовано музичний стиль ОЕ. Згодом хлопці знайомляться зі своїм майбутнім продюсером Віталієм Клімовим та виступають на «Рок-Екзистенції 1997».

    Здобувши популярність у Львові та досвід виступів по всій країні, ОЕ на початку 1998 року переїжджає до Києва і готує матеріал для першої повноцінної платівки.

   Вокаліст Святослав Вакарчук як посол доброї волі Програми Розвитку ООН для молоді в Україні бере участь у багатьох соціальних та культурних проектах. Зокрема, всі кошти, отримані від продажу синґлу «Веселі, брате,часи настали…», було призначено для дитячого будинку в місті Макіївка. В 2006 р. рок-гурт зіграв безкоштовний концерт для українських миротворців у Косово.

 Випущений у 2005 році підручник з історії України зазначає «Україну знають у світі й за досягненнями у мистецтві. У багатьох країнах є шанувальники у гурту „Океан Ельзи“», і містить фотографію «Юлія Тимошенко й лідер гурту „Океан Ельзи“ Святослав Вакарчук».

   25 квітня 2007 року гурт «О. Е.» презентував новий альбом «Міра». Новий реліз, присвячений загиблому звуко-продюсерові «Океану Ельзи» Сергію Толстолузькому.,    учасники гурту вважають  найбільш «роковим» за всю історію команди.  

3.Тренувальна вправа.

   Пояснити пунктограму поданих речень.

  1. Гернсбах – місто в Німеччині, де відбувся перший закордонний виступ гурту (липень 1996-го). 2."Відпусти" – перша пісня, написана Святославом Вакарчуком. Йому тоді було 16 років. 3.14 грудня 2013 колектив виступив у своєму першому, "золотому" складі на Євромайдані. 4.Спочатку гурт планували назвати просто "Океан", потім вирішили розбавити назву ім'ям "Ельза". 5.21 червня 2014 "ОЕ" став першим українським гуртом, який відіграв концерт на київському "Олімпійському" (70 тисяч місць).

4.Творче завдання.

Скласти зв’язне висловлювання на тему: Чому мені подобається, або не подобається гурт «Океан Ельзи».

5.Гра «Хто перший?»

Сконструюйте речення з поданих слів, укажіть відокремлені члени речення.

Хмарки, небу, по, розкидані; пливли, легенькі, вітром. Село, розкиданими, зоряним, зачароване, небом, хороше, хатками, синіє. Вкриті, яблуні, гілля, нахилили, рясно, плодами, землі, до.

docx
Додав(-ла)
Гаврилюк Юлія
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
21 травня 2019
Переглядів
1877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку