Презентація до уроку позакласного читання Рей Дуглас Бредбері "Іржа"

Про матеріал

Оповідання Рея Бредбері "Іржа" розповідає про світ в якому, майже безперервно, триває війна. І про те, як одна людина бажала зробити його кращим... А для цього не потрібні машини та бомби.

«Хочу жити в мирі. Хочу почути, що за одну ніч якимось чином усі гармати в світі покрились іржею, хвороботворчі бактерії в оболонках бомб стали нешкідливими, танки вимерли, мов доісторичні страховиська, потонули в асфальтових болотах»

Винайдено прилад, який нарешті зупинить всі війни, секунду і всі металеві предмети перетворилися на іржу. Але дикун не може без війни…

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель німецької мови та зарубіжної літератури Запорізької гімназії №81 Запорізької міської ради. Світлана Добришина

Номер слайду 2

«Іржа»Рей Бредбері«Хочу жити в мирі. Хочу почути, що за одну ніч якимось чином усі гармати в світі покрились іржею, хвороботворчі бактерії в оболонках бомб стали нешкідливими, танки вимерли, мов доісторичні страховиська, потонули в асфальтових болотах»

Номер слайду 3

Рей Дуґлас Бре́дбері (22 серпня 1920, Вокіґан, Іллінойс, США – 5 червня 2012, Лос-Анджелес) – один із найвідоміших американських письменників-фантастів, автор близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів,  есе,п'єс для театру і радіо, кіно- й телесценаріїв. 

Номер слайду 4

Гросмейстер фантастики. Твори письменника є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків Бредбері є унікальним явищем в американській літературі. А за його внесок до жанру фантастики Бредбері став 10-м лауреатом премії «Гросмейстер фантастики» (1989), був нагороджений Всесвітньою премією фентезі за заслуги перед жанром (1977), а також був включений до Залу слави фантастики Першого фендому.

Номер слайду 5

«Жюль Верн був моїм батьком. Веллс – мудрим дядечком. Едгар Аллан По доводився мені двоюрідним братом, він як кажан – вічно мешкав у нас на темному горищі. Флеш Гордон та Бак Роджерс – мої брати і товариші. Ось вам і вся моя рідня. Ще додам, що моєю матір'ю, цілком ймовірно, була Мері Воллстонкрафт Шеллі, авторка Франкенштейна. Ну, ким я ще міг стати, як не письменником-фантастом із такою сімейкою»

Номер слайду 6

Оповідання Рея Бредбері "Іржа" розповідає про світ в якому, майже безперервно, триває війна.І про те, як одна людина бажала зробити його кращим... А для цього не потрібні машини та бомби.

Номер слайду 7

Щоб позбавити світ війн, сержант-пацифіст винаходить прилад, що перетворює зброю на іржу. Військова техніка зруйнована, і полковник пускається за сержантом у погоню, озброївшись ніжкою від стільця.

Номер слайду 8

Іржавіння — це корозія заліза. Корозія (від лат. сorrosio — роз'їдання) — це процес самовільного руйнування металів та їх сплавів під впливом зовнішнього середовища. У результаті корозії погіршуються властивості виробів: зменшуються їх міцність, пластичність, блиск, знижується електропровідність, тощо.

Номер слайду 9

До полковника доходять чутки про психічний стан сержанта Холліса. Полковник викликає молоду людину на розмову, пропонує перевести на інше місце служби. Сержант розповідає про своє прагнення світу у всьому світі. Головну причину воєн він бачить у озброєнні. Полковник не згоден з його точкою зору і вважає, що причина воєн у самих людях. Для досягнення абсолютного світу сержант багато працював і винайшов прилад, який за допомогою іржі руйнував всю військову техніку.

Номер слайду 10

Полковник починає підозрювати у Холліса психічний розлад. Він спрямовує сержанта до психіатра. Прощаючись, сержант іде. Після відходу Холліса полковник отримує підтвердження, що винахід, що перетворює метал на іржу, існує. Це він розуміє після того, як замість металевої ручки виявляє купку іржі.

Номер слайду 11

По телефону полковник наказує розстріляти Холліса, але вся зброя вже перетворилася на іржу. Командир бере замість зброї ніжку стільця, розламану об стіну, і пускається в погоню.

Номер слайду 12

Любі учні! Є книжки цікаві, а є дуже цікаві. До якого розряду віднести оповідання "Іржа" Рей Дуглас Бредбері вирішуватиме вам! З неймовірним хвилюванням сприймається написане. Кожен крок, кожен нюанс дивує. У ході історії спостерігається помітна внутрішня зміна головного героя, від імпульсивності та емоційності у бік виваженості та розважливості. Значна увага приділяється місцю подій, що відбуваються, що надає барвистості та реалістичності того, що відбувається.

Номер слайду 13

Актуальність проблематики, взятої за основу, можна віднести до розряду вічних, адже поки є люди, то їхні стосунки завжди будуть складними та різноманітними. Основна увага приділена складності у взаєминах, але легка іронія згладжує гострі кути та знімає напруженість із читача. За допомогою опису подій з різних сторін, безлічі точок зору, автор поступово розвиває сюжет, що у свою чергу захоплює читача, не дозволяючи нудьгувати. Ця історія - це своєрідна загадка, поставлена ​​читачеві, і звичайною логікою її не розгадати, до останньої сторінки.

Номер слайду 14

Істотну роль успішному, яскравому і динамічному навколишньому світі зіграли вміло підібрані зорові образи. Глибоко чіпляє непередбачена, складно прогнозована остання сцена і подальша проблематика, залишаючи місце для самостійного домислення майбутнього. З допомогою натяків, малозначимих деталей поступово зростає головне ціле. Оповідання "Іржа" Рей Дуглас Бредбері читати можна необмежену кількість разів, тут є і філософія, і історія, і психологія, і трагедія, і гумор.

Номер слайду 15

Винайдено прилад, який нарешті зупинить всі війни, секунду і всі металеві предмети перетворилися на іржу. Але дикун не може без війни…

Номер слайду 16

Цитати з тексту:— А що робили б ви, офіцери, і ми, солдати, та й увесь світ, якби одного дня всі прокинулися й побачили, що гармати сточила іржа?

Номер слайду 17

Цитати з тексту: Думаєте, я все це вигадую про свій прилад, — сказав сержант: — Але це правда. Він такий маленький, що його можна сховати навіть у цій пачці сигарет. І діє на дев'ятсот миль навкруг. Настроївши свій прилад на певний різновид сталі, я можу за кілька днів об'їхати всі Штати. Іншим державам це не дасть ніякої переваги, бо тільки-но вони наблизяться до нас, їхня зброя теж розсиплеться. Потім я полечу до Європи. І через якийсь місяць світ назавжди позбудеться воєн. Зовсім не розумію, як мені вдалося його винайти! Це щось неймовірне. Так само неймовірне, як і атомна бомба, Я вже цілий місяць зважую все це. Мене непокоїть — а що станеться, коли зняти панцир, як ви сказали. Але тепер я вже майже вирішив: Розмова з вами допомогла мені все з'ясувати. Колись нікому й на думку не спадало, що з'являться літаки, що будуть атомні вибухи, як ось і тепер ніхто не вірить, що коли-небудь на землі настане мир. А він таки настане.

Номер слайду 18

Цитати з тексту: Десь там зараз — йому не треба ні самому бачити, ані чути чиїхось свідчень — ангари розсипалися на м'яку руду іржу, літаки ставали буруватим порохом, що його розвіює вітер, а танки повільно осідали у розжарений гудрон шляхів, тонули, мов динозаври (так він їх назвав, здається) в доісторичних асфальтових болотах. Ваговози розпадалися в коричнюватих омахах диму, шофери вискакували на дорогу, і тільки самі шини все котилися вдалину.

Номер слайду 19

«Іржа»Рей БредберіЧитаємо українською мовою. Текст: https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=2276 Аудіокнига: https://www.youtube.com/watch?v=m. KGJbmafi. Z0 https://www.youtube.com/watch?v=Uw. B4 AUCHT5 A

pptx
Додано
5 травня
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку