Урок-презентація "Числівник: значення, морфологічні ознаки,синтаксична роль"

Про матеріал
Розробка уроку української мови у 6 класі на тему "Числівник: значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль". (Герої мультфільму "Мадагаскар"). Презентаія містить схеми, пояснення, таблиці та завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Числівник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

НАША МЕТА:- поглибити знання про числівник як частину мови- повторити розряди числівників за значенням (кількісні та порядкові) і за будовою (прості, складні та складені)- розвивати вміння розпізнавати числівники в тексті, визначати рід і число (у порядкових), відмінки та синтаксичну роль числівників

Номер слайду 3

Пригадаймо…

Номер слайду 4

Пригадаймо…

Номер слайду 5

Цікаво знати…

Номер слайду 6

УВАГА!!!

Номер слайду 7

Розгляньте таблицю)))

Номер слайду 8

Завдання:- опрацювати теоретичний матеріал підручника

Номер слайду 9

Прочитайте текст. Випишіть числівники та визначте розряд за значенням У центральному зоопарку Нью-Йорка жили четверо друзів: лев Алекс, зебра Марті, жираф Мелман і гіпопотамиха Глорія. Коли один з «мушкетерів» таємничо зник, інші відразу пішли на пошуки. Радісна зустріч відбулася, але незабаром всю веселу четвірку зловили і відправили додому… до Африки. В дорозі їх наздогнала корабельна аварія, а прокинулися друзі на березі загадкового місця під назвою Мадагаскар. Мадагаскар – острів та держава в західній частині Індійського океану. Його площа 590 тисяч км². Мадагаскар — гірська країна: другу частину острова займають гірські хребти. Мадагаскар вважається однією з найменш розвинених держав світу. 75,5% населення кваліфікується як бідне, а дохід на душу населення становить 260 доларів США. Мадагаскар називають  «островом-мрією». Іноземних туристів сюди вабить краса природи, багатство і різноманітність рослинного і тваринного світу, а також самобутність національної культури.

Номер слайду 10

Перевір себе!!!- четверо друзів: кількісний, збірний;- один з «мушкетерів» : кількісний, ціле число;веселу четвірку: числівник перейшов у іменник;- п'ятсот дев'яносто тисяч: кількісний, ціле число;- другу частину: порядковий;- однією з найменш розвинених держав: кількісний, ціле число;- сімдесят п'ять цілих і п'ять десятих відсотків : кількісний, дробовий;- двісті шістдесят доларів: кількісний, ціле число.

Номер слайду 11

Завдання:- запишіть речення:- «Хитра та підступна мисливиця Дюбуа вже третій день не давала спокою Алексові».- випишіть числівники, визначте їх рід, число, відмінок, розряд та групу за будовою;- визначте синтаксичну роль числівників;- поясніть правопис власних назв.

Номер слайду 12

ПЕРЕВІРКА)))- Третій – чоловічий рід, однина, Н.в., порядковий, за будовою простий. - У реченні виконує синтаксичну роль означення.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сьогодні на уроці ми………Розглянули…Повторили розряди числівників, а саме…Нагадали, що числівник має граматичні категорії…З'ясували, що числівник виконує синтаксичну роль…

Номер слайду 15

УВАГА))) ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ!!!Скласти три речення, використовуючи числівники.

pptx
Додано
27 вересня 2020
Переглядів
1108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку