Урок, Презентація, "Конспект уроку з історії для 6 -го класу на тему "Культура Стародавнього Єгипту"

Про матеріал

Ознайомити учнів з розвитком єгипетської писемності, науки, літератури, архітектури, живопису, літератури, музики. Визначити особливості культури Давнього Єгипту; розвивати уміння учнів відповідати на питання, виконувати творчі та пошукові завдання; сприяти розширенню кругозору учнів та активізації їх пізнавального інтересу до вивчення культури Давнього Єгипту; перевірити вміння учнів правильно оперувати засвоєними поняттями та термінами; сприяти вихованню почуття прекрасного та естетичних смаків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КУЛЬТУРА ДАВНЬОГО ЄГИПТУ

Номер слайду 2

ПІСЛЯ ЦЬОГО УРОКУ ВИ ЗМОЖЕТЕ: розповідати про писемність Давнього Єгипту та наукові знання єгиптян, порівнювати навчання у сучасних школах та у школах Давнього Єгипту; аналізувати малюнки із зображенням єгипетських пам’яток старовини; розгадувати ребуси і шаради на тему « Культура Давнього Єгипту»; отримати досвід участі в інтелектуальних іграх.

Номер слайду 3

ВІКТОРИНА

Номер слайду 4

РОЗГАДАЙТЕ РЕБУС М = Ф ” ‘ ‘

Номер слайду 5

ФАРАОН

Номер слайду 6

РОЗГАДАЙТЕ КРОСВОРД

Номер слайду 7

КУЛЬТУРА – СУКУПНІСТЬ МАТЕРІАЛЬНИХ І ДУХОВНИХ ЦІННОСТЕЙ, СТВОРЕНИХ ЛЮДСЬКИМ СУСПІЛЬСТВОМ. Освіта; Наука; Архітектура; Скульптура; Живопис; Музика; Писемність та інші види мистецтва.

Номер слайду 8

ПИСЕМНІСТЬ

Номер слайду 9

П И С Е М Н І С Т Ь Розеттський камінь, знайдений у 1759р. Шампольйоном Жан Франсуа Шампольйон Фрагмент письма ієрогліфами – «письмо слова бога» Площа Писемності у Франції. Монументальне зображення Розеттського каменю.

Номер слайду 10

ГРА “ЩО? ДЕ? КОЛИ?) Це одна з візиток Єгипту. Її часто привозять як сувенір із Єгипту. Річ рослинного походження. Опосередковано пов’язана з р. Ніл. Має пряме відношення до культури Єгипту. Служить для збереження інформації. Має дивний процес створення, бо для її виготовлення використовується спеціальний молоток.

Номер слайду 11

ПРОЦЕС ВИГОТОВЛЕННЯ ПАПІРУСУ

Номер слайду 12

ПРОЦЕС ВИГОТОВЛЕННЯ ПАПІРУСУ

Номер слайду 13

П А П І Р У С

Номер слайду 14

КАРТИНИ НА ПАПІРУСІ

Номер слайду 15

ВПРАВА «СЕНКАН» Назвати 2-3 іменника Назвати 2-3 прикметника Дієслово або речення Числівник Замініть це поняття іншим іменником

Номер слайду 16

СЕНКАН Ієрогліфи Складні, загадкові. Передають, зберігають, цікавлять. Малюнкова писемність Стародавнього Єгипту. Писемність.

Номер слайду 17

СЕНКАН Ієрогліфи Складні, загадкові. Передають, зберігають, цікавлять. Малюнкова писемність Стародавнього Єгипту. Писемність.

Номер слайду 18

А Р Х І Т Е К Т У Р А Х р а м Хатшепсут Луксорський і Карнакський храми Статуї висотою 20 м – комплекс фараона Аменофіса III

Номер слайду 19

П і р а м і д и Археологи нарахували 80 єгипетських пірамід. Самі знамениті три великі піраміди біля Гізи: Хеопса (Хуфу), Хефрена (Хафра) і Мекеріна (Менкаура)

Номер слайду 20

Перша піраміда - ступінчата піраміда, побудована приблизно у 2670 р. до н.е., нагадує кілька поставлених один на одну щораз менших по масштабу плит. Архітектор Імхотеп розробив спеціальний спосіб кладки з тесаного каменю. Піраміда Джосера розташована у Саккарі, неподалік від древнього Мемфіса. (Висота - 62 метри).

Номер слайду 21

М О Н У М Е Н Т А Л І З М Саркофаг Вирубана з єдиного каменю скульптура завдовжки у 80 м та висотою 20 метрів - Сфінкс, лев з головою людини та обличчям фараона Хефрена Маска Фараона Тутанхамон Сфінкс

Номер слайду 22

С К У Л Ь П Т У Р А Скульптура Нефертіті і Аменхотепа Богиня Хатор

Номер слайду 23

Ж И В О П И С Розпис на гробниці Нахта Розпис на гробниці Рамзеса II Рельєфне зображення родини Ехнатона

Номер слайду 24

МОВА. Розгадайте шараду. Перше – початкова буква алфавіту. Друге – людина, яка не має ніяких прав і ніякої власності. Ціле – житель сучасного Єгипту. АРАБ

Номер слайду 25

ВИНАХОДИ ЄГИПТЯН Норія – давнє водопідйомне колесо, яке діяло під дією течії річки Гончарний круг Стародавні єгипетські медичні інструменти

Номер слайду 26

ПРОДОВЖІТЬ ФРАЗУ У Єгипті говорили: « Таємниця лікаря – знання ходу…» Назвіть цей орган людського організму, за ходом якого можна було визначити стан здоров’я людини. СЕРЦЯ

Номер слайду 27

МУЗИЧНА КУЛЬТУРА А р ф а та ф л е й т а На яких музичних інструментах грали єгиптяни?

Номер слайду 28

СУЧАСНИЙ ЄГИПЕТ

Номер слайду 29

Єгипет - держава на стику двох континентів Азії і Африки Єгипет займає території близько мільйона квадратних кілометрів, але 95% площі - це пустеля. 90% населення Єгипту проживає на 3% територій в дельті Нілу. Єгипет межує з Лівією на заході, з Суданом на півдні, з Ізраїлем на північному сході і має вихід до двох морів - Середземному на півночі і Червоному морю на сході. Ніл - найдовша в світі річка, її протяжність складає більш ніж 6 400 км.

Номер слайду 30

ПРАПОР ЄГИПТУ

Номер слайду 31

столиця Єгипту і найбільше місто Африки. Єгиптяни його часто називають مصر — Маср Каїр стоїть по обох берегах річки Ніл в північній частині Єгипту. Столиця держави - Каїр

Номер слайду 32

Лівійська пустеля Це величезна рівне плато, одне з найпосушливіших місць на планеті. Але це не суцільний пісок і бархани. В основному це тверда млява поверхня з каменя і вапняку, де зрідка з'являються чудеса природи - живлені підземними джерелами оазиси.

Номер слайду 33

НІЛ - СВЯЩЕННА РІЧКА Ніл -одна з двох найбільших по протяжності річок в світі. Водні ресурси Ніла з давніх часів використовуються для зрошування і природного добрива полів, рибальства, водопостачання і судноплавства.

Номер слайду 34

Червоне море Червоне море - внутрішнє море Індійського океану. Воно лежить між Аравійським півостровом і Африкою Особливість Червоного моря полягає в тому, що в нього не впадає жодна річка вода в Червоному морі кристально чиста. Температура води навіть взимку не опускається нижче +20 градусів, а влітку досягає +27 . У Червоному морі водиться близько тисячі видів риб, у тому числі унікальних, зростає близько 150 видів коралів.

Номер слайду 35

ТВАРИННИЙ СВІТ Єгипетський голопай Чапля

Номер слайду 36

Єгипетська мау

Номер слайду 37

РОСЛИННИЙ СВІТ

Номер слайду 38

НАСЕЛЕННЯ Основна частина населення — єгиптяни (араби) Релігія: 90% населення країни сповідають іслам. Останні 10% сповідають християнство. Державна мова Єгипту – арабська Грошова одиниця - єгипетський фунт.

Номер слайду 39

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ Основа - блюда з риби і морепродуктів Національним делікатесом вважається голуб, фарширований рисом і запечений на грилі. Свинину в Єгипті не їдять. З баранини або яловичини роблять гуляш з луком. Напої в Єгипті дуже всілякі: кава, фруктові соки Кошари- варені боби або злаки, змішані із смаженим луком і залиті дуже гострим соусом Фрукти - яблука, інжир, фініки, гуава і ін.

Номер слайду 40

ОСНОВНЕ ЗАНЯТТЯ ЄГИПТЯН Основні заняття сучасних жителів Єгипту — сільське господарство, ремесла, торгівля, туристичний бізнес, інші сфери послуг. Єгипет славиться довговолокнистою бавовною, цитрусовими і фініками, а також травами, використовуваними для виготовлення ліків і в парфюмерії.

Номер слайду 41

ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА «КЛАСИФІКАЦІЯ»

Номер слайду 42

«Сьогодні мені не вдалося...» «Я й не підозрював...»

Номер слайду 43

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Повторити основні дати і поняття теми “Давній Єгипет; Підготуватися до практичної роботи. Намалювати малюнок до теми “ Давній Єгипет” і відобразити на ньому те, що вам найбільше запам’яталося під час вивчення історії цієї країни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Головченко Мія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Головченко Мія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Головченко Мія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
7237
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку