Урок + презентація "Надзвичайні ситуації у приміщенні"

Про матеріал
Ознайомитись із надзвичайними ситуаціями, які можуть статися у приміщенні, виробити алгоритм дій під час них; дізнатися цікаві факти про надзвичайні ситуації; виховувати шанобливе ставлення до професій, які допомагають впоратись із надзвичайними ситуаціями.
Перегляд файлу

Тема. Надзвичайні ситуації у приміщенні.

Мета. Ознайомитись із надзвичайними ситуаціями, які можуть статися у приміщенні, виробити алгоритм дій під час них; дізнатися цікаві факти про надзвичайні ситуації; виховувати шанобливе ставлення до професій, які допомагають впоратись із надзвичайними ситуаціями.

Обладнання. План евакуації зображений на ватмані; позначки вогню, води, аптечки, поліцейського капелюха; картки для роботи учнів; електронна презентація.

Хід заняття.

І. Організаційний момент.

-Дзвоник всім нам дав наказ:

До роботи швидше в клас!

Біля парти станем чемно –

Плине час хай недаремно.

Будемо уважні і старанні всі.

Сядемо рівненько на місця свої.

  • Діти, перш ніж ми почнемо заняття, давайте з вами повторимо, як ми маємо працювати? (чітко відповідати, уважно слухати, не шуміти та не відволікатись і. т. ін.)Молодці! Отже, розпочнемо.

ІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Дітки, сьогодні,15 квітня  у нашій школі проходить День цивільного захисту. Тож нас із вами чекають захоплюючі пригоди на уроці. На протязі всього нашого заняття ви будете мати змогу ознайомитись із різними надзвичайними ситуаціями. Тож не будемо гаяти часу і вперед працювати!

  • Подивіться на фото нашої планети з Космосу.
  • Яка вона на вашу думку ?
  • Але живучи на Землі, люди не замислюючись роблять їй дуже боляче: руйнують надра, змінюють русла річок, забруднюють повітря і воду, знищують рослини і тварин.
  • Наша планета дуже болісно реагує на таке ставлення і, нерідко відповідає нам «взаємні-стю»: стихійними лихами від яких руйнуються міста, села, дороги і, навіть інколи гинуть люди.
  • Що зображено на слайдах? ( Стихійні лиха)

Такі ситуації називаються надзвичайними.

 Отже Н.С. – такі ситуації, що призводять до порушення норм життя, а іноді до загибелі людей та знищенні матеріальних цінностей.

СТИХІЙНІ ЛИХА

  1. ЗЕМЛЕТРУС

Дії при землетрусі.
C:\Users\антонина\Desktop\Zemletryusenie.jpg
Якщо землетрус застав вас у будинку, найкраще протягом 15-20 секунд вибігти на відкриту місцевість. Не можна стояти поблизу будівель, високих стін; не користуйтесь ліфтом. Якщо неможливо вибігти на вулицю сховайтесь під стіл, в шафу або відчиніть двері і станьте у дверний отвір. Обличчя закрийте руками, щоб не поранитися склом. Тримайтесь подалі від вікон та скляних перегородок.

Якщо підземні поштовхи застали вас на вулиці – відійдіть далі від будівлі, ліній електропередач. Не торкайтесь обірваного дроту – він може бути під напругою. В автобусі не треба зчиняти паніку, бити вікна, рватися до дверей. Водій зупинить автобус і відкриє двері.
 

 ІІ. ПОВІНЬ
C:\Users\антонина\Desktop\16517-11u.jpg
Якщо вода застала вас у полі, лісі, треба вийти на підвищені місця або вилізти на дерево. Можна використати всі предмети, які зможуть триматися на воді (дошки, уламки дерев). Якщо ви знаходитеся у домі, треба перенести необхідне майно на вищі поверхи або в ті місця, які не затоплюються водою. Обов’язково вимкнути газ. електрику, взяти документи, теплі речі, їжу.



ІІІ. ПОЖЕЖА
C:\Users\антонина\Desktop\243022.jpg
Палаючий будинок залишають накрившись з головою мокрою ковдрою або верхнім одягом. В задимлених приміщеннях треба рухатися поповзом або пригнувшись. Якщо пожежа застала вас в степу або в лісі, кордон вогню слід переходити проти вітру, прикривши обличчя та голову одягом.

Правила пожежної безпеки.

Забороняється:

- розводити багаття в лісах, заростях очерету, поблизу хлібних полів;

- не можна палити сірники та кидати їх, не загасивши в полі, лісі.

Правила поведінки вдома.

Обережно користуватися вогнем, нагрівальним, електричним, газовим приладдям, не забувати вимикати після користування.

  • РАДІАЦІЯ

1.при повідомленні про радіаційну небезпеку ,у відсутності дорослих, зачинити фрамуги, кватирки, вікна, двері;


  • 2.одягнути одяг, що захистить тіло (довгі рукава, комбінезони тощо);
  • 3.користуватися ватно-марлевою пов’язкою, або просто закрити при необхідності рот тканиною, рукавом одягу;
  • звернутися до дорослих (сусіди, знайомі, родичі, що знаходяться найближче).

Якщо загроза зникла, необхідно виконати просту санітарну обробку:

  • одяг зняти, витрусити, віддати дорослих для обробки (заходити з зони радіаційного забруднення в одязі не можна);
  • мити 3-5 хвилин чистою водою руки, обличчя, шию (обов’язково з милом);
  • прополоскати чистою водою рот (воду не ковтати);
  • почистити зуби;
  • відкриті частини тіла протерти вологими тампонами, або просто тканиною.

 

 3. Створення проблемної ситуації.

(Лунає сирена).

Вчитель:

 - Діти, що може означати цей сигнал?

(Для звернення уваги населення в екстрених випадках (надзвичайних ситуаціях) для передачі інформації включаються сирени, а також інші сигнальні засоби (гудки фабрик, заводів, кораблів), які тривають 5 хвилин. Цей сигнал означає: «Увага всім!»

Бесіда.
- Як ви думаєте , коли лунає такий сигнал? ( у разі небезпеки, аварії , катастрофи, надзвичайної ситуації)

Висновок: Тому щоб бути завжди готовими і правильно діяти в різних ситуаціях і проводиться День ЦО.

- Які завдання ЦО в обороні України?

(Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій; оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайної ситуації; захист населення; організація і проведення рятувальних робіт в районах лиха; організація життєзабезпечення населення під час надзвичайних ситуацій; навчання населення діям в надзвичайних ситуаціях).

- Як дізнатися, яка надзвичайна ситуація сталася?

(Після отримання звукового сигналу необхідно увімкнути телевізор або радіоприймач і уважно прослухати інформацію про обстановку, що сталася, та вказівки штабу ЦО).

Висновок: прослухавши інформацію штаба ЦО треба діяти без паніки у строгому порядку до рекомендацій штаба.

 

План уроку

Подивіться на дошку. Що ви бачите? (на дошці на ватмані намальований план евакуації).

А хто знає як називається ця схема, для чого вона? (план евакуації складають для того, щоб кожна людина під час надзвичайної ситуації могла вийти з приміщення якомога швидше).

  • А які надзвичайні ситуації, що можуть застати вас удома, ви знаєте? (пожежа, затоплення, вибух природного газу, землетрус та ін.) 
  • Але зверніть увагу, він в нас незвичайний. На ньому є перешкоди. І для того, покинути школу, нам доведеться із ними впоратися.

Завдання

Але подивіться, щойно ми почали рух, як на нашому шляху виникла перша перешкода. Що ж сталося?(на плані намальована пожежа).

  • Для того, щоб з нею впоратися, ми маємо відчути себе у ролі кого? (пожежників). Правильно, бо саме пожежники можуть приборкати це лихо! У вас на парті є завдання, з яким ви маєте впоратись, працюючи в парах. Отже, у вас є малюнки різних предметів, а ви маєте обрати серед них ті, які використовують саме пожежники.(на партах картинки: протигаз, пожежна машина,вогнегасник, машина швидкої допомоги, жезл поліцейського, драбина, костюм пожежника).
  • Давайте перевіримо. (на екрані по черзі з’являються предмети, які діти мали обрати). 

Цікавинка.

  • До речі! На нашій планеті є самозаймисті рослини. У місцях з теплим кліматом зростає трав’янистий квітка білий ясенець. У його листі містяться ефірні олії, і в спеку вони можуть самозайматися. Але сама квітка залишається цілою і неушкодженою. 

 Групова робота.

Завдання

  • Ми вправно впорались і тепер можемо рухатись далі. Швидше до виходу, орієнтуючись по стрілочкам на плані… Але знову перешкода! Діти, що сталося? (на малюнку зображено землетрус). 
  • Для того, щоб подолати цю надзвичайну ситуацію вам потрібно зі слів, які є в кожного на парті, скласти речення.
  • Обведи помилки в порадах.
  • Пригадай як правильно діяти під час землетрусу.  ( всього 6 речень, кожне з яких розповідає як поводитись при землетрусі).

 

Речення.

  1. Займіть безпечне місце у приміщенні.
  2. Уникайте сходів та ліфтів.
  3. Поводьтеся спокійно, ніякої паніки.
  4. Перечекайте землетрус у будівлі.
  5. Тримайтеся подалі від важких предметів.
  6. Не вистрибуйте з вікна.
  • Отже, перевіряємо 

Цікавинка.

  • До речі, вчені розробили спеціальне ліжко, яке може врятувати людину під час землетрусу. Якщо починаються поштовхи, воно ховає людину у відсік, в якому заздалегідь заготовлені медичні препарати, вода та їжа. Ось так! 

Завдання

  • Можемо рухатись далі до виходу. Подивіться, … Та не все так просто. На шляху залишилась ще одна перешкода. Подивіться уважно на картинку, що це? (зображено газовий балон).
  • Як ви гадаєте, діти, що це за лихо? (витік газу). 
  • Правильно. Нам обов’язково потрібно розібратися і подолати цю надзвичайну ситуацію. І для того, щоб виконати це завдання потрібно буде гарно постаратися. На ваших партах лежить пазл, який потрібно правильно зібрати. Якщо виконати завдання як слід, то ви з’ясуєте, без чого не обійтись рятувальникам під час цієї надзвичайної ситуації( на пазлі намальований протигаз                       ).
  • Правильно. У мене є протигаз і я пропоную спробувати його одягти першому учню, який впорався із цим завданням. 

Цікавинка.

  • До речі, існують протигази не лише для людей, а й для коней та собак. Їх дуже широко застосовували у воєнні роки. 
  • Скажіть, діти, а як же потрібно поводитись, якщо ви почули запах газу? ( відкрити вікна та двері, вийти на вулицю, викликати службу газу за номером 104, ні в якому разі не запалювати сірників).
  • Завдання « ЗНАХІДКА»
  • -Знайшли пакет в коридорі. Що робити з пакетом?
  • Перегшлянемо відео. Прослухаємо поради служби НС.

Завдання групове

  • (Для допомоги населенню, яке потрапило у небезпеку, існують особливі формування людей, оснащені технікою. Вони працюють як у мирний, так і у воєнний час. До таких формувань належать рятувальні служби на воді, у горах; служба швидкої допомоги; служба надзвичайних ситуацій; пожежна охорона; газова служба тощо. - Пригадайте рятувальні машини, з якими ми ще часто зустрічаємося в житті. (Швидка допомога, служба газу, міліція, пожежна машина )- виставити малюнки цих машин на дошку. - За якими номерами ми можемо їх викликати по телефону? 10 (101 – пожежна машина, 102 – міліція, 103 – швидка допомога, 104 – газова служба ) – прикріпити картки з номерами під машинами .
  • Робота на картках (Надписати номери аварійних служб)
  •  
  1. VI. Підсумок уроку.
  • Подивіться на план евакуації. Нарешті шлях школярів вільний і вони мають змогу залишити приміщення школи без ушкоджень. А це означає, що ми з вами плідно попрацювали на уроці та впорались із усіма завданнями. 
  • Тож дайте відповідь на таке запитання. Які ж надзвичайні ситуації ми подолали під час заняття?
  • Яка з них вам здається найнебезпечнішою?
  • Усі люди, які допомагають населенню під час таких випадків дуже хоробрі, сильні духом, рішучі. У вас на парті позначки, які відповідають певній професії. Назвіть ці позначки. (вогонь, газ, поліцейський капелюх, аптечка.) 
  • Яким професіям відповідають ці позначки? (пожежник, рятувальник, поліцейський, лікар).
  • Оберіть позначку тієї професії, яка здається вам найбільш небезпечною, відповідальною та потрібною. Приклейте її на відповідний аркуш (на дошці аркуші, куди діти чіпляють позначки).
  • Подивіться, всі аркуші заповнені, то ж усі ці фахи є надзвичайно потрібними мирному населенню. А наше з вами завдання не заважати їхнім діям, всіляко допомагати. А, можливо, хтось із вас оволодіє однією з цих професій.
  • Дякую за роботу, урок закінчено!

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Natalya Karabut
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
3815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку