Урок + презентація + тест у 10 класі з української літератури на тему "І. Франко. Життєвий і творчий шлях".

Про матеріал

Даний урок ознайомить учнів з етапами життєвого і творчого шляху письменника, розкриє жанрове й тематичне розмаїття його творчості, сформує власне ставлення до таких особистостей, як І.Франко, виховає інтерес до його творчості.

Перегляд файлу

Тема. І.Я. Франко. Життєвий і творчий шлях митця

Мета: ознайомити учнів з етапами життєвого і творчого шляху

письменника, розкрити жанрове й тематичне розмаїття його творчості, формувати власне ставлення до таких особистостей, як І.Франко, виховувати інтерес до творчості

Тип уроку: засвоєння нових знань

Обладнання: портрет І.Франка, виставка творів письменника, презентація «Життєвий і творчий шлях митця», документальний фільм

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Мотивація навчальної діяльності

Вступне слово вчителя

Є люди, як свічки,-

Згорають і відходять у небуття.

Є люди, як зірки,-

Горять і світять все життя.

Та ні, це не зірки холодні , мертві,

Вони – сонця, засвічені у небі,

Які горять й обігрівають все

І не згасають, і не згаснуть…

 

Іван Якович Франко є, беззаперечно, найпомітнішою та найдіяльнішою постаттю української культури на зламі 19-20 ст. Поет, публіцист, літературознавець, критик, людина енциклопедичних знань, відомий політичний і громадянський діяч…

Як сказав П. Загребельний: «Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював Іван Франко і в якій би він не був великий»

 

  1. Опрацювання нового матеріалу

Слово вчителя

На сьогоднішній урок ми поділили клас на 2 групи: «Біографи» і «Літературознавці»

Перша група готували біографію письменника, інша  - презентацію «Багатогранна творчість І.Франка»

І зараз ми перевіримо наскільки плідно попрацювали ці групи

Проблемне запитання (спільне для груп)

  •              Чи  згодні ви з  такою думкою: «Франко – велетенське море, а кожен дослідник лише ходить його берегом»?

Виступи «Біографів» і «Літературознавців»

Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі на Дрогобиччині в шанованій людьми досить заможній родині  коваля Якова. Мати Івана – Марія Кульчицька – була родом із сусіднього села, мала гарний голос, любила своїм дітям співати та розповідати казки.

Оскільки в Нагуєвичах школа знаходилась далеко від оселі батьків, Яків віддав шестирічного Івана до початкової школи в Ясеницю- Сільну. За 2 роки навчання в ній хлопчик навчився писати і читати по-українськи, по-польськи і по-німецьки, вивчив чотири арифметичні дії.

У 1864 році батьки віддали Івана в Головну міську школу Дрогобича. Після успішного іспиту за перший клас Франка зарахували до другого. Скромний, по-сільському одягнений хлопчик скоро звідав усі знущання і образи від паничів-однокласників та окремих учителів. На превелике диво дирекції в кінці навчального року Іван виявився найкращим учнем. Батько був присутній на екзамені, тішився успіхами своєї пізньої дитини і навіть заплакав від радощів. Через два місяці старенького батька не стало.

Залишившись напівсиротою, Іван почав підробляти на життя, пишучи учням твори. Вчитель дивувався, що всі вихованці раптом так порозумнішали, перестали списувати, зуміли кожен по-своєму розкрити тему. Він і уявити не міг, що більшу частину творчих робіт класу писав Франко.

Господарство батьків почало занепадати. І мати змушена була вийти заміж за фізично здорового і дуже милосердного хлопця Гриню Гаврилика, який став справжнім батьком для її дітей. Вітчим дав можливість найстаршому сину дружини продовжити навчання і відправив Івана в Дрогобицьку гімназію, де був високий рівень викладання. 1872 року хлопець втратив і матір. Здавалось, вітчим після смерті жінки міг би пустити сиріт по світу голими й босими, але Гринь не посягнув на майно Франків.

Після 7 класу Франко задумав подорож по рідному краєві. Будучи репетитором Ярослава Рошкевича, Іван познайомився зі своїм першим коханням – Ольгою Рошкевич. Перешкодою до їх щастя став арешт Франка та його захоплення соціалізмом, який передбачав безбожність, а батько нареченої, священик Рошкевич, цього Іванові простити не міг, хоч дуже поважав його, пророчив хлопцеві велике майбутнє.

Другим коханням Франка значно пізніше стала Юзефа Дзвонковська, красуня небаченої вроди. Франко освідчився їй у любові, просив руки, але Юзя, знаючи про те, що в неї туберкульоз і вік її недовгий, відмовила Франкові і померла самотньою тридцятилітньою народною вчителькою.

Третя любов – Целіна Журовська – мала зовсім інший характер. Це була єдина з коханих Франка, яка не любила прета, не розуміла і не хотіла розуміти його поривань, холодно реагувала на освідчення і вірші і тільки на схилі літ втямила, хто любив її й обезсмертив своєю любов´ю. Про три свої великі любові Франко найкраще сказав у поезії «Тричі мені являлася любов»

Тричі мені являлася любов,

Одна несміла, як лілея біла,

З зітхання й міри уткана, із снов

Сріблястих, мов метелик, підлетіла,

Купав її в рожевих блисках май,

На пурпуровій хмарі вранці сіла

І бачила довкола рай і рай!

Вона була невинна, як дитина,

Пахуча, як розцвілий свіжо гай…

 

Явилась друга  - гордая княгиня…

Бліда, мов місяць, тиха і сумна,

Таємна і недоступна, мов святиня.

Мене рукою зимною вона

Відсунула й шепнула таємно:

«Мені не жить, тож най умру одна!»

І мовчки щезла там, де вічно темно…

 

Явилась третя – женщина чи звір?

Глядиш на неї – і очам приємно,

Впивається її красою зір.

То разом страх бере, душа холоне

І сила розливається в простір…

 

В останньому класі гімназії Франко налагодив стосунки з журналами та видавництвами. У львівському журналі «Друг» він почав друкуватися під псевдонімом Дженжалик.

Влітку 1875 року  Франко успішно закінчив гімназію і в жовтні його зарахували на філософський факультет Львівського університету. Юнак і тут виявив свої здібності і вже з січня 1876 року почав одержувати210 злотих із заохочувальної стипендії, а також, як найталановитіший студент, був звільнений від оплати за навчання.

У Львові Франко стає членом «Академічного гуртка», починає дружити з  М. Павликом. У студентському журналі «Друг» друкує свої переклади, вірші, публіцистичні праці. За зв´язки з російськими  революціонерами та українцями зі Сходу поліція робить у Франка обшуки і 12 червня 1877 року садить у в´язницю. «Запхано мене до найгіршої камери, до злодіїв, убивць та інших звичайних злочинців»,- підсумовував юнак. У камері було 18-28 чоловік, злочинці зробили місце Франкові коло вікна, де було найхолодніше, і в окремі дні поет прокидався припорошений снігом. Ці шість тижнів суворого арешту у львівській в´язниці вплинули на долю, кар´єру, на вибрану в житті дорогу. Згодом Іван разом із товаришем і співв´язнем М. Павликом починає видавати на кошти, одержані від М.Драгоманова та Олени Пчілки, журнал «Громадський друг». Це видання постійно закривали, доводилося змінювати назву на «Дзвін», «Молот».

Насичена діяльність Франка була перервана другим його несподіваним арештом у березні 1880 р. й тримісячним ув´язненням у коломийській тюрмі. Митця звинуватили в підбурюванні місцевих селян проти «законного порядку» і влади. Після звільнення Франко, хворий на малярію, голодний, ішов пішки з Коломиї до рідного села. Спочатку староста заборонив йому мешкати в Нагуєвичах, аж доки не надійде паспорт із Дрогобича. Знесилений митець змушений був повернутися  до Коломиї під наглядом жандарма. «Тяжка це була дорога, після котрої мені на обох ногах повідпадали нігті на пальцях», - писав Франко.

Через матеріальну скруту  він змушений жити в Нагуєвичах у вітчима й працювати по господарству. Часу на творчість не було, тож він писав уночі. У таких умовах письменник пише повість «Захар Беркут», перекладає трагедію «Фауст» Гете, поему «Німеччина» Гейне, пише статті про Т.Шевченка.

З 1883 року він знову у Львові, тут він працює в журналі «Зоря». Перебуваючи в травні 1886 року в Києві на вечорі творчої інтелігенції,поет знайомиться зі слухачкою Вищих університетських курсів для жінок Ольгою Хорунжинською. Через рік вони одружилися. Поет писав, що одружився з нею «з доктрини», тобто їхній шлюб мав символізувати єдність Східної та Західної України. Родинне життя їх було нелегким.  Та незважаючи на це, Ольга була вірною дружиною, доброю матір´ю (народила Франкові чотирьох дітей), дала гроші на його навчання в аспірантурі. Вони разом видавали журнал «Життє і слово», поет присвятив дружині одну із кращих своїх збірок «З вершин і низин». 

Після здобуття ступеня доктора філософії Франкові, одначе, не вдалося влаштуватися на вільне місце професора у Львівському університеті,оскільки міністерство не затвердило його на цій посаді з політичних міркувань. У безвиході письменник ціле десятиліття мусив працювати журналістом у польських і австрійських виданнях!!!

У 1895 році Франко погодився балатуватися до парламенту. Але внаслідок підтасовок і грубих махінацій австрійської і польської влади депутатом він не став.

У 1897 році Іванові Яковичу зробили операцію очей. Цей рік можемо вважати найтяжчим у житті письменника. Після появи його критичної статті «Поет зради»(про А.Міцкевича), поляки зробили проживання Франка у Львові неможливим. На будинку поета з´явилося гасло «Геть Франка», на дереві хтось вночі почепив манекен, схожий на поета. Дружина не змогла винести цькувань і нервово захворіла. Камінь, який був кинутий у Івана Яковича на вулиці, потрапив у голову синові Андрієві, який промучився після цього рік і помер.

Однак письменнику вдалося перемогти обставини й повернутися до активного життя. Він стає одним із засновників Української національно-демократичної партії, видає роман «Перехресні стежки», створює поему «Мойсей», пише надзвичайно цінний « Нарис історії української літератури».

«Академією в одній особі» називали його сучасники, відзначаючи до того ж володіння чотирнадцятьма мовами.

 У 1908 році письменник тяжко захворів: турбували нирки, почався параліч рук. Незважаючи на лікування, Франко міг  писати лише за допомогою спеціального пристрою.  Останні роки були надзвичайно складними для письменника, адже синів забрали на фронт, дружина лежала в лікарні. «Мені грозить просто голодна смерть», - писав Іван Якович у ті дні.

У 1915 році віденським професором Йосипом Застирцем Франка було висунуто на здобуття Нобелівської премії. Заяву професора підтримали провідні науковці світу. Проте незабаром Франка не стало, премію ж одержав інший митець.

В останні дні письменника доглядали студенти й сторонні люди. Його серце перестало битися 28 травня 1916 року. Некрологи надрукували десятки газет Європи. Похорон був багатотисячним, але поховали Франка у чужій вишиваній сорочці й єдиному старенькому костюмі. Грошей на окрему могилу не було, тому його поховали у позиченій ямі на шість домовин. Лише через 10 років митця перепоховали. На могилі встановили символічну скульптуру каменяра, що розбиває скелю, прокладаючи шлях у нове життя. Хоча, на нашу думку,  він був скоріше українським Мойсеєм, ніж скало -ломом.

Виступ «Літературознавців» з презентацією «Багатогранна творчість І. Франка»

Перегляд документального фільму «Іван Франко»

Учасники груп обговорюють проблемне питання

4. Узагальнення вивченого

Проект «Іван Франко:   універсальність таланту»

  • Поет (11 прижиттєвих збірок)
  • Мовознавець (знав 14 мов)
  • Перекладач, автор переспівів
  • Науковець (доктор наук)
  • Фольклорист, етнограф ( 400 пісень, 1800 коломийок)
  • Прозаїк (10 повістей і романів,майже 100 творів малої прози)
  • Громадський діяч (очолював філологічну секцію НТШ)
  • Політик (організував Русько-українську радикальну партію, балатувався до австрійського парламенту та галицького сейму)
  • Драматург (написав понад 10 драм)
  • Історик літератури (монографія «Нарис історії української літератури»)
  • Публіцист
  • Філософ
  • Видавець (альманахи «Дзвін», «Молот», журнали «Життє і слово», «Світ», «Літературно-науковий вісник»)

 

 

   В. Варшавського університету

 

7. Укажіть, скільки томів нараховувалось у бібліотеці І.Франка під час його навчання у Дрогобицькій гімназії

 А. 20

 Б. 500

 В. 1000

8. Назва журналу, у якому І.Франко вперше став працювати

 А. «Друг»

 Б. «Дзвін»

 В. «Громадський друг»

9. Укажіть, кому І.Франко присвятив збірку «З вершин і низин»

 А. Ользі Рошкевич

 Б. Ользі Хоружинській

 В. Лесі Українці                                                                                                                                                        

10. Де І. Франко захистив докторську дисертацію

 А. У Віденському університеті

 Б. У Львівському університеті

 В. У Київському університеті

11. Скількома мовами володів письменник

 А. 14

Б. 15

В. 6

12. Чому І.Франко не отримав Нобелівську премію

 А. Помер

 Б. Відмовився

 В. Через інтриги російської влади

 

 

5. Оцінювання учнів

6. Домашнє завдання

Скласти тестові завдання з теми «Життєвий і творчий шлях  І.Франка»

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Багатогранна творчість І. Я. Франка. МУЛЬТИМЕДІЙНА ПРЕЗЕНТАЦІЯз української літератури. Вільховецький НВК

Номер слайду 2

Іван Франко – трибун народний,Пророк-ватаг, ратай-співець,І громадянин благородний…М. ВоронийІван Франко - це розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і передчуття щастя України. України і людськості…Максим Рильський. Вічний революціонер, і Каменяр, і Пророк, який розмовляє з Богом, Іван Франко – універсальний геній…Дмитро Павличко

Номер слайду 3

Проблемне питання - Чи згодні ви з такою думкою: “ Франко – велетенське море, а кожен дослідник лише ходить його берегом”

Номер слайду 4

4Іван Якович Франко (1856 – 1916)Як син селянина, вигодуваний твердим мужицьким хлібом, я почуваю себе до обов'язку віддати працю свого життя тому простомународові. І. Франко

Номер слайду 5

27 серпня 1856 у селі Нагуєвичах на Дрогобиччиніу сім’ї сільського коваля, шанованої людини,Якова Франка та Марії Кульчицької народився первісток Ясь.

Номер слайду 6

Незвичайно здатною дитиною до навчання виявився Йвась. Був обдарованим від природи, мав добру пам’ять, не знав труднощів у навчанні.

Номер слайду 7

Освіту здобував: Початкова школа с. Ясениця Сільна;Дрогобицька монастирська школа ченців-василіан;Дрогобицька гімназія;Львівський університет;У Відні захищає дисертацію, здобуває вчений ступінь доктора філософії. У гімназії

Номер слайду 8

Ольга Рошкевич Тричі мені являлася любов. Одна несміла, як лілея біла, З зітхання й мрій уткана, із обснов Сріблястих, мов метелик, підлетіла. Купав її в рожевих блисках май, На пурпуровій хмарі вранці сіла І бачила довкола рай і рай! Вона була невинна, як дитина, Пахуча, як розцвілий свіжо гай.

Номер слайду 9

Юзефа Дзвонковська. Явилась друга — гордая княгиня, Бліда, мов місяць, тиха та сумна, Таємна й недоступна, мов святиня. Мене рукою зимною вона Відсунула і шепнула таємно: "Мені не жить, тож най умру одна!" І мовчки щезла там, де вічно темно.

Номер слайду 10

Целіна Журавська. Явилась третя — женщина чи звір? Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. То разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтями вп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась, Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

12 Журнал “Громадський друг” (“Дзвін”, “Молот”), який видавали Іван Франко та Михайло Павлик у 1878 р.

Номер слайду 13

Ольга Хоружинська. СПАСИБІ ТОБІ, МОЄ СОНЕЧКО, ЗА ПРОМІНЧИК ТВІЙ - ЩИРЕ СЛОВЕЧКО! ЯК ПРОМІНЧИКА НЕ ЗДОБУТЬ ПРИТЬМОМ, СЛОВА ЩИРОГО НЕ КУПИТЬ СРІБЛОМ,.. ТОЖ ЗА ДАР МАЛИЙ, А БЕЗЦІННИЙ ТВІЙ.

Номер слайду 14

Шлюб Івана Франка та Ольги Хоружинської став політичною злукою Сходу й Заходу

Номер слайду 15

15 Українські журнали, у виданні яких брав участь І. Франко.

Номер слайду 16

Музей-садиба Івана Франка у Нагуєвичах

Номер слайду 17

Помер Іван Якович 28 травня 1916р. Некрологи друкували десятки газет Європи. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.

Номер слайду 18

Глибока шана Великому поводиреві українського народу

Номер слайду 19

Творча спадщина. Усебічно обдарований, енциклопедично освічений, надзвичайно працьовитий, Франко виявив себе на багатьох ділянках української культури. Був поетом, прозаїком, драматургом, критиком й істориком літератури, перекладачем, видавцем. Сюжети для творів Франко черпав з життя і боротьби рідного народу, з першоджерел людської культури — зі Сходу, античної доби, Ренесансу. Був «золотим мостом» між українською і світовими літературами. Нерідко Івана Франка називають титаном праці. Євген Маланюк свого часу писав: «Свідомо чи несвідомо, з власного пересвідчення чи з чужого голосу, але кожен, почувши ім'я Франка, здіймає шапку незалежно від свого місця народження. Тут діє інстинкт величі».

Номер слайду 20

20Іван Франко написав майже 50 казок. У світі Франкової казки

Номер слайду 21

21 Поема "Мойсей"– це заповіт українському народові з метою нагадати, що навіть із віковічного рабства завжди є вихід.

Номер слайду 22

22 Тому й самого Франка часто називали українським Мойсеєм.

Номер слайду 23

23 Поема "Іван Вишенський" – твір про видатного письменника-полеміста українського середньовіччя, який своїм запальним словом будив у серцях людей почуття честі й гідності.

Номер слайду 24

24 Шедевром світової літератури визнано збірку "Зів’яле листя", яку сам автор назвав "ліричною драмою".

Номер слайду 25

25 Роман "Перехресні стежки" друкувався на сторінках львівського журналу "Літературно-науковий вісник" упродовж усього 1900 року.

Номер слайду 26

26 На сценах наших театрів ось уже багато років з незмінним успіхом іде спектакль “Украдене щастя” за однойменною п’єсою Івана Франка

Номер слайду 27

27 У дослідженнях фольклору Франко не лише очолював передову науку в Україні. Він робив помітний внесок у розвиток світової фольклористики.

Номер слайду 28

28 У спадок нашій фольклористичній науці Іван Франко залишив найбільший скарб – "Студії над українськими народними піснями"

Номер слайду 29

29 Письменник переклав українською твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур, у т.ч. зразки вавилонської, єгипетської, староіндійської, староарабської словесності, античного письменства.

Номер слайду 30

30 Величезною історико-культурною подією в нашому житті стало видання 50-томного зібрання творів письменника. ТОМ 1 ТОМ 50

Номер слайду 31

31"Каменярі" – один з найвідоміших віршів І. Франка. У нього він уклав усю пристрасть громадянина, усю палкість патріота, увесь талант поета.І всі ми вірили, що своїми руками. Розіб’ємо скалу, роздробимо граніт. Що кров’ю власною і власними кістками. Твердий змуруємо гостинець і за нами. Прийде нове життя, добро нове у світ

Номер слайду 32

Франко на сьогодні єдиний український поет, щодо номінування якого на здобуття Нобелівської премії з літератури  доступні відомості (інформація про номінантів є закритою впродовж 50 років). На його честь 1962-го року місто Станіслав було перейменовано в Івано-Франківськ, а також селище міського типу Янів було перейменовано в Івано-Франкове. Також на вшанування Івана Франка названо вулиці у багатьох містах України (зокрема, в Івано-Франківську, Києві, Львові, Тернополі, Черкасах, Хмельницькому) та кількох населених пунктах Росії (Москва, Липецьк, Перм,Тула, Чебоксари),  Казахстану й Канади. На його честь названо астероїд 2428 Каменяр. Цікавинки

Номер слайду 33

Лицьова сторона банкноти номіналом 20 гривень. 2000-ий рік. Лицьова сторона банкноти номіналом 20 гривень. 2003-ий рік. Марка України номіналом 70 копійок. Марка України номіналом 3000 купоно-карбованців. 1994-ий рік. Монета номіналом п'ять гривень випущена до 150-річчя Івана Франка в 2006-ому році. Монета номіналом п'ять гривень випущена до 150-річчя Івана Франка в 2006-ому році.27-29 липня 2012-го року в Нагуєвичах відбувся «Франко Фест» — музично-мистецький фестиваль, присвячений Іванові Франку. На Львівщині «Франко фест» у перший день зібрав до 20 тис. учасників.

Номер слайду 34

Іван Франко: універсальність таланту Поет (11 прижиттєвих збірок) Мовознавець (знав 14 мов) Перекладач, автор переспівів Науковець (доктор наук) Фольклорист, етнограф (400 пісень, 1800 коломийок) Прозаїк (10 повістей і романів, майже 100 творів малої прози) Громадський діяч (очолював філологічну секцію ) Політик (організував Русько-українську радикальну партію, балатувався до австрійського парламенту та галицького сейму) Драматург (написав понад 10 драм) Історик літератури (монографія “Нарис історії української літератури” ) Публіцист Філософ Видавець ( альманахи “Дзвін”, “Молот”, журнали “Життє і слово”, “Світ”, “Літературно-науковий вісник” )

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галас Катерина Палівна
    дякую. дуже допомогли
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
1 червня 2018
Переглядів
7286
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку