Урок-реквієм “Герої не вмирають”

Про матеріал
Урок-реквієм до Дня пам'яті Небесної сотні. Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Перегляд файлу

Урок-реквієм

“Герої не вмирають”

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Хід уроку

СЛАЙД 2

Викладач:

Герої такі не вмирають,

Вони будуть вічно живі.

Героїв завжди пам’ятають

На небі й на рідній землі!

Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується!

СЛАЙД 3

Ведучий:  Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.

СЛАЙД 4

Летіли легко, хоч Майдан ридав..

І з кров ю перемішана сльоза….

А батько сина ще не відпускав..

 

Й заплакав Бог, побачивши загін —

Спереду–сотник, молодий, вродливий,

І юний хлопчик в касці голубій ,

І вчитель літній – сивий-сивий..

 

І рани їхні вже не їм болять..

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла..

СЛАЙД 5

Немає жителя в Україні, який би не знав про трагедію, що сталася 2014 року на Майдані Незалежності. Під час Революції Гідності в самому серці України стався масовий розстріл людей.

ДИСКУСІЙНЕ ПИТАННЯ : Скажіть, кого ж зараз ми називаємо «Небесною сотнею»? Звідки така назва?

 «Небесною сотнею» називають  українців,  які загинули в центрі  Києва,  на Майдані,  на вулицях Грушевського та Інститутській. Загинули під час масових акцій протесту  протягом зими 2013-2014 років. 

 

На Майдані був прийнятий розподіл на сотні, аналогічно розподілу на військові загони часів Запорізької Січі. Сотні мали свої назви від регіонів, звідки приїхали люди, наприклад Львівська сотня, Донецька сотня, Дніпропетровська  та ін..

 

Загиблих назвали НЕБЕСНОЮ Сотнею. Вважають, що їхні душі потрапили до раю, і з неба Сотня продовжує охороняти Україну.  Сотні історій, сотні людських життів, сотні героїв! Сьогодні ми їх згадуємо, бо не маємо права забувати!

 

СЛАЙД6

А найстрашнішими та найтрагічнішими була ніч з 18 на 19 лютого – ніч Апокаліпсису, як назвали її пізніше, після якої наступив  «чорний четвер» – 20 лютого. Саме в ці дні на очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. Під час кривавих сутичок та від куль снайперів на Майдані загинуло близько сотні  людей.

Нерівною була ця боротьба. Сила – проти гарячого серця. Зло – проти добра. Куля – проти мрії.

 

СЛАЙД 7-12 – фото подій, 13 – перегляд відеоролика хронічки подій + прощання з героями.

 

 

СЛАЙД 14

Ми закликаємо вас сьогодні згадати  усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

Загиблі люди з Небесної Сотні мали сім’ї та друзів, вчилися або працювали, мали захоплення та симпатії. Серед них були студенти й педагоги, художники та журналісти.

 

Мабуть, в останню перед розстрілом ніч хтось із цих хлопців згадував свою домівку, хтось свою дівчину чи сестричку, хтось мамині смаколики або друзів з університету. Але вони лишалися там, у серці Києва, і з Україною в серці. Дехто задається питанням: «Чи були вони жертвами злочину чи героями?»

ДИСКУСІЙНЕ ЗАПИТАННЯ: з цим самим запитанням сьогодні і я до вас звертаюся. Як думаєте, загиблі на майдані стали жертвами злочину чи героями?

Історики говорять, що не можна одразу ж давати адекватну оцінку подіям: мають минути роки, стихнути емоції, загоїтися рани. Держава визнала їх героями: їхніми іменами названо вулиці й площі в різних містах України 20 лютого, згідно з Указом Президента, відзначаємо День пам’яті Героїв Небесної Сотні усім загиблим під час Євромайдану посмертно присуджено звання Героя України засновано державну нагороду — Орден Героїв Небесної Сотні, якою відзначають мужніх громадян за захист України, за самовіддане служіння народу. Небесна Сотня вірила в майбутнє України, заплативши за це найбільшу ціну, на яку здатна людина — життя. Тому маємо вірити в Україну і ми, бути чесними з людьми й собою, маємо боротися з несправедливістю.

По черзі демонструються слайди 15, 16,17.

СЛАЙД 18

Ми не маємо права забувати про них, про тих, хто пожертвував життям заради нашого майбутнього!

СЛАЙД 19 – відео «Небесна сотня поїменно»

Кожен загиблий на Майдані перетворився на янгола-охоронця для нашої Батьківщини. У кожного з вас на парті є паперовий янгол, я прошу кожного з вас, для вшанування загиблих прикріпити цього янгола на дошку, де зображені контури України.

Під пісню «Пливе кача» учні прикріплюють паперових янголів на дошку.

Саме так символічно і наочно, ми бачимо, що наша країна під надійною охороною, в свою ж чергу кожен з нас також не має схибити, ви просто маєте стати гарними людьми і тоді нашу Україну  чекає гарне майбутнє! Тоді, ці жертви, точно, не будуть марними!

 

.

 

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Лавренко Анна
Додано
10 червня 2021
Переглядів
983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку