Урок "Розробка композиції. Створення ескізного малюнку виробу."

Про матеріал

Мета цього уроку - засвоєння учнями знань про підбір ниток для вишивання, формування знань про ескіз; розвивати свідоме виконання правил безпечної праці; виховання охайності, дбайливого ставлення до обладнання, свідомого виконання правил з техніки безпеки.

Перегляд файлу

Тема. Розробка композиції. Створення ескізного малюнку виробу.

Мета: засвоєння учнями знань про підбір ниток для вишивання, формування знань про ескіз; розвивати свідоме виконання правил безпечної праці; виховання охайності, дбайливого ставлення до обладнання, свідомого виконання правил з техніки безпеки.

Тип уроку: комбінований

Інструменти та матеріали: тканина, нитки, п'яльця, голка, ножиці, копіювальний папір або калька.

Хід уроку

1.     Організаційна частина

2.     Актуалізація знань

2.1  Повідомлення теми уроку

2.2  Цільова установка уроку

2.3  Перевірка опорних знань учнів, необхідних для проведення наступних елементів уроку:

-         Які ви знаете види вільної гладі?

-         Які є способи перенесення малюнку на тканину?

-         Що таке джерела інформації?

2.4  Пояснення характеру і послідовності роботи учнів на уроці.

3.  Мотивація навчально-трудової діяльності.

Сьогодні на уроці ми навчимося створювати ескіз малюнку, здійснювати правильний підбір ниток, використовувати правильне поєднання кольорів. Все це допоможе нам створити гарну композицію вишивки.

4.     Формування нових знань.

Розробка композиції вишивки.

Композиція — це побудова, структура, розміщення і взаємозв'язок складових частин художнього твору, з'єднання їх в єдине ціле. Ця побудова має бути обумовлена змістом, характером і призначенням твору.

Художня якість вишивки значною мірою залежить від композиції малюнка — творчого поєднання різних елементів узору, однакових за змістом, кольором, формою.

Композиція малюнка для вишивки повинна відповідати багатьом вимогам:

-        насамперед вона залежить від призначення і форми оздоблюваного виробу, якості матеріалу. Не можна, наприклад, оздоблювати легкі тканини важкою, щільною вишивкою.

-      узор вишивки повинен відповідати характеру переплетіння ниток і роду волокон тканини, а сама вишивка — художнім вимогам до даного виробу.

-         вишивка ні в якому разі не повинна заважати практичному призначенню виробу і в той же час має робити його гарним.

-     слід також ураховувати, що кожний виріб потребує свого особливого композиційного рішення.

-         для композиції вишивки особливо характерна орнаментальність.

Ескіз, вимоги до ескізу.

Ескіз- це швидко виконаний вільний малюнок, неприпустимий як готова робота.

Порядок виконання ескізу.

1.     Назва виробу

2.     Матеріали, з яких виготовлений виріб.

3.     Форма виробу.

4.     Елементи оздоблення (основного). Визначення його розміщення з лицьового боку (спереду, ззаду, з лицьового та виворітнього боку).

5.     Коротка характеристика малюнка.

Матеріали та інструменти для вишивання гладдю

Художня виразність вишивки швами, залежить від правильного добору матеріалів та інструментів. Їх вибір здійснюють відповідно до способу вишивання її призначення готової роботи. Матеріали поділяють на два види: матеріал як основа — тканина, на якій вишивають, та матеріал, ким вишивають, — нитки.

Основою для вишивання є тканина з полотняним переплетенням. Якщо структура тканини не підходить для вишивки за лічбою, можна вишивати на ній, користуючись канвою. Канва — це спеціальна розріджена тканина для вишивки. Використовують канву таким чином: пришивають щільно до тканини наметуваль­ними стібками, прасують і вишивають одночасно на канві і на тканині. Канва має бути на 2 см більшою, ніж довжина й ширина узору. Важливо стежити, щоб голка з робочою ниткою точно входила в отвори канви.  Після закінчення вишивки,  поперечні й поздовжні нитки канви обережно висмикують. Під час роботи стібки злегка затягують, щоб після видалення ниток канви вишивка лежала щільно на тканині. Виконувати узори на канві бажано від центра.

Нитки добирають відповідно до особливостей тканини й техніки вишивання. Вони повинні бути міцними, рівними і не линяти. Найчастіше використовують нитки „муліне", але вишивають і такими нитками, як: ірис, штапельні, шерстяні, напівшерстяні та ін. Можна виконувати вишивку нитками основи із тканини, якщо вони достатньо міцні. Для цього 0,5 м тканини ріжуть на смужки завширшки 5 см паралельно пружку тканини. Нитки утоку висмикують, а нитки основи готують для вишивання: зволожують і, натягуючи, прасують або щільно намотують на скляну посудину й дають просохнути.

Голки для вишивання добирають відповідно до щільності тканини і вишивальних ниток. На льняних та бавовняних тканинах вишивають голками середнього розміру. Зручно вишивати спеціальною голкою з подовженим овальним вушком і гладенькими краями. У таку голку легко заселяти потовщену нитку або кілька ниток „муліне".

Під час вишивання темними нитками на світлій тканині з розрідженою структурою, що іноді не сприяє щільному настелюванню гладі, можна вивести голку на місці одного стібка двічі.

Повторення санітарно-гігієнічних  вимог під час вишивання.

5.Закріплення нового матеріалу

- що таке ескіз?

- які вимоги для композиції вишивки ви запам'ятали?

- які матеріали потрібно обрати для вишивання гладдю?

- які санітарно-гігієнічні вимоги вам відомі?

6. Практична робота

Повторення загальних правил техніки безпеки для учнів.

Завдання:

1. Описати робочий ескіз виробу .

2.     Збільшити або зменшити розмір малюнка, якщо це необхідно.

3.     Здійснити перенесення малюнка на тканину.

4.     За вимогами обрати інструменти та обладнання.

5.     Підібрати відповідні кольори ниток.

7.     Підведення підсумків

- аналіз виконаної роботи учнів на уроці;

- виставлення оцінок за активність на уроці та виконання практичної роботи.

- оголошення теми наступного уроку та домашнє завдання (взяти голки, нитки, ножиці).

 

 

docx
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
2745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку