Урок "Шкідливий вплив алкоголю на організм людини"

Про матеріал

Ввстановити причини, наслідки, природу дії алкоголю; переконати учнів у неприпустимості вживання алкоголю, визначити основні шляхи профілактики; розвивати в учнів уміння самостійно здобувати знання з різних джерел інформації, переробляти їх і творчо застосовувати в конкретних ситуаціях, інтегрувати і поглиблювати знання учнів про одну з найпоширеніших хвороб сто­ліття — алкоголізм; ознайомлювати учнів з основними установами, які досліджують вплив алкоголю і наркотичних речовин на організм люди­ни, та періодичними виданнями.

Перегляд файлу


Тема. Шкідливий вплив алкоголю на організм людини.

Цілі: встановити причини, наслідки, природу дії наркотиків, алкоголю; переконати учнів у неприпустимості вживання наркотиків та алкоголю, визначити основні шляхи профілактики; розвивати в учнів уміння самостійно здобувати знання з різних джерел інформації, переробляти їх і творчо застосовувати в конкретних ситуаціях, інтегрувати і поглиблювати знання учнів про одну з найпоширеніших хвороб сто­ліття — алкоголізм; ознайомлювати учнів з основними установами, які досліджують вплив алкоголю і наркотичних речовин на організм люди­ни, та періодичними виданнями.

Девіз: «Щоб перемогти ворога, треба знати його в обличчя!»

ПІДГОТОВЧА РОБОТА

1. Визначення учнями основних питань прес-центру, які будуть обго­ворюватись на прес-конференції.

2. Розподіл ролей, вибір тем для виступів, виявлення індивідуальних схильностей і визначення «спеціалістів».

3. Оголошення списку літератури.

4. Саморобні плакати: «Вплив алкоголю на організм», «Вплив нарко­тиків на організм».

І. ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Хвороба суспільства — так називають алкоголь, наркотики. Про них пишуть, говорять, показують по телебаченню. Кожен чув про можли­ві наслідки вживання цих засобів. І про­те, люди продовжують уживати психотропні засоби. Це – лихо XXI сто­ліття. Народна мудрість каже: «Щоб перемогти ворога, треба знати його в обличчя».

Відеомульфільм

II. ПРОВЕДЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ

Часте вживання спирту приводить до важких змін в організмі людини. Щоб всесторонньо розкрити вплив алкоголю на організм людини сьогодні ми проведемо наукову конференцію, яка розширить і поглибить ваше уявлення про шкоду  алкогольних напоїв, про необхідність вести здоровий спосіб життя. Учні сьогодні будуть в ролі представників різних сфер наук (історії,  біології, хімії, медицини, юрист)  і допоможуть  нам розібратися в одній з найголовніших проблем сучасності.              Почнемо нашу конференцію з історичних даних про виготовлення хмільних напоїв і розповсюдження їх серед населення всіх континентів. З чого почався потяг людей до алкоголю? Про все це нам розповість Історик

Історик. Чистий спирт почали отримувати в VI столітті араби, які називали його «Аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовили араби до 860 р. Перегонка вина з метою отримання спирту різко збільшила кількість п'яниць. Не виключено, що саме це і стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв, до якого удався основоположник ісламу Магомет. З тих пір в мусульманських країнах алкоголю не вживали, а відступників від цього закону жорстоко карали. За часів Середньовіччя в Західній Європі також навчилися отримувати міцні спиртні напої. За легендою, алхімік Валеніус, який отримав спирт, заявив, що він знайшов чудовий еліксир, який старого робить молодим, утомленого — бадьорим, засмученого — веселим. Злу силу алкоголю розуміли багато людей. Відомий релігійний реформатор Мартін Лютер писав: «Кожна країна повинна мати свого диявола: наш німецький диявол — хороша бочка вина». Розповсюдження пияцтва на Русі пов'язане з політикою пануючих класів. Виникла навіть думка, що пияцтво є нібито стародавньою народною традицією. Але це наклеп на нашу історію. Відомий історик Костомаров повністю спростував цю  думку. Він довів, що в Стародавній Русі пили мало. Лише на великі свята варили мед, брагу, пиво, міцність яких не перевищувала 5—10 градусів. У будні ніяких спиртних напоїв не вживали, і пияцтво вважалося найбільшим гріхом, ганьбою. Життя показало, що заборона продажу спиртних напоїв в деяких країнах не тільки не сприяє зменшенню алкоголізму, але і в деяких випадках — збільшенню пияцтва. Протягом сторіч ні про які заходи для захисту здоров'я народу, його моральності не могло бути і мови. Все це привело до того, що  створилася «питна процедура». Укорінялася міцна традиція — будь-яка знаменна подія (народження, смерть, весілля і тому подібне) наголошується спиртною. З сарказмом перераховує приводи для пияцтва англійський поет Роберт Берне: Для п'янки є такі приводи:

Вчитель. Зараз, як і будь-яке соціальне явище, пияцтво і алкоголізм стали
предметом дослідження багатьох учених (медиків, психологів, біологів, соціологів). Сьогодні всі ми розуміємо, що алкоголь як соціальне зло особливо небезпечний для людей. Отже, як саме впливає алкоголь на організм людини в цілому про це розповість нам Біолог.

Біолог. Алкоголь — наркотична речовина, здатна спричинити, в того, хто випив, відчуття розслаблення, полегшення,  — ейфорію. Чутливість людини до токсичної дії алкоголю тим більше висока, чим він молодший. Так, для дітей смертельною є доза алкоголю близько 3 грам на 1 кг маси тіла (для однорічної дитини — 100 грам горілки), для підлітків — 4-5 (0,25-0,5 л горілки). Говорять, що келих вина продовжує життя.  Таке твердження необгрунтоване і невірно. Соціологами було підраховано, що систематичне вживання алкоголю скорочує життя на 10 років, а хронічні алкоголіки живуть в середньому на 15-20 років менше людей, які не зловживають спиртними напоями.

Вчитель .Щоб успішно боротися з ворогом, необхідно в першу чергу знати, що він є. Давайте дізнаємося докладніше, з чого складаються спирти, які якості спиртів роблять можливим їх застосування, яким чином поводяться спирти, потрапляючи в організм людини, які порушення вони викликають. Послухаємо Хіміка і Медика.

Хімік. У молекулі етилового спирту є полярна гидроксогруппа і малополярний вуглеводневий радикал. Завдяки водневим зв'язкам між гидроксогруппами молекул спирту і  молекулами води спирт добре розчиняється у воді. За рахунок вуглеводневого радикала етанол добре розчиняється також в органічних розчинниках.

Медик. Алкоголь всмоктується у верхніх відділах травного трака, через годину-півтора його концентрація в крові стає максимальною. З крові він поступає в тканини, особливо активно — в тканини головного мозку і печінки. У п'яної людини в мозку відбувається велика кількість дрібних крововиливів, закупорка судин, внаслідок чого клітини мозку не отримують кисень і гинуть. У разі вживання 100 грам  пива гине близько 300 клітин мозку, 100 г вина — 5 000 клітин, 100 г горілки — 7 500 клітин. Роками у п'ючої людини гинуть мільйони клітин, які не поновлюються.

Відео «Вплив алкоголю на три органи»

  Вчитель. Зверніть увагу на вплив алкоголю на спадковість./  Чому люди п’ють? Отже, ми ще раз переконалися, що алкоголь— надзвичайно шкідлива для організму людини речовина. Навіть нечасте вживання спиртних напоїв негативно впливає на психічний і фізичний стан людини, а систематичне вживання алкоголю приводить до розвитку алкоголізму, який незмінно веде до серйозних порушень психіки і здоров'я людини.  Які заходи щодо попередження алкоголізму і боротьби з пияцтвом здійснювалися раніше і зараз?

Юрист.  Боротьба з алкоголізмом має таку ж давню історію, як і самі спиртні напої. У Стародавній Греції пити нерозведене водою вино (міцність його не перевищувала 10 градусів) вважалося негідним вільного громадянина. Правитель Спарти заборонив пити вино вищої знаті держави, але заохочував споювання рабів, щоб тримати їх в покорі. У Афінах правитель Соломон упровадив сухий закон, за яким службових осіб карали за пияцтво: вперше великим штрафом, а у разі повторення — стратою. Давньоримський історик Пліній Старший писав про те, що перси і мідяни були переможені греками під керівництвом Олександра Македонського тому, що в них були розвиненими пияцтво і інші пов'язані з ним пороки. Сьогодні в більшості країн встановлено мінімальний вік, досягнувши який можна купувати алкогольні напої, обмежений час дня, коли вони можуть продаватися, контролюється кількість і розташування барів і магазинів, які торгують спиртними напоями, і здійснюється суворий нагляд за виконанням вимог закону. Закони забороняють застосування будь-яких алкогольних напоїв на вулиця і в автомобілях. З хімічної точки зору, алкоголь є найбільш небезпечним наркотиком, відомим людині.  Алкоголь не тільки вбиває власне життя, але є загрозою для оточуючих. У США був обстежений чемпіон світу  автоперегонів Тоні Бетенхаузе. За допомогою точних приладів визначили швидкість перекладу ноги на гальмо. У тверезому стані для цього йому потрібне було 0,406 з, випивши 60 грамів — 0,498 с. (час збільшився на 25 %). Встановлено, що третина ДТП трапляється з вини людей, які знаходяться в стані сп'яніння. Через це загинуло 57,7 % загальної кількості потерпілих. Алкоголізм не дає людині можливості мати міцну життєву позицію. Він веде до паразитичного способу життя, до постійного пошуку грошей, до злочинів. В Україні щороку через алкоголь помирають понад 40 тисяч людей. Це близько 8 тисяч отруєнь алкоголем, 8 тисяч — кардіопатій і решта — це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані, ДТП тощо. На сьогодні 40% дітей (від 14 до 18 років) “вже причастились” до алкоголю, при тому, що існує заборона на продаж алкоголю неповнолітнім. Рівень вживання алкогольних напоїв в державі становить близько 12 л на 1 особу в рік, хоча за даними ВОЗ цей показник не повинен перевищувати 8 літрів.

1.Ми народились,щоб жити і рости,

Щоб будувати життя нове собі.

 

2.Життя у кожного єдине

І неповторне, лиш одне.

А ти у світі цім – Людина!

І хай біда тебе мине.

 

3.Друзі мої милі , хочу я сказати:

Про здоров’я мусимо ми знати.

Наслідки куріння, ой, які страшні.

Самі не зменшуйте життя дні.

 

4.Для цього ми не палимо, не п’ємо,

І все найкраще ми собі беремо.

Тож треба взять собі до тями:

Здоров’я, радість – це добро.

 

5.Усе залежить лиш від нас із вами.

Цурайся цигарки, від чарки втікай

І знай, любий друже, у цьому житті

Чи бути здоровим – вирішувати тобі.

 

 

6.Здорова молодь – нації надія,

Єднає всіх нас спільна й добра мрія.

В твоїх руках здоров’я і життя,

Тож бережи себе для майбуття.

 

7.Бажаєм вам цвісти, рости

Й своє здоров’я берегти.

Не знати горя і біди

І посміхатися завжди.

 

III. ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Отже, підведемо підсумки наший конференції. Соціологи прийшли до парадоксального висновку: школярі пробують свою першу чарку переважно з вини найближчих людей — батьків, родичів, добре знайомих друзів. Кожен з нас рано чи пізно стане батьком, а отже, і першим вчителем своєї дитини. Так давайте ж не допускатимемо, щоб наші діти перетворювалися по наший провині або провині близьких на розумово або фізично відсталих, підданих деградації осіб. Пам'ятаєте, що тверезе майбутнє — щасливе і світле майбутнє. Пам’ятки

Список використаних джерел

  1. Балабанова В. В. и др. Предметные недели в школе: биология, экология, здоровый образ жизни. - Волгоград: Учитель, 2002. -154 с.
  2. Бінарні уроки та зв'язок із іншими предметами під час викладання хімії/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2008. - 109 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.5 (65)).
  3. Відкриті та нестандартні уроки хімії у 11 класі/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. -192 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.З (39)).
  4. Гранкина Т. М. Химия. 9 класс: Планы - конспекты уроков. Т. М. Гранкина, А. В. Григорович. - Харьков: Веста Издательство «Ранок», 2003. - 274 с. (В помощь учителю).
  5. Нетрадиційні форми уроків хімії. 9-11 класи/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. - 208 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.2 (38)).
  6. Інтернет - ресурси


 

Памятка Твоє життя – твій вибір!

Шкідливі звички – це соціальне зло.

Алкоголь — наркотична речовина.

Алкоголь – це отрута для організму.

Найсильніше негативна дія етанолу відбивається на нервово-психічній діяльності.

Вживання алкоголю під час вагітності – причина  вроджених вад у дитини.

Алкоголь руйнує соціальні відносини.

Людина в стані алкогольного сп’яніння є загрозою для оточуючих.

Пам'ятаєте, що тверезе майбутнє — щасливе і світле майбутнє.

 

 

 

Памятка Твоє життя – твій вибір!

Шкідливі звички – це соціальне зло.

Алкоголь — наркотична речовина.

Алкоголь – це отрута для організму.

Найсильніше негативна дія етанолу відбивається на нервово-психічній діяльності.

Вживання алкоголю під час вагітності – причина  вроджених вад у дитини.

Алкоголь руйнує соціальні відносини.

Людина в стані алкогольного сп’яніння є загрозою для оточуючих.

Пам'ятаєте, що тверезе майбутнє — щасливе і світле майбутнє.

 

 

Памятка Твоє життя – твій вибір!

Шкідливі звички – це соціальне зло.

Алкоголь — наркотична речовина.

Алкоголь – це отрута для організму.

Найсильніше негативна дія етанолу відбивається на нервово-психічній діяльності.

Вживання алкоголю під час вагітності – причина  вроджених вад у дитини.

Алкоголь руйнує соціальні відносини.

Людина в стані алкогольного сп’яніння є загрозою для оточуючих.

Пам'ятаєте, що тверезе майбутнє — щасливе і світле майбутнє.

 

 

 

Памятка Твоє життя – твій вибір!

Шкідливі звички – це соціальне зло.

Алкоголь — наркотична речовина.

Алкоголь – це отрута для організму.

Найсильніше негативна дія етанолу відбивається на нервово-психічній діяльності.

Вживання алкоголю під час вагітності – причина  вроджених вад у дитини.

Алкоголь руйнує соціальні відносини.

Людина в стані алкогольного сп’яніння є загрозою для оточуючих.

Пам'ятаєте, що тверезе майбутнє — щасливе і світле майбутнє.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
3759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку