Урок "Спроби повороту від «холодної війни» до співробітництва держав (друга половина 50-х – 60-ті роки)

Про матеріал
Матеріали до уроків з теми "Міжнародні відносини у другій половині ХХ століття" дають змогу ознайомитися з проблеми роззброєння, Карибською кризою, Палестинська проблема, становлення руху неприєднання.
Перегляд файлу

 Спроби  повороту від «холодної війни» до співробітництва держав (друга половина 50-х – 60-ті роки)

 

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ:

Карибська криза

Палестинська проблема

Рух неприєднання

ДАТИ:

1963р. – підписання міжнародного Договору про заборону ядерних випробувань у трьох сферах

ПЛАН

1. Проблеми роззброєння. Карибська криза.

2. Палестинська проблема.

3. Становлення руху неприєднання.

 

1. У другій  половині 50-х рр. прояви холодної війни трохи послабшали: Женевські переговори 1954р. підвели риску під франко-індокитайським конфліктом, покращилися відносини між СРСР і Китаєм, Японією, Югославією. У травні 1955р. СРСР виступив з ініціативою щодо укладення міжнародної конвенції про скорочення озброєнь і заборону атомної зброї. Під тиском світової громадськості, що вимагала зменшення військових бюджетів, вперше в історії ООН Генеральна Асамблея розглядала питання про повне і загальне роззброєння.  Однак реальних кроків зроблено не було, оскільки СРСР і США пропонували взаємовиключні варіанти вирішення проблеми.

    Вторгнення англо-франко-ізраїльських військ у Єгипет (1956р.), Берлінська (1961р.) і Карибська (1962р.) кризи зупинили переговорний процес. Берлінська криза сягає своїм корінням у 1959р., коли на Женевській конференції міністрів закордонних справ СРСР, США, Британії і Франції розглядалося питання про утворення німецької конфедерації з НДР і ФРН. Одна результатів переговори не дали, і в ніч на 13 серпня 1961р.радянська сторона збудувала Берлінський мур, що остаточно роз’єднав Берлін. Американське командування стало перекидати  війська до Західного Берліну. 27 жовтня відстань між американськими і радянськими танками становила 200 метрів. Протистояння тривало добу і закінчилося виведенням військ. Тільки у 1971р. була укладена 4-стороння угода щодо статусу Західного Берліна.

Карибська криза - - див. матеріал з теми «США у 60-70-і роки».

Проте на початку 60-х років, не дивлячись на попередні конфлікти,  вдалося досягти  домовленості про часткову заборону випробувань ядерної зброї.

5 серпня 1963р. у Москві було підписано договір про заборону випробувань ядерної зброї у 3-х сферах – атмосфері, космосі і під водою – між СРСР, США та Британією. За короткий строк до нього приєдналися більше 100 держав. У 1970р. набрав чинності Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

2. Палестинська проблема – див. матеріал з теми  «Країни Близького та Середнього Сходу».

   Крім близькосхідної проблеми, викликаної арабо-ізраїльським протистоянням, ситуацію в світі ускладнило воєнне  вторгнення СРСР та ряду соціалістичних країн у Чехословаччину 1968р. (придушення «Празької весни»), протистояння СРСР та Китаю.

3. Певного покращення міжнародних відносин вдалося досягти з утворенням Руху неприєднання.  Це міжнародне об’єднання держав, що визнають неприєднання до військово-політичних блоків великих держав, недопустимість надання своєї території під військові бази іноземних держав основними принципами зовнішньої політики. Принципи неприєднання сформульовані у 1947р. Дж.Неру як зовнішньополітичні принципи Індії.

   На Бандузькій конференції (Таїланд) вперше були сформульовані спільні для країн Азії і Африки найважливіші принципи їхньої зовнішньої політики. Рух неприєднання організаційно оформився у 1961р. на Бєлградській конференції (Югославія). Тут були закріплені основні принципи, запропоновані Індією,  певні доповнення внесені до заключної декларації Гаванської конференції (1979р.).

   Основні критерії членства у русі – незалежна зовнішня політика, що визнає співіснування різних політичних і соціальних систем; підтримка національно-визвольних рухів; неучасть у військових союзах; заборона використання іноземних військових баз на території цих країн у ході конфліктів між великими державами; боротьба проти всіх форм насилля; невтручання у внутрішні і зовнішні справи інших країн. У Русі активну участь беруть колишні колонії Азії, Африки, Латинської Америки – близько ста країн.

 

ЗАВДАННЯ ТА ЗАПИТАННЯ

1.1. Охарактеризуйте спроби повороту від холодної війни до співробітництва держав. З іменами яких політичних діячів СРСР і США вони пов’язані?

1.2. Яке значення договору 1963 року?

1.3. Дайте оцінку основним положенням Руху неприєднання.

2.1. В якому році відбулася англо-франко-ізраїльська агресія проти Єгипту: 1949, 1955, 1956, 1979 роки?

2.2. Договір про заборону ядерних випробувань у трьох сферах підписано ……році.

3.1. Як ви вважаєте, чи могли берлінські події 1960р. призвести до світової війни? Відповідь обгрунтуйте.

 

 

doc
Додав(-ла)
Семенова Ольга
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку