Урок «США господарство, зовнішньоекономічна діяльність, регіональні особливості»

Про матеріал
Актуалізувати знання учнів про склад США її історію та освоєння, нерівномірність економічного розвитку країн; сформувати знання про місце і роль США в регіоні, особливості ЕГП.
Перегляд файлу

План уроку:

Тема:  «США: господарство, зовнішньоекономічна діяльність, регіональні особливості»

 

Мета: актуалізувати знання учнів про склад США її історію та освоєння, нерівномірність економічного розвитку країн; сформувати знання про місце і роль США в регіоні, особливості ЕГП;

розвивати вміння оцінювати економіко-географічне положення країни, роботу з картами-атласами;

виховувати уважність, самостійне мислення, ділові якості.

 

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Вид уроку: урок-лекція з елементами практикуму. 

Методи: словесні, ілюстровані, наочні, інтерактивні, практичні.

Дидактичне забезпечення: політична карта світу, атласи, підручники, презентаційний проект.

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран.

Хід уроку

 

І.  Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

 

IIІ. Актуалізація опорних знань

1. Прийом «Бліц опитування» Що означають для США ці цифри

13 - на сході материка існували  колонії різних за рівнем розвитку та спеціалізацією;

4 липня 1776р – день незалежності. Америка проголосила незалежність від Британської імперії і перестала бути її колонією. Декларацію Незалежності було одноголосно підтримано тринадцятьма штатами на конгресі в Філадельфії;

1787 р. - прийнятя конституції США, яка діє і сьогодні;

1929 р. - економічна криза — «Велика депресія»;

1938 р. -  встановили першу мінімальну заробітну плату, вона становила 25 центів на годину;

1950–1953 рр.- воювали у Кореї  іменували  «Смута 25 червня»;

1965–1973 рр - воювали у В’єтнамі;

11 вересня 2001 року - терористичний акт - серія катастроф, що викликали масову загибель людей у Нью-Йорку, Вашингтоні та південно-західній Пенсільванії у результаті захоплення пасажирських літаків та атаки ними будівель Всесвітнього торгового центру і Пентагону.

31 жовтня  -  Хеллоуін У США Хеловін – одне з найулюбленіших свят, що за популярністю ледве поступається навіть Різдву. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на вулицях міст можна побачити натовпи як дорослих, так і дітей, переодягнених у відьом, привидів та іншу нечисть. 

50 – штати - 48 штатів на території, відокремлений штат - Аляски та  Гавайські острови;

45- кількість президентів, з Дональдом  Трампом  2017 року).

2. Прийом «Хто спритніший» огічна розминка)

1. В США є висохлі озера, дно яких дуже рівне оскільки покрите сіллю. З якою метою, окрім добування солі, ще використовуються ці озера?

Оскільки на поверхні цих озер надзвичайно мале тертя, то тут проводять випробування на швидкість різні машини.

2. Між якими державами існує найдовший спрямлений кордон?

Між США та Канадою.

3. У штаті Небраска Ви запросто зможете придбати за 30 доларів офіційний диплом адмірала і командувати флотом. Юрисдикція диплому поширюється тільки на цей штат. В чому суть?

- Небраска не має виходу до моря.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Лекція з елементами бесіди (учні відповідно отримали випереджальні завдання ознайомити присутніх з особливостями економічного  та політичного розвитку  США).

Викладач

У світі є декілька країн, які суттєво впливають на економічний і політичний розвиток країн світу. Серед них і США. Ми багато знаємо про цю країну, тому що жодна подія у світі не відбувається, без втручання у тій чи іншій мірі, цієї супер держави. Як формувалася нація, як впливають наявні природні ресурси і умови ми розглядали на попередньому уроці, а  про розвиток економіки, політики, особливості освіти ми і дізнаємося сьогодні на уроці.

Американські вчені для пояснення успіху економічного розвитку країни висунули теорію «американської винятковості»,  Однак ця теорія на практиці не підтвердилася, про що говорять  циклічні економічні кризи кінця XIX-початку XX ст.

Чим же тоді пояснити успіхи економічного розвитку Сполучених  Штатів Америки?

Виступ учнів

1. Найважливіше значення мав радикальний характер Громадянської війни 1861-1865 рр.. Звільнивши негрів, рабовласницьку відмінивши систему в південних штатах, організувавши масовий продаж землі державою невеликими ділянками і дозволивши її покупку кожному громадянину, який побажав обробляти землю, американський уряд відкрило дорогу для розвитку капіталізму. Тут були створені такі можливості капіталістичної господарської діяльності, які не змогли забезпечити буржуазні революції в жодній з європейських країн.

2. Суттєву роль зігрв природно-географічний фактор - наявність потужної сировинної бази, різноманітні корисні копалини, великі масиви родючих грунтів, багатство лісових ресурсів, безліч річок та озер незамерзаючих, сприятливий клімат.

3. Сприяла успішному розвитку економіки зовнішньоторговельна політика. Промисловість взагалі не оподатковувалася податками. Підприємці субсидувалися урядом особливо у залізничному будівництві. Одночасно збільшувався приплив у США іноземного капіталу, що було повязано з високою нормою прибутку. Таким чином іноземні капітали забезпечували потрібну для країни частину інвестицій. На початку XX ст. іноземні вкладення, переважно англійські, перевищували американські вкладення за кордоном приблизно в пять разів.

4. Важливою складовою частиною швидкого розвитку США стало всебічне використання досягнень науково-технічного прогресу, науково-технічної революції. Сполучені Штати оснащували свої підприємства новітньої на той час технікою. Вони мали перше місце в світі з виробництва і застосування електроенергії - електрика використовувалося в промисловості, висвітленні міст, побуту. За виплавки сталі, виробництва автомобілів, видобутку нафти та інших галузей, що відбивають НТП, США також було перше місце. Завдяки впровадженню технічних новин (наприклад конвеєрною системи) а також високою електроозброєність праці робітника, продуктивність праці зростала гігантськими темпами. Впроваджувались такі прогресивні методи та засоби механізації виробництва, як паровий екскаватор,пристрій для автоматичної навантаження руди, спеціалізація праці. Швидко розвивалися електричні засоби звязку.

5. Не останню роль грав демографічний фактор. Внаслідок малої щільності заселення території США постійно відчували брак робочої сили, що стимулювало автоматизацію виробничих процесів і розвиток технічної думки і зумовлювало більш високу заробітну плату, ніж у європейських країнах. Ці обставини стали привабливою силою для припливу емігрантів. В США в 1864 р. було прийнято закон, що заохочував імміграцію 70-80-ті роки. серед іммігрантів були кваліфіковані робітники та інженери з Англії та Німеччини, країн з високим рівнем технічного розвитку, що допомагало передавати європейський науково-технічний досвід і звільняло американську держава від витрати на навчання кадрів.

Наступною  хвилею іммігрантів були італійці, австро-угорці та росіяни , які не мають кваліфікації та готові до будь-якої роботи без претензій на високу плату.

6. Слід враховувати й історико-географічний фактор. Відстань від Європи і близькість до Південній Америці дозволили цієї молодої капіталістичній країні посилити свої позиції в Західній півкулі. Використовуючи доктрину Монро і ідею панамеріканізма, США раніше всього придбали Гавайські острови. І 1898 оголосили війну Іспанії і по Паризькому договору отримали Філіппінські острови, острови Пуерто-Ріко і Гуам. Потім під протекторатом США виявилася Куба, США домоглися виключного права на будівництво Панамського каналу, відірвавши Панами від Колумбії. Використовували США та фінансове закабалення, тобто економічне підпорядкування слабких держав, що залишаються при цьому формально незалежними. Іноземні інвестиції США становили 2,5 млрд. дол, з них 1 млрд. дол - в Канаді (будівництво залізниць) та 1 млрд. дол в Мексиці (видобуток нафти). США контролювали оловяну промисловість Болівії, мідну - Чилі і Перу, найважливіші залізниці Південної Америки, На Далекому Сході головним обєктом інтересів США був Китай, ємність внутрішнього ринку якого була безмежною.
7  Американська  держава надавала підтримку аграрному сектору, перш за все допомагаючи впроваджувати наукові методи ведення господарства. З 1862 р. воно надавала субсидії на ведення  сільськогосподарства.  У 1891 р. був створений Департамент сільського господарства, що надавали допомогу фермерам у захисті та збереження врожаю, впровадження нових сортів сільськогосподарських культур.

Викладач
Наприкінці 80-х років, після шестирічного підйому, настав період різкого уповільнення темпів зростання економіки, який склав близько 1% на рік проти 3.8 Крім того, американська економіка стала випробовувати певні перевантаження у зв'язку з обслуговуванням величезних заборгованостей накопичених за роки останього підйому. В 90-х  дефіцит державного бюджету (майже 290 млрд. дол) і зростаючий державний борг (близько 4 трлн. Дол.). Економічний курс уряду Б. Клінтона був спрямований на оздоровлення економіки шляхом стимулювання інвестиційного процесу. В основу був поставлений перегляд бюджетної політики.

17 лютого 1993 президент оголосив про свою економічну програму, а навесні і влітку того ж року вона була схвалена конгресом.
Вже з осені 1993 р. почав проявлятися економічний підйом.

Подолати дефіцит державного бюджету сумою 290 млрд. дол. вдалося завдяки реалізації плану стабілізації економіки президента Б. Клінтона 

- скорочення числа проблемних банків-це дозволило банкам полегшити стандартні  умови отримання кредитів, розширивши доступ до них населення.

- стимулювання економіки шляхом збільшення кількості робочих місць (на її реалізацію було виділено 30 млрд. дол.);

- інвестування економіки, яка пропонувала пільгове фінансування для приватних інвесторів і цільові капіталовкладення (140 млрд. дол.);

- скорочення бюджетного дефіциту (за рахунок скорочення урядових витрат і збільшення податків). 90-і роки стали для США періодом сталого економічного зростання.

На економіку США негативно вплинули події, пов'язані з низкою безпрецедентних терористичних актів 11 вересня 2001 році у Нью-Йорку та Вашингтоні, коли кілька мусульман-фанатиків спричинили загибель майже 3000 осіб та завдали значних руйнувань, зокрема дощенту було знищено Всесвітній торговельний центр у Нью-Йорку (збитки, завдані одному лише Нью-Йорку, становлять від 33 до 36 млрд. дол.). Істотні витрати з державного бюджету - понад 80 млрд. дол. заплановано на війну, яку в березні 2003 року Сполучені Штати розпочали проти Іраку.

 

Не дивлячись на це, уряду Джордж а Буша-молодшого вдалося збільшити витрати бюджету на соціальне забезпечення з 22,9% в 2000 році до 23,5% - в 2006 році. США випереджали всі інші країни за обсягом виробництва та експорту наукомісткої продукції й послуг.

Якісно новим зрушенням в економіці США на рубежі XXI ст. став випереджаючий розвиток інформаційної інфраструктури, основаної на новітній комп'ютерній техніці і програмному забезпеченні. Передбачається, що США, зрештою, поступляться першим місцем у машинобудуванні країнам Євросоюзу, а в електроніці - Японії, яка збереже також головну роль у виробництві електротехнічного устаткування.

2. Практичне застосування знань

Завдання  За картами атласа, текстом підручника, таблиця­ми, діаграмами охарактеризуйте провідні галузі промисловості США

У результаті структурної перебудови промислового виробни­цтва прискореними темпами розвиваються електроенергетика, ма­шинобудування та хімічна промисловість. Їх сукупна частка у про­дукції промисловості США перевищує 50 %, на них припадає до 60 % усіх інвестицій у промисловість.

За запасами енергоресурсів та їх видобутком США посідають одне з перших місць у світі. Частка США у світовому видобутку на­фти становить 11 %. Найбільшими районами видобутку нафти є південно-західні штати — Техас, Луїзіана, Оклагома, Нью-Мексико (постачають майже половину нафти, що видобувається в країні), Тихоокеанське узбережжя у штаті Каліфорнія, Північна Аляска.

США також володіють найбільш розвиненою нафтопереробною промисловістю. Нафтопереробні заводи наближені до промислових вузлів Північного Сходу, портових центрів, вздовж трансмагі­стральних нафтопроводів.

За видобутком природного газу США — один з лідерів у світі. Більшість родовищ територіально збігаються із нафтоносними ра­йонами, відкриті у районі Скелястих Гір.

Найстарішим і найголовнішим районом видобутку вугілля є Аппалацький, за останні десятиріччя значно зріс видобуток ву­гілля у гірських штатах. Запаси бурого вугілля сягають 460 млрд т. Вони розміщуються переважно у південних штатах та у районі Центральної Півночі США.

США є найбільшим у світі продуцентом електроенергії. У струк­турі виробництва електроенергії найбільший відсоток припадає на теплові — 68,6 % й атомні — 20,2 %. Потужності АЕС становлять 32,5 % світових потужностей атомних електростанцій. Зараз у США діє близько 80 АЕС.

Металургійна промисловість США базується на великих запа­сах залізних руд у районі озера Верхнє і коксівного вугілля Аппа­лацького басейну. Використовуються також імпортні руди з Кана­ди, Венесуели, Бразілії.

Основний район чорної металургії країни — Приозерний. У ко­льоровій металургії США важливе місце посідає виплавлення алю­мінію, в тому числі із брухту (1-е місце у світі). Заводи повного циклу працюють у районах, забезпечених дешевою енергією,— на ГЕС рі­чок Колумбія і Теннессі. США посідають також перші місця за ви­робництвом олова, свинцю. На базі власних родовищ виплавляють мідь у Приозер’ї. За останнє десятиріччя виплавлення кольорових і рідкісних металів перемістилося у морські порти переважно Ат­лантичного узбережжя (Нью-Йорк, Філадельфія, Балтимор), де пе­реробляють імпортну сировину. Перспективним районом для розвитку кольорової металургії є Аляска, де знаходяться родовища кольорових металів.

Сучасна структура хімічної промисловості спрямована на ви­робництво полімерних матеріалів (синтетичного каучуку, хіміч­них волокон, пластмас і синтетичних смол). Потужні підприємства галузі функціонують у Лос-Анджелесі, Сан-Франціско. Заводи, що виробляють хімічні добрива, розміщені по всій території США.

Машинобудування є провідною галуззю промисловості США, це майже 40 % промислової продукції. США, як Німеччина і Япо­нія, мають повну номенклатуру машинобудівного виробництва. Саме в Детройті, столиці автомобілебудування США, виник пер­ший (в XIX ст.) найбільший світовий осередок автомобільної про­мисловості. Тут складається понад 3 млн автомобілів щороку. Ве­ликими сучасними центрами автомобілебудування є такожНью-Йорк, Сент-Луїс, Канзас-Сіті, Флінт, Атланта, Лос-Анджелес, Лансінґ, Даллас-Форт-Уейн, Балтімор та ін. Найбільшими є авто­мобільні монополії «Дженерал моторз» і «Форд моторз».

Важливою галуззю машинобудування США є авіаракетокос­мічна промисловість, центри якої розмішуються у Тихоокеанських штатах (Каліфорнія, Вашинґтон). У центральній частині країни до важливих центрів належать Сент-Луїс, Колумбус, а на північному сході — Нью-Йорк, Бостон, Гартфорт (центр виробництва авіадви­гунів). Великою корпорацією, що домінує в авіа-бізнесі, є «Боїнг» (м. Сіетл).

Підприємства електротехнічної та електронної промисловості сформувалися у великих міських аґломераціях півночі і північно­го сходу США, а також в районі Лос-Анджелеса, Далласа, Х’юстона, Нового Орлеана. США утримують лідерство за виробництвом комп’ютерів, випускаючи більше половини всіх ЕОМ світу.

З-поміж галузей легкої промисловості США найбільш розвине­ні текстильна і шкіряно-взуттєва.

Харчова промисловість роззосереджена на всій території США. До важливих галузей харчової промисловості США належать м’ясна, молочна, консервна, борошномельна, а також виробництво алкогольних та безалкогольних напоїв.

Сільське господарство США виробляє продукцію для власних потреб і на експорт. Цьому сприяє природне середовище й ефек­тивне господарювання. Якщо в Індії один селянин обробляє 1 гек­тар землі, то один фермер США — 50–60 гектарів. Американські ферми високомеханізовані, мають прекрасну енергетичну, інфра­структуру і наукову забезпеченість. Для підтримки фермерів уряд уже протягом кількох десятиліть щорічно надає їм багатомільярд­ні субсидії. Більша частина товарної продукції давно вже надхо­дить від великих господарств, які використовують найману робо­чу силу.

Різноманіття природних умов, розвиток транспорту, висока то­варність створили передумови для доволі вузької спеціалізації не лише окремих ферм, а цілих районів, які в США прийнято назива­ти «сільськогосподарськими поясами».

Уздовж кордону з Канадою, від озера Верхнє до Кордільєр, про­ходить «пшеничний» пояс. Південніше від нього, між Великими озерами і рікою Огайо на сході, через міста Сент-Луїс і Канзас-Сіті на півдні і до Кордільєр простягається «кукурудзяно-соєвий» пояс. Середньоатлантичне узбережжя, середні і південні Аппалачі та рівнини, що до них прилягають, — це колишній «тютюновий» по­яс. Півострів Флоріду і узбережжя Мексиканської затоки охоплює «бавовняний» пояс.

Вирощують: сою, (1-е місце у світі), сорго, арахіс, цукрову тростину та буряк (3-є місце у світі після Франції і Ні­меччини). Овочівництво, картоплярство і садівництво  

Тваринництво США характеризується м’ясним напрямом, орі­єнтуючись переважно на внутрішній ринок. За поголів’ям великої рогатої худоби США посідають 4-е місце у світі, а свиней — 2-ге. У США інтенсивно розвивається птахівництво, особливо промис­лова відгодівля м’ясних курчат (бройлерів).

3. Повідомлення про нетипові закони у США

У США після теоретичного курсу всім учням дають однакове домашнє завдання, сенс якого – щось винайти. На його виконання виділяється цілий рік. Потім учні роблять  презентацію своєї роботи перед усім класом, обговорюють успішність і актуальність проекту. Врешті-решт виставляється річна оцінка.

  Учитель Майкл Боннер створює з дітьми навчальні реп-відео, і це істотно піднімає їхню самооцінку та покращує академічні досягнення.

Учитель Баррі Вайт використовує персоналізовані рукостискання з кожним зі своїх учнів, щоб побудувати глибокі та значущі відносини.

 Джошуа Мюррей кинув виклик старшокласникам здобути кожному хоча б п’ять тисяч доларів стипендії, і тоді він витатує їхні імена на своєму тілі. Учні отримали кошти – вчитель виконав обіцянку.

V. Закріплення нових знань та навичок

1. Відеопитання.

2. Розвязання проблемної ситуації.

VI. Підсумок уроку

• США — високорозвинена держава, для господарства якої ха­рактерний комплексний розвиток усіх сучасних виробництв, висока організація праці і високий рівень освіти населення.

• Величезне значення в економіці США мають її зовнішньоеконо­мічні відносини з іншими країнами світу, провідну роль в яких відіграють ТНК і прямі інвестиції.

• Територія США добре освоєна, всі її частини тісно пов’язані між собою завдяки транспортній інфраструктурі. Провідну роль у житті країни відіграють північно-східне узбережжя, ра­йон Великих озер, штати Каліфорнія, Техас і Флоріда.

  • Розяснення незрозумілих питань.
  • Оголошення оцінок.

VII. Домашнє завдання

- Опрацювати текст підручника § 42. ст 219 - 225

- Підготувати повідомлення про взаємозв’язки України та США (оформити у вигляді доповіді).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мізерак Наталя
    Дуже ціавий і змістовний урок. Дякую вчителю)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
4515
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку