Урок. Створення висловлювання розповідного характерк з елементами роздуму "Техніка в моєму житті" з використанням самостійно дібраних вставних слів

Про матеріал
Створення власних висловлень з метою закріплення теоретичних відомостей про особливості використання у писемному та усному мовленні вставних слів, словосполучень, речень.
Перегляд файлу

УРОК № …

 Клас ___8-А_____        ДАТА :

Тема:

РМ № 12. Створення висловлення розповідного характеру з елементами роздуму «Техніка в моєму житті» з використанням самостійно дібраних вставних слів..

Мета:

удосконалити мовленнєво-мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово-композиційний і мовний аналіз художнього твору розповідного характеру з елементами роздуму, сприймати письмовий текст, розуміти його, створювати твори – роздуми про вчинки людей на основі власних спостережень і вражень у художньому стилі; формувати навички самостійної творчої роботи; виховувати самокритичність, переконаність у необхідності бути уважним та чуйним до рідних, близьких людей, прищеплювати несприйняття егоїзму, черствості.

Тип уроку:

засвоєння нових знань.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація мотиваційних резервів учнів з теми

III. Ознайомлення учнів з темою, метою і завданнями уроку

ІV. Підготовча робота до складання твору-роздуму про вчинки людей

Твір-роздум – особливий текст, будова якого визначена законами логіки.

Твір-роздум має таку структуру:

1. Теза.

2. Аргументи:

перший аргумент (приклад з літератури чи інших видів мистецтв);

другий аргумент (приклад з історії, суспільно-політичного чи власного життя).

Висновок.

Спеціальні слова та вирази у творі-роздумі:

Теза: я думаю…, я вважаю…, мені здається…, на мою думку…, на моє переконання…
Аргументи: я так вважаю, тому що…; аргументом на користь моєї думки є такий приклад…; на згадку приходять герої…, яскравим прикладом моєї думки є…; говорячи про …, не можна не згадати…; історія також дає багато прикладів…; хочу навести приклад з власного життя…
Висновок: отже, можна сказати, що…; підсумовуючи, можна зробити висновок, що…; отже, бачимо, що…; на завершення свого роздуму зазначу, що…

 

  • Обмін інформацією. Тема дня «Як техніка допомагає в побуті та якою вона буде в майбутньому?»

— Як ви гадаєте, навіщо люди винайшли техніку?

— Яка техніка є помічницею у вашому домі?

— Без яких пристроїв ми вже не можемо уявити свого життя?

— Діти, а чи чули ви такі слова, як «гаджет», «девайс»?

— Хто знає, що це таке?

  • Словник

Девайси — це пристрої, що працюють самостійно, не вимагаючи підключення до іншого пристрою: телефони, флешки, планшети, нетбуки, джойстики, кермо для управління автомобілями в комп’ютерних іграх, GPS-навігатор. Девайсом може бути тр3-плеєр, мобільний телефон, смартфон, портативна гральна приставка, мультимедійний програвач, USB-модем, флешка, електронна книга та ін. (Демонстрування пристроїв.)

Гаджет — відіграє допоміжну роль. Сам по собі він не працює, без основного приладу в ньому немає жодного сенсу. До гаджетів належать: навушники, графічні планшети, веб-камери, спалах, комп’ютерна миша.

Візьмемо, наприклад, будильник. Якщо він звичайний і виконує лише одну функцію, то його неможливо вважати девайсом. А ось якщо будильник містить у своїх функціях, крім стандартних, ще й кілька сигналів або налаштувань, або навіть FM-радіо, то такий предмет точно можна назвати девайсом.

Щоб бути девайсом, пристрій повинен бути не громіздким, а легким і компактним, щоб його можна було брати із собою та переміщати в різні місця. Наприклад, під це поняття підійде ноутбук. А ось стаціонарний комп’ютер до девайсів не належить.

  • Гра «За і проти»

1-ша група — доводить користь предмета;

2-га група — його шкідливий вплив на людину.

(Комп’ютер, телевізор, смартфон тощо.)

— Телевізор, комп’ютер, телефон — корисні речі. Але тим, хто неправильно ними користується, вони не залишають часу для навчання, прогулянок і допомоги батькам. А ще можуть зіпсувати зір, поставу й навіть спричинити залежність.

 

V. Колективна робота з текстами – зразками. Випишіть з тексту вставні слова, словосполучення, речення:

Без техніки не проходить жоден мій день. Ясна річ, що коли виникне потреба, я зможу відмовитись на час від певних гаджетів. Проте, очевидно, що уся техніка покращує якість та комфорт нашого життя. Смартфони, ноутбуки, мікрохвильові печі, електрочайники та багато іншої техніки значно полегшують нам будні, роблячи нас менш завантаженими.

  Між іншим, вже сьогодні заради того, щоб почитати Шевченка ми на маємо йти у бібліотеку - у кілька кліків мишкою ми знайдемо необхідну книгу за допомогою комп'ютера. На жаль, люди часто забувають про справжнє призначення техніки та починають робити її сенсом свого життя, живучи у віртуальних світах. Техніка - це помічник і друг.

 

Безумовно, сьогодні важко переоцінити роль, яку відіграє в нашому повсякденному житті побутова техніка. Неможливо уявити собі сучасне житло без таких екзотичних ще кілька десятиліть тому предметів, як телевізор, кондиціонер, піч СВЧ, пральна чи посудомийна машина. Побутова техніка економить наш час, допомагає використовувати його більш раціонально, дозволяє зробити відпочинок більш цікавим і повноцінним, а роботу більш ефективною. Зараз ми дивуємося, як це наші мами і бабусі справлялися раніше з прибиранням і готуванням без газових, електроплит чи духовок, без пральних машин і пилососів, і чим займалися батьки і діди після роботи без телевізорів.
 Питання, звичайно ж суперечливе, немало людей вважають, що відсутність такої кількості домашніх помічників не було проблемою, а тільки робило людей більш активними і здоровими.

Втім, до хорошого звикаєш швидко, і сьогодні найменша несправність або, не дай Бог, поломка якого-небудь з наших домашніх помічників може викликати паніку. Ми кидаємося по магазинах у пошуках нової техніки.

Отже, на сьогоднішній день побутова техніка є просто необхідною для багатьох людей, тому що всі ці технічні пристрої виконують більшу частину роботи по дому. Електробойлери, морозильні камери, електрочайники, духовки електричні, праски та багато іншого - всі ці види побутової техніки оселилися в наших будинках, допомагаючи нам справлятися з домашніми справами без непотрібних витрат часу і сил. "Розумні" пральні машини дають можливість домогтися ідеальної чистоти одягу та постільної білизни, і одночасно допомагають істотно економити воду і електрику. Мікрохвильові печі, тостери, кухонні комбайни, пароварки та інші види кухонної техніки потрібні для того, щоб допомогти кожній господині радувати свою сім'ю смачними та корисними стравами, і не витрачати при цьому на приготування їжі весь день.

На думку вчених, техніка може не лише допомагати , а й шкодити. Так, наприклад,  радіохвилі, які випромінюють мобільні телефони, згубно впливають на мозок. Це жодною мірою не означає, що всім потрібно відмовитися від зв’язку, але знати про запобіжні заходи просто необхідно.

У багатьох людей є звичка залишати телефон на ніч на тумбі біля ліжка, так от: більшість з них дуже часто скаржаться на головні болі й поганий сон. Кладіть мобільний якомога далі, хоча б від голови. Не тримайте апарат на зарядці постійно, в такому разі ви і батарею швидше зіпсуєте, і випромінювання тільки збільшите.

Як відомо, довго сидячи за екраном монітора, ми знижуємо рівень зору і завдаємо шкоди хребту. І це ще не все: електромагнітні хвилі й часта зміна картинок під час перегляду тієї ж реклами напружують нервову систему без потреби, що може призвести до мігрені, апатії та знесилення.

Відмовитися від комп’ютера чи телевізора людство навряд чи зможе. Та й навіщо? Адже, щоб зменшити негативний вплив екрану на людський організм, слід  не забувати про перерви, здійснювати прогулянки, робити гімнастику для очей. Важливо навчитися користуватися благами з розумом.

VІ. Складання  твору–роздуму

Колективне складання плану.
План
1. Сьогодення неможливе без технічних приладів.
2. Техніка полегшує моє життя.
3. Корисність та шкода сучасних девайсів та гаджетів
4. Мої поради

 

  • Напишіть твір на тему «Техніка в моєму житті» з використанням самостійно дібраних вставних слів. По-перше, по-друге, наприклад, отже, на думку вчених, на мою думку, очевидно , між іншим , на жаль , ясна річ 

 

VІІ. Рефлексія.

VІІІ. Оцінювання. Домашнє завдання (дописати письмовий твір).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рєзнік Людмила Анатоліївна
    Дякую, матеріал цікавий та корисни
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
3146
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку