Урок. Тема:"Рідне місто-моя маленька батьківщина".

Про матеріал
Кожна людина повинна знати історію свого міста. Місто - це її маленька батьківщина. Вона знайомить учнів з історією виникнення міста, з географічним розміщенням, визначними та пам’ятними місцями.
Перегляд файлу

А.А. Павленко – вчитель початкових класів,

спеціаліст вищої категорії, старший вчитель

Шполянської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів №1

Шполянської  міської ради

об’єднаної територіальної громади

Черкаської області

 

Інтегрований урок

(Природознавтсво. Літературне читання. Музика)

3 клас

Тема. Урок – проект «Рідне місто – моя маленька батьківщина».

Мета. Формувати патріотичну та громадянську  компетентність: виховання любові до своєї батьківщини; формувати комунікативну компетентність: уміння оформлювати свої думки в усній формі. Познайомити учнів з історією виникнення міста, з географічним розміщенням, визначними та пам’ятними місцями формувати  пізнавальний інтерес до рідного краю; розвивати спостережливість, увагу; виховувати почуття патріотизму, гордості за свою маленьку батьківщину, бережливе ставлення до визначних і пам’ятних місць міста.

Обладнання: слайдові презентація, ілюстрації про місто, беджі, назви груп,завдання для групової роботи.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Наш урок природничий

І цікавий, і незвичний,

Вирушаємо у путь –

Нас цікаві справи ждуть.

 

Картинки по запросу Зима лютий місяць

 

ІІ.Підсумки фенологічних спостережень

-Діти, скажіть, яка зараз пора року?

-Назвіть місяці осені.

-Який зараз місяць?

–Які зміни в природі сталися за цей тиждень?

Вчитель

Щоб погоду добре знати, слід в синоптиків спитати.

Давайте надамо слово синоптикам.

Учениця

   А зараз прогноз погоди . У студії 3 – А класу вітаю вас я, Сич Марина. Гідрометцентр повідомляє, що 5 лютого у Шполі буде мінлива хмарність, температура повітря + 5 градусів. Опадів не передбачається, вітер помірний.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Вчитель

  • Розкажіть мені, що ви вважаєте своєю Батьківщиною? (Україну – країну, в якій ми народилися і живемо, рідний край).
  • Так. Наша Батьківщина велика й неозора, багата й мальовнича. У ній дуже багато сіл, селищ, містечок та великих міст. Але серед них тільки одне місто для нас найдорожче й найближче. Яке це місто? (Учні називають своє рідне місто)

 

Картинки по запросу малюнок Батьківщини

 

ІV. Повідомлення теми, мети уроку

Учитель

   Так, саме це місто вам знайоме змалку.   У ньому ви зявилися на світ. І перше, що побачили, коли були маленькі - це куточок нашого рідного міста: його вулиці, будинки, людей.

   Про наше рідне місто ми поговоримо сьогодні на уроці. Наша тема – «Рідне місто – моя маленька батьківщина». Сьогодні ми маємо познайомитися з нашим містом поближче, дізнатися про його історію виникнення,  географічне розміщення,визначні та пам’ятні місця.

 

Картинки по запросу шпола

Групова робота

«Складання прислівїв про батьківщину»

V. Робота над новим матеріалом.

Перша зупинка «Історична»

   - Хто з вас знає, коли і при яких обставинах виникло наше місто? Ось зараз ми про це дізнаємось. 

Картинки по запросу Шпола її приролдний ландшафт

1 учень

 У 19 ст. старожили розповідали державним чиновникам, що місто заснував гайдамацький ватажок Шполка. Він, мовляв, відійшовши від ратних справ, наприкінці 18 століття збудував курінь на лівому березі річки й тут оселився. Звідси пішла назва річки Шполки. Що ж до гайдамаки, то не довго вдалося йому прожити тут на самоті: незабаром біля нього зявилися нові поселенці. Та і постало містечко, яке на честь старого отамана назвали Шполою.

   2 учень

  Шпола – місто, центр Шполянського району Черкаської    області. Розташована в долині  річки Шполки в самому центрі України.

   Походження назви повязують з балкою, яка колись була на місці Шполи і служила природною межею між степом і лісостепом. Поляки називали цю місцевість Вспольє, що згодом трансформувалось в Шполье, Шпола.

                   Картинки по запросу Шпола її приролдний ландшафт

 3 учень

   Існує версія походження назви міста від давньоруського слова « шполик», що означає совок, яким черпають воду. За формою тодішнє поселення нагадувало саме цей предмет.

4 учень

   Назву міста також повязують зі словом «поле», але це лише припущення.

5 учень

   Шпола була у власності поляків, а потім ввійшла до складу Російської імперії і належала генералу Висоцькому, потім відійшла до Миколи Лопухіна.

   В 1850 році його онучка Катерина Федорівна Скородули продала Шполу разом з селами Мар’янівка, Сигнаївка та Васильковим Орлову за умови, що той побудує мурований собор в Шполі в пам’ять свого родича князя Григорія Потьомкіна та її матері Дарії Лопухіної.

6 учень

   Жінка в білій сукні зі снопом пшениці на сучасному гербі Шполи – Дарія Лопухіна. Саме її увіковінчили вдячні за розвиток  міста жителі Шполи.

                            Картинки по запросу Герб Шполи

    Але храм Орлов так і не побудував, хоча Катерині Федорівна відрахувала 30 тисяч сріблом і врешті у 1858 році перепродав маєток у 18 тисяч десятин статському раднику Олександру Агійовичу Абазі.

Похожее изображение

 

7 учень

   Шпола почала стрімко розвиватися як економічно так і соціально. На південно - західній околиці міста, нині у Верхній Дарївці знаходиться садиба Абази.

   Забудова та планування маєтку відбувалися під пильним наглядом власника. При будівництві використовували граніт, мармур, свинець.   У палаці на той час був водопровід, каналізація та газове освітлення. Флігель знаходиться в поганому стані, але фігурна деревяна різьба збереглась.

 Картинки по запросу приміщення Урусової В нижній Дар"ївці Шпола                                         Картинки по запросу Колони Палацу Абази ШполаКартинки по запросу приміщення Урусової В нижній Дар"ївці Шпола

8 учень

   Зі сторони головного вїзду видніється палац з білими колонами, досить  строгий та стриманий. Бази колон прикрашені рослинними орнаментами, літерою «А» (Абаза) та короною над нею.

   Внутрішній вхід до палацу являє собою десять чавунних колон, які утворюють відкриту веранду. Ці колони були виготовлені в Петербурзі в майстерні Олександра ІІ, про що свідчить вилите на колонах зображення російської букви «А»: від імені царя Олександра (по- російськи – Александр).

Вчитель

   За переказами в 1917 році Урусові, поспіхом покидаючи маєток, сховали частину своїх заощаджень в колонах палацу. Очевидці розповідають, що в 40-х роках в Шполу приїхав загадковий гість, який безжально понівечив  чугунці колони княжого маєтку в Верхній Дарївці. Чи знайшов він щось – невідомо. Цією людиною був Олександр Урусов, син колишніх власників міста. Через декілька років в Шполу прибув невідомий чиновник та попередив директора дитячого будинку, розміщеного в маєтку Урусових, що можливо , в місто незабаром приїдуть люди з проханням продати колони, але продавати їх ні в якому разі не можна. Ото ж питання, чи є в Шполянському палаці скарби, залишилося відкритим і мучить душі романтиків.

           Картинки по запросу парк школи - інтернат

9 ученьКартинки по запросу парк маєтку Абази

   Вартий уваги також парк. Абаза був зачарований уманською Софіївкою. Звичайно шедевр повторити не вдалось, але затишний дендропарк в Шполі все ж створили. Місцеві породи дерев розбавлені екзотичними – пірамідальним дубом, залізним деревом. Липи нагадували про історичну Батьківщину Абази. В саду було велике різноманіття яблунь та абрикос, що збереглись до нашого часу.

10 учень

   Шполянський маєток Абаза віддав  в якості приданого своїй дочці, дружині Урусова – Параскеві. Абаза побудував за свій кошт камяну церкву, а також першу початкову школу у Шполі, яку народ називав «абазівкою».

   В Шполі були дві церкви Троїцька та Миколаївська, побудовані в 1784 році та відповідно в 1786 р., а також синагога. Та на жаль, вони не збереглися.

 

Картинки по запросу Цукровий завод в Шполі     Картинки по запросу перший цукровий завод в Шполі10 11 учень

   В 1851 році тут почав діяти цукровий завод, на якому працювало 500 чоловік. В 1858 році почав діяти паровий млин. Справжнім стимулом для подальшого промислового розвитку стало проведення у 1874 р. залізниці та побудова залізничної станції. Наступного року зявився телеграф. З 1938 року Шпола отримала статус міста.

Зупинка «Географічна»

Картинки по запросу Шпола

12 учень  

Шполянщина знаходиться на Східно-Європейській рівнині, на Придніпровській височині, в самому центрі України.

   Шполянський район розташований в південній частині Черкаської області та в центрі України. Площа території району – 1,1 тисяча квадратних кілометрів.

13 учень

   Клімат помірно – континентальний, пересічна температура січня 5, 6, градусів, липня - + 20 градусів. Опадів 509 мм на рік.

   Шполянщина розмежована густою мережею ярів і балок, знаходиться на вододілі басейнів двох великих рік Дніпра  і Південного Бугу.

 

 

             Картинки по запросу Річка Шполка     

14 учень

   Найдовшою річкою нашої місцевості є річка Шполка, загальна довжина якої складає 53 км. Бере вона свій початок  від постійних джерел поблизу хутора Ховківка і несе свої води до річки Гнилий Тікич.

15 учень

  На території району протікають  річки: Шполка, Гнилий Ташлик, Велика Вись.

   В районі є корисні копалини: граніт, глина, пісок, каолін, торф.

   Грунти нашої місцевості  дуже родючі. Це чорноземи.

   На полях Шполянщини вирощують жито , пшеницю, кукурудзу, соняшник, гречку.

Картинки по запросу поле пшениці

16 учень

   Основним заняттям жителів є сільське господарство.

   Розвинуто також садівництво і городництво.

17 учень

  Відстань до м. Черкас – 75 км, до Києва – 200м. Через Шполу пролягає залізнична колія Львів – Донецьк, Львів – Запоріжжя, що з’єднує район із заходом, сходом і півднем країни.

18 учень

   Район створено у 1923 році в складі Київської області. З січня 1954 року і донині Шполянський район входить до складу Черкаської області. Статус міста Шпола отримала у 1938 році.

   На території району розташовано 37 населених пунктів: 1 місто і 36 сіл.

 Групова робота

   З якими районами  Черкаської області межує Шполянський район?

Картинки по запросу Карта Шполянського району

VІ. Фізкультхвилинка

 «Моє місто!»

Ой яке чудове рідне місто!

(Плескають у долоні)

Сяє над ним сонечко іскристе.

(Піднімають руки й голову вгору)

Вулиці в нім – ось які широкі,

(Ставлять ноги в ширину стійку, руки розводять у сторони)

А будівлі – ось які високі,

(Піднімаються на носочки, тягнуть руки вгору).

В зелені алеї тут зростають,

(Обертаються навколо себе)

Нам привітно гіллячком кивають.

(Нахили тулуба в сторони)

Мчиться транспорт вулицями всюди,

(Біг на місці, руками зображують керування автомобілем)

Поспішають на роботу люди,

(Швидкий крок на місці)

Серед них -  і я іду – крокую,

(Уповільнюють крок)Рідне місто від душі люблю я!

Притискають руки до грудей, усміхаються)        

Зупинка «Краєзнавча»Картинки по запросу Шпола географічний центр України

Картинки по запросу Шпола географічний центр України                  Картинки по запросу Шпола географічний центр України     

19 учень

   24 серпня 2004 року при в’їзді в місто урочисто відкрито пам’ятний знак «Шполянщина – географічний цент території України», до 13 –ї річниці незалежності України та дня міста надрукований ювелірний презентаційний альбом « Шпола – географічний центр України».

Вчитель

    Після здобуття Україною незалежності 24 серпня 1991 року актуальним постало питання місцезнаходження її географічного центру. На підставі найпростіших математичних розрахунків географічним центром України вважали смт. Добровеличківку Кіровоградської області.

   Але вже на початку 90-х років ХХ століття мала місце інша точка зору: про місцезнаходження географічного центру України на території Черкаської області. Автором першої (1994р.) версії географічного центру України в Черкаській області є кандидат географічних наук, доцент Львівського національного університету ім. Івана Франка Грицевич Володимир Степанович.

Картинки по запросу Музей краєзнавчий  Шпола       Похожее изображение

 

20 учень

   Музей – це скарбниця, в якій для майбутніх поколінь зберігаються частинки історії. Тому і робота Шполянського районного краєзнавчого музею спрямована на вивчення та дослідження історії нашого краю та збереженню предметів старовини, що висвітлюють побут, культуру, традиції наших предків.

 Вчитель

Музей – це чудовий подарунок підростаючому поколінню. Завітавши в Шполянський краєзнавчий музей, ніби потрапляєш у минуле нашого краю.

21 учень

   В роки Великої Вітчизняної війни тисячі полян захищали рідну землю від німецько-фашистських загарбників, бої за Шполу були особливо жорстокими. На честь загиблих у цій війні було зведено обеліск  Слави.

 

                                          Картинки по запросу Парк слави  Шпола                   

   22 учень

   Також на території парку встановили пам’ятний знак Героям – ліквідаторам та потерпілим від Чорнобильської 

Картинки по запросу Парк слави  Шпола

катастрофи,пам'ятний знак загиблим у морі, пам'ятна дошка                    

 

воїнам – інтернаціоналістам.

Картинки по запросу пам"ятники у парку слави місто Шпола                        

23 учень

    З метою увічнення памяті великого українського поета в 1979 році в місті Шполі Тарасу Григоровичу Шевченку споруджено памятник. Бронзова скульптура зображує Великого Кобзаря в повний зріст, без головного убору, в глибокій задумі. Лівою рукою, зігнутою в лікті, підтримує накинуту на плечі свитину, у правій, опущеній вниз – книги. Скульптура встановлена на гранітному постаменті. Памятник встановлений на гранітній площадці, до якої ведуть сходи.

Картинки по запросу пам"ятники у парку слави місто Шпола

24 учень

   Пам’ятник українському поету і мислителю Тарасові Григоровичу Шевченку вперше встановлений в місті Шполі 10 травня 1926 року за присутності значної кількості людей та родичів Т.Г.Шевченка з села Кирилівки. Скульптуру везли на гарбі, запряженій волами, роги яких були прикрашені червоними стрічками. Під час урочистостей співав хор.

                              Картинки по запросу Нижня Дар"ївка    

25 учень

   У 80-х роках 19 століття прокладалась залізниця з Христинівки до Шполи. Тому в районі Нижньої Дар’ївки було споруджено коштом місцевої поміщиці Пелагеї Урусової два триповерхові будинки нової залізничної станції. Ця станція призначалась для зупинки лише окремих пасажирських потягів, якими приїздили заможні гості до Пелагеї Урусової.

3 учень

   Для перебування гостей було споруджено продовгуватий триповерховий будинок: симетрично розташовані вікна і двері, рівні стіни, відсутність значних прикрас на фасаді. Верхні поверхи будівлі призначались для відпочинку гостей. Тут розміщувались спальні кімнати, вітальні, зали для гри в карти і більярд, танцювальний зал, а також столова. На першому поверсі розміщувались кухня та підсобні господарства.

   З 2004 року ту зорганізовано професійний ліцей, учні якого тут одночасно і проживають, здобуваючи професії в новообладнаних кабінетах.

Групова робота «Доповни речення»

Я живу у місті _______________________________.

Наша головна вулиця міста_____________________.

У нашій місцевості протікає річка________________.

    Наші найкращі памятники______________________.

    Визначні місця Шполи__________________________.  

 

Гра « Зростай громадянином»!

Учитель

   Усі ви, діти, - маленькі громадяни нашого міста. Це значить, що ви маєте поводитися належним чином, тобто ставитися до рідного міста з повагою, пишатися ним. А ще ви повинні змалку дбати про те, щоб наше рідне місто було гарним, процвітаючим.

(Учитель спонукає учнів завершувати зачитані речення, обравши один з варіантів «буду» або « не буду».)

Смітити у своєму місті я…

Дбати про чистоту, добробут і благоустрій рідного міста я …

Цікавитися новинами й життям свого міста я …

Якщо мені в майбутньому доведеться жити в іншому місті, місто свого дитинства я забувати …

Радіти досягненням й успіхам мого міста я …

Вивчати історію й минуле рідного міста я…

Ставитися байдуже до добробуту свого міста та його життя я ніколи…

Зупинка «Музично- поетична»

1 учень

Для мене моє місто Шпола – справжній рай,

Хоча інколи його так і не назвеш.

Шпола – то є чарівний край,

Гарнішого, напевно, не знайдеш.

2 учень

Моє рідне місто Шпола-

Центр всієї України.

Хоч маленьке, та для мене

На цілий світ одне – єдине.

3 учениця

У зелені лісів, садів,

Серед ланів широких

Розкинулося місто моє рідне.

Тут я зростаю і тут зробила перші кроки.

Де вулицями перший раз ішла до школи,

А поруч мама й тато, бабусі і дідусь.

Моє найкраще, найрідніше місто Шпола,

Хоч де не буду я, завжди до тебе повернусь.

 

Пісня «Моє місто»

  1. Над річкою співають солов’ї,

Прозорий ранок в вікна заглядає,

А пісня, що звучить в душі моїй

До мене, мов та птаха прилітає.

     Приспів

         Місто моє, щастя моє

         Тихі світанки в росі,

         Кожен твій день знов настає

         У мальовничій красі.

    2.  Бузковий цвіт пянить нас навесні,

         Духмянить липи цвіт у літню спеку,

         А грона горобини вогняні

         Зігріють нас теплом в краю далекім.

  1. Ідуть роки, пливуть в густій імлі

І журавлі у вирій відлітають,

Нас доля розкидає по землі,

Та всі шляхи додому повертають.   

 

VІІ. Підсумок уроку

А зараз вправа «Сенкан» зі словом  місто

Місто Шпола

Рідне, мальовниче, дороге, сучасне

Зустрічає,  радує, розбудовується, оновлюється

Місто Шпола – географічний центр України.

Вчитель

У майбутньому, коли ви станете дорослими, ви можете жити

в будь-якому куточку світу. Але місто, де проминули ваші

дитячі роки, залишаться для вас назавжди світлим

спомином, - як рідна домівка, як мамина усмішка, як дотик

сонячного промінчика, що будить вас ранком. Вирушаючи в дорогу, мандруючи землями України або світу, ви пам’ятатимете місця своєї малої батьківщини. Адже місто дитинства залишається для людини рідним назавжди.

Гра «Незакінчене речення»

Закінчити речення , розпочате вчителем.

- На уроці я дізнався про ….

- Я вирішив ……

- Я буду ……

- Я вважаю…

VІІІ. Домашнє завдання

Тема наступного уроку – проекту  «Славетні люди Шполянщини».

 

 

doc
Додано
14 травня 2019
Переглядів
3110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку