Урок. Вірус імунодифіциту. Синдром набутого імунодифіциту.

Про матеріал
Розробка уроку з біології 8 клас, рівень стандарт зтеми:"ВІЧ, шляхи зараження. СНІД, прояви хвороби"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СНІД…. СНІД - синдром набутого імонунодифіциту….

Номер слайду 2

СНІД – хвороба ХХІ століття

Номер слайду 3

Виявлення хвороби…. У 1976 році в США лікарі виявили до тих пір невідому хворобу. Без видимої на той час причини хворі втрачали природний захист проти мікробів – імунітет. Мікроби, які відносно мирно співіснують на здоровому тілі, буквально підточували цих хворих. Ніякі антибіотики не допомагали.

Номер слайду 4

Які були ознаки хвороби..? Перші виявлені хворі дещо відрізнялися своєю поведінкою: були гомосексуалами та наркоманами.

Номер слайду 5

Хвороба… Пізніше виявили нову хворобу в людей, яким переливали кров. У них також з’являлось нездужання, набрякали лімфатичні вузли на шиї, під руками, в паху, утворювалися виразки в роті. Трималась підвищена температура. Вони надмірно потіли навіть від найменшого зусилля.

Номер слайду 6

Ознаки хвороби… Тривалий розлад кишечника, запалення внутрішніх органів. Особливо несприятливо протікали простудні хвороби верхніх дихальних шляхів, швидко починалось запалення легень. Хворі катастрофічно втрачали вагу. Досить часто на шкірі ніг та в інших місцях розвивались специфічні червонувато-сині пухлини – саркома Капаші.

Номер слайду 7

Хто знайшов цю хворобу? Вчені Галло та Монтаньє в крові хворих виявили антитіла проти невідомого інфекційного збудника. Незабаром під електронним мікроскопом розгледіли вірус, який має прямо-таки жахливі властивості. З лімфоциту цей вірус робить потвору, що розмножує таких же вірусів за зразком свого вбивці. Новонароджені віруси швидко знищують усі захисні клітини.Це і є імунодефіцит . Це – смерть під назвою “синдром набутого імунодефіциту” (СНІД)

Номер слайду 8

Як подолати цю хворобу? На даний момент не знайдено препаратів для лікування СНІДу,але вчені та медики досі шукають вакцину проти цієї страшної хвороби…

Номер слайду 9

До чого призводить СНІД? Страх і необізнаність про ВІЛ-інфекцію спричиняють страждання в багатьох інфікованих людей. Хоча дехто з таких хворих намагається не думати про ВІЛ-інфекцію і живе, як і раніше. Однак при відсутності належного лікування ВІЛ-інфекція переходить у стадію СНІДу та призводить до смертельних наслідків.

Номер слайду 10

Шляхи інфікування ВІЛ-інфікована людина - це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається, коли вірус з організму ВІЛ-інфікованого разом з кров`ю, спермою чи виділенням піхви, або з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини чи дитини.

Номер слайду 11

Вірус передається: при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів (піхви, члена), прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм статевого партнера; через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров'ю, нестерильний медичний інструмент; дитині від ВІЛ-інфікованої матері - інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Номер слайду 12

Скільки в Україні людей хворих на СНІД?.. Усього, за даними МОЗ України, захворіло на СНІД за період епідемії в Україні 26013 громадян, померло від СНІДу 14705 осіб.

Номер слайду 13

Як захистити себе ВІД СНІДУ? Уникати випадкових статевих зв'язків, а також статевих контактів з гомосексуалістами, наркоманами і особами, що ведуть безладне статеве життя. Чим більше ви маєте статевих партнерів, тим вище ризик зараження СНІДом

Номер слайду 14

Як себе захистити? Застосування презерватива зменшує ризик зараження. Не користуйтеся випадковими шприцами для ін'єкцій. За будь-яких виникли у вас підозри зверніться до лікаря. Важливо пам'ятати, що від вашої поведінки залежить запобігання від СНІДу.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку