Урок з арт терапії "Відпочинок влітку"

Про матеріал
Урок з арт-терапії – це унікальний вид мистецтва, який можна використовувати на уроках «Мистецтва» НУШ в початковій школі. Пісок – це той матеріал, з яким діти дуже люблять працювати і їм цікаво вигадувати все нові і нові сюжети. Такі уроки націлені на: - Розкриття творчого потенціалу; - Розвиток уваги, пам’яті обох півкуль мозку; - Формування смаку до позитивного мислення. Малювання піском- зачаровує і дає атмосферу дивовижного.
Перегляд файлу

                           Урок з арт-терапії

Тема: Малювання піском на склі. Мої спогади про літо

Мета: Відновити  в пам’яті учнів враження від літнього відпочинку; ознайомити з різними способами малювання на піску і піском; вчити застосовувати різні техніки роботи піском та комбінувати в одну, передавати в малюнку свої враження та спогади; розвивати дрібну моторику рук, уяву, творчі здібності, пам’ять; виховувати любов до прекрасного, до природи.

Тип уроку: урок формування нових умінь та навичок

Художні матеріали: скло, або прозора пластикова дощечка, дрібний білий пісок, дерев’яна паличка, музичний супровід(вальс Євгенія Дога із к/ф «Мой ласковый и нежный зверь»)

                                           Хід уроку

  1. Вступна частина
  1. Організація класу

Ось дзвіночок пролунав –

Працювати час настав.

Закликає він завзято

Щось цікаве малювати

             2.Вправа «Мікрофон»

-Діти, пригадайте, як і де ви любите відпочивати влітку?

-Чи любите гратися в піску?

II.      Основна частина

1.Актуалізація опорних знань учнів

Вправа «Квест-цікавинка»

-Виявляється, що всі ви любите гратися у піску, а особливо на березі річки чи моря. А чи знаєте ви, що на піску можна створити неповторний шедевр своїми руками? На ньому можна малювати і ним малюють. Пісок – та ж фарба, тільки працює за принципом «Світла і тіні». Це один з найбільш незвичайних способів творчої діяльності. Існує кілька способів малювання на піску. Про них поговоримо  пізніше.

         Пісок

Вправа» Асоціативний кущ»

 

 

Море         річка     озеро    картина      вода           піщаний кар’єр

  1. Повідомлення теми та мети уроку                                                                  -Діти, сьогодні ви будете малювати свої спогади про відпочинок влітку не фарбами, не олівцями, а на піску. А для цього візьміть прозору пластикову дощечку і  «Дощиком» засійте її піском.
  2. Вивчення нового матеріалу
  1. Розповідь вчителя:

          Малювання на піску – це один із видів художнього мистецтва.

  Існує кілька способів малювання на пісочному столі.

  Найпростіший: світлий по темному.

(фото)

      Спочатку готуємо фон: тонкий, рівномірний шар піску наносимо шляхом  розсіювання піску над поверхнею столу з висоти 20-30 см, що ви вже зробили «Дощиком». Зображення отримаємо, завдаючи на фон лінії, точки та інші фігури «подушечками» пальців, бічною стороною долоні, внутрішньою частиною долоні, або протилежною стороною пензлика. Тонкий шар треба розсунути так, як вам потрібно.                                                                        Спосіб темним по світлому (насипання). На чисту «світлову» пластикову дощечку можна сипати пісок будь-яким чином: тонкими лініями, товстими(наприклад: чайки над морем).

Спосіб відбитків. Відбитки можуть наноситися бічною поверхнею долоні,  подушечками пальців(наприклад: стрибають зайчики, йде слон, роте квітка).

Техніки легко можна комбінувати в одній композиції.

Малюнок завжди можна підкоригувати-не потрібно боятися зробити помилку. Музична  фізкультхвилинка «Райдуга»

2)Закріплення способів малювання на піску.

 

Самостійна робота учнів під музичний супрвід.

3)Презентація дитячих робіт

Заключна частина. Рефлексія.

Вправа «Скринька вражень»

Діти передають «Скриньку вражень» охочим висловити свою думку. Учні озвучують свої успіхи, загальне враження від уроку та свій настрій.

docx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку