Урок з біології в 8 класі "Травлення. Харчові розлади та запобігання їм."

Про матеріал
Інтегрований урок з біології та англійської мови містить матеріал українською та англійською мовами, тестові завдання
Перегляд файлу

Урок біології. 8 клас

Тема: Травлення.  Харчові розлади та запобігання їм.

 

Мета: узагальнити відомості про будову і функції органів травлення, значення травлення для організму людини, розглянути перебіг хвороб шлунково-кишкового тракту, та харчових розладів. Розвивати логічне мислення, увагу, уміння висловлювати думки. Виховувати доброзичливість, комунікабельність.

 

Обладнання: таблиця "Будова органів травлення", модель "Торс людини", презентації з теми, відео.

Тип уроку:  бінарний урок з біології та англійської мови.

 

«Здоров’я переважає всі інші блага життя, що здоровий жебрак справді щасливішій за хворого короля.»

      Артур Шопенгауер

 

 

Хід уроку.

 

І. Організація класу.

ІІ. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності.

Незакінчені речення.

1. Травний канал починається з...

2. Ротову порожнину зі стравоходом  з’єднує ...

3. Розширений відділ травного каналу...

4. Найдовша частина травної системи...

5. Протоки печінки та підшлункової залози відкриваються...

6. Залоза, що виробляє інсулін та глюкагон…

7. М’язова трубка завдовжки 23 -25 см…

8. Недостатнє харчування призводить...

9. При нестачі вітамінів виникає захворювання...

10. Регуляція травлення відбувається…

 

Проблемне питання:

Чому їжа, введена безпосередньо у кров, викликає смерть, а проходячи через травну систему, засвоюється клітинами?

Перегляд відео: Система травлення

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Хвороби шлунково-кишкового тракту.

Бесіда.

Які, на вашу думку, причини виникнення захворювань органів травної системи?

 1. Bad Habits cause a lot of deseases. Let’s discuss what are they?

Bad Habits cause:

                              A cough

                              A headache

                              Pneumonia

                              Cancer

                              Blood disease

                              Heart disease

                              Brain disease

                              Slow reactions

                              Loss of memory

Записати причини виникнення захворювань травної системи.

Які захворювання трапляються найчастіше?

  • Хронічний гастрит чи виразка шлунку характеризується частим ниючим болем у верхній частині живота, нудотою.
  • Виразка 12-палої кишки супроводжується болем через 1-2 год після їжі.
  • Панкреатит - запалення підшлункової залози, що викликає біль у верхній половині живота, який віддає в поперек.
  • Гострий апендицит – запалення відростка сліпої кишки, супроводжується тупим болем у правій частині живота, нудотою, підвищенням  температури.

 

  1. Які фактори ризику? (повідомлення учнів)
  2. Харчові розлади.

ЧИ відомо вам, що:

АНОРЕКСІЯ – це розлад харчової поведінки, за якої людина відмовляється їсти, думаючи, що вона товста;

Люди, хворі на анорексію, навіть схуднувши до крайності, вважають, що виглядають повними;

Від анорексії страждають 2% жінок і 0,4% чоловіків у світі, але за своєчасного лікування 50% видужують.

2.Complete the chart. Compare your notes with the other pair. Share your ideas with the rest of the class.

 If we want to healthy…

We should do:

Go in for sport; take regular meals; eat more fresh fruit and vegetables; be vaccinated; undergo medical examination; care about our environment ; keep regular hours.

We should not do:

Smoke; drink alcohol; take drugs; eat food with E-numbers; eat junk food.

Травна система є одним зі шляхів потрапляння в організм людини збудників інфекцій, токсинів та небезпечних речовин.

Сформулюйте заходи профілактики.

ІV. Узагальнення знань.

  1. Виконуючи завдання, заповніть таблицю.

Установіть відповідність між захворюваннями та причинами його виникнення:

  1. гельмінтоз

а). потрапляння в організм токсину, який виробляють бактерії

  1. ботулізм

б). потрапляння в організм бактерій із групи сальмонел

  1. сальмонельоз

в). потрапляння в організм  паразитичних червів

  1. харчові отруєння

г). потрапляння в організм дизентерійної палички

  1. дизентерія

д). вживання у їжу неякісних продуктів

  1. холера

є) вживання у їжу якісних продуктів

 

ж). потрапляння в організм холерного вібріона

  1. «Мозковий штурм»

Добова потреба організму у вітаміні С становить 80 мг. Визначте, яку кількість вітаміну С втрачає організм під час викурювання пачки цигарок (20 шт ), якщо 1 викурена цигарка руйнує 25 мг цього вітаміну?

До яких наслідків може призвести регулярне зловживання курінням?

V. Підсумки уроку

3. Imagine that you are taking part in the international conference, devoted to the problems of the health service in Ukraine, about  healthy way of life and its advantages.

P 1: In mu country the state take necessary measures to help citizen to be healthy. Let me say a few words about health service in Ukraine. We follow the proverb, “Prevention is better than cure”

Домашнє завдання.

Опрацювати параграф підручника

Підготувати повідомлення про хвороби шлунково-кишкового тракту та їх профілактику.

Скласти тестові завдання з теми (5-6 питань).

doc
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
1214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку